6 kastelen om te bezoeken in Nederland

6 kastelen om te bezoeken in Nederland

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Nederland heeft een rijke geschiedenis waarvan nog veel is overgebleven. Vandaag de dag kun je veel van deze overblijfselen uit het verleden bezoeken, waaronder de kastelen die hier al eeuwen staan. Vaak zijn deze kastelen ingericht als museum waar je voor weinig geld naar binnen mag. Niet elk kasteel kun je vrij bezoeken, dus dan is het des te unieker om een keer een rondleiding te nemen met één van de gidsen die alles weet over de gebouwen.


blank

Het Muiderslot

Veruit het bekendste kasteel van Nederland is het Muiderslot in Muiden. Omdat het kasteel vlak bij Amsterdam ligt zijn er veel buitenlandse toeristen die dit kasteel bezoeken, maar voor de Nederlander is het ook zeker een plek om een keer geweest te zijn. Nederlanders kennen het Muiderslot misschien nog uit de geschiedenisles, waar je als kind leerde dat graaf Floris de Vijfde op het slot vermoord is. Gelukkig is de sfeer er tegenwoordig een stuk aangenamer en dient het slot nu als museum. Er zijn verschillende rondleidingen door het kasteel, waaronder twee die ook voor kinderen geschikt zijn. Met spellen en speurtochten leren ze spelenderwijs bij over hoe het kasteel, de geschiedenis en de mensen die er leefden. Naast de prachtige tuinen die het kasteel omringen is er ook een valkenier werkzaam van april tot oktober. Deze man laat zien wat de valkenjacht is en je hebt de gelegenheid om dichter bij roofvogels te komen dan ooit tevoren.

Kosten om een dagje Muiderslot te mogen beleven zijn 15 euro voor mensen boven de 11 jaar, kinderen kunnen mee voor 9 euro per persoon.


blank

Slot Loevestein

Dit kasteel is ook zeer bekend in Nederland en ligt in het zuidwesten van Gelderland. Het kasteel is het meest bekend om de gebeurtenis op 22 maart 1621. Hugo de Groot was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar hij kneep er tussenuit door zich te verstoppen in een boekenkist dat het kasteel uit werd getild. Het kasteel is nu een museum, maar het is ook mogelijk te overnachten in een van de vier daarvoor bestemde kamers. Deze overnachtingen zijn niet goedkoop, maar het belooft wel een unieke ervaring te zijn.

Verder is het mogelijk om een privé rondleiding te krijgen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het kasteel zelf te ontdekken. Dit kan door een zogeheten sleuteltocht te doen. Je krijgt hierbij een sleutel en je kunt hiermee op allerlei punten presentaties starten om meer te leren over het kasteel en diens geschiedenis.

Voor volwassenen (18+) kost een kaartje voor Slot Loevestein €13,50, voor kinderen bedraagt de entree 9 Euro.


blank

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is ergens in de dertiende eeuw gebouwd, maar het is onbekend hoe het kasteel er toen uit zag. Van oudsher is het kasteel bewoond geweest door rijke families, waaronder de familie de Haar; waarnaar het kasteel benoemd is. Het kasteel heeft in de geschiedenis weliswaar geen belangrijke rol gespeeld, maar dat doet niet af van zijn pracht. Tegenwoordig staat het kasteel open voor het publiek en is in handen van de stichting kasteel de Haar. Omdat het kasteel nog wel een woonfunctie vervult, is het niet toegestaan om op je eigen houtje een rondje te lopen door het kasteel. Je kunt het kasteel uitsluitend bezoeken door deel te nemen aan een rondleiding dat vervolgens een uur zal duren. Kaartjes kosten voor volwassenen (12+) 16 euro en voor kinderen kost een kaartje 10 euro.


blank

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is een relatief klein kasteel wat al sinds de negende eeuw bestaat. In de geschiedenis staat het kasteel vooral bekend om de functie die het had voor Gijsbrecht van Aemstel – moordenaar van Floris de Vijfde en hoofdrolspeler in het beroemde toneelstuk van Joost van den Vondel – als toevluchtsoord nadat Amsterdam gevallen was. Er zijn geen belegeringen geweest bij dit kasteel. Voor de ietwat oudere mensen zal dit kasteel ook bekend zijn als de plek waar in de jaren ’60 de serie Floris is opgenomen. Het kasteel bestaat uit een voor- en een hoofdburcht. De hoofdburcht is niet vrij te bezoeken, maar je kunt wel rondleidingen krijgen door enthousiaste gidsen die zich middeleeuws gekleed hebben, zodat je jezelf écht in een andere tijd waant. Een rondleiding door dit kasteel zal ongeveer 80 minuten duren. Volwassenen (12+) zijn 9 euro kwijt aan een kaartje voor het kasteel, kinderen kunnen voor 5 euro naar binnen.


blank

Kasteel Keverberg

Van alle kastelen op de lijst is dit kasteel verreweg het modernst. Dit komt omdat het kasteel tot 2015 een ruïne was en nu gerenoveerd is in een modern jasje. De Duitsers hadden zich namelijk in de Tweede Wereldoorlog verschanst in het kasteel, en toen ze vertrokken bliezen ze een groot deel van het kasteel op en zette een groot deel in brand. De stichting Behoud Kasteel de Keverberg heeft vijf miljoen euro opgehaald om het kasteel te restaureren en dit hebben ze gedaan door glazen panelen te plaatsen en zo het dak aan te vullen. Het kasteel is leuk voor zowel de mensen die van geschiedenis houden als degenen die daar geen interesse in hebben. Naast de rondleidingen door gidsen door het kasteel worden er ook geregeld High-Tea’s gegeven wat in de setting van een kasteel natuurlijk erg mooi is. Voor de échte High-Tea-liefhebber is er elke zondag een zogeheten Dream Tea. Hier wordt je een middag verwend door mrs. Tea die je een speciale thee serveert. Voor €27.50 kun je aanschuiven bij deze High-Tea en je hebt tevens een dagkaart voor het kasteel. Volwassenen zijn €4,50 kwijt aan een toegangskaartje en kinderen slechts €2,50. Als je een rondleiding wilt door het kasteel door een deskundige ben je als volwassene €5,50 kwijt en als kind €3,50.


blank

Burg Gemen

Vlak over de grens met Duitsland in Borken ligt burcht Gemen. Deze indrukwekkende burcht stamt van voor het jaar 1000 en was de zetel van de heren van Gemen, een van de machtigste families uit het gebied dat vandaag de dag Noordrijn-Westfalen is. Het kasteel is van buiten altijd te bekijken, maar als je een rondleiding wilt in het kasteel moet je als groep reserveren. Het kasteel is dus over het algemeen gesloten voor publiek. Het kasteel fungeert als een katholieke opleidingsinstelling voor jongeren.


Waan je een dag in de Middeleeuwen

Kastelen zijn een van de weinige dingen dat overgebleven zijn uit de Middeleeuwen wat wij kunnen bezichtigen. Door een dag te besteden in een van deze prachtige gebouwen krijg je een goed beeld van hoe de rijke mensen in die tijd leefden. Als er ook nog enthousiaste gidsen zijn die in Middeleeuwse kledij je een rondleiding geven waan je je echt even in het verre verleden in de tijd van ridders en koningen.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag