Wat is de leukste dierentuin in Duitsland?

Wat is de leukste dierentuin in Duitsland?

Laatst bijgewerkt: 21 december 2018

Dierentuinen behoren al honderden jaren tot een van de populairste bestemmingen voor gezinsuitjes. Zowel volwassenen als kinderen vinden het heerlijk om zich even in de natuur de begeven en een groot aantal diverse en exotische dieren te bezichtigen. Normaal zie je ze immers alleen maar op televisie.

Ten opzichte van Nederland, heeft Duitsland véél meer en grotere dierentuinen. Bijna iedere grote stad heeft er wel een. In totaal, met wildfileparken en aquazoos erbij, meer dan 30! Voor te stellen is dat deze dierentuinen veel uitgebreider en specialer zijn dan we ze in Nederland kennen. Daarom geven we jou in dit artikel de 10 leukste dierentuinen in Duitsland!


10. Zoom Gelsenkirchen

Deze dierentuin gelegen in Gelsenkirchen, een uur rijden vanaf de Nederlandse grens, is een van de hipste dierentuinen in Europa. Bij de ingang staat een soort boerderij met kinderboerderij, waardoor je direct al in de dierlijke stemming komt. Eenmaal binnen kent de dierentuin drie thema-safarigebieden van samen 31 hectare: Alaska, Afrika en Azië. Ieder gebied is zo precies mogelijk nagebootst om mensen te laten zien hoe die gebieden er van nature uitzien. Ook de dierenpopulatie hebben ze zo veel mogelijk erop laten lijken. Super knap! Door de verschillende themagedeelten zijn wandeltochten gemaakt. Zo loop je niets mis en kun je het gehele park bekijken. Bezoekers geven aan dat ze het park ontzettend ruim opgezet vinden en dat de dieren het er goed hebben (ruim 15000). Ook dat is een belangrijk onderdeel om wel of niet naar een dierentuin te gaan. Puntje van aandacht: in de winter zijn er weinig plekken om even op te warmen.


9. Allwetterzoo

Ook deze dierentuin ligt ongeveer op een dik uur rijden van de Nederlandse grens, in Munster. Als je over complete en traditionele dierentuinen spreekt is dit een schoolvoorbeeld. Voor iedereen in het gezin valt er wel wat leuks te beleven: overdekte delen, loopbruggen, safaripaden en voershows. Alles wat je van een old-schooldierentuin verwacht heeft de Alllwetterzoo. Meer dan 3000 dieren zijn hier te bewonderen: van zeeleeuwen en pinguïns tot gieren en leeuwen. Een bijzonderheid aan deze dierentuin is dat bezoekers de dieren soms zelf mogen voeren. Vooral leuk voor de kinderen! Bovendien hebben ze gedeelten waar je tussen de aapjes kunt wandelen en kindergedeelten waar je paarden kunt aaien. Al met al genoeg reden om de kinderen én jezelf een onvergetelijke ervaring te bezorgen.


8. Dierentuin Hamburg

Dit dierenpark is ietwat verder rijden dan gebruikelijk, zo’n 3 uur vanaf Groningen, maar dan heb je ook wat. Het kent namelijk nogal wat bijzonderheden. Op de eerste plaats is het de eerste private dierentuin in Duitsland, wat betekent dat het particuliere eigenaren heeft. Daarnaast is het ook een van de modernste en meest diervriendelijke dierentuinen ter wereld. Dit houdt in dat de dieren niet in grote kooien of tussen hekken staan, maar dat ze natuurlijke barrières hebben gemaakt waardoor de dieren niet bij het publiek kunnen komen. Denk daarbij aan grote hagen of sloten. Dit idee waar deze dierentuin mee begon is overgenomen door duizenden dierentuinen over de hele wereld. Naast dit mooie gegeven heeft deze dierentuin ongeveer 1800 dieren en de grootste kudde olifanten van Duitsland. Ook kinderen kunnen hier hun lol op: je kunt ponyrijden en klimmen en klauteren op grote toestellen.


7. Dierentuin Leipzig

Een bezoekje aan deze dierentuin kun je het best combineren met een weekendje weg, of je vindt het leuk om over de Duitse snelweg te broezen. Het is namelijk een uurtje of 5 rijden. Voor Nederlandse begrippen aardig lang. Deze dierentuin heeft een prachtige indeling en ziet er buitengewoon verzorgd uit. Ze proberen constant progressief te zijn door mee te werken aan nieuwe projecten. Zo hebben ze als enige in Europa het Chinese schubdier. Maar als klap op de vuurpijl hebben ze het op een na grootste binnenregenwoud ter wereld. Hierin huisvesten honderden apen, bijzondere planten en andere exotische diertjes. Echt de moeite waard! Naast deze bijzonderheid kun je ook ‘gewoon’ genieten van Siberische tijgers, mooie vogelsoorten en al het andere moois wat je van een dierentuin mag verwachten.


6. Dierentuin München

Deze prachtige dierentuin ligt op zo’n 6 uur rijden van de Nederlandse grens. Ideaal voor de kinderen om te combineren met een voetbalwedstrijd van Bayern. Het mooie van deze dierentuin is dat de eigenaren zo precies mogelijk de natuurlijke habitat van de dieren nagebootst hebben, net zoals die in Gelsenkirchen. Dit heeft geresulteerd in enorm veel ruimte voor de dieren dat wat ons betreft hoog in het vaandel staat om de beste dierentuinen te benoemen. Door deze enorme natuurlijke ruimte voor de dieren heb je meer het idee dat je in een nationaal park rondloopt dan in een dierentuin. Dit zorgt voor spectaculaire ervaringen die je door savannes en bossen leidt. Onderweg kom je dieren tegen die je van dichtbij kunt bekijken. Een echte safari dus door verschillende werelddelen, maar dan in het klein.


5. Butterfly garden

Niet een traditionele dierentuin, maar absoluut noemenswaardig is de butterfly garden in het kleine Bendorf, zo’n 2 uur rijden vanaf Nederland. Het betreft met ruim 5000 m² de grootste vlindertuin van Europa. In deze adembenemende tropische kas vliegen meer dan 2000 vlinders en ongeveer 70 verschillende soorten. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel andere insecten te zien en kolibries. Ook is er een museum waar je de gevleugelde insecten van dichtbij kunt bekijken en alle processen van rups tot vlinder kunt bewonderen. Naast de vlinders kent de tropische kas ook prachtige planten en bloemen. De biodiversiteit is groot en je kunt hier de grootste en kleinste vlinders ter wereld bezichtigen. Denk er wel om dat het aardig warm is, zo’n 30 graden met een luchtvochtigheid van rond de 80%.


4. Bad Mergentheim safaripark

Het dierenpark Bad Mergentheim dat op 4 uur rijden van Nederland ligt heeft meer dan 70 soorten dieren op een totaal van 35 hectare land. De dieren hebben dus zeer veel ruimte. Bovendien zijn hier amper afbakeningen met prikkeldraad, kooien of hekken. Alles grenzen zijn zo natuurlijk mogelijk gemaakt, zoals in dierentuin Hamburg die daarmee begonnen is. Het is dan ook het doel van deze dierentuin om de leefomgeving zo goed mogelijk af te stemmen op wat bij de dieren hoort. Ze gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Deze grote ruimte en diervriendelijkheid doet echter geen afbraak aan hoe veel dieren je kunt zien en hoe dichtbij je kunt komen. Er zijn namelijk voldoende voershows waar zowel dier als mens op afkomt. Zo kun je de dieren van zeer dichtbij zien. Een ander leuk feitje: deze dierentuin heeft de grootste wolvenkolonie van Europa!


3. Dierentuin Köln

De 20 hectare grote dierentuin van Keulen, een uur rijden vanaf Nederland, biedt onderdak aan meer dan 10.000 dieren en 700 soorten van over de hele wereld. Bovendien heeft de dierentuin een immens aquarium met verschillende onderwaterwerelden van rivieren, zeeën en oceanen. Naast dat het erg mooi is om te zien is het ook nog eens zeer educatief. Bekijk de verschillende soorten vissen, zeesterren, zeepaarden, koraalsoorten, anemonen, zee-egels enzovoorts. Je zult je ogen uitkijken. Ook vogelliefhebbers komen in deze dierentuin aan hun trekken. Er zijn namelijk uilenkloosters en ook roofvogels zijn te bezichtigen. Natuurlijk ontbreken de apen, leeuwen en pinguïns niet. Tot slot is er ook een vlinder- en insectentuin. Al met al is dit een ontzettend uitgebreide dierentuin die voor iedereen wel iets te bieden heeft. Bovendien ligt het dichtbij Nederland. Een absolute aanrader dus! Bekijk vooral ook deze schattige video van een tijgerwelpje die een aantal jaar geleden werd geboren in deze dierentuin.


2. Stuttgart Zoo

Op 4 uur rijden van Nederland ligt Stuttgart’s unieke botanische tuin en diertuin in een. Het paleis met landgoed werd in de 19e eeuw gebouwd voor koning Wilhelm I van Wuerttemberg. Er zijn bijna 9000 dieren te bezichtigen en meer dan 2000 soorten. De biodiversiteit is dus ongekend. Aanschouw prachtige collecties orchideeën, een schitterend aquarium met krokodillen en een befaamde collectie koraalvissen en populatie beren. Jaarlijks komen bijna 2 miljoen bezoekers af op deze botanische tuin met dierenpark. In dit veelzijdige park kun je het hele jaar door wandelend je ogen uitkijken.


1. Dierentuin Berlijn

De onbetwiste nummer 1 is de dierentuin van Berlijn. Ondanks dat het 5 uur rijden is spant dit park de kroon en is het absoluut de moeite waard om naar toe te rijden. In 1844 werd de dierentuin geopend en is daarmee de oudste dierentuin van Duitsland. Door de jaren heen is deze immense dierentuin uitgegroeid tot de beste en populairste dierentuin van het land. Schrik niet: deze dierentuin heeft meer dan 20.000 (!) dieren, waaronder bijzondere reptielen en vogels. Het is dan ook niet gek te bedenken dat er jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers op af komen. Deze bezoekers laten veelal lovende recensies achter. Vooral de voershows zijn zeer indrukwekkend voor iedereen. Een ander leuk weetje van deze dierentuin: ze hebben als enige dierentuin in het land panda’s!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag