Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 leuke uitjes met een baby

5 leuke uitjes met een baby

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer het gaat om het vinden van een uitje met het kleine wonder dat een baby heet, dan denken we vaak te ingewikkeld. Met alle hectiek die bij het opvoeden van een baby komt kijken vergeten we wel eens dat het voor een baby niets uitmaakt wat voor flitsends jij allemaal bekokstooft. Voor een baby is namelijk alles één grote ontdekkingsreis en vaak liggen de leukste uitjes gewoon om de hoek. Laat je daarom inspireren door dit artikel, waarin we de leukste uitjes met een baby onder de loep nemen.


Eropuit met je baby

Wie zorg moet dragen voor een baby zal erkennen dat daar een hele hoop bij komt kijken. Eten geven, luiers verschonen, huilbuien; noem maar op. Dat kan behoorlijk veel stress opleveren. Zeker wanneer je je dan ook nog eens gevangen voelt binnen de muren van je eigen huis. Juist daarom is het prettig om een dagje de deur uit te gaan samen met je baby. Dat zal namelijk niet alleen fijn voor jou zijn; ook je mini-jij zal er waarschijnlijk flink van genieten. Alles is nieuw en er valt zoveel te zien. Waarschijnlijk zul je zelf niet veel meer kunnen herinneren van je babytijd, maar de wereld ziet er natuurlijk heel anders uit vanuit kleine, jonge oogjes. Geen zorgen over grote-mensen-zaken, geen zorgen over morgen. Nee, gewoon in het moment zijn. En alles absorberen als een spons. Of het nu een fluitend roodborstje betreft in de boom of een blaadje dat zijn weg baant richting de kinderwagen. Voor een baby spreekt het allemaal tot de verbeelding.

Je realiseert je vaak pas hoe makkelijk een baby is, wanneer de kinderen wat ouder zijn. Een baby kun je namelijk overal mee naartoe nemen. Plaats de baby in een kinderwagen, draag zorg voor voldoende benodigdheden zoals voeding en luiers en je bent klaar om te gaan. Naar een museum bijvoorbeeld of naar de stad om te shoppen. Natuurlijk zijn dit niet de enige activiteiten die je samen met je baby kunt ondernemen. Om je van inspiratie te voorzien hebben we een aantal leuke uitjes met je baby voor je op een rijtje gezet.


Zwembad

Naar het zwembad met je baby? Dat is geen enkel probleem wanneer je baby zo’n 3 maanden oud is. Het zal in het begin even wennen zijn voor je baby, maar eenmaal gewend aan dat magische water zal plezier de boventoon voeren. In Nederland zijn veel zwembaden te vinden die programma’s voor babyzwemmen aanbieden onder deskundige begeleiding. Zodoende hoef je je geen zorgen te maken dat je baby iets overkomt terwijl hij of zij voor het eerst kennismaakt met water. Daarnaast wordt het water tijdens babyzwemmen verwarmd, zodat de baby niet onderkoeld raakt. Babyzwemmen kent vele voordelen. Zo wordt niet alleen de band tussen ouder en baby versterkt; ook krijgt de kleine voldoende beweging en is het bevorderlijk voor de motoriek. Bovendien werkt het ontspannend voor zowel de ouder, als de baby. Een  ideaal uitje dus!

Bekijk hier alle zwemparadijzen in Nederland »


Kinderboerderij

Niet zo’n fan van zwemmen? Geen probleem. In Nederland kun je naast zwembaden die babyzwemmen aanbieden ook veel kinderboerderijen vinden. De meesten zijn gratis te bezoeken, omdat ze in stand worden gehouden door vrijwilligers. Ook bieden veel kinderboerderijen de mogelijkheid om heel dichtbij de dieren te komen en ze te aaien. Nu zal het voor een baby wellicht schrikken zijn wanneer er een forse geit op de baby af komt lopen, maar natuurlijk zijn er ook andere (kleinere) dieren op een kinderboerderij te vinden die misschien wat minder confronterend zijn. Veilig vanuit de kinderwagen kan de baby dan kennismaken met onder andere konijnen, kippen of cavia’s. Een hele beleving voor die kleine natuurlijk! Buiten dat werkt een dagje naar de kinderboerderij net zo ontspannend als een bezoek aan een zwembad. Een ideaal uitje dus voor de ouder die even wilt ontsnappen aan de dagelijkse sleur en de baby kan zo mooi kennismaken met enkele mede-bewoners van deze planeet die wij aarde noemen.


Wonderlijke wandeling

Het klinkt misschien heel simpel, maar een wandeling kan ook een heel leuk uitje met een baby zijn. Plekken die jouw interesse of aandacht verloren hebben, kunnen voor de baby juist wél heel bewonderenswaardig zijn. Juist omdat het voor de baby allemaal nieuw is en hij of zij kennis maakt met geluiden van vogels, de geur van vers gemaaid gras of de warme stralen van de zon onder het genot van een lentefris briesje. Daarnaast is het voor de ouder sowieso fijn een frisse neus te halen en even buiten de deur te zijn. Vaak biedt dat de ruimte om even de gedachten op iets anders te zetten, in plaats van dat het vizier constant gericht is op alles wat moet gebeuren. Je baby zal datgene wat hij of zij hoort of ziet allemaal nog niet goed begrijpen, maar dat maakt het niet minder interessant. Bij een wandeling hoef je daarom niet meteen te denken aan een heuse bergbeklimming of een urenlange tocht door het bos. Een blokje om kan al meer dan voldoende zijn. Wellicht kom je zelfs een vriend of vriendin tegen tijdens de wandeling waarmee je een leuk praatje kunt maken. Schenk je mooi nog even wat tijd aan je sociale kring, die ongetwijfeld wat minder aandacht krijgt sinds het kleine wonder op de wereld is.


Sociale speelafspraak

Over aandacht voor je sociale kring gesproken: je kunt natuurlijk ook een afspraak inplannen met een vriend of vriendin die ook een baby heeft. Zo kunnen de baby’s met elkaar “spelen” en kunnen de ouders gezellig bijkletsen. Het maakt daarbij niet uit als de baby’s alleen maar kunnen liggen. Leg ze naast elkaar en ze zullen elkaar ongetwijfeld opmerken. Een andere baby is per definitie reuze interessant. Natuurlijk zullen de baby’s niet echt met elkaar spelen. Ze zullen voornamelijk naar elkaar kijken, elkaar nadoen of simpelweg reageren op elkaar met geluidjes. Ze hebben immers nog een hoop te leren, zoals delen en begrip tonen voor de wensen van een ander. Maar dat zijn  natuurlijk zorgen voor later. Een speelafspraak mag je gerust zien als een uitje, zeker wanneer je met de baby de deur uitgaat en op bezoek gaat bij een vriend(in) of een kennis. Zo heeft zowel de baby, als de ouder een leuke tijd, is er genoeg ruimte voor ontspanning en kunnen de ouders bij elkaar hun ei kwijt. Win-win voor iedereen!


Een bijzondere picknick

Aangename temperaturen in de lente of zomer bieden de gelegenheid om te gaan picknicken met je baby. Een uitje waar je niet ver voor hoeft te reizen en niet veel voor hoeft te betalen. Pak een deken, vul een picknickmand en plaats de baby in de kinderwagen. Aan jou de taak om een leuke plek uit te zoeken waar je het dekentje kunt spreiden (zodat de baby erop kan liggen). Een grasveldje in het dichtstbijzijnde park is vaak al helemaal pima. Je zult zien dat – wanneer de temperatuur daadwerkelijk aangenaam is – de baby het heerlijk vindt om in de buitenlucht te vertoeven. Ook dat maakt weer onderdeel uit van de constante ontdekkingsreis die de baby ervaart.

Vaak biedt een leuke picknick ook de mogelijkheid wat leuke en mooie kiekjes te schieten. Van de baby die aan het genieten is van de omgeving of van een lekker hapje. Leuk om je album mee te vullen en om te delen met anderen of te bewaren voor als je baby een volwassen man of vrouw is. Door een picknick als een echt uitje met je baby te zien, maak je van iets ogenschijnlijk doodgewoons iets bijzonders. Zeker voor de baby in kwestie. Maak het daarom extra speciaal door ook iets lekkers voor jezelf mee te nemen zodat je samen met je baby flink kunt genieten.


Quality time

Welk uitje met je baby je ook kiest; zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid de deur uit gaat. Neem doekjes, luiers en voldoende eten en drinken mee zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vergeet daarnaast ook niet om te genieten én om iets bijzonders van het uitje te maken, hoe gewoon het uitje in de basis ook lijkt. Het is namelijk kwalitatieve tijd die je spendeert met je baby en dat is te allen tijde goed bestede én bijzondere tijd. Zeker in het huidige tijdperk, waarin men het woord “druk” veel te vaak in de mond neemt. Deze tijd krijg je maar 1 keer. Dan moet je hem ook optimaal benutten ook!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag