Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 mooie kastelen in Duitsland

8 mooie kastelen in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Van alle Europese landen heeft Duitsland veruit de mooiste en meest uiteenlopende kastelen. Van middeleeuwse verdedigingsforten tot sprookjesachtige bouwwerken die veelvuldig als decor voor films gebruikt zijn, ons buurland heeft het allemaal! De structuur van de kastelen werd ontworpen voor verschillende doeleinden, zoals bescherming en simpelweg plezier voor rijke koningen. Een aantal van deze kastelen liggen maar op een paar uur rijden van Nederland, ideaal voor een dagje uit. Hierbij een rijtje met de mooiste kastelen van Duitsland.


1. Slot Neuschwanstein

blank

Om gelijk met de deur in huis te vallen beginnen we met het indrukwekkendste kasteel van Duitsland, misschien wel van heel Europa: slot Neuschwanstein in Beieren. Dit kroonjuweel onder alle kastelen in Europa ligt verscholen achter de bergen ten zuiden van München. Het kasteel ziet er zo sprookjesachtig uit dat veel films het als decor gebruikten. Zelfs Walt Disney heeft het gebruik voor het kasteel van Doornroosje. Als je het gehele plaatje van het kasteel bekijkt snap je al snel waarom: het ruige omringde alpengebied, liggend aan een weids blauw meer met waterval, het tijdloze ontwerp en het rijke interieur zijn allemaal reden waarom dit kasteel zo populair is. Jaarlijks trekt Slot Neuschwanstein 1,3 miljoen bezoekers en behoort daarmee tot de populairste toeristische attracties van Duitsland.

Historie

Veel mensen denken dat Neuschwanstein middeleeuws is, omdat het dezelfde bouwvormen heeft. Toch is het bouwwerk pas in de 19e eeuw gemaakt door Koning Ludwig II. De locatie waar het kasteel gebouwd is, is wel al ouder. Het werd in het jaar 1100 al gebruikt door ridders. Later stond er een huis van een oude koning, koning Maximiliaan II om precies te zijn. Ludwig II was zeer gepassioneerd kunstliefhebber en bewonderde graag middeleeuwse bouwwerken, operamuziek en schilderkunst. Vaak vond hij kunst wat ‘over de top’ was het mooist. Dit is terug te zien in het kasteel dat hij enige tijd later liet bouwen. De vele torentjes, verfijnde sculpturen en interieur is typisch als je de geschiedenis van Ludwig II kent. Veel kunstenaars kwamen naar het kasteel om inspiratie op te doen. Jaren later werd Ludwig als krankzinnig verklaard en overleed hij. Toch zijn veel mensen hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor de creaties die hij heeft laten maken.


2. Burg Eltz

blank

Op zo’n 2,5 uur rijden van Maastricht ligt het idyllische kasteel Eltz. Het prachtige bouwwerk ligt in een bosachtige vallei en wordt net als Neuschwanstein gekenmerkt door de sprookjesachtige en creatieve bouwstijl. De laatste steen werd begin 16e eeuw gelegd door een rijke familie met de achternaam Eltz. Meer dan 30 generaties later is het nog steeds in handen van dezelfde familie. Het bijzondere van dit middeleeuwse kasteel is dat het nooit verwoest is door een oorlog. Alles is dus nog zeer origineel intact. Dit komt mede door de lastige bereikbaarheid en beschermde locatie. Het is hedendaags alleen al wandelend of via een taxi te bereiken. Dit maakt het extra speciaal en spannend om de locatie te bereiken.

Befaamde wandeltocht

We raden je ten zeerste aan om vanaf het nabijgelegen treinstation naar Burg Eltz te wandelen. Deze tocht duurt zo’n 45 minuten en leidt je door het adembenemende ongerepte Duitse landschap. Het helpt je tegelijkertijd om in de middeleeuwse sferen te komen voordat je bij het kasteel aankomt. De wandeling brengt je naar mooie valleien, prachtige middeleeuwse bruggen en schitterende uitzichtpunten. Voor de route en meer informatie kun je terecht op deze website.


3. Kasteel Hohenzollern

blank

Kasteel Hohenzollern is een van de grootste en bijzonderste kastelen van Europa. Het is vooral bijzonder omdat dit kasteel daadwerkelijk uit het landschap schiet, waardoor het bijna nep lijkt op foto’s. In een relatief vlakke omgeving is een grote heuvel waarop dit enorme kasteel staat. Werkelijk schitterend om te zien. De Pruisische koninklijke familie had in de 2e eeuw al een huis op deze plek, later werd het een kasteel die in de loop der jaren een paar keer gerenoveerd moest worden door verschillende aanvallen en verwoestingen. Ondanks dat is dezelfde familie altijd eigenaar gebleven van dit prachtige kasteel. Sterker nog, tot op de dag van vandaag wonen de prins en prinses van Pruisen nog steeds in dit kasteel! Het fijne is dat ze het ook openhouden voor publiek. De rondleidingen worden door gidsen in middeleeuwse kledij gegeven, erg leuke bijkomstigheid.


4. Kasteel van Schwerin

blank

Op een eilandje midden in het meer van Schwerin ligt dit indrukwekkende kasteel. In het verleden, vanaf het jaar 100, is veel gevochten om en nabij dit meer en het kasteel. Uiteindelijk viel het kasteel in handen van een paar lokale hertogen die het prima onderhielden. Toch werd later, in de 16e eeuw een groot deel van het kasteel herbouwd door door Hertog Friedrich Franz II. Zijn doel was om het terrein uit te breiden en zo veel mogelijk kamers te maken, meer dan 650. Dat is beide gelukt. Om het kasteel liggen prachtig onderhouden en uitgestrekte tuinen en van binnen is het kasteel onderverdeeld in talloze kamers met verschillende thema’s. Het is een prachtige locatie om een dag door te brengen.


5. Rijksburcht Cochem

blank

In het prachtige middeleeuwse stadje Cochem, wat al een bezienswaardigheid op zich is, ligt het mooie gelijknamige kasteel. De grote toren die op de foto te zien is, is in gotische stijl gebouwd en vanaf kilometers afstand te zien. Ondanks dat delen van het kasteel gerenoveerd zijn, is een groot deel van de stad nog in oorspronkelijke staat dat terug gaat naar het jaar 1100. De eerste koning van Duitsland verbleef hier ook enige tijd, wat het extra bijzonder maakt. Tot slot is het kasteel ontzettend leuk om met kinderen te bezoeken, omdat ze vaak spooktochten, riddermaaltijden, en middeleeuwse feesten organiseren.


Kastelen net over de grens

Een aantal bovengenoemde kastelen liggen op een paar uur rijafstand van Nederland. Voor een dagje weg is dat soms net iets te veel, vooral als je kinderen hebt. Uiteraard is het prima te combineren met een weekendje weg, omdat veel kastelen ook hotelovernachtingen aanbieden en de omgevingen zich vaak goed lenen om te ontdekken. Toch heeft niet iedereen daar tijd en geld voor. Daarom hierbij drie kastelen net over de grens die het bezoeken meer dan waard zijn.

1. Slot Moyland

blank

Op een half uur rijden van Nijmegen ligt dit mooi neogotische kasteel. Het is een zogeheten waterslot net als Nederlands bekendste kasteel het Muiderslot. Binnenin het kasteel worden hedendaags voornamelijk kunstexposities gedaan. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot het jaar 1307. De koning van Pruisen sprak hier vaak af met een minderjarig meisje uit de buurt. Ook heeft beroemd filosoof Voltaire hier rondgelopen. In de 18e eeuw is het kasteel nog in handen geweest van een Nederlander. Veel later in de Tweede Wereldoorlog is het kasteel nog flink beschadigd geweest, maar is enige tijd later uitstekend gerenoveerd.

2. Slot Herten

Slot Herten ligt op een uurtje rijden van Nijmegen in ligt in de gelijknamige stad: Herten. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en is een poos geleden uitgeroepen tot een monument van cultureel erfgoed in Duitsland. Ondanks dat de eerste fundamenten uit de 14e eeuw komen is een deel van het gebouw gemaakt in de 16e en 17e eeuw door twee architecten. Even later werd het kasteel onbewoond en slecht onderhouden. Door mijnbouw en het omliggende Ruhrgebied verslechterde de grond en verzakte het kasteel. Het kasteel stortte bijna in totdat er radicale herstelmaatregelen werden ingevoerd door een rijke vereniging van kunstenaars. Vandaag de dag wordt het kasteel gebruikt voor concerten, feesten, culturele activiteiten en natuurlijk bezichtigingen.

3. Slot Noordkerken

blank

Op twee uur rijden van de Nederlandse grens ligt dit prachtige paleis dat in de 18e eeuw werd gebouwd. Het staat bekend als Versailles van Westfalen, als je de foto bekijkt hoeven we niet te vertellen waarom. Het schitterende bouwwerk is oorspronkelijk gemaakt voor een zeer rijke familie. Later is het paleis nog velen malen doorverkocht aan andere gegoede mensen. Het mooie is dat het altijd goed onderhouden is en ook de tuinen en bijhuizen er goed bijliggen. Slot Noordkerken is omgeven door een prachtig kanaal. De tuin is ongeveer 170 hectare en leent zich ook prima om in te gaan wandelen. Er zijn veel marmeren beelden en bijzondere planten te vinden. Trouwplannen? Zelfs dat is hier mogelijk!


Tot slot

Zoals in de inleiding al aangeduid werd heeft Duitsland een geweldige verzamelingen van de meest uiteenlopende kastelen. Omdat het land zo groot is, zijn de rijafstanden vanaf Nederland vaak erg groot. Vandaar dat we naast onze topfavorieten ook een top drie hebben gemaakt van mooie kastelen net over de grens. De gebieden nabij de kastelen zijn vaak ook zeer mooi en lenen zich goed voor wandel- of fietstochten. Om meer te weten te komen over de historie van de benoemde kastelen is het raadzaam om hun eigen website te raadplegen. Veel bewonderingsplezier tijdens het bezichtigen van een of meer van deze imposante historische bouwwerken!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag