Cadeau.nl
X

Hoe bespaar je geld op Kerst of Sinterklaas kado’s?

Hoe bespaar je geld op Kerst of Sinterklaas kado’s?

Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2018

Kerst en Sinterklaas zijn elk jaar weer gezellig. Het is koud, je eet met de familie en er worden leuke kadootjes uitgedeeld over en weer. Vooral voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het iets om naar uit te kijken. Kinderen hebben vaak een heel verlanglijstje en volwassenen vinden het leuk om elkaar te verrassen. Toch kunnen al die kado’s flink duur uitpakken. Zeker wanneer je Kerst én Sinterklaas viert met kinderen en je misschien niet zoveel te besteden hebt. Met de volgende tips kan je leuke kado’s kopen en toch rekening houden met het budget.


Hou kado’s betaalbaar door voordelige acties en je eigen planning

In de tips gaan we niet alleen in op goedkoop kado’s aanschaffen, maar we geven je ook wat tips om het geven van kado’s meer te plannen. Veel mensen hebben de ervaring dat ze erg veel uitgeven met de feestdagen omdat ze vantevoren niet nadenken over aan wie ze kado’s willen geven, wat ze gaan geven, en hoeveel geld ze uit kunnen of willen geven.
Besteed in oktober al aandacht aan je kerstkado’s. Dat is vroeg, maar zo kan je al wat dingen kopen om minder duur uit te zijn (zie volgende tip) en nadenken over het budget.


Gouden regel: koop niet in de feestmaanden

Waarschijnlijk ken je ‘m al, maar we benadrukken het toch nog maar eens: in de feestdagen worden allerlei kado’s duurder. Winkels kunnen hier ontzettend veel mee verdienen. Koop een aantal kado’s al in september of oktober en berg ze op tot de feestdagen aanbreken. Op het eerste gezicht niet het meest gezellig, maar je spaart er wel geld mee uit. Een bijkomend voordeel is dat je niet in de decemberdrukte in de rij hoeft te staan in allerlei winkels: jij hebt jouw kado’s al gekocht!


Goedkope of kleine kadootjes ‘duur’ inpakken

Een kleinigheidje kan je een stuk duurder laten lijken met prachtig kadopapier en een mooi lint. Mooi inpakken laat de meest kleine kadootjes nog stralen.


Hou de actieprijzen in de gaten

Voor zowel kinderspeelgoed als artikelen voor volwassenen geldt dat verschillende mooie winkels regelmatig actieprijzen hebben. Ook in dit geval kan je beter naar actieprijzen vóór de feestdagen speuren, omdat tijdens de feestdagen veel artikelen duurder zijn (ook al spreken veel winkels dan van zogenaamde actieprijzen).
Kom je in september een geweldig pakket met badspulletjes tegen waarvan je weet dat iemand daar gek op is? Dan kun je die beter direct al kopen.


Check je kortingspasjes

Sommige mensen hebben zoveel kortingspasjes dat ze ze bijna vergeten. Check voor elke winkel je klantenkaart en vergeet hem niet mee te nemen als je gaat winkelen voor de feestdagen. Met name parfumerieën hebben veel kortingsacties op het gebied van geuren en make-up en met een kortingspas kan je daar makkelijk gebruik van maken. Daarnaast ben je met een kortingspas vaak via de mail of de post op de hoogte van recente acties. Reclame voor acties is niet altijd prettig, maar voor de feestdagen kan je er handig gebruik van maken.


Geef jouw nieuwe spullen die nog nooit gebruikt zijn

Heb je gloednieuwe spullen in huis die je nog nooit gebruikt zijn? Of hebben je kinderen een keer iets gekocht of gekregen wat ze vervolgens compleet links hebben laten liggen? Dan kan je dit prima met Sinterklaas of Kerst kado geven. Controleer of het artikel nog gloedjenieuw is, pak het mooi in en je hebt een topkado!


Speur naar cadeaupakketten

Veel winkels (vooral cosmeticawinkels en parfumerieën) hebben regelmatig mooie cadeaupakketten. Een bekend voorbeeld is een parfum, samen met de bodylotion en douchegel. Erg leuk, en ook nog eens voordelig! Als je zo’n pakket ziet en je meteen weet aan wie je het wil geven, schaf hem dan meteen aan voor de feestdagen.


Kijk in kringloopwinkels voor de vintageliefhebbers

Creatieve of artistieke mensen zijn vaak op zoek naar unieke spullen die niet iedereen heeft. Kringloopwinkels en markten zijn dan dé plaatsen om rond te speuren. Je kan er soms verrassend mooie spullen vinden voor een lage prijs. Daarbij is het kopen van tweedehands spullen nog eens duurzaam ook. Tweedehands winkels kunnen een waar paradijs zijn als het gaat om interieurspullen, retrospullen, boeken, platen, koffers, tassen en servies.


De 4-kadootjesregel

In Amerika is er tijdens Kerstmis een leuke en handige regel om kadoos voor kinderen overzichtelijk en betaalbaar te houden. Hij gaat als volgt:

  • Een ding dat iemand graag wil
  • Een ding wat iemand nodig heeft
  • Een ding wat iemand draagt
  • Een ding wat iemand leest

Met deze regel kan je het aantal (kinder) kado’s binnen een aardig budget houden, maar toch mooie artikelen geven. Natuurlijk kan je ook eigen variaties verzinnen op deze regel. Door je aan deze regel te houden, zorg je er ook voor dat je kadootjes divers genoeg zijn.


Noteer goed aan wie je kadootjes wilt geven

Veel mensen hebben kinderen, hun eigen familie, schoonfamilie en misschien ook vrienden met wie ze Sinterklaas en/of Kerst vieren. Dat kunnen bij elkaar een hoop mensen worden. Daarom is het goed om een lijstje te maken waarop staat aan wie je een kado wilt geven. Deze lijst maakt het vervolgens makkelijker om te plannen welk budget je opzij wilt zetten.

Plan van tevoren wat je maximaal wil of kan uitgeven

Na de lijst met mensen aan wie je kado’s wilt geven, kan je gaan kijken wat je per persoon en in totaal, een geschikt budget vindt om opzij te zetten. Probeer je hier tijdens je zoektocht naar kado’s ook echt aan te houden. Met een vooraf vastgesteld budget voorkom je dat je met de feestdagen erg veel geld uitgeeft en je dat achteraf pas ziet.  Je kan best een klein beetje afwijken van je budget als het niet anders kan, maar hoe meer je je aan deze planning houdt, hoe beter de kosten voor kado’s te overzien zijn.


Online een kado gevonden? Vergelijk de prijs eens met andere online shops.

Sommige online winkels zijn lang niet zo goedkoop als ze misschien lijken. Heb je een leuk kado gevonden in een (online) shop, vergelijk de prijs van het artikel dan altijd even met hetzelfde artikel in een andere winkel. Elke euro die je uitspaart is mooi meegenomen. Let bij online shops wel altijd even op de verzendkosten. Bij sommige winkels zijn deze gratis, maar zijn de artikelen duurder. Andere winkels hebben juist voordelige prijzen, maar misschien hoge verzendkosten. In zo’n geval moet je even rekenen.


Schoenkadootjes hoeven niet groot te zijn

Met schoenkadootjes voor kinderen kan je op twee manieren zuinig aan doen: In de eerste plaats hoeven de kadootjes niet groot te zijn. Kinderen vinden het al heel spannend om pepernoten of chocolade in hun schoen te vinden. Misschien kan je snoep een keer afwisselen met een klein knutselsetje, een leuk poppetje of een stoer autootje.
Daarnaast hoef je niet elke nacht iets in de schoenen te stoppen. Sint en Piet hebben het immers hartstikke druk, ze kunnen niet elke nacht bij dezelfde kinderen langskomen.
Naast dat je kosten bespaart, is dit ook iets waar kinderen iets van kunnen leren: je krijgt niet elke dag iets, en je krijgt ook niet altijd iets groots.


Verzin zelf een kado voor je kind dat goed aan zal slaan

Dit is een tip om geld mee uit te sparen om de langere termijn. Met de vele reclames die er tegenwoordig zijn op allerlei media, groeien ook de verlanglijstjes van kinderen. Sommige speelgoedartikelen willen ze misschien echt graag hebben, maar andere (dure) artikelen op hun verlanglijstje kijken ze vooral af van reclame en vriendjes.

Jij kent je kind het beste. Als je een dochter hebt die graag knutselt en tekent, is ze misschien veel gelukkiger met een schitterende set viltstiften of knutselset, dan met een dure pop die kan praten. De leukste kado’s van een verlanglijstje zijn zonde van het geld als je kind ze na drie dagen weglegt.


Maak je niet te druk over kado’s

Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat het belangrijkste is dat de feestdagen gezellig zijn. Dat je samen bent met je familie en elkaar weer ziet is onbetaalbaar. Daar kan geen hoog budget voor kado’s tegenop! Met de bovenstaande tips kan je je kado’s wat goedkoper aanschaffen. Iedereen zal er net zo blij mee zijn, en bij jou scheelt het in de portemonnee.
Ook wanneer je wel een groter budget hebt, is het met name bij kinderen goed als ze leren dat niet altijd alles kan. Dat komt ze later van pas.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag