Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Vakantie boeken bij een Duitse touroperator, 9 voordelen

Vakantie boeken bij een Duitse touroperator, 9 voordelen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer we op vakantie gaan, boeken we vaak een reis bij onze eigen vertrouwde Nederlandse reisorganisaties. En daar is niets mis mee, want zij spreken dezelfde taal en kunnen daarom soms net iets meer informatie geven. Maar wie buiten onze grenzen durft te denken, kan soms enorm veel voordelen tegemoetzien. Goedkopere prijzen, eenvoudiger parkeren en een breder aanbod zijn slechts enkele voordelen. In dit artikel bespreken we ze allemaal, zodat ook jij voordeel kunt halen uit een vakantie bij een Duitse reisorganisatie.


Kun je een vakantie boeken bij een Duitse touroperator?

Heel kort: ja dat kan. Er zijn geen regels dat je als Nederlander alleen een reis mag boeken bij een Nederlandse touroperator. Zolang je alle voorwaarden goed doorleest, kun je daar gewoon mee akkoord gaan en de reis boeken. Het verschil met een Nederlandse touroperator is ook niet zo groot, behalve de voordelen die we hieronder benoemen. Maar die voordelen hebben juist te maken met redenen waarom je wél een reis zou moeten boeken bij een Duitse touroperator.


9 voordelen van een Duitse touroperator


1. Er zijn kortere wachttijden

Duitsers staan bekend om hun efficiëntie en daar kun je tijdens een vakantie van profiteren. De Duitse vliegvelden proberen er namelijk alles aan te doen om de wachttijden van reizigers te minimaliseren. Dat betekent onder andere eenvoudig parkeren, dichtbij het vliegveld. Maar ook de check-in verloopt soepel en je hoeft geen uur te lopen om bij je bagage te komen als je weer geland bent. Voornamelijk Airport Weeze staat bekend als fijn vliegveld. Het is vrij klein, maar biedt toch een grote verscheidenheid aan vluchten aan. Een korte wachttijd is in ieder geval een goed begin van de vakantie.


2. Je kunt goedkoper parkeren

Wie zijn auto op het vliegveld in Nederland parkeert, weet dat er soms bizarre prijzen worden gevraagd voor een parkeerplek. Prijzen van 80 euro per week zijn bij alle Nederlandse vliegvelden geen uitzondering en als je twee weken verblijft, wordt de prijs verdubbeld. Met een beetje geluk hoef je dan maar 10 minuten met je bagage te lopen naar de incheckbalie. In Duitsland is parkeren een stuk goedkoper en betaal je vaak maar 40-50 euro per week. Verblijf je een week langer, dan betaal je slecht 10-20 euro extra voor die week. En vind je het niet erg om iets verder weg te parkeren, dan kun je soms voor minder dan 50 euro parkeren voor twee weken. Reis je niet vanaf Duitsland in verband met een iets langere afstand? Grote kans dat je de benzinekosten er eenvoudig uithaalt door het goedkopere parkeren.


3. Er zijn andere bestemmingen en directe vluchten

Duitsland is een veel groter land dan Nederland, waardoor de luchthavens ook een grotere internationale betekenis hebben. En net zoals Amsterdam, gaan die vluchten naar veel meer bestemmingen dan bijvoorbeeld Eindhoven Airport of Rotterdam Airport. Zo heb je er onder andere Keulen, Hannover, Dortmund Düsseldorf, Weeze en Bremen. In totaal zijn er 16 internationale vliegvelden in Duitsland. Ieder land heeft zijn eigen netwerk aan bestemmingen en Duitsers hebben interesse in of relaties met andere bestemmingen. Ook hebben ze andere luchtvaartmaatschappijen die gestationeerd zijn in verschillende landen.

Hierdoor is het soms ook mogelijk om naar een bestemming te vliegen zonder tussenstop. Dat kan gunstige gevolgen hebben voor de tijd dat je in het vliegtuig zit, zodat je eerder van je vakantie kunt genieten.


4. Er is een breder aanbod

Duitsland heeft honderden touroperators, waarvan er enkele erg groot zijn. Omdat deze touroperators zich willen onderscheiden van elkaar, proberen ze elkaar af te troeven met een breder aanbod, meer luxe of goedkopere prijzen. Daar pluk je als Nederlander de vruchten van, omdat we in Nederland iets minder touroperators hebben. Zoek dus ook eens op je favoriete vakantiebestemming bij een Duitse touroperator, want wellicht bieden zij andere accommodaties, wél all-inclusive of andere extra’s die je bij kunt boeken. Luchtvaartmaatschappijen en hotels maken namelijk per touroperator afspraken over de prijs en de voorwaarden.


5. Het is dichterbij

Hoewel Duitsland altijd ver weg klinkt, is het voor veel Nederlanders net zo eenvoudig om naar een Duits vliegveld te vliegen. Vooral vliegveld Weeze ligt dichtbij. Vlak over de grens, kun je hier vaak voor een veel goedkopere prijs vliegen naar diverse Europese bestemmingen. Verder zijn ook de andere Duitse vliegvelden langs de grens interessant voor Nederlanders. Eindhoven vliegt niet naar alle bestemmingen, waardoor vliegvelden zoals Düsseldorf en Dortmund dichterbij kunnen zijn dan een ritje naar Amsterdam. Vervolgens zijn ook de parkeerkosten een stuk lager, waardoor je alleen daarop al geld kunt besparen.


6. Het is goedkoper

De grote hoeveelheid internationale vliegvelden in Duitsland zorgt voor een gezonde concurrentie waar je vervolgens als klant van profiteert. De vliegvelden liggen soms slechts een half uur rijden van elkaar, waardoor Duitsers eenvoudig prijzen kunnen vergelijken. Vooral in het Westen, tegen de Nederlandse grens, liggen relatief veel vliegvelden.

Daarnaast is ook de luchthavenbelasting een stuk lager in Duitsland. De luchthavenbelasting is een extra toeslag die bovenop de ticketprijs komt. In Nederland zitten al deze kosten al in de ticketprijs verwerkt, waardoor je de hoogte daarvan niet altijd ziet. Hoe hoog de toeslag in Duitsland is, hangt af van de bestemming en van welk vliegveld je vliegt.

En hoewel er een klein verschil is, ligt het Btw-tarief in Duitsland op 19%. Daardoor kan de prijs ook een stukje goedkoper aangeboden worden aan de vakantieganger.


7. Er gelden andere vakantieperiodes

Een groot voordeel voor families is dat Duitsers vakantie hebben op andere data dan Nederlanders. Dit geldt niet voor alle vakanties, maar bijvoorbeeld vaak wel voor de voorjaarsvakantie. Omdat de vraag naar vliegtickets en hotelovernachtingen in Nederland groot is tijdens deze vakantie, schieten de prijzen vaak enorm omhoog. In Duitsland vallen sommige vakanties een week eerder of later, waardoor de prijzen voor families dan nog goedkoop kunnen zijn. Hotels en vliegtuigstoelen zijn vaak als een garantie gekocht en moeten dan gevuld worden om geen verlies te maken. Daarom kunnen Nederlandse families profiteren van rustige weken, omdat de prijzen dan een stuk lager liggen. Controleer dus altijd even welke vakanties niet synchroon lopen tussen de twee landen, zodat je kunt profiteren van extra voordeel.


8. Er gelden andere reisvoorwaarden

In Nederland zijn de reizen van touroperators vrijwel altijd beveiligd met de SGR en ANVR. In het geval van een faillissement van de reisorganisatie of wanneer het hotel in vlammen opgaat, ben je dan verzekert van een teruggave van je geld. In Duitsland heb je te maken met het Sicherungsschein. Wanneer je een vakantie boekt, kun je dus het beste even de voorwaarden doorlezen, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, want de Duitse regelgeving is op het gebied van reizen vergelijkbaar met Nederland.


9. Je krijgt meer kinderkorting

Die andere voorwaarden kunnen ook extra gunstig uitpakken, in dit geval opnieuw voor gezinnen. Voor kinderen betaal je in Nederland vaak minder geld wanneer er kinderen meegaan tussen de 3 en 11 jaar. Die kinderkorting is natuurlijk erg fijn, maar in Duitsland ligt de grens voor de kinderkorting soms een stuk hoger. Bij sommige touroperators kun je honderden euro’s korting krijgen voor kinderen van 12, 14 tot soms 16 jaar. Ga je met het hele gezin op vakantie, dan kan dat zomaar 1000 euro opleveren voor een vakantie. Het loont dus om Duitse touroperators ook te selecteren op de kinderkorting als je met een familie op reis gaat.


Boeken bij een tussenpersoon

Ben je er niet helemaal zeker van of je wilt boeken bij een Duitse touroperator. Dan kun je op internet ook zoeken op reizen die vertrekken vanaf Duitsland. Er zijn diverse aanbieders die een reis aanbieden uit naam van een Duitse reisorganisatie, maar de tussenpersoon is Nederlands. Je betaalt deze tussenpersoon natuurlijk wel een vergoeding voor het verkopen van de reis, maar je kunt dan gewoon betalen op een Nederlandse rekening, de website is vaak ook Nederlands en als je vragen hebt kun je die eenvoudig stellen in je eigen taal. Dat kan nét iets fijner zijn als je op het punt staat om een groot bedrag te betalen. Let er wel even of deze tussenpersoon dan verantwoordelijk is voor de uitvoering van de reis of niet en op welke manier je annuleringsvoorwaarden zijn geregeld.


Wat zijn de grootste Duitse touroperators?

Er zijn tientallen noemenswaardige touroperators in Duitsland. Hieronder een overzicht met de touroperators die het grootste aanbod hebben of het meest interessant zijn door het type reis dat ze aanbieden.

Alltours

Alltours is de grootste onafhankelijke touroperator in Duitsland. De reizen die je hier kunt vinden zijn voornamelijk gericht op vier- en vijfsterren accommodaties in tientallen landen. Ondanks deze luxe, ligt de focus vooral op gezinnen die op zoek zijn naar voordelige accommodaties. Zo’n 40% van de reizigers van Alltours zijn gezinnen. Ieder jaar vervoert Alltours bijna 2 miljoen gasten, waarbij een deel verblijft in de eigen accommodaties van Alltours op de Canarische eilanden en Mallorca.

Neckermann Reisen

In Duitsland is Neckermann Reisen één van de bekenste en ook één van de grootste touroperators. Neckermann specialiseert zich in Duitsland op pakketreizen, stedentrips en last minutes. De bestemmingen zijn letterlijk overal ter wereld, zodat er voor iedereen een geschikte reis te vinden is. Ieder jaar gaan enkele miljoenen Duitsers op reis met Neckermann Reisen.

FTI Touristik

FTI Touristik is ook een grote Duitse touroperator die reizen organiseert naar maar liefst 80 landen. Een voordeel van de reizen van FTI is dat je bij enkele bestemmingen de mogelijkheid hebt om de reis zelf samen te stellen aan de hand van zogenoemde ‘bouwstenen’. Dit zorgt ervoor dat je de vakantie kunt indelen zoals je dat zelf wilt. Uit de meeste prijsvergelijkingen komt FTI Touristik als goedkoopste Duitse touroperator naar voren.

1-2-Fly

1-2-fly is een dochteronderneming van de TUI Group en richt zich voornamelijk op jongeren en gezinnen met kinderen die op vakantie willen voor een relatief lage prijs. De pakketreizen worden overal ter wereld aangeboden, maar de meest populaire bestemmingen zijn o.a. Egypte, Ibiza, Fuerteventura, Gran Canaria en Mallorca.

Bentour Reisen

Bentour Reisen is een internationale touroperator en specialiseert zich voornamelijk in reizen die niet voor de massa zijn. Met name de tak van Bentour Swiss, die ook door veel Duitsers wordt gebruikt, kun je unieke accommodaties boeken die je een echt vakantiegevoel geven. De pakketreizen zijn voornamelijk gericht op Turkije, maar er zijn ook andere bestemmingen mogelijk. Wil je op een strand liggen met honderden mensen om je heen, dan is Bentour Reisen waarschijnlijk niets voor jou.

TUI Deutchland

TUI is de nationale marktleider in Duitsland en dat is niet voor niets. Ze hebben net als in Nederland een enorm aanbod en bieden voor de pakketreizen onder andere een laagste prijsgarantie. Net als in Nederland probeert TUI in Duitsland een glimlach te toveren op het gezicht van de reiziger. Deels door de laagste prijs te bieden, maar ook door kwalitatieve accommodaties te bieden.

Corendon Touristik

Wanneer je een all inclusive – of nog luxere – vakantie wilt boeken naar Turkije, dan moet je bij Corendon zijn. Ze richten zich wel op het lagere segment, dus ze proberen een zo luxe mogelijke vakantie aan te bieden voor een lage prijs. Corendon richt zich ook op families met kinderen, waardoor een groot deel van de vakantiebestemmingen kindvriendelijk zijn. Hoewel Turkije de voornaamste focus heeft, zijn er ook enkele andere bestemmingen mogelijk.

Schauinsland Reisen

Schauinsland Reisen is geen grote reisorganisatie maar heeft zijn strepen wel verdient in de ruim honderd jaar dat het bestaat. De bestemmingen lopen uiteen van de Caraïben en Canarische eilanden tot Thailand, Indonesië en de Malediven. De meeste vakanties bestaan uit pakketreizen. Wil je op vakantie met kinderen of heb je speciale wensen, dan kun je gebruik maken van de Allround Service, waarbij er een vakantie op maakt gemaakt kan worden.

DERTOUR

DERTOUR is één van de grootste touroperators in Duitsland en is marktleiders als het gaat om reizen die bestaan uit bouwstenen. Je kunt hierdoor een reis volledig zelf samenstellen, waardoor de vakantie precies past bij jou en je reisgezelschap. Je kunt onder andere reizen maken naar verre bestemmingen zoals Noord- en Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië, maar ook tientallen landen in en rondom Europa worden aangeboden.

Vtours

Bij Vtours maak je een keuze uit maar liefst 70 landen. Het gaat voornamelijk om pakketreizen, maar door het slimme boekingssysteem krijg je altijd de voordeligste prijs. De prijs wordt namelijk pas berekend wanneer je een verzoek indient om te zoeken op een bepaalde datum en bestemming. Zo heb je altijd gunstige prijzen voor vlucht, hotel en transfer. Er worden door Vtours ook veel kindvriendelijke accommodaties aangeboden in onder andere Turkije, Kreta en Mallorca.


Een goedkope vakantie vanaf Duitsland

Wanneer je boekt bij een Duitse touroperator, krijg je te maken met lagere prijzen, meer rust en andere vakantieperiodes. Wil je weten of je ook zonder touroperator goedkoper op reis kunt? Bekijk dan ook eens hoe je goedkoop kunt vliegen vanaf Duitsland. Samen met de voordelen wordt het dan wel heel erg interessant om je vakantie te beginnen vanaf een Duits vliegveld. Een ander voordeel? Je wachttijd op het vliegveld vindt plaats in een ander land. De vakantie is dus direct begonnen!foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag