Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

16 Tips voor een afscheidskado voor een collega

16 Tips voor een afscheidskado voor een collega

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2023

Een leuke, prettige collega die vertrekt is altijd jammer. Juist zo’n collega verdient een mooi, persoonlijk afscheidskado. Wat geef je dan? Niet altijd makkelijk, maar wel een leuke klus. In dit artikel vind je mooie, grappige en persoonlijke kadotips voor het afscheid van een collega. Eén tip waarmee je alvast kan nadenken over een kado is om eerst na te denken over wat voor persoon je collega is. Zo kan je een extra persoonlijk kado geven, dat hem of haar echte bijblijft. Vergeet ook niet om via een kaart of brief een persoonlijke boodschap aan je collega te geven.

Afscheid collega: kado

Wat is er leuker dan een kado voor het afscheid van een collega waar over nagedacht is. Geen standaard bosje bloemen of een flesje wijn, maar iets waar moeite voor is gedaan. Een persoonlijk en origineel kado kun je op verschillende manieren realiseren. Bijvoorbeeld zo:

1. Een boek vol wensen

Bekijk "Lieve collega" boeken op Bol.com

Maak met al je collega’s een boekje waarin je ieder een tekst voor het afscheid van de collega schrijft. Hierbij kun je iemand veel succes wensen met een nieuwe baan, leuke anekdotes vertellen over dingen die op het werk zijn gebeurd, of vertellen wat je van die persoon geleerd hebt. Die teksten wissel je af met leuke foto’s of tekeningetjes.

Bekijk "Lieve collega" boeken op Bol.com

2. Een fotoboek met verhaaltjes

blankMaak online een fotoboek met Albelli

Vooral voor een team dat samen een hoop leuke uitjes heeft beleefd, is het maken van een fotoboek voor het afscheid van een collega een leuk idee. Vul het boek met foto’s en schrijf er anekdotes of korte tekstjes bij om het geheel compleet te maken. Een mooi kado waarin je collega nog regelmatig terug kan bladeren.

Maak online een fotoboek met Albelli

3. Een gepersonaliseerd kado


blankBekijk leuke collega kado's op Bol.com

Een gepersonaliseerd kado is eigenlijk altijd een leuk idee, dus ook voor het afscheid van een collega. Maak bijvoorbeeld een mok met daarop een uitspraak die de collega altijd doet. Of druk een foto van zijn of haar werkplek op een voorwerp, voor het geval dat hij of zij het werk gaat missen. Kies voor een grappige foto op een fles wijn of speciaal bier. Of schrijf een persoonlijke boodschap op een doos bonbons.

Ook leuk: Maak een memoryspel met daarop de foto’s van de collega’s. Zo zal de vertrekkende collega jullie nooit vergeten.

Bekijk leuke collega kado's op Bol.com

4. Een algemener kado

blankBekijk leuke kado ideeën op Bol.com

Wil je geen gepersonaliseerd kado geven, maar een algemener kado? Dan kun je op zoek gaan naar iets wat bij de collega past. Kies bijvoorbeeld voor een mooi boek over geluk of een onderwerp waar de collega dol op is. Ga voor een heerlijk verwenpakket voor iemand die gek is op wellness en spa’s. Of kies voor een mand vol lekkere wijnen en kaasjes voor de echte Bourgondiër.

https://nl.pinterest.com/pin/197595502378217025/

Bekijk leuke kado ideeën op Bol.com

5. Persoonlijke kaart


Wat je met een heel boek kunt doen, kun je natuurlijk ook op een kaart doen. Zoek een mooie of grappige kaart uit, of laat er een maken met een groepsfoto van de collega’s voor een persoonlijk tintje. Schrijf er allemaal een korte wens, spreuk of een gedichtje in om de collega veel succes te wensen met wat het ook is dat volgt na het afscheid.

6. Een boek vol recepten of reistips


Bekijk leuke kookboeken op Bol.com

Is je collega gek op lekker eten of op vakantie gaan? Dan kun je samen met je collega’s een boek maken met daarin jullie favoriete recepten, of tips voor vakantiebestemmingen. Leuke foto’s en tekstjes erbij en je hebt een superleuk en persoonlijk kado.

Ook leuk: Maak een cd (of USB-stick) waarop je de favoriete liedjes van de collega’s zet. De liedjes waarbij de radio nét even iets harder werd gezet.

Bekijk leuke kookboeken op Bol.com

7. Andere persoonlijke kado’s


Bekijk leuke kado ideeën op Bol.com

Persoonlijke kado’s zijn vaak de leukste, dus hieronder nog een aantal voorbeelden van leuke persoonlijke kado’s:

 • Is de collega dol op koken of bakken? Maak dan een kookschort waarop je allemaal een kook- of bak-gerelateerde spreuken schrijft, zoals: bak er iets van. Hetzelfde kun je doen met andere hobby’s. Voor iemand die bokst, kun je een bokszak kopen waar je allemaal iets opschrijft. En iemand die gek is op voetbal kun je een shirt van zijn/haar favoriete club geven met daarop voetbal-gerelateerde uitspraken.
 • Koop een mooie bos bloemen en laat iedereen een kaartje schrijven die ze aan een bloem vast mogen maken. Zo heb je een bos vol persoonlijke wensen en berichtjes. Wil je dat iemand langer dan een week van de bloemen kan genieten? Dan kun je eventueel kunstbloemen kopen of maken.
 • Neem allemaal een videoboodschap op waarin je de collega gedag zegt en bedankt voor de leuke samenwerking, vriendschap of voor de gezelligheid. Zet deze boodschappen op een dvd of USB-stick en geef dit kado. Je kunt natuurlijk ook een liedje zingen, een dansje doen, je verkleden en een act opvoeren, of iets anders geks doen, in plaats van alleen iets zeggen.
 • Maak een canvas waarop iedereen zichzelf schildert of tekent. Je kunt er ook voor kiezen om iedereen de collega die weggaat te laten schilderen of tekenen, om zo te weerspiegelen hoe jullie hem/haar zien. Ook een idee: maak een fotocollage van de collega’s met een persoonlijk bericht.
Bekijk leuke kado ideeën op Bol.com

8. Grappige of ludieke verrassing voor afscheid collega


Ben je op zoek naar een grappige of ludieke verrassingen voor het afscheid van een collega? Dan kun je dit op verschillende manieren doen.

 • Organiseer een dag vol verrassingen voor je collega. Begin met een versierd bureau/kantoor, en verras de collega vervolgens gedurende de hele laatste werkdag met kado’s, kaartjes en taart.
 • Neem je afscheid van een collega in de zorg? Dan kun je ervoor kiezen om een leuke afscheidsmiddag of –avond te organiseren, dit is vooral leuk als jullie in een instelling werken met vaste bewoners. Organiseer samen met de bewoners een middag of avond vol spelletjes, leuke kado’s, eten en drinken.
 • Organiseer een spel op het werk, bijvoorbeeld een moord- of mysteriespel. Tussendoor of erna is er ruimte voor kado’s, taart en een uitgebreide lunch. Ook leuk: laat iedereen zich verkleden als een van de karakters.
 • Organiseer een verrassingsfeest. Een heerlijke etentje, een avondje stappen of een middagje door de grachten van een stad varen onder het genot van een hapje en een drankje.
 • Een afscheidsfeestje op kantoor. Als verrassing een afscheidsfeestje aan het einde van de laatste werkdag is ook een leuk idee. Studeer sketches in, schrijf een tekst op het favoriete liedje van de collega en zing deze, of laat iedereen een korte speech houden bij wijze van afscheid. Daarna gezellig borrelen en wat hapjes, en natuurlijk een mooi kado om mee naar huis te nemen.
 • Laat de collega op de laatste werkdag ophalen door een chauffeur en breng hem/haar niet naar het werk (of naar huis), maar naar een locatie waar jullie een leuke dag (of avond) gaan beleven. Een laatste uitje met het team, waar ruimte is voor kado’s en gezelligheid.

https://nl.pinterest.com/pin/500532946072969412/

9. Geef een diner cadeau op een bijzondere locatie.


Bekijk leuke restaurantaanbiedingen op Tripper.nl

Veel mensen houden van uit eten gaan. Thuis niet hoeven koken, nieuwe gerechten proeven en genieten van een leuke locatie zijn allemaal redenen om uit eten gaan als een echte verwennerij te zien. Als jouw collega geniet van restaurants en goed eten is een kadobon om te eten op een toplocatie een heel mooi kado. Zeker als je hier (gezamenlijk) een persoonlijke boodschap aan toevoegt, heb je een geslaagd kado.

Wat zijn voorbeelden van mooie locaties in Nederland om te eten:

 • De Euromast in Rotterdam (tip: High wine)
 • Van der Valk Hotel Kasteel Ter Worm
 • Eten in Kasteeltje Hattem, Roermond (Limburg)
 • Lunchen bij Jamie Oliver in de Markthal, Rotterdam
 • Eten bij Joelia in Rotterdam (bekroond met een Michelinster)
 • Sushi eten

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van bijzondere adressen waar je kan eten. Of misschien weet je al wat het favoriete restaurant van je collega is, en kan je een diner op die plek cadeau geven (dit is handig als niemand zeker weet wat de collega verder leuk, of lekker vindt).

Een ander idee om een etentje als afscheidskado te geven, is om met alle collega’s uit eten te gaan en de collega die weggaat, vrij te houden van betalen. Wel verplicht je hier je collega’s mee, om allemaal een eigen diner te betalen en daarnaast een deel van de collega die jullie in het zonnetje willen zetten. Hier moet iedereen wel het budget voor hebben. Uiteraard hoeft het in dit geval niet luxe of duur te zijn: het gaat om de waardering naar je collega en om een leuke afsluiting.

Bekijk leuke restaurantaanbiedingen op Tripper.nl

10. Een dagje dierentuin


blankBekijk dierentuin deals op Tripper.nl

Als jouw collega interesse heeft in natuur en dieren, is een dag dierentuin een heel mooi kado. In Nederland zijn er verschillende dierentuinen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Heeft je collega kinderen, dan is het natuurlijk leuk om daar het aantal kaartjes op af te stemmen.
De leukste dierentuinen in Nederland zijn:

 • Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)
 • Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek)
 • De Apenheul (Apeldoorn)
 • Ouwehands Dierenpark (Rhenen)
 • Artis (Amsterdam)
 • Burger’s Zoo (Arnhem)

In de meeste dierentuinen zijn ook mogelijkheden om (zakelijk) een feest te vieren. Je kan ook als collega’s onder elkaar uit eten gaan in één van deze dierentuinen en hier het afscheidskado van maken.

Bekijk dierentuin deals op Tripper.nl

11. Afscheidsfeest in een strandtent


blank

Als het afscheid van jullie collega in het voorjaar of in de zomer valt, is feestvieren, lunchen of dineren in een strandtent een goed idee. Uitzicht op zee, genieten van de zon en ondertussen lekker eten en drinken.
Je kan met een kleinere groep collega’s uit eten gaan in een standtent, maar de meeste strandtenten zijn ook af te huren voor een groter gezelschap. Er zijn dus verschillende mogelijkheden als je een afscheidsfeest in een strandtent wilt vieren. Eet de collega waarvan je afscheid zal nemen graag vis, dan is dit kado extra leuk!

Veel horecagelegenheden aan het strand hebben zo hun eigen sfeer en eigen bijzonderheden. In de ene strandtent kan je Spaanse tapas eten, terwijl andere strandpaviljoenen bijvoorbeeld biologisch of vegetarisch eten aanbieden. De meeste strandpaviljoenen vind je in Zandvoort, Scheveningen en Zeeland.

Een paar voorbeelden van leuke strandtenten:

 • Buiten, Scheveningen
 • Bries, Noordwijk
 • Panta Rhei, Vlissingen
 • Element’s Beach, ‘s Gravenzande
 • Ubuntu, Zandvoort
 • Tent 6, Zandfvoort
 • Hippie Fish, Zandvoort

Met name Zandvoort kent vele strandtenten, elk met hun eigen sfeer en eigen specialiteiten. In het enorme aanbod van strandtenten zit er vast een paviljoen dat past bij je collega en het bedrijf waar je werkt.

https://nl.pinterest.com/pin/376754325066929104/

12. Een avontuurlijk kado


blankBekijk leuke uitjes op Tripper.nl

Is de collega die afscheid neemt een typische avonturier? Dan is een avontuurlijk kado onvergetelijk. Helemaal wanneer je het kado (waarschijnlijk een bon) geeft met een originele, persoonlijke brief of kaart erbij. Wat zijn bijzondere belevenissen die je zoal cadeau kan geven:

Misschien heb je zelf ook al een leuk idee: jij kent je collega inmiddels goed. Er zijn veel websites en bedrijven waar je een avontuurlijke activiteit cadeau kan geven.

Bekijk leuke uitjes op Tripper.nl

13. Voor mode - en interieurliefhebbers: een kadobon voor kleding of interieurartikelen


Sommige collega’s zijn elke week wel blij met nieuwe kleding of interieurartikelen. Ze zijn altijd op de hoogte van de laatste trends en spelen styliste voor zichzelf.
Nu is een kadobon geven soms wat saai, maar niet als je een bon geeft van bijvoorbeeld de Bijenkorf, H&M of Zalando. Het handige van zo’n bon is dat een collega met een goede smaak dan zelf iets uit kan kiezen wat hij of zij leuk vindt. Daarnaast kan je samen met je collega’s kijken wat voor bedrag er (gezamenlijk) aan de bon besteedt kan worden.

14. Een verzameling kaarsen


Bekijk Kaarsen op Bol.com

Een leuk en lief kado voor een vrouwelijke collega is een plateau met kaarsen, waarbij elke collega één kaars koopt voor de collega die weggaat. Om de kaarsen heen kunnen brieven gewikkeld worden (deze kan je vastmaken met een lint of een elastiek) waarop iedereen een persoonlijke boodschap schrijft. Elke keer bij het branden van een kaars zal je collega terugdenken aan de tijd op het bedrijf en aan het goede afscheid. Dit kado is niet duur en kan je eventueel aan je collega geven in combinatie met een leuke kadobon.

Bekijk Kaarsen op Bol.com

15. Een dagje Londen


blank

Voor de ondernemende collega die graag weekendjes weg gaat, is een dagje Londen cadeau doen een leuk idee. Vanaf al 50 euro kan iemand met een touringcar heen en weer naar Londen. Wel is er bij veel van zulke arrangementen natuurlijk vrij te besteden tijd. In deze tijd bezoekt iemand activiteiten of bezienswaardigheden die hij of zij zelf moet betalen. Wees er dus zeker van dat de collega die je dit kado geeft, daar ook het budget voor heeft (waarschijnlijk wel, maar als iemand moeilijk rondkomt is dit niet het handigste kado).
Londen is hoe dan ook een belevenis, en je kan snel heen en weer. Onvergetelijk!

16. Whiskyproeverij, bierproeverij of wijnproeverij


blank

Een wijn, bier – of whiskyproeverij is vaak goed betaalbaar en erg leuk om te geven aan die collega die wel van een drankje houdt. Bij dit kado geldt ook weer dat je het als collega’s onder elkaar cadeau kan geven (en de collega waarvan je afscheid neemt, vrijhouden van betalen), of dat je hem of haar een proeverij cadeau geeft die op een zelf gekozen moment gedaan kan worden.
Voorbeelden van verschillende proeverijen in Nederland:

 • Wijngaard de Reeborgesch
 • WineWeekend in Rijswijk
 • La Causerie
 • Hugh Rotterdam
 • Jopenkerk, Haarlem (bier)
 • In de Ban van de Ringen, Amersfoort (bier)
 • Whisky Proeverij Café Zilt (Amsterdam)

Vooral om wijn te proeven zijn er veel locaties. Dit is een geslaagd kado dat je kan geven, met of zonder collega’s onder elkaar.

Je hoeft niet heel ingewikkeld na te denken over een kado voor je collega. Als je een tijdlang met iemand hebt samengewerkt, kennen jij en de andere collega’s de collega waar het om gaat goed. Dat betekent dat je ook weet wat de belangstellingen en het karakter van die collega zijn. Als jullie in het kado kunnen laten merken dat je de desbetreffende collega goed gekend hebt, is dat al een mooie blijk van waardering.

Niet in elk bedrijf is er een even groot budget voor een leuk afscheidskado. Je kan dit oplossen door samen met andere collega’s eigen geld bij te leggen. Wel gaat het uiteindelijk om het gebaar. In dit artikel geven we suggesties voor kleine kado’s, grotere kado’s en kado’s waarbij er een avontuurlijke, luxe of bijzondere activiteit gedaan wordt. Zo kan je rondsnuffelen tussen verschillende kado ideeën naar dat ene idee, dat net past bij jouw collega.

En het belangrijkste: het gaat om het gebaar. Vergeet daarom niet om een lieve brief of kaart toe te voegen!


Inspiratie voor een leuke tekst

Als je iets voor een vertrekkend collega op gaat schrijven, dan is het vaak lastig om de juiste woorden te vinden. Daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld. Een mooie en persoonlijke tekst kunt je schrijven door:

 • Een leuke anekdote te delen. Bijvoorbeeld: Weet je nog die keer dat we… Waarna je het verhaal vertelt.
 • Te vertellen over wat je van iemand geleerd hebt. Bijvoorbeeld: Ik zal nooit vergeten dat je tegen me zei… Of: Je hebt me geleerd…
 • Te vertellen waarom je iemand gaat missen. Bijvoorbeeld door zijn of haar inzichten, humor, gezelligheid of grappige verhalen.

Gedicht voor afscheid collega

Voor de mensen die best een beetje creatief zijn, is het ook leuk om een gedicht te schrijven. Nu kun je natuurlijk een gedichtje van het internet plukken, maar je kunt er ook zelf eentje maken. Schrijf hierbij een gedichtje over het vertrek zelf en dat je iemand gaat missen. Of kies ervoor om over de reden van het vertrek te dichten, bijvoorbeeld een andere baan, pensioen of het maken van een wereldreis.

Tip: Voor het vinden van woorden die rijmen kun je eventueel gebruikmaken van een online rijmwoordenboek.


Afscheid collega spreuk

Een spreuk is een korte en krachtige manier om iemand te laten lachen of om iemand te ontroeren. Zo’n spreuk blijft vaak hangen, juist omdat hij zo kort is. Het opschrijven van een mooie, grappige of ontroerende spreuk is dus zeker een goed idee. Je kunt een spreuk gebruiken die al bestaat, bijvoorbeeld een van de spreuken van Loesje. Of een algemene spreuk als:

 • We kunnen niet zonder jou. Maar we gaan het wel proberen.
 • Ieder afscheid is een nieuw begin.

Vind je het moeilijk om een leuke spreuk te vinden? Denk dan bijvoorbeeld eens na over wat die collega kenmerkt. Wat doet hij of zij graag? En wat juist helemaal niet? Waar heeft hij/zij een hekel aan? Waar is hij/zij goed in? Waarom gaat hij/zij weg? Door een andere insteek te kiezen voor het uitzoeken van de spreuk, zou je zomaar eens tot verrassende dingen kunnen komen.

blank

Ook leuk: Laat de spreuk op een tegeltje drukken, zodat de collega hem ergens kan ophangen. Bekijk hier originele spreuken op tegels voor een collega.

https://nl.pinterest.com/pin/419257046538766340/


Afscheid nemen van een collega

Wanneer een collega weggaat omdat hij/zij nieuw werk heeft gevonden of met pensioen gaat, is het wel zo leuk als je daar als collega’s iets bijzonders voor doet. Zorg bijvoorbeeld voor een mooi en persoonlijk kado waaruit blijkt dat de collega echt gewaardeerd werd. Geef een spectaculair feestje, ga lekker met z’n allen uiteten, of organiseer een leuke dag weg met het team. Zorg er in ieder geval voor dat het kado dat je geeft of het afscheid dat je organiseert bij de collega past, zodat hij of zij een onvergetelijk afscheid heeft.


Het belangrijkste: laat merken dat je je collega goed gekend hebt.

Iedereen die ergens afscheid neemt, zal met een prettig gevoel weggaan als hij of zij gewaardeerd werd. Een mooie manier om te laten merken dat iemand er écht bijhoorde, is om een kado te geven dat echt bij iemand past. Met een brief of kaart (een grote kaart van alle collega’s gezamenlijk, of iedereen een klein  briefje) maak je elk kado compleet.
In onze suggesties staan prijzige en minder prijzige kado ideeën, zodat er voor elke situatie en elke collega een passend kado te vinden is. Natuurlijk kan je op onze suggesties zelf nog allerlei variaties bedenken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag