Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De mooiste kastelen van Brabant

De mooiste kastelen van Brabant

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Noord-Brabant is weliswaar niet de Nederlandse provincie met de meeste kastelen (die eer komt namelijk toe aan de provincies Limburg en Gelderland) maar je vindt er wel enkele van de mooiste en meest bijzondere kastelen van het land. In dit artikel nemen we je mee naar de 6 mooiste kastelen van Brabant. We lichten alvast een sluier op van de altijd zeer interessante geschiedenis van elk kasteel en laten je zien wat een bezoekje zo leuk en interessant maakt.


1. Kasteel Heeswijk

Locatie: Heeswijk

Entree volwassene: € 11,-

Entree t/m 12 jaar: € 7,-

Gratis met museumkaart: Ja

Meer informatie: https://www.kasteelheeswijk.nl/

Kasteel Heeswijk is een groot en imposant kasteel van meer dan 1.000 jaar oud. Het bevindt zich in de buurt van het dorpje Heeswijk vlakbij Den Bosch. Het kasteel ligt in het dal van de Aa en is het middelpunt van het omvangrijke Landgoed Heeswijk. Het is gebouwd op de plek waar al vanaf 1.000 na Christus een versterkte nederzetting stond waar de lokale bevolking kon schuilen in tijden van nood.

Tijdens zijn lange historie is het kasteel fors uitgebreid, beschadigd geraakt en weer hersteld. In 2005 werd de meest recente renovatie afgerond. Tegenwoordig is Kasteel Heeswijk een museum waar je ook zelfstandig alle ruimtes mag bekijken. Je beklimt de torens, bewondert de rijke kasteelzalen (die natuurlijk prachtig zijn ingericht) en kunt bijvoorbeeld ook heerlijk wandelen in de kasteeltuin. Je kunt naast zelf je route kiezen ook onder begeleiding van een gids een rondleiding maken waarbij je allerlei leuke verhalen over de geschiedenis van het kasteel zult horen. Die rondleidingen worden gegeven op elke dag dat het kasteel is geopend.

Er worden ook regelmatig leuke evenementen gehouden, zoals concerten. Daarnaast kan het kasteel dienstdoen als trouwlocatie. Hou de website in de gaten voor de meest actuele agenda en openingstijden.


2. Kasteel Heeze

Locatie: Heeze

Entree volwassene: € 10,-

Entree t/m 17 jaar: € 5,-

Gratis met museumkaart: Nee

Meer informatie: https://www.kasteelheeze.nl/

Kasteel Heeze bestaat uit twee aparte delen die uit verschillende tijdperken in de geschiedenis stammen. Het oudste deel is gebouwd in de middeleeuwen en draagt de naam Eymerick. In de 17e eeuw, toen Eymerick inmiddels alleen nog maar een ruïne was, werd er een tweede kasteel naast gebouwd dat ook gewoon een eigen binnenplaats kreeg. Tegenwoordig kun je het geheel door grachten omgeven kasteel bezoeken en dan is met name een rondleiding krijgen natuurlijk heel leuk en leerzaam. De rondleidingen worden het hele jaar door gehouden op zondag (om 14:00 en 15:00 uur) en woensdag (om 14:00 uur). Groepen kunnen ook buiten die momenten een eigen rondleiding krijgen, maar dat moet van tevoren uiteraard wel even worden gereserveerd.

Bij een bezoekje aan Kasteel Heeze geniet je van de rijke geschiedenis van het Nederland uit de middeleeuwen. De kasteelkamers zijn helemaal in 18e eeuwse stijl ingericht en dus echt een lust voor het oog. Authentieke voorwerpen zoals het statige meubilair, de mooie wandtapijteten en de vele prachtige schilderijen doen je even terugverlangen naar vroeger tijden. Het kasteel is echter niet alleen een leuk uitje vanwege de imposante kasteelgebouwen en het interieur maar ook door de omgeving zelf. Het ligt namelijk midden tussen de mooie Hubertusbossen en vlakbij de Strabrechtse Heide. Je kunt een bezoekje dus prima combineren met een fijne wandeling of fietstocht in de regio.


3. Kasteel Geldrop

Locatie: Geldrop

Entree: € 7,-

Gratis met museumkaart: Nee

Meer informatie: https://www.kasteelgeldrop.nl/

Kasteel Geldrop werd voor het eerst opgebouwd in de 14e eeuw maar werd sindsdien meerdere malen verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Voor het laatst gebeurde dat in 1870 en vanaf dat moment is er niet veel meer veranderd. Het kasteel is per openbaar vervoer makkelijk te bereiken. Het ligt namelijk gewoon middenin Geldrop (op nog geen kilometer van het station( en te midden van een mooi park in Engelse stijl (honden niet toegestaan). Het Weverijmuseum van Geldrop ligt ook dicht in de buurt.

Tegenwoordig is kasteel en het omliggende park in handen van de Stichting Kasteel Geldrop die het onderhoud verzorgt en zowel rondleidingen als diverse evenementen organiseert. Tijdens een rondleiding bezoek je bijvoorbeeld de vier volledig ingerichte kamers en de historische keuken. De oude vloeren en prachtige plafonds zijn een ware traktatie voor de liefhebber, maar ook als slechts algemeen geïnteresseerde bezoeker kijk je al snel je ogen uit. Het beste bezoek je het kasteel op een zondag. Er zijn ook allerlei aanvullende activiteiten mogelijk, zo is er bijvoorbeeld een avontuurlijke geocache route uitgestippeld rondom het kasteel. Daarnaast bevindt zich een grote kinderboerderij op het terrein en is het altijd even heerlijk genieten in De Theetuin.


4. Kasteel Helmond

Locatie: Centrum Helmond

Entree volwassene: € 10,-

Entree t/m 17 jaar: € 4,50,-

Entree t/m 3 jaar: Gratis

Gratis met museumkaart: Ja

Meer informatie: https://www.museumhelmond.nl/kasteel-helmond/

Kasteel Helmond is een schitterend stadskasteel dat zich midden in de stad Helmond bevindt. Het is de grootste zogenaamde waterburcht in Nederland, een kasteel dat volledig door een slotgracht wordt omgeven. Door die brede gracht en vanwege de grote torens op elke hoek van het vierkante kasteel is dit waarschijnlijk precies wat je jezelf voorstelt bij een kasteel. En omdat het zich echt in het centrum van Helmond bevindt kun je een bezoekje aan de burcht natuurlijk prima combineren met een dagje op stap in deze leuke Brabantse stad.

Kasteel Helmond maakt tegenwoordig onderdeel uit van het Gemeentemuseum Helmond en na een lange restauratie opende het enkele jaren geleden weer zijn deuren voor het publiek. Je kunt er onder meer genieten van mooie exposities en schilderijen maar ook van schitterend ingerichte stijlzalen. Ook heel fraai zijn de kelders met gewelfde plafonds. Naast bezoekjes van het publiek is het kasteel ook beschikbaar voor bijvoorbeeld unieke kinderfeestjes of het sluiten van een huwelijk, inclusief het feest en een fotoshoot in en rondom het kasteel. Ook leuk: in de zomer wordt het kasteel omgetoverd tot Zomerkasteel, waar kinderen t/m 12 jaar aan allerlei activiteiten mee kunnen doen.


5. Kasteel Dussen

Locatie: Dussen

Entree volwassene: € 4,-

Entree t/m 12 jaar: € 3,-

Entree t/m 3 jaar: Gratis

Gratis met museumkaart: Nee

Meer informatie: https://www.kasteel-dussen.nl/

Kasteel Dussen is een kasteel met een bescheiden afmeting maar wel met een rijke historie. Het is ontstaan vanuit een kleine nederzetting bij het beekje De Dusse in de 14e eeuw maar de toenmalige woontoren (een zogenaamde donjon) werd al na 30 jaar verwoest door de Sint-Elisabethsvloed. Na nog eens 30 jaar werd met de herbouw begonnen. Ook tijdens de tachtigjarige oorlog werd het kasteel echter weer verwoest, toen door kanonskogels. Pas aan het begin van de 17e eeuw werden elementen herbouwd of bijgeplaatst die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn, zoals de Toscaanse zuilenrij op de binnenplaats. Sindsdien verwisselde het kasteel regelmatig van eigenaar, tot het uiteindelijk via de gemeente Dussen in handen kwam van Monumentenfonds Brabant.

Tegen een heel voordelig tarief kan het kasteel tegenwoordig bezocht worden. De rondleidingen worden van april t/m september elke zondag gehouden en buiten die maanden op elke tweede zondag van de maand. Daarbij kun je kiezen uit twee rondleidingen: de reguliere rondleiding van ongeveer 50 minuten of de zogenaamde XL-rondleiding die anderhalf uur duurt en waarbij je echt van de zolder tot de kelder wordt geleid. Zo kom je nog veel meer te weten over de interessante geschiedenis van zowel Kasteel Dussen als de omliggende streek. Er worden ook regelmatig leuke evenementen gehouden op het gebied van kunst, cultuur, muziek en theater.


6. Kasteel Maurick

View this post on Instagram

Beautiful places just around the corner

A post shared by Hans Van Os (@hansvan.os) on

Locatie: Vught

Meer informatie: https://kasteel-maurick.nl/

Kasteel Maurick in Vught werd gebouwd in rond 1400. Het doet tegenwoordig vooral dienst als plek waar je heerlijk kunt lunchen, dineren en overnachten. Sinds 2015 kun je er namelijk terecht als gast in restaurant Hendrik van Maurick en brasserie Catharina. Daarnaast kunnen er zalen worden gehuurd voor een bruiloft of een ander evenement. Na de succesvolle start van Kasteel Maurick als gastronomisch hoogtepunt van Vught worden er inmiddels ook allerlei leuke activiteiten in en rondom het kasteel georganiseerd. Het is namelijk ook gewoon een prachtig kasteel om te zien. Er komen steeds meer bewegwijzerde fietsroutes en wandelroutes bij in het uitgestrekte landgoed waar Kasteel Maurick deel van uit maakt.

Maar let op: Kasteel Maurick is heel leuk om een keer wat te gaan eten of gewoon een keer omheen te lopen, maar niet als je een graag een kasteelmuseum wilt bezoeken of bijvoorbeeld prijs stelt op een rondleiding.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag