Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

25 Tips voor een dagje uit met kinderen

25 Tips voor een dagje uit met kinderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je met de kinderen een dagje op stap? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je iets gaat doen waar niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen blij van worden. In dit artikel geven we je daarom 25 leuke tips voor een dagje uit met de kinderen. We hebben allerlei uitjes verzameld die leerzaam, spannend of actief zijn, maar hoe dan ook altijd heel leuk zijn voor het hele gezin.


Tip 1: Zeehondencentrum Pieterburen

blank

Locatie: Pieterburen (Groningen)

Zeehondencentrum Pieterburen is een opvang voor zeehonden die ziek zijn of door hun moeder zijn verlaten. Die worden in het centrum verzorgd zodat ze beter worden en weer kunnen aansterken, alvorens ze weer worden uitgezet in de Waddenzee. Gemiddeld zitten er tussen de 50 en 70 zeehonden in de opvang, die je als bezoeker vrijwel allemaal kunt bekijken. Ook leer je over de zeehond en hoe moeilijk die het tegenwoordig heeft. Er zijn elke dag leuke activiteiten te doen of te bekijken. Zo kun je met medewerkers van het zeehondencentrum naar de Waddenzee om daar te wandelen over een zandplaat en te ontdekken hoe het dagelijks leven van een wilde zeehond eruit ziet. Maar ook toekijken hoe de dieren in het centrum zelf met verse vis worden gevoerd is natuurlijk heel leuk!


Tip 2: Nationaal Militair Museum

blank

Locatie: Soesterberg (Utrecht)

In het Nationaal Militair Museum leer je alles over de Nederlandse krijgsmacht in het heden en het verleden. In dit museum is heel veel aandacht voor kinderen en hun belevingswereld. In de ruimte Xplore kunnen ze bijvoorbeeld in de cockpit van een straaljager plaatsnemen om zelf te vliegen, alles leren over het uniform van de militairen, zien en horen hoe het leger communiceert en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook heel veel spectaculair militair materieel bekijken zoals tanks en F-16 straaljagers die zowel binnen als buiten staan opgesteld. En wat dacht je van een ritje in een heus rupsvoertuig? Dat vindt papa waarschijnlijk ook wel heel stoer! Genoeg te bekijken en te doen dus in dit indrukwekkende museum, zowel voor kinderen als voor volwassenen!


Tip 3: Bubbel Jungle Klimpark

blank

Locatie: Leiderdorp (Zuid-Holland)

Bij Bubbel Jungle Klimpark in Leiderdorp kunnen niet alleen kinderen maar ook volwassenen klimmen en klauteren op grote hoogte. Je kunt je eigen route bepalen en bepaalt dus zelf hoe moeilijk je het jezelf wilt maken. Meer dan 20 hindernissen moeten worden overwonnen, zodat je best wel een tijdje onderweg bent. Omdat het klimdorp onderdeel uitmaakt van de nog veel grotere speelstad kan het klimmen worden afgewisseld met spelen op allemaal leuke toestellen, maar bijvoorbeeld ook met een spelletje Glow in the Dark golf. Zo zal het hele gezin zich dubbel en dwars vermaken. Let wel op dat het klimpark niet de hele week is geopend, je kunt er terecht op woensdagmiddag en in het weekend.


Tip 4: Burgers’ Zoo

blank

Locatie: Arnhem (Gelderland)

Burgers’ Zoo in Arnhem is een van de bekendste en meest bezochte dierentuinen van Nederland. Ook voor kinderen is deze dierentuin een echte belevenis, want in de verschillende werelden zoals Desert, Rimba, Bush en Ocean val je van de ene verbazing in de ander. Je ziet er de meest prachtige en bijzondere dieren in een heel natuurlijke omgeving waardoor je echt je ogen uit zult kijken. Als je met het gezin naar Burgers’ gaat is het leuk om op de website van tevoren een of meer van de speurtochten te downloaden. Daarmee leren je kinderen nog meer over de dieren die ze zien. Er zijn speurtochten van verschillende niveaus die dus voor diverse leeftijden geschikt zijn.


Tip 5: Een dagje naar het strand

Locatie: Elke Nederlandse badplaats

Een dagje naar het strand is als het mooi weer is een van de leukste dingen om met je kinderen te gaan doen. Kies een badplaats uit die je leuk lijkt en ga al vroeg op pas om de drukte zoveel mogelijk voor te zijn. Bekende grote badplaatsen in Noord-Holland zoals Zandvoort, Egmond aan Zee en Katwijk zijn altijd goede keuzes omdat je er ook veel verschillende horeca en entertainment vindt. Natuurlijk neem je ook zelf wat lekkers mee, bijvoorbeeld een goed gevulde picknickmand. Drinken hou je het beste in een koeltas om het zo lang mogelijk lekker fris te houden. Ook zorg je uiteraard voor genoeg zonnebrandcrème en speelgoed voor je kids als ze dat leuk vinden. Het hele gezin zal zich altijd prima vermaken zo aan het strand. Een ijsje hoort erbij natuurlijk, maar verder is dit ook nog eens een hele voordelige manier om een leuk dagje weg te hebben.


Tip 6: Maisdoolhof & Speelboerderij Malden

Locatie: Malden (Gelderland)

Een dagje gezellig genieten van het boerenleven, maar dan wel met heel veel te zien en te doen. Dat is een uitje naar Maisdoolhof Malden. Behalve je weg weer terug zoeken uit het maisdoolhof kun je hier ook terecht voor heel veel leuke spellen en speeltoestellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de enorme zandbak met waterpret, een grote dierenweide met allemaal boerderij- en huisdieren en een skelterbaan met snelheidsmeter zodat je kunt zien wie er het hardst kan trappen van allemaal. Maar ook een leerzame speurtocht, de omgeving bekijken vanaf de uitkijktoren, spelen met grote bouwblokken, allemaal Oudhollandse spelletjes en nog veel meer. Stiekem ook heel leuk voor volwassenen!


Tip 7: Sybrandy’s Speelpark

Locatie: Oudemirdum (Friesland)

In Zuid-Friesland, vlakbij het IJsselmeer, vind je Sybrandy’s Speelpark. Een kleinschalig maar erg leuk attractiepark voor kinderen van 3 tot 13 jaar oud. Zij kunnen zich vermaken in meer dan 40 attracties, zoals griezelen in Villa Kalkenstein, klimmen en klauteren in twee overdekte speeljungles, racen op een skelterbaan, het park vanuit de lucht bekijken met de kabelbaan, over de kop in de Luna Loop of in het water plonsen met de Nautic Jet. Er komt dan vanzelf een moment dat je echt even bij moet komen, wat kan met een frietje, wat drinken en een ijsje bij het centraal gelegen cafetaria. En dan weer snel plezier maken in een van de vele andere attracties natuurlijk!


Tip 8: ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Locatie: Garderen (Gelderland)

Elk jaar vindt in Garderen op de Veluwe het Zandsculpturenfestijn plaats. Ieder jaar is er weer een nieuw thema, wat in 2018 “Hollandse Meesters” is. De voorstellingen in drie dimensies zijn helemaal gemaakt van zand en het is telkens weer heel bijzonder wat voor schitterende beelden daarmee gemaakt kunnen worden. Het hele gezin zal zijn ogen uitkijken! De grote sculpturen staan in de buitenlucht, maar er is ook een aanvullende tentoonstelling die overdekt is. Daar vind je verschillende kleinere beelden van zand die allemaal een tegelspreuk uitbeelden. Leuk voor zowel volwassenen als kinderen om samen te raden welke tegelwijsheid wordt uitgebeeld! Kinderen tot 5 jaar mogen overigens gratis naar binnen.

Aanvullende tip: Bij Garderen vind je ook een erg mooi klimbos voor wanneer je kinderen wel toe zijn aan wat lichaamsbeweging na het bekijken van de vele prachtige zandsculpturen.


Tip 9: Een dagje uit varen

Locatie: Vrijwel overal in Nederland

Wanneer je een vaarbewijs hebt ga je ongetwijfeld af en toe met het gezin uit varen. Maar ook wanneer je die papieren niet hebt kun je gewoon een bootje huren en genieten van lekker ronddobberen. Elke boot die korter is dan 15 meter en niet harder kan dan 20 km/u mag je namelijk ook zonder vaarbewijs besturen. Daardoor kun je op diverse plekken tijdens een dagje uit een bootje huren en er gezellig op uit trekken. In het Overijsselse Giethoorn bijvoorbeeld, waar je een puntertje kunt huren om het pittoreske dorpje vanaf het water te bekijken. Maar in vrijwel elke waterrijke stad of regio kun je ook als particulier een bootje huren. Zo kun je ook de grachten van Amsterdam en die van Utrecht op deze manier helemaal zelf verkennen met het hele gezin.


Tip 10: Een dag naar het circuit

Locatie: Zandvoort (Noord-Holland) of Assen (Drenthe)

Een dagje kijken naar snelle auto’s of motoren is vooral voor jongens heel erg leuk. Nederland heeft twee grote circuits waar je bijna elk weekend wel een race in een bepaalde klasse kunt bekijken, met alle ondersteunende races die daarbij horen natuurlijk. Nu kunnen de tickets van deze auto- en motorsport wedstrijden best wel duur zijn en daarom is voor een gezinsuitje een van de nationale racedagen ook een goed idee. Op Assen vinden bijvoorbeeld eenmaal per jaar de Racing Days plaats, waarbij je voor een klein bedrag al met het hele gezin een dag lang van zowel autosport als motorsport kunt genieten, afgewisseld met spectaculaire demonstraties. De tegenhanger van dit evenement op Circuit Zandvoort zijn de Jumbo Racedagen en ook daar geniet je van veel spannende autosport en indrukwekkende demo’s.


Tip 11: Speelboerderij De Flierefluiter

Locatie: Raalte (Overijssel)

Speelboerderij De Flierefluiter vind je in de Overijsselse plaats Raalte. Je kunt er als kind urenlang spelen, bijvoorbeeld in de grote buitenspeeltuin met allemaal hele leuke speeltoestellen. Maar ook als het minder lekker weer is kun je nog altijd heel veel pret hebben in de al net zo leuke binnenspeeltuin. Je vindt er geweldige glijbanen, een obstakelparcours, grote trampolines en een apart speelparadijsje voor kinderen tot 4 jaar. Verder kun je uitgebreid knuffelen met allemaal lieve dieren zoals konijnen, cavia’s en geiten op de kinderboerderij of in de dierenschuur, zwemmen in het grote buitenzwembad, ontsnappen uit het doolhof en nog veel meer. Ouders hebben door de overzichtelijke indeling altijd zicht op hun kinderen en natuurlijk is er bij alle toestellen goed aan de veiligheid gedacht.


Tip 12: Vogelpark Avifauna

Locatie: Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland)

Avifauna is niet zomaar een dierentuin, want in dit park staat alles in het teken van vogels. In de Lori Landing waan je jezelf bijvoorbeeld even helemaal in Australië. Met een cupje nectar in je hand komen er al snel meerdere vogels op je af vliegen om er van te snoepen. Zo kun je ze goed bekijken en uitgebreid genieten van hun prachtige felle kleuren. Ook in de tropenhal vliegen heel veel prachtige vogels gewoon los rond zodat je ze heel goed kunt bekijken. En beluisteren, want sommige vogels maken hele bijzondere geluiden. Kortom, voor jong en oud altijd genoeg te zien en te beleven bij Avifauna in Alphen aan den Rijn.


Tip 13: Een ritje met de stoomtrein

Locatie: Valkenburg (Zuid-Holland)

Stoomtrein Katwijk Leiden is een mooie oude stoomtrein die op een zogenaamde smalspoorbaan rijdt. Dit is een spoorweg die minder breed is dan gewone spoorwegen, waardoor het traject scherpere bochten kan maken. Je vindt deze smalspoorbaan aan het Valkenburgse Meer bij Valkenburg. (Let wel op dat dit het Zuid-Hollandse Valkenburg is in de buurt van Leiden, en dus niet het bekende toeristische stadje in Limburg.) Met een oude stoomtrein door dit mooie gebied rijden doet oude tijden even herleven en is daardoor een plezier voor jong en oud. Voor en na de rit is het natuurlijk ook heel leuk om al het klassieke materieel te bekijken dat in aloude glorie is hersteld. De stoomtrein rijdt niet het gehele jaar maar alleen op bepaalde dagen van april tot en met oktober.


Tip 14: Nationaal Videogame Museum

Locatie: Zoetermeer, (Zuid-Holland)

Gamen is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Hoe dat zich heeft ontwikkeld kun je met eigen ogen bekijken in het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer. Maar natuurlijk kun je veel meer dan kijken alleen, want het enorme aantal spelcomputers wat je er vindt zorgt ervoor dat je nooit uitgespeeld raakt. Je vindt er bijvoorbeeld arcadespellen zoals vechtspellen en racespellen met echte racesturen van meer dan 25 jaar geleden. Het zijn er meer dan 200 in totaal en je kunt ze in tegenstelling tot vroeger helemaal gratis spelen. Je kunt daarnaast heel veel verschillende spelcomputers bekijken die in de loop der jaren het levenslicht hebben gezien en op hun eigen manier gamen hebben veranderd tot wat het nu is: de grootste vorm van entertainment ter wereld.


Tip 15: Amusementspark Tivoli

Locatie: Berg en Dal (Gelderland)

Amusementspark Tivoli is een attractiepark dat heel leuk is voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar. Deze jonge kinderen kunnen zich er uren vermaken maar oudere kids zullen zich al snel vervelen. De attracties bestaan namelijk vooral uit activiteiten die jonge kinderen heel leuk vinden, zoals een groot ballenbad, rijden op een buggy, levende sprookjes bekijken, spelen in een grote zandbak, graven met een automatische graafmachine, rijden in een treintje of op een minifietsje en nog veel meer activiteiten. Het park bevindt zich in Berg en Dal, tussen Nijmegen en de Duitse grens. Omdat de meeste attracties zich in de buitenlucht bevinden heeft het wel de voorkeur om er alleen op een mooie dag naartoe te gaan.


Tip 16: Amsterdamse Waterleidingduinen

Locatie: Vogelenzang (Noord-Holland)

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort en Noordwijk en hebben de functie om twee derde van het Amsterdamse leidingwater te zuiveren. Daarnaast is het ook een mooi natuurgebied dat speciaal bestemd is voor wandelaars. Die hoeven voor de verandering zelfs niet eens op de paden te blijven. Zo ontdek je namelijk het meest, door gewoon je gevoel te volgen en de mooiste routes te volgen die je kunt verzinnen. Daarbij heb je ook nog eens een grote kans om allerlei wilde dieren te spotten, zoals bijvoorbeeld damherten en vossen. Maar je kunt natuurlijk ook een van de gemarkeerde wandelroutes volgen, waarmee je automatisch langs de mooiste plaatsjes in het 3400 hectare grote gebied wordt geleid. Dat is dus een hele leuke manier voor elk gezin om heerlijk ontspannen van de natuur te genieten.


Tip 17: Orchideeën Hoeve

Locatie: Luttelgeest (Flevoland)

In de Orchideeën Hoeve geniet je van al het moois dat de natuur in tropische gebieden te bieden heeft. Bloemen, planten en dieren uit de tropen gedijen namelijk bijzonder goed in de kassen van de Orchideeën Hoeve. Zo kun je hier bijvoorbeeld verschillende apensoorten, slangen, hagedissen, koikarpers en grote meervallen bewonderen. Ook de grote vlindertuin met zijn vele kleurige vlinders is heel leuk om doorheen te dwalen. Voor veel kinderen is de Lori-hal echter het hoogtepunt van het bezoek, want hier mogen ze zelf de Lori’s voeren. Tot slot draait het in de Orchideeën Hoeve natuurlijk ook voor een groot deel om de orchidee, een bloem die enorm veelzijdig is want er zijn maar liefst 31.000 soorten van. Een mooie selectie daarvan kun je bekijken in de kassen van de Orchideeën Hoeve.


Tip 18: GaiaZOO

Locatie: Kerkrade (Limburg)

GaiaZOO is een van de leukste dierenparken van Nederland. Niet voor niets werd dit dierenpark in de afgelopen jaren al meerdere keren tot mooiste dierentuin van de Benelux verkozen. Je kunt in GaiaZOO in een dag tijd de hele wereld over reizen en de meest bijzondere en indrukwekkende diersoorten in hun natuurlijk habitat bekijken. Op de Afrikaanse Savanna zie je de neushoorn, giraffes, cheeta’s en de altijd indrukwekkende leeuwen. Alle mooie dieren uit het tropisch regenwoud ontdek je in Rainforest. En voor kinderen valt er naast het bekijken van al die mooie dieren ook veel te spelen. In de DinoDome bijvoorbeeld, waar je op een onbewoond eiland terecht komt met dinosauriërs en er heerlijk kunt klimmen en spelen. Natuurlijk is er ook een kinderboerderij, waar volop geknuffeld en geaaid mag worden.


Tip 19: Kinderboekenmuseum

Locatie: Den Haag (Zuid-Holland)

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag (onderdeel van het Literatuurmuseum) ontdek je de boeiende wereld van het Nederlandse kinderboek. Leuk voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Die hebben tenslotte in hun jeugd ook van talloze kinderboeken genoten die je in het museum terug zult vinden. Zo kun je bijvoorbeeld het manuscript bekijken van Dik Trom, zonder twijfel een van de bekendste boeken uit de Nederlandse jeugdliteratuur. Ook illustraties maken een groot deel uit van het museum, want juist die prachtige tekeningen uit boeken van schrijvers als Annie M.G. Schmidt zorgen ervoor dat de verhalen decennialang herinnerd en geliefd blijven. Voor kinderen valt er naast veel te zien en te lezen ook heel veel te klauteren en te spelen.


Tip 20: Een tocht met een fietstrein

Locatie: Laren (Gelderland)

Een tocht met een grote groepsfiets is een gezellig en actief uitje met het hele gezin. Denk nu niet direct aan de beruchte bierfiets, want van dit uitje kan ook geheel alcoholvrij worden genoten. Zo kun je bij Unieke Uitjes in Laren bijvoorbeeld terecht voor het huren van een zogenaamde fietstrein. Die bestaat uit een soort tweepersoons skelters die aan elkaar gekoppeld kunnen worden en zo een treintje vormen dat zo lang is als nodig om iedereen een plekje te kunnen geven. Alle fietsers kunnen daardoor op hun eigen tempo trappen of er zelfs voor kiezen om de voeten helemaal stil te houden. Dat is natuurlijk ook handig voor kinderen die zo lekker kunnen uitrusten wanneer ze maar moe worden. Er kunnen zelfs kinderzitjes op de fietstrein worden gemonteerd voor de jongste fietsers.


Tip 21: Sprookjeswonderland

Locatie: Enkhuizen (Noord-Holland)

In het Sprookjesbos van het Sprookjeswonderland in Enkhuizen beleef je de leukste sprookjes van heel dichtbij. Bij tal van interactieve voorstellingen van sprookjes van weleer is er heel veel te zien, te horen en te doen. Zo kunnen kinderen proberen het zwaard van koning Arthur uit de steen te trekken. Maar ook sprookjes als Pinokkio, Sneeuwwitje, Hans en Grietje en de Kikkerkoning maken hun opwachting in deze betoverende wereld. Als alle sprookjes zijn bekeken zijn er nog genoeg andere leuke dingen te beleven, want je kunt bijvoorbeeld een leuke voorstelling bijwonen, spelen in de grote speeltuin en genieten van de siertuinen. Maar ook enkele spannende attracties zoals bootje varen, schommelen in het piratenschip, rijden met een treintje en nog veel meer.


Tip 22: Tropenmuseum Junior

Locatie: Amsterdam (Noord-Holland)

Het oudste kindermuseum vind je sinds 1975 in Amsterdam. Tropenmuseum Junior maakt deel uit van het Tropenmuseum, een museum dat zich tot doel heeft gesteld mensen kennis te laten maken met de grote culturele diversiteit in de wereld. Zo ook in het Junior gedeelte van het museum, waar kinderen niet alleen kunnen kijken en horen, maar ook mogen aanraken en meedoen. Zo gaan ze op een bijzondere manier op ontdekkingsreis door andere culturen. De vaste collectie wordt aangevuld met wisselende collecties. In het Tropenmuseum is dus zowel voor volwassenen als kinderen veel te zien en te beleven.


Tip 23: Plopsa Indoor

Locatie: Coevorden (Drenthe)

Plopsa Indoor in Coevorden is speciaal voor alle jonge fans van Kabouter Plop, maar ook voor die van K3, Wickie de Viking, Anubis, en natuurlijk ook gewoon voor iedereen die het leuk vindt om in allerlei verschillende leuke attracties te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld rondjes zweven in de Anubis twister, eindeloos plezier hebben in de bootjes of botsauto’s, de K3 brandweermolen of de klimberg. Elke dag worden er in het theater bovendien tal van leuke voorstellingen gehouden waarin de favoriete sterren van je kinderen allemaal grappige en spannende avonturen beleven. Je kunt ook met het hele gezin in de Vliegende Schuit of de Vliegende Fietsen. Kortom, pret voor iedereen!


Tip 24: Avontuurlijk Forteiland IJmuiden

Locatie: IJmuiden (Noord-Holland)

Van april tot en met oktober kun je 1 dag per maand met het hele gezin terecht op het avontuurlijke forteiland bij IJmuiden. Er worden daar dan allerlei verschillende activiteiten georganiseerd die heel leuk zijn voor het hele gezin. Je kunt er bijvoorbeeld abseilen, een vrije val maken, schieten met een buks of handboog en laten zien dat je een uitzonderlijk goed evenwichtsgevoel hebt op de evenwichtsbalk. Alles is natuurlijk heel veilig maar ook best wel spannend omdat het plaatsvindt in het fort dat zich voor de ene helft boven en voor de andere helft onder de grond bevindt. Als je deelneemt aan de rondleiding kom je ook nog eens alles over het verleden en de functie van het fort te weten. Kaartjes kun je kopen op de boot die vanuit IJmuiden vertrekt.


Tip 25: Space Expo

Locatie: Noordwijk (Noord-Brabant)

Bij Space Expo in Noordwijk leren kinderen alles over de ruimtevaart en het heelal. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken wat een zwart gat precies is en hoe zwaartekracht eigenlijk werkt. Ook kun je allerlei voorwerpen bekijken die in de ruimte zijn geweest, zoals onderdelen van de Hubble-telescoop en ruimtepakken van astronauten. Extra leuk is het om met de Space Train een tour te maken door de testfaciliteiten van ESA ESTEC, waar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe satellieten test. Deze ritten vinden alleen in het weekend en tijdens schoolvakanties plaats. Let ook op dat je een extra bedrag moet betalen voor deze rondleiding bovenop de normale toegangsprijs.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag