Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 ideeën voor een leuke high tea

6 ideeën voor een leuke high tea

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een high tea is eigenlijk geschikt voor elke feestelijke gelegenheid. Zo is het leuk om een high tea te doen met je vriendinnen, waarbij je gezellig bij kunt kletsen. Of een high tea voor een verjaardag, babyshower, als afscheidsfeestje, of met de feestdagen. Eigenlijk kan een high tea altijd. Maar wat is nu eigenlijk precies een high tea? En hoe weet wat je moet serveren? Wat zijn originele ideeën, en hoe organiseer je een echt leuke high tea? In dit artikel geven we je 6 ideeën voor een leuke high tea, zodat je gegarandeerd een leuke middag hebt.


Wat is een high tea?

Bij een high tea eet je zowel zoete als hartige kleine snacks, en drink je – natuurlijk – thee. Een high tea bestaat vaak uit kleine koekjes, cakejes, scones, mini sandwiches en kleine worstenbroodjes en quiches. Dit alles wordt geserveerd op etagères en schalen, en gaat gepaard met verschillende soorten thee.


Zelf een high tea organiseren

Natuurlijk is het ontzettend leuk om zelf een high tea te organiseren. Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten? Wat heb je nodig en hoe zorg je dat het een succes wordt? Met deze 6 ideeën weet je zeker dat jouw high tea een feestje wordt.

1. De gelegenheid

Afhankelijk van wat de gelegenheid precies is, kun je de hapjes die gaat serveren daarop aanpassen. Zo kun je bij een verjaardag kiezen voor bijvoorbeeld minitaartjes in de vorm van een cadeautje, koekjes in de vorm van een ballon, of chocolade die de leeftijd van de jarige vormt. Bij een babyshower kun je kiezen voor schattig versierde cupcakes, koekjes in de vorm van een fles, of hapjes in een blauwe of roze kleur. Laat vooral je fantasie de vrije loop en zoek hapjes uit die perfect matchen bij de gelegenheid, zodat je jouw high tea net dat beetje extra geeft. Mocht je het uitzoeken van de hapjes voor een gelegenheid moeilijk vinden, dan zijn online veel tips te vinden. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de hapjes algemeen te houden, en de decoratie op de gelegenheid aan te passen.

2. Een thema

Wat ook leuk is is een thema aan de high tea hangen. Hieronder geven we je een paar ideeën.

Halloweenthema

Wanneer je een high tea met een Halloweenthema gaat houden, kun je helemaal losgaan. Zo kun je bijvoorbeeld kleine pompoenen van marsepein maken, koekjes in de vorm van spookjes, mini cupcakes met vleermuizen erop, en worstenbroodjes die op afgehakte vingers lijken. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende accessoires om het geheel compleet te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tafelkleed dat bij het thema past, bijvoorbeeld een speciaal voor Halloween of een oranje of zwart exemplaar. Spinnetjes van plastic die je tussen de borden op tafel kan leggen. Pompoenvormige kaarslichthouders, doodshoofdjes, lijkenkisten en lampionnen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kerstthema

Een high tea met Kerstthema is natuurlijk een superleuke manier om kerst te vieren met vrienden of familie. Maak cupcakes met een kerstboom erop, koekjes die versierd zijn als kerstbal, taartjes met rendierhoofdjes, of stervormige sandwiches. Sneeuwpopjes van marsepein, mini kerststolletjes, of kerstmutsjes van chocolade, je kunt het zo gek niet bedenken. Dek de tafel met een prachtig kleed in kerstsfeer, leg dennentakken, kerstballen en minizuurstokjes op tafel, en kies voor speciaal servies of servetten in kerstsfeer. Kaarsjes aan, kerstmuziek op, en genieten maar.

Wat voor Kerst kan, kan natuurlijk ook voor bijvoorbeeld Pasen. Kies dan voor lekkernijen die daar iets mee te maken hebben en pas de decoratie daar ook op aan.

Herfstthema

Bij een high tea in herfstthema zijn de mogelijkheden eindeloos. Kies voor koekjes in de vorm van bladeren, cupcakes met pompoenen, mini-appelflapjes of mini-kaneelbroodjes. Worteltaartjes, mini-tulbandjes, gemberkoekjes, en chocolade in de vorm van een paddenstoel. Versier de tafel met dennenappels, eikeltjes, mini-pompoenen, kaarsen, en vooral veel oranje-, rood- en bruintinten.

Natuurlijk kun je ook voor een van de andere seizoenen kiezen, wanneer je op zoek bent naar een thema.

Engels high tea thema

Een echte Engelse high tea, met gebloemde kopjes en schoteltjes, een echte klassieke theepot en een wit tafelkleed met fleurige servetten erop. Maak het geheel af met bloemen in pastelkleuren. Wanneer je een high tea met een Engels thema houdt, mogen scones met jam en clotted cream absoluut niet ontbreken. Serveer ook macarons, mini-sandwiches en kleine taartjes om het geheel af te maken.

Landen thema

Zoals je voor een Engels thema kunt kiezen, kun je dat in principe voor elk willekeurig land doen. Kies voor hapjes die kenmerkend zijn voor het land, en stem ook je decoratie daar op af. Dit is vooral heel leuk wanneer iemand bijvoorbeeld (voor langere tijd) naar het buitenland gaat of juist terugkomt van een reis.

Hobby thema

Gek op sport, fotografie, muziek, films, boeken of dieren? Van iedere hobby valt wel een thema te maken. Wanneer jij of de persoon voor wie je de high tea organiseert bijvoorbeeld gek is op dieren, dan kun je kiezen voor hapjes die daarbij passen. Koekjes in de vorm van konijnen en Oreo’s omgetoverd tot de kop van een varken, panda, of kat. Voor iemand die gek is op muziek kun je koekjes maken in de vorm van een gitaar, brownies met pianotoetsen erop, en muzieknoten van chocolade. Als je het lastig vindt om hapjes te verzinnen die erbij passen, kun je op internet genoeg inspiratie vinden. Ook kun je ervoor kiezen om de decoratie helemaal in de stijl van de hobby te doen, en de hapjes algemeen te houden.

3. Locatie

Natuurlijk kun je de high tea gewoon in de huiskamer aan de eettafel houden, maar het is ook leuk om met mooi weer een high tea in de tuin, compleet met mooi gedekte tafel, bloemen en vrolijke kleuren, te houden. Ook kun je high teaen in het park, met een picknickkleedje op het gras, of aan een picknickbank. Neem in dat laatste geval voldoende heet water in thermoflessen mee.

4. Decoratie

Niet alleen de hapjes van een high tea zijn belangrijk, maar de manier waarop ze gepresenteerd worden ook. Kies voor een mooie theepot, leuke kopjes en schoteltjes, en maak gebruik van mooie etagères of schalen waar je de hapjes op kunt leggen. Daarnaast kun je de tafel versieren met decoratie die iets met het thema of de gelegenheid te maken hebben, om het geheel af te maken. Ook hier geldt dat je vooral je fantasie mag gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld mooie pastelkleurige lampions om boven de tafel te hangen bij een babyshower, of maak gebruik van plankjes van boomstam om de hapjes op te serveren bij een herfstig thema. Kerstballen en –verlichting met kerst. En rozen en tule bij een verlovings- of vrijgezellenfeestje. Ook voor tips qua decoratie zijn op websites als Pinterest een hoop leuke ideeën te vinden.

5. De hapjes en thee

Natuurlijk zijn de hapjes die je serveert bij een high tea erg belangrijk. Je kunt ze aanpassen aan een thema of ze algemeen houden wanneer er geen speciale gelegenheid of thema is. Zoals je weet zijn de hapjes bij een high tea zowel hartig als zoet. Bedenk van te voren goed hoeveel mensen er komen en hoeveel verschillende hapjes je wil serveren. Je kunt namelijk kiezen voor bijvoorbeeld acht verschillende hapjes in grote hoeveelheden, of twaalf verschillende hapjes in kleinere hoeveelheden. Zorg ervoor dat de verhouding tussen zoet en hartig ongeveer gelijk is. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van zoete en hartige hapjes die je kunt serveren bij een high tea.

Zoet

 • Scones
 • Brownies
 • Slagroomsoesjes
 • Mini-cupcakes
 • Kaneelrolletjes
 • Chocoladetruffels
 • Koekjes
 • Kleine taartjes

Hartig

 • Hartige mini-muffins
 • Mini-quiche
 • Bladerdeeg pizzaatjes
 • Mini-worstenbroodjes
 • Wraprolletjes (met bijvoorbeeld roomkaas)
 • Mini-sandwiches
 • Kaasstengels
 • Groententaartjes

Houd er bij het kiezen van de hapjes rekening mee dat het een beetje in balans is. Kies bijvoorbeeld niet voor drie zoete hapjes met chocolade, maar zorg voor variatie. Wat bij het uitzoeken van de hapjes ook wel handig is om te weten, is of iemand ergens allergisch voor is. Zorg ervoor dat je het gebruik van datgene waar iemand allergisch voor is óf helemaal vermijdt, óf slechts bij een aantal hapjes gebruikt. Voor alle opties die hierboven genoemd zijn, zijn online veel verschillende recepten te vinden. Je kunt alle hapjes natuurlijk zelf maken, maar heel veel dingen zijn ook kant-en-klaar te koop in de supermarkt of bij de bakker of een patisserie. Bepaal dus vooral even hoe handig je bent in de keuken, hoeveel tijd je hebt, en hoeveel moeite je wil doen om de hapjes te maken.

De thee

Zorg dat er voor iedereen een smaak thee beschikbaar is die ze lekker vinden. Vul verschillende bakjes op tafel met theezakjes van verschillende smaken, zodat iedereen zelf kan kiezen. Zet een theepot met heet water op tafel, en serveer er voor de liefhebber ook een glas water o.i.d. bij.

6. Een high tea in een lunchroom of restaurant

Heb je geen zin om uren bezig te zijn met het maken van hapjes en het dekken van de tafel, dan kun je de high tea natuurlijk ook gewoon laten verzorgen. Tegenwoordig heeft haast iedere lunchroom of restaurant wel de mogelijkheid om een high tea te verzorgen. Hierbij hoef jij niet om te kijken naar alles wat er geregeld moet worden, maar kun je gewoon lekker genieten van de gezelligheid.


Een originele high tea

Wanneer je zelf een high tea gaat verzorgen, dan kun je vast inspiratie halen uit een van de bovenstaande ideeën. Of je de high tea nu aanpast op een thema of een gelegenheid: het is altijd leuk om hapjes en decoratie te kiezen die erbij passen. Voor meer tips en originele hapjes kun je altijd websites als Pinterest raadplegen. Zorg in ieder geval altijd voor voldoende variatie aan hapjes en thee, en vooral: maak er een gezellige middag van.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag