Cadeau.nl
X

8 Tips voor een afscheidskado voor een collega

8 Tips voor een afscheidskado voor een collega

Een leuke, prettige collega die vertrekt is altijd jammer. Juist zo’n collega verdient een mooi, persoonlijk afscheidskado. Wat geef je dan? Niet altijd makkelijk, maar wel een leuke klus. In dit artikel vind je mooie, grappige en persoonlijke kadotips voor het afscheid van een collega. Eén tip waarmee je alvast kan nadenken over een kado is om eerst na te denken over wat voor persoon je collega is. Zo kan je een extra persoonlijk kado geven, dat hem of haar echte bijblijft. Vergeet ook niet om via een kaart of brief een persoonlijke boodschap aan je collega te geven.

Je hoeft niet heel ingewikkeld na te denken over een kado voor je collega. Als je een tijdlang met iemand hebt samengewerkt, kennen jij en de andere collega’s de collega waar het om gaat goed. Dat betekent dat je ook weet wat de belangstellingen en het karakter van die collega zijn. Als jullie in het kado kunnen laten merken dat je de desbetreffende collega goed gekend hebt, is dat al een mooie blijk van waardering.

Niet in elk bedrijf is er een even groot budget voor een leuk afscheidskado. Je kan dit oplossen door samen met andere collega’s eigen geld bij te leggen. Wel gaat het uiteindelijk om het gebaar. In dit artikel geven we suggesties voor kleine kado’s, grotere kado’s en kado’s waarbij er een avontuurlijke, luxe of bijzondere activiteit gedaan wordt. Zo kan je rondsnuffelen tussen verschillende kado ideeën naar dat ene idee, dat net past bij jouw collega.

En het belangrijkste: het gaat om het gebaar. Vergeet daarom niet om een lieve brief of kaart toe te voegen!


1. Geef een diner cadeau op een bijzondere locatie.

Veel mensen houden van uit eten gaan. Thuis niet hoeven koken, nieuwe gerechten proeven en genieten van een leuke locatie zijn allemaal redenen om uit eten gaan als een echte verwennerij te zien. Als jouw collega geniet van restaurants en goed eten is een kadobon om te eten op een toplocatie een heel mooi kado. Zeker als je hier (gezamenlijk) een persoonlijke boodschap aan toevoegt, heb je een geslaagd kado.

Wat zijn voorbeelden van mooie locaties in Nederland om te eten:

 • De Euromast in Rotterdam (tip: High wine)
 • Van der Valk Hotel Kasteel Ter Worm
 • Eten in Kasteeltje Hattem, Roermond (Limburg)
 • Lunchen bij Jamie Oliver in de Markthal, Rotterdam
 • Eten bij Joelia in Rotterdam (bekroond met een Michelinster)
 • Sushi eten

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van bijzondere adressen waar je kan eten. Of misschien weet je al wat het favoriete restaurant van je collega is, en kan je een diner op die plek cadeau geven (dit is handig als niemand zeker weet wat de collega verder leuk, of lekker vindt).

Een ander idee om een etentje als afscheidskado te geven, is om met alle collega’s uit eten te gaan en de collega die weggaat, vrij te houden van betalen. Wel verplicht je hier je collega’s mee, om allemaal een eigen diner te betalen en daarnaast een deel van de collega die jullie in het zonnetje willen zetten. Hier moet iedereen wel het budget voor hebben. Uiteraard hoeft het in dit geval niet luxe of duur te zijn: het gaat om de waardering naar je collega en om een leuke afsluiting.


2. Een dagje dierentuin

Als jouw collega interesse heeft in natuur en dieren, is een dag dierentuin een heel mooi kado. In Nederland zijn er verschillende dierentuinen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Heeft je collega kinderen, dan is het natuurlijk leuk om daar het aantal kaartjes op af te stemmen.
De leukste dierentuinen in Nederland zijn:

 • Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)
 • Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek)
 • De Apenheul (Apeldoorn)
 • Ouwehands Dierenpark (Rhenen)
 • Artis (Amsterdam)
 • Burger’s Zoo (Arnhem)

In de meeste dierentuinen zijn ook mogelijkheden om (zakelijk) een feest te vieren. Je kan ook als collega’s onder elkaar uit eten gaan in één van deze dierentuinen en hier het afscheidskado van maken.


3. Afscheidsfeest in een strandtent

Als het afscheid van jullie collega in het voorjaar of in de zomer valt, is feestvieren, lunchen of dineren in een strandtent een goed idee. Uitzicht op zee, genieten van de zon en ondertussen lekker eten en drinken.
Je kan met een kleinere groep collega’s uit eten gaan in een standtent, maar de meeste strandtenten zijn ook af te huren voor een groter gezelschap. Er zijn dus verschillende mogelijkheden als je een afscheidsfeest in een strandtent wilt vieren. Eet de collega waarvan je afscheid zal nemen graag vis, dan is dit kado extra leuk!

Veel horecagelegenheden aan het strand hebben zo hun eigen sfeer en eigen bijzonderheden. In de ene strandtent kan je Spaanse tapas eten, terwijl andere strandpaviljoenen bijvoorbeeld biologisch of vegetarisch eten aanbieden. De meeste strandpaviljoenen vind je in Zandvoort, Scheveningen en Zeeland.

Een paar voorbeelden van leuke strandtenten:

 • Buiten, Scheveningen
 • Bries, Noordwijk
 • Panta Rhei, Vlissingen
 • Element’s Beach, ’s Gravenzande
 • Ubuntu, Zandvoort
 • Tent 6, Zandfvoort
 • Hippie Fish, Zandvoort

Met name Zandvoort kent vele strandtenten, elk met hun eigen sfeer en eigen specialiteiten. In het enorme aanbod van strandtenten zit er vast een paviljoen dat past bij je collega en het bedrijf waar je werkt.

https://nl.pinterest.com/pin/376754325066929104/


4. Een avontuurlijk kado

Is de collega die afscheid neemt een typische avonturier? Dan is een avontuurlijk kado onvergetelijk. Helemaal wanneer je het kado (waarschijnlijk een bon) geeft met een originele, persoonlijke brief of kaart erbij. Wat zijn bijzondere belevenissen die je zoal cadeau kan geven:

Misschien heb je zelf ook al een leuk idee: jij kent je collega inmiddels goed. Er zijn veel websites en bedrijven waar je een avontuurlijke activiteit cadeau kan geven.


5. Voor mode – en interieurliefhebbers: een kadobon voor kleding of interieurartikelen

Sommige collega’s zijn elke week wel blij met nieuwe kleding of interieurartikelen. Ze zijn altijd op de hoogte van de laatste trends en spelen styliste voor zichzelf.
Nu is een kadobon geven soms wat saai, maar niet als je een bon geeft van bijvoorbeeld de Bijenkorf, H&M of Zalando. Het handige van zo’n bon is dat een collega met een goede smaak dan zelf iets uit kan kiezen wat hij of zij leuk vindt. Daarnaast kan je samen met je collega’s kijken wat voor bedrag er (gezamenlijk) aan de bon besteedt kan worden.


6. Een verzameling kaarsen

Een leuk en lief kado voor een vrouwelijke collega is een plateau met kaarsen, waarbij elke collega één kaars koopt voor de collega die weggaat. Om de kaarsen heen kunnen brieven gewikkeld worden (deze kan je vastmaken met een lint of een elastiek) waarop iedereen een persoonlijke boodschap schrijft. Elke keer bij het branden van een kaars zal je collega terugdenken aan de tijd op het bedrijf en aan het goede afscheid. Dit kado is niet duur en kan je eventueel aan je collega geven in combinatie met een leuke kadobon.


7. Een dagje Londen

Voor de ondernemende collega die graag weekendjes weg gaat, is een dagje Londen cadeau doen een leuk idee. Vanaf al 50 euro kan iemand met een touringcar heen en weer naar Londen. Wel is er bij veel van zulke arrangementen natuurlijk vrij te besteden tijd. In deze tijd bezoekt iemand activiteiten of bezienswaardigheden die hij of zij zelf moet betalen. Wees er dus zeker van dat de collega die je dit kado geeft, daar ook het budget voor heeft (waarschijnlijk wel, maar als iemand moeilijk rondkomt is dit niet het handigste kado).
Londen is hoe dan ook een belevenis, en je kan snel heen en weer. Onvergetelijk!


8. Whiskyproeverij, bierproeverij of wijnproeverij

Een wijn, bier – of whiskyproeverij is vaak goed betaalbaar en erg leuk om te geven aan die collega die wel van een drankje houdt. Bij dit kado geldt ook weer dat je het als collega’s onder elkaar cadeau kan geven (en de collega waarvan je afscheid neemt, vrijhouden van betalen), of dat je hem of haar een proeverij cadeau geeft die op een zelf gekozen moment gedaan kan worden.
Voorbeelden van verschillende proeverijen in Nederland:

 • Wijngaard de Reeborgesch
 • WineWeekend in Rijswijk
 • La Causerie
 • Hugh Rotterdam
 • Jopenkerk, Haarlem (bier)
 • In de Ban van de Ringen, Amersfoort (bier)
 • Whisky Proeverij Café Zilt (Amsterdam)

Vooral om wijn te proeven zijn er veel locaties. Dit is een geslaagd kado dat je kan geven, met of zonder collega’s onder elkaar.


Het belangrijkste: laat merken dat je je collega goed gekend hebt.

Iedereen die ergens afscheid neemt, zal met een prettig gevoel weggaan als hij of zij gewaardeerd werd. Een mooie manier om te laten merken dat iemand er écht bijhoorde, is om een kado te geven dat echt bij iemand past. Met een brief of kaart (een grote kaart van alle collega’s gezamenlijk, of iedereen een klein  briefje) maak je elk kado compleet.
In onze suggesties staan prijzige en minder prijzige kado ideeën, zodat er voor elke situatie en elke collega een passend kado te vinden is. Natuurlijk kan je op onze suggesties zelf nog allerlei variaties bedenken.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Cadeau.nl
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag