8 kastelen in Gelderland

8 kastelen in Gelderland

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2019

In Gelderland zijn een hoop kastelen te vinden. Naast de kastelen die nog volledig (of gedeeltelijk) intact zijn, zijn er ook een hoop kastelen die alleen nog ondergronds bestaan. Op dit soort plekken is er vaak een landhuis gebouwd op het fundament van het kasteel. Ben je dol op geschiedenis en kastelen en zoek je naar mooie kastelen in Gelderland die je zou kunnen bezoeken? Dan zit je hier goed. In dit artikel hebben we namelijk 8 kastelen voor je op een rijtje gezet.


Kastelen bezoeken

Sommige kastelen die je in Gelderland tegen zult komen, zijn alleen van buitenaf te bewonderen. Bij andere kastelen is het mogelijk om ook binnen een kijkje te nemen. Vaak is dit tegen betaling en/of met een gids die je alles over het kasteel kan vertellen. In deze lijst hebben we de bekendste en mooiste kastelen van Gelderland voor je op een rijtje gezet, en dit zijn stuk voor stuk kastelen waar je ook binnen rond kunt kijken. Daarnaast hebben we voor degenen die op zoek zijn naar een sprookjesachtige trouwlocatie ook gelijk uitgezocht of het mogelijk is om in het kasteel te trouwen.


1. Kasteel Huis Bergh | ‘s-Heerenberg

Kasteel Huis Berg is een van de grootste kastelen van Nederland. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en voorzien van een gracht die het kasteel moest beschermen tegen indringers. Je vindt het kasteel in de stad ‘s-Heerenberg in de Achterhoek. Dit kasteel is van binnen te bewonderen door middel van een audiotour. Zo kom je alles over het kasteel te weten. Ook worden er regelmatig evenementen en concerten in (en om) het kasteel georganiseerd. Als je het kasteel wilt bezoeken, is het nodig om daar een ticket voor te kopen. Op de website van het kasteel kun je de openingstijden en de prijzen voor de tickets vinden.

Bij Kasteel Huis Bergh kun je zeven dagen per week trouwen.


2. Slot Loevestein | Poederoijen

Slot Loevestein is een van de bekendste kastelen van Nederland. Dit prachtige kasteel aan het water is dan ook zeker het bezoeken waard. In het kasteel vind je een museum, waar je alles over de middeleeuwen, de Hollandse Waterlinie en Hugo de Groot te weten kunt komen. Naast dat je het museum in het kasteel kunt bezoeken, worden er ook regelmatig dingen in en om het kasteel georganiseerd. Zo kun je onder andere leren boogschieten, kijken naar de vechtkunst uit de middeleeuwen en met een gids op pad gaan om alles over het kasteel en de lijfwijze van de bewoners te leren. Voor het bezoeken van het kasteel heb je een ticket nodig. Alle informatie over de openingstijden en de tickets kun je op de website van Slot Loevestein vinden.

Slot Loevestein is een officiële trouwlocatie.


3. Kasteel Doornenburg | Doornenburg

Kasteel Doornenburg is een ideaal kasteel om met het hele gezin te bezoeken. Onder begeleiding van een gids in middeleeuwse kleding kun je een rondleiding door de hoofdburcht krijgen. Tijdens deze rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel. Na de rondleiding kun je in de herberg genieten van een drankje of iets te eten. In en om het kasteel worden daarnaast regelmatig evenementen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Slag om Doornenburg. Tijdens dat evenement kun je genieten van muziek, theater, vechtdemonstraties en een grote markt. Dit soort dagen zijn erg leuk voor het hele gezin. Op de website van Kasteel Doornenburg kun je meer informatie vinden over de openingstijden van het kasteel, de evenementen en de prijzen van tickets.

Kasteel Doornenburg is ook een trouwlocatie.


4. Kasteel Ammersoyen | Ammerzoden

Kasteel Ammersoyen is een prachtig middeleeuws kasteel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd raakte. Gelukkig is het gelukt om het kasteel weer volledig te herstellen, waardoor er nu nog weinig van die schade te zien is. Het vierkante kasteel met uitkijktorens op de hoeken is tegenwoordig te bezoeken. Je gaat hierbij onder leiding van een gids een wandeling door het kasteel maken, waarbij je van alles te weten komt over de burcht en de rol die het bouwwerk heeft gespeeld in de geschiedenis van ons land. In en om het kasteel worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo kun je er onder andere tentoonstellingen bezichtigen en worden er exposities gehouden. Daarnaast worden er in de vakanties voor de kinderen vaak speurtochten uitgezet. Wil je meer weten over het kasteel, zoals wanneer je het kunt bezoeken en wat een bezoekje aan het kasteel je kost? Dan kun je terecht op de website van Kasteel Ammersoyen.

Het is ook mogelijk om in Kasteel Ammersoyen te trouwen.


5. Kasteel Doorwerth | Doorwerth

Kasteel Doorwerth ligt dicht bij de Rijn. Dit kasteel werd zo halverwege de jaren 1200 gebouwd, maar is in de jaren daarna meerdere malen heropgebouwd en uitgebreid. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als museum, waarbij je drie verschillende musea kunt bezoeken. Niet alleen is het bezoeken van het kasteel zelf leuk, maar ook de omgeving is prachtig. Het kasteel is namelijk omgeven door bossen en weilanden. Bezoek de musea. Geniet van een lunch of een drankje in het Kasteelcafé. Blijf logeren in de vakantiewoning in het poortgebouw. Of maak een wandeling door de mooie omgeving. In en om het kasteel worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo zijn er markten, kun je mee op een boottocht en worden er allerlei dingen voor kinderen georganiseerd.  Op de website van Kasteel Doorwerth kun je meer informatie over het kasteel, de openingstijden en de prijzen van de tickets vinden.

Kasteel Doorwerth dient ook als trouwlocatie.


6. Kasteel Cannenburch | Vaassen

Kasteel Cannenburch in Vaassen is een prachtig jachtslot. Tussen 2007 en 2010 is het kasteel volledig gerestaureerd en ook het bijbehorende park is daarbij flink aangepakt. Tegenwoordig kun je het kasteel bezoeken. Hierbij kun je door het kasteel lopen en zien hoe de mensen toen leefden. Tijdens je wandeling door het kasteel vertellen de kasteelheer en kasteelvrouwe je door middel van film en sprekende portretten alles over het kasteel. In het koetshuis kun je genieten van een hapje en een drankje. En door het park kun je prachtige wandelingen maken. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten en/of excursies in en om het kasteel georganiseerd. Wil je graag meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen van het kasteel? Dan kun je terecht op de website van Kasteel Cannenburch.

Kasteel Cannenburch doet ook dienst als trouwlocatie.


7. Kasteel Rosendael | Rozendaal

Kasteel Rosendael is een prachtig kasteel, dat nog volledig historisch is ingericht. Zo kun je met eigen ogen zien hoe er vroeger in het kasteel geleefd werd. Tijdens een tour kom je dan ook alles te weten over het kasteel. Naast dat het kasteel zelf het bezoeken waard is, is ook het park om het kasteel heen erg mooi. Met de speciale app kun je daarnaast zien hoe de mensen het park vroeger gebruikten en kun je een virtuele rondleiding door de Theekoepel krijgen. Het waterpark dat je bij het kasteel vindt, is daarnaast erg leuk voor kinderen. In en om het kasteel worden diverse wandelingen en rondleidingen georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld mee met een speciale rondleiding of genieten van een seniorenwandeling. Meer informatie over het kasteel, de openingstijden en de toegangsprijzen kun je op de website van Kasteel Rosendael vinden.

Trouwen is ook in Kasteel Rosendael mogelijk.


8. Kasteel Hernen | Hernen

Kasteel Hernen is vooral bekend doordat de tv-serie Floris hier werd opgenomen. Deze middeleeuwse burcht is omgeven door bossen en prachtige lanen. Een rondleiding door het kasteel gebeurt onder leiding van een ‘pratende’ lamp, die je alles over het kasteel en de geschiedenis ervan zal vertellen. Het leuke hieraan is dat er ook een versie speciaal voor kinderen is, waardoor de rondleiding ook voor hen erg leuk is. In de omgeving kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken. Daarnaast worden er regelmatig leuke dingen georganiseerd in en om het kasteel. Zo worden er wedstrijden zwaardvechten gehouden, treden er koren op en worden er markten georganiseerd. Op de website van Kasteel Hernen kun je alle informatie over het kasteel, de openingstijden en de toegangsprijzen vinden.

Kasteel Hernen dient ook als trouwlocatie.


Andere kastelen in Gelderland

Naast bovengenoemde zijn er nog veel meer kastelen in Gelderland te vinden, waaronder:

  • Kasteel Het Oude Loo | Apeldoorn
  • Kasteel Biljoen | Velp
  • Kasteel Engelenburg | Brummen
  • Kasteel Slangenburg | Doetinchem
  • Kasteel Ampsen | Lochem
  • Kasteel Vosbergen | Heerde

Meer informatie over bovenstaande kastelen, of over alle andere kastelen in Gelderland, kun je online vinden. Zo kun je van tevoren precies uitzoeken of het mogelijk is om een kasteel van binnen te bekijken en wat de prijzen daarvoor zijn.

View this post on Instagram

#winter #engelenburg #relaischateaux

A post shared by Kasteel Engelenburg (@kasteelengelenburg) on


Kastelen bezoeken in Gelderland

Als je dol bent op geschiedenis, ridders en/of kastelen, dan is een bezoek brengen aan een van de kastelen die Gelderland rijk is superleuk om te doen. Laat je door een gids rondleiden of struin zelf rond en kom alles te weten over de kastelen en de mensen die er gewoond hebben. Ook voor kinderen is een uitje naar zo’n kasteel erg leuk. Vooral als er speciaal voor hen allerlei dingen te doen zijn, of als er activiteiten of evenementen georganiseerd worden. Daarnaast is de kasteeltuin waarvan de meeste kastelen voorzien zijn ideaal voor het maken van een mooie wandeling of een fietstocht.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag