Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 redenen om een ballonvaart te boeken

10 redenen om een ballonvaart te boeken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De zwaartekracht overwinnen blijft voor mensen nog altijd iets magisch. Op geen enkele manier komt dat zo mooi tot zijn recht als in een rieten mand onder een heteluchtballon door het uitgestrekte luchtruim te zweven. Niet alleen bekijk je de wereld van grote hoogte, maar dat is ook nog eens een ongekend rustige en ontspannen ervaring. In dit artikel geven we je 10 redenen waarom ook jij echt eens een keertje een ballonvaart zou moeten boeken!


Reden 1: Genieten van volledige rust en stilte

Ballonvaren is zweven op de lucht. Omdat je met dezelfde snelheid gaat als de wind is het in het mandje helemaal windstil. Daardoor kun je in alle rust genieten van het prachtige uitzicht onder je. Vrijwel iedereen die voor het eerst een ballonvaart meemaakt verbaast zich erover hoe rustgevend dat is. Natuurlijk wordt de rust en stilte wel af en toe onderbroken door de brander. Die zorgt ervoor dat er meer warme lucht in de ballon komt zodat die weer wat stijgt. Kleed je wel naar het weer want ook al heb je geen last van de wind, toch kan het nog altijd fris zijn in de ballon. Daarnaast komt er aardig wat warmte van de brander in de ballon, dus ook een petje of hoed is geen overbodige luxe.


Reden 2: Je eigen woonplaats van boven bekijken

We hebben natuurlijk inmiddels allemaal wel eens onze eigen woonplaats bekeken in Google Maps. Maar veel leuker is het om je eigen huis of omgeving vanuit een heteluchtballon te bekijken. Natuurlijk moet je geluk hebben met de windrichting, want je hebt de route van de ballon niet voor het zeggen. Maar wanneer de ballon over je woonplaats vliegt is dat altijd leuk om mee te maken. Wanneer je een camera meeneemt kun je ook meteen een foto maken van je eigen huis en dat is natuurlijk een leuke herinnering voor later.


Reden 3: Een ballonvaart is leuk om weg te geven

Wanneer je iemand in je omgeving hebt die je wilt verrassen met een ballonvaart dan kan dat natuurlijk ook een geweldig cadeautje zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een ballonvaart weggeven als (gezamenlijk) verjaardagscadeau, als verrassing voor je ouders wanneer ze 25 jaar getrouwd zijn of gewoon omdat je iemand die je een warm hart toedraagt graag eens in het zonnetje wilt zetten. Vrijwel alle ballonvaarders spelen hier op in door de tickets in full colour te drukken met een mooi uiterlijk om direct cadeau te geven. Zo heb je dus ook echt meteen wat leuks om te overhandigen. De vlucht zelf boeken gaat meestal gewoon in overleg met de ontvanger van de tickets zodat je niet van tevoren al precies hun agenda hoeft te kennen.

Let wel op dat ballonvaarders meestal een beperkt gebied hebben waarin ze vliegen. Je moet er dus wel eentje uitkiezen die in de juiste regio vliegt. Dat kun je vrijwel altijd direct vinden op de website van het bedrijf in kwestie.


Reden 4: Je kunt ook gewoon in je eentje gaan

Je hoeft niet altijd met zijn vieren of meer te zijn om een ballonvaart te kunnen boeken want de meeste ballonvluchten kun je ook samen of zelfs in je eentje maken. Let er dan wel op dat je vaak gewoon met meerdere personen in het mandje zit en dus niet alleen met de ballonvaarder. Maar die man of vrouw heeft wel meerdere reizigers bij elkaar gevoegd om zo een voltallige vlieggezelschap te vormen. Ook in je eentje kun je dus gewoon genieten van een ballonvaart en deze unieke ervaring een keertje meemaken.


Reden 5: Het is altijd een verrassing waar je terechtkomt!

De route die de ballon aflegt is volledig afhankelijk van de windrichting. Bovendien kun je met hardere wind natuurlijk meer afstand afleggen dan wanneer het vrijwel windstil is. Zo is het al snel een verrassing waar je met de ballon uit zult komen en is het altijd een avontuur om mee te varen. Maar geen zorgen, je hoeft heus niet terug te lopen of met het openbaar vervoer. De ballon wordt namelijk altijd gevolgd door een auto die groot genoeg is om alle passagiers weer terug te brengen naar het vertrekpunt. Omdat er met echt harde wind natuurlijk niet aan ballonvaren wordt gedaan is de totale afstand die je aflegt over het algemeen ook beperkt. Je moet hierbij denken aan een vlucht van ongeveer 10 tot 25 km.


Reden 6: Je hebt in een luchtballon geen last van hoogtevrees

Het is vrij algemeen bekend dat zelfs de meest extreme klachten van hoogtevrees in een luchtballon als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit zou komen doordat mensen met hoogtevrees daar vrijwel uitsluitend last van hebben wanneer ze nog in contact staan met de grond. Hoogtevrees zou daardoor eerder steiltevrees genoemd moeten worden, je bent namelijk vooral bang ergens vanaf te vallen. Dit is overigens een heel natuurlijke angstreactie. Alleen wel eentje die je flink in de weg kan zitten als hij extreme vormen aanneemt. De meeste mensen die in een luchtballon stappen en hoogtevrees hebben vinden het opstarten nog wel heel eng, hou daar dus rekening mee. Maar hoe hoger de ballon komt, hoe meer de angst afneemt omdat het contact met de grond steeds verder weg raakt.

Tip: het is een goed idee om aan de ballonvaarder aan te geven dat je aan hoogtevrees lijdt. Die zal je dan zoveel mogelijk bij het hele proces betrekken zodat je met meer vertrouwen de mand in stapt.


Reden 7: Culinair genieten op grote hoogte

Vrijwel alle bedrijven die ballonvaarten verzorgen bieden ook arrangementen aan waarbij de vaart slechts onderdeel is van een leuk en afwisselend uitje. Zo kun je bijvoorbeeld de ballonvaart combineren met een culinaire proeverij hoog boven de aarde. Alcohol is in de ballon niet toegestaan, maar vaak wordt zo’n smakelijke vlucht achteraf alsnog begeleid met lekkere drankjes en aanvullende hapjes. Maar het kan nog leuker en voral smaakvoller. Kies je bijvoorbeeld voor het “Lekker eten met Reitse” arrangement van Balloncentrum.nl, dan gaat meesterkok Reitse Spanninga ook mee de lucht in om daar een gerecht te bereiden voor de passagiers. De maaltijd wordt dan zelfs gegaard in de hete lucht van de ballonbrander. Dat is letterlijk en figuurlijk dus dineren op hoog niveau. (Er hangt voor 6 personen echter wel een prijskaartje van € 1.800 aan).


Reden 8: Je houdt wel van een glaasje champagne

Je hoeft om champagne te kunnen drinken natuurlijk niet noodzakelijkerwijs een ballonvaart te maken, maar het is wel de traditie om na een succesvolle landing gezamenlijk een glaasje bubbels te nuttigen. En mocht je jezelf nu zorgen maken dat er ook landingen zijn die niet succesvol verlopen, crashes zijn – vooral in Nederland – enorm zeldzaam. Ballonvaren is heel veilig en al het materiaal wordt streng gecontroleerd. Bovendien horen Nederlandse ballonvaarders tot de absolute wereldtop. Je weet dus zeker dat je na de ballonvaart gezellig met elkaar zult kunnen toosten op een geweldige ervaring.


Reden 9: Ballonvaren is ook enorm leuk in de winter

De meeste ballonvaarten worden in het voorjaar of in de zomer gehouden, maar je kunt ook tijdens de wintermaanden prachtige vluchten maken. Zolang de atmosfeer rustig is (wat de mooiste winterse dagen al snel het geval is) en er geen neerslagkans bestaat kun je ook in de koudste maanden van het jaar prima een mooie ballonvaart maken. Kleed je natuurlijk wel nog zorgvuldiger aan dan anders, want stilstaan in de ballon is bij koude temperaturen geen pretje als je niet warm genoeg bent aangekleed. Ballonvaren in de winter zorgt hoe dan ook voor prachtige uitzichten en hele mooie plaatjes.


Reden 10: Je kunt een ballonfeest op een unieke manier meemaken

Elk jaar worden er door heel Nederland ballonfeesten gehouden. Vaak meerdere avonden achter elkaar stijgen tijdens zo’n festival vele tientallen originele ballonnen op. De meeste mensen die daarnaar komen kijken bewonderen het schouwspel vanaf de grond, maar je kunt soms ook mee met een van de ballonnen. Dat kost vaak wel wat meer dan een normale ballonvlucht, maar het is dan ook een werkelijk ongekende ervaring om samen met heel veel andere gekke en grappig gevormde ballonnen door het luchtruim te zweven. Ballonfeesten vinden elk jaar plaats in Joure (Friesland), Breda, Eindhoven en Barneveld. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je er snel bij moet zijn als je wilt proberen een plaatsje in zo’n ballon te bemachtigen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag