Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste dierenparken van Nederland

De leukste dierenparken van Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens. We willen graag weten wat onze planeet nog meer te bieden heeft. Hoe de natuur werkt, welke dieren en planten er allemaal leven. Helaas hebben we niet altijd de tijd en de middelen om zelf op expeditie te gaan. Of toch wel? In een dierenpark krijg je de kans om oog in oog te staan met jouw favoriete diersoort, zonder gevaar voor eigen leven en zonder het land uit te gaan. Benieuwd welke dierentuin het beste bij jou past? Wij selecteerden de 10 leukste dierenparken van Nederland.


blank

Diergaarde Blijdorp – in Rotterdam

Deze Rotterdamse dierentuin, met ongelooflijk veel diersoorten, is een van de best bezochte dierenparken van Nederland. Onder andere omdat het zo mooi is vormgegeven (het is niet voor niets al 12 keer genomineerd voor de Diamond Themepark Awards 2018). Loop bijvoorbeeld over de zeebodem van het Oceanium en zie de vissen links, rechts en boven je hoofd voorbijschieten. Of bekijk hoe een ijsbeer onderwater speelt en zwemt. Geen zin om het hele park door te slenteren op zoek naar je lievelingsdier? Of om telkens achter het net te vissen met leuke shows? Downloadt dan de gratis app van Diergaarde Blijdorp. Via deze app krijg je notificaties van voedertijden en shows, waardoor je jouw lievelingsdier in actie kunt zien. Ook is er een handige plattegrond met routesuggesties, waarmee je efficiënt het hele park bekijkt en ziet waar de toiletten en speeltuinen zijn. Tot slot is er een unieke webcamfunctie waarmee je de webcams bij de olifanten en neushoorns kunt zien.


blank

De Apenheul in Apeldoorn

Aapjes zijn vaak het stralende punt van een dierentuin. Bijna iedereen vindt het fantastisch om te kijken naar hun streken, klimpartijen en onderlinge intriges. Misschien wel omdat hun gedrag zo dicht bij dat van de mens ligt… Als jij ook geen genoeg kunt krijgen van apen, dan is de Apenheul het leukste dierenpark voor jou. Hier maak je kennis met meer dan 300 apen van zo’n 35 verschillende apensoorten, afkomstig uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië – plekken waar je niet zomaar komt. Nu zie je al deze dieren alsnog en leer je hoe ze leven, wat ze eten en hoe oud ze kunnen worden. Het unieke aan de Apenheul is dat een heleboel verblijven een geheel zijn met het voetgangersgebied. Dat betekent dat er, met een beetje geluk, zelfs een aapje op je schouder springt. En dat je soms de mogelijkheid krijgt om een aapje te voeren. Ten slotte heeft de Apenheul een eigen fonds opgericht (ANF), dat streeft voor natuurbehoud. Zodat de leefomgeving van de wilde apen zo goed mogelijk blijft.


blank

Burgers Zoo in Arnhem

In dit Arnhemse dierenpark bewonder je heel veel diersoorten uit elk deel van de wereld. Bijvoorbeeld breedlipneushoorns, chimpansees, oostelijke witbaardgnoe’s, rode diamantslangen en aardvarkentjes. Deze diverse dieren leven in een groot gebied van zo’n 45 hectare, dat wordt opgesplitst in een aantal klimaatzones: het regenwoud, de woestijn, de savanne, de Aziatische jungle en de oceaan. Burgers Zoo heeft internationale allure vanwege hun grote focus op de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Via zogeheten ‘ecodisplays’ moeten bezoekers zelf op zoek gaan naar de flora en fauna, waardoor de dieren niet worden opgejaagd. Zij leven rustig in de juiste temperatuur tussen de juiste planten en bomen in plaats van bang in een hoekje te kruipen. Dat maakt Burgers Zoo een van de diervriendelijkste dierenparken van Nederland en misschien wel van Europa.


blank

Het dolfinarium in Hardenberg

Bijna alle jonge meisjes zijn geobsedeerd door dolfijnen (en tegenwoordig ook door unicorns, maar die zullen ze helaas nooit ontmoeten…). Maak je dochter daarom blij met een bezoekje aan het Dolfinarium: het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Hier leven een aantal prachtige dolfijnen die je onder andere bewondert in spetterende shows. Verder leven er walrussen, zeeleeuwen en zeehonden in het Dolfinarium. Evenals kleinere vissen zoals bruinvissen en roggen. Middels 9 educatieve voorstellingen en een heleboel informatieborden kom je van alles te weten over deze bijzondere zeezoogdieren. Wil je persoonlijk kennismaken met dolfijnen? Het Dolfinarium biedt een aantal extra opties. Voor €75 ga je in het water met dolfijnen, voor €125 slaap je tussen de dolfijnen en voor €20 kun je op de foto met een dolfijn.


blank

Wildlands Adventure Zoo in Emmen

Sinds 2016 is het voormalige dierenpark van Emmen in een nieuw jasje gestoken. Het spiksplinternieuwe Wildland Adventure Zoo draait nu volledig om de ervaring van de bezoeker. Tijdens een eendaagse expeditie maak je kennis met drie grote klimaatgebieden op deze wereld: de jungle, savanne en het ijzige klimaat van de Noordpool. In iedere klimaatzone leven de dieren die je de echte natuur ook zou aantreffen, zoals giraffes, zebra’s, apen, olifanten en kamelen. Je leert alles over hun leven en leefgebied. Daarnaast is er per zone een unieke attractie, zoals een boottocht door de jungle en een safaririt over de savanne. Dit is een welkome afwisseling van het vele wandelen. Ook zijn er extra shows, zoals een virtuele show naar de ruimte en een leuke zeeleeuwenshow. Voor de allerkleinsten van de familie heeft Wildlands verschillende speeltuinen, waaronder een prachtige overdekte klimjungle en een kinderboerderij.


blank

Safaripark Beekse Bergen

Geen tijd, geld of zin om helemaal naar de andere kant voor de wereld te reizen voor een safari? Gelukkig krijg je een soortgelijke ervaring in het Brabantse Safaripark Beekse Bergen. Het is een unieke dierentuin waar je ogen en oren goed moet open houden tijdens een van de safari-attracties. De leukste attractie vinden wij persoonlijk de autosafari. Dan ga rijd je met je eigen auto door een savannegebied, dwars tussen de dieren. Een beetje spannend, maar gelukkig hartstikke veilig. Geen eigen auto? Ga dan aan boord van een bus, die dezelfde route aflegt. Je ziet onder andere struisvogels, zebra’s en gnoes. De andere safari’s zijn een wandelsafari en een bootsafari, die je weer langs andere diersoorten leiden. Deze unieke belevenissen zijn niet onopgemerkt gebleven, want Safaripark Beekse Bergen is al drie keer bekroond tot Beste Dierenpark van Nederland en België (door vakantiewebsite Zoover). Ook is Beekse bergen in 2017 uitgeroepen tot beste dierentuin van Nederland, tijdens de Diamond Themepark awards.


blank

Ouwehands dierenpark in Rhenen

Het Ouwehands in Rhenen is een van de leukste dierenparken van Nederland omdat hier de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya wonen. Nergens anders in Nederland krijg je de kans om de zeldzame pandaberen in het echt te bekijken. Ze wonen in Pandasia, het Aziatische gedeelte van Ouwehand, wat maar liefst 9000 m² groot is. Hier leven ook nog andere diersoorten zoals de orang oetang, de tijgerpython, de nevelpanter, de withandgibbon en verschillende neushoornvogels. In de rest van het park zijn er nog veel meer dieren, afkomstig uit (Zuid)-Amerika, Europa, Afrika, Oceanië, Antarctica en de Noordpool. Verder valt het op dat het Ouwehands dierenpark heel kindvriendelijke is. Zo worden er veel activiteiten van educatieve aard georganiseerd. Kinderen kunnen zich een middag verdiepen in informatie over dieren en planten, waarmee ze het ‘Ori Academie Diploma’ behalen. Een heerlijk tijdverdrijf en tegelijkertijd een leuk souvenir. Komt dit dierenpark je bekend voor? Wellicht herken je het wel uit de vroegere soapserie ‘Zoop’ van Nickelodeon.


blank

Artis in Amsterdam

In hartje Amsterdam staat de oudste dierentuin van Nederland: Artis. De historische waarde zie je goed terug in de 27 monumentale gebouwen, die grotendeels afkomstig zijn uit de negentiende eeuw. Dat geeft Artis een unieke ambiance. Naast de 900 diersoorten en vele plantensoorten heeft Artis een paar unieke ervaringen in petto voor bezoekers. De eerste is het ‘Planetarium’. In de koepel van het Planetarium zijn dagelijks voorstellingen die een uniek kijkje verschaffen in het universum. Je kunt dit een beetje vergelijken met een Infoversum. De tweede belevenis is ‘Micropia’. Dat is het eerste en enige microbenmuseum ter wereld. Microbes zijn organismen die zo klein zijn, dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn. Denk hierbij aan bacteriën en schimmels. Dus, als je de microbes meetelt, heeft Artis wel miljarden diersoorten. In Micropia leer je precies op een interactieve manier wat deze organismen zijn en hoe ze leven.


blank

DierenPark Amersfoort in Amersfoort

Dit gezellige dierenpark in Amersfoort is vooral populair bij gezinnen met jonge kinderen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de drie grote speeltuinen en de trekpleister ‘Het DinoPark’. Dinosauriers en aanverwante diersoorten zijn bijzonder fascinerend, al helemaal voor kinderen. In het DinoPark aanschouw je levensgrote dinosauriërs en ontrafel je alle mysteries rondom deze grote dieren. Zoals: “Hoe kon een planteneter zo groot worden?” of “Waarom heeft een Diplocus neusgaten op zijn kop?”. Uiteraard leven er ook andere diersoorten in DierenPark Amersfoort. In totaal zijn er zo’n 100 verschillende diersoorten, waaronder mantelbavianen, Siberische tijgers, jachtluipaarden, olifanten en giraffen. Deze langnekkige dieren kun je onder andere aanschouwen vanuit een knusse bootsafari.


blank

GaiaZoo in Zuid-Limburg

De GaiaZoo wordt nu als laatste in het rijtje genoemd, maar is zeker niet de minste. Integendeel: het adembenemende dierenpark is al vier keer verkozen tot de ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en is in 2013 en 2018 door de ANWB verkozen tot het ‘Leukste Uitje van Nederland’. Het dierenpark gebruikt een uniek concept waardoor je op natuurlijke wijze kennismaakt met al het flora en fauna dat deze wereld te bieden heeft. Van ondeugende aapjes, tot imposante gorilla’s en van schattige stokstaartjes tot huilende wolven. Ook heeft GaiaZoo heel veel aandacht voor kleine kinderen. In de DinoDome, Europa’s grootste overdekte Dinospeelpark, kunnen kinderen naar hartenlust spelen, glijden en klimmen. Terwijl de ouders rustig toekijken of even een hapje gaan eten. Ten tweede is er een Kinderboerderij waar alle dieren gewoon geaaid en geknuffeld mogen worden.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag