Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het leukste uitje om te ondernemen met opa en oma?

Wat is het leukste uitje om te ondernemen met opa en oma?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil jij graag iets leuks doen met je opa en oma? Zij hebben na hun pensioen vast alle tijd van de wereld om er lekker op uit te trekken met hun kleinkind(eren). Maar ja, ze zijn natuurlijk wel een dagje ouder. Daarom vallen sommige activiteiten af. Gelukkig nog genoeg uitjes om samen te ondernemen! Vandaar dat we in dit artikel antwoord geven op de vraag: “Wat is het leukste uitje om te ondernemen met opa en oma?”


Een dagje naar de dierentuin

De dierentuin is jong en oud. Wie geniet er nou niet van prachtige, imposante dieren zoals olifanten of giraffes? En wie ligt er nou niet in een deuk om die gekke aapjes en waggelende pinguïns? Het is heerlijk om samen met je opa en oma door de dierentuin te slenteren. Jullie hebben geen haast, er zijn heel veel bankjes om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Daarnaast zijn er in de meeste dierentuinen leuke restaurantjes en terrasjes waar jullie even neer kunnen strijken voor een heerlijk kopje koffie met een punt appeltaart. Nu resteert alleen nog de vraag: naar welke dierentuin ga je? Nederland telt heel veel prachtige dierenparken, sommigen van hen hebben zelfs een prijs gewonnen. Voor een volledig overzicht van de mooiste dierentuinen in Nederland verwijzen we je graag naar ons artikel ‘De leukste dierenparken van Nederland‘.


Samen naar een museum

Zijn jouw opa en oma gek op cultuur? Dan maak je ze vast blij met een museumbezoekje. Maak je geen zorgen, het wordt echt geen saai uitstapje waarbij opa en oma de ogen uitkijken en jij je ogen nauwelijks open kunt houden. Er zijn hartstikke veel leuke musea waar jong en oud zich kunnen vermaken. Kies bijvoorbeeld een museum uit waar je veel kunt zien. Dus niet alleen een selectie mooie schilderijen, maar ook een toffe video of een indrukwekkende kunstinstallatie. Daarnaast zijn er ook musea waar je zelf aan de slag kunt. Testjes doen, iets knutselen, noem maar op. Vooral leuk als opa en oma met jongere kleinkinderen op stap gaan. In dat geval is dit artikel wel een leuke aanvulling op deze alinea: ‘De leukste musea met kinderen.’ Hieronder alvast een van de leukste musea waar je met opa en oma heen kunt gaan!

Museum van de twintigste eeuw

Wellicht is het leuk om je opa en oma mee te nemen naar een vorige episode uit hun leven: de 20e eeuw. Naar vroeger, ‘toen alles beter was’. Als jouw opa en oma al een dagje ouder zijn, dan is het ‘Museum van de Twintigste Eeuw’ waarschijnlijk echt een feest der herkenning. Je hebt hier allerlei items van vroeger, van oude radio’s en televisies tot ouderwets speelgoed en complete woonkamers die zijn ingericht á la twintigste eeuw. Bekijk hoe de herenkapper van opa en oma er vroeger uitzag, in wat voor soort klaslokalen zij les hadden of in wat voor soort boetiekjes oma haar bloemenjurken kocht. Dit museum heeft een gratis audiotour, wat een hartstikke leuke toevoeging is aan dit dagje uit. Alle belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen 100 jaar passeren de revue.


Wandelen in de zwevende bloementuin

Ben jij al bekend met de Orchideeën Hoeve? Zoals ze zelf zeggen, een tropisch paradijs? Hier maak je kennis met prachtige soorten planten en bloemen. Een lust voor het oog, zowel voor jou als voor je opa en oma. Je hebt hier verscheidene tuinen en ook een aantal dieren, maar wij willen graag één ervaring uitlichten. Namelijk de Zwevende Bloementuin!

De Zwevende Bloementuin is sinds oktober 2016 te bewonderen in de Orchideeën Hoeve. Juist, zelfs in de winter! Dus voor iedereen die op zoek is naar een beetje ‘zomer’ tijdens koude dagen, is de zwevende bloementuin het perfecte uitje. Het is een unieke bloemenattractie, waar direct duizenden kleurrijke bloemen je verwelkomen. Een onmisbaar uitje voor een oma die van bloemetjes houdt! Fuchsia’s, begonia’s, geranium’s en vlijtige liesjes: hoeveel soorten kennen  jouw opa en oma? De bloemen bloeien langs het terras, maar hangen ook boven je hoofd. Vandaar dat deze tuin ‘zweeft’. Het concept is allemaal gebaseerd op ‘de sakura’ in Japan, het wereldberoemde kersenbloesemseizoen.


Met opa en oma naar Madurodam

Madurodam is een ontzettend leuk uitje voor jong en oud, waar je veel cultuur op weinig vierkante meters ziet. In Madurodam worden belangrijke gebouwen en gebieden in Nederland 1 op 25 nagebouwd. Ben jij nog nooit in Groningen of in Rotterdam geweest? In Madurodam krijg je alvast een beeld van deze steden. Opa en oma hebben in hun leven vast op meerdere plekken gewoond, dus hartstikke leuk om door het park te wandelen en alle minigebouwen samen te bewonderen. Daarnaast komen sommige onderdelen van het park ‘tot leven’. De kermis gaat draaien, de bus rijdt weg, de slagbomen gaan open: het is echt knap hoe ze alles hebben nagemaakt. In het park is veel te zien, maar het is vrij overzichtelijk. Dus opa en oma hoeven gelukkig niet zo heel ver te lopen. Overigens is het park rolstoelvriendelijk, mocht een van je grootouders slecht ter been zijn.


Gezellig uiteten met je grootouders

Het is misschien niet het meest originele uitje, maar wel één van de leuksten. Samen uit eten gaan! Neem ze mee naar een van hun favoriete restaurants, of verras ze met een keuken die ze wellicht helemaal niet kennen. Voor ons is het heel normaal dat wij regelmatig sushi of Mexicaans eten, maar niet elke senior is bekend met internationale keukens. Zorg in ieder geval voor een restaurant waar je lekker lang kan tafelen. Zodat jullie optimaal kunnen genieten van het eten en veel tijd hebben om bij te praten en oude herinneringen op te halen. En om nieuwe herinneringen te maken, natuurlijk! Ga bijvoorbeeld lang tafelen tijdens:

  • Driegangendiner
  • Spaanse tapas
  • Sushirestaurant of Sushi workshop
  • Slowfood

Wat is nou écht het leukste uitje voor je opa en oma?

Het belangrijkste is natuurlijk het gezelschap. De meeste opa’s en oma’s leven helemaal op als ze tijd doorbrengen met hun kleinkinderen. Dus eigenlijk begint ieder uitje al goed met het juiste gezelschap! Wat specifiek het beste uitje is voor jouw opa en oma, is afhankelijk van een aantal factoren.

Wat vinden opa en oma leuk?

Jij kent je opa en oma natuurlijk het beste. Wij kunnen wel zeggen dat je ze blij maakt met een museum, maar dat moet je toch echt zelf beoordelen. Wie weet zijn jouw opa en oma wel groots fan van voetbal en maak je ze blij met het bijwonen van een wedstrijd. Bedenk een uitje waarvan jij denkt dat ze het leuk vinden. Of je vraagt gewoon waar ze heen zouden willen, dan zit je sowieso goed!

De conditie van je opa en oma

De mogelijkheden hangen heel erg af van de lichamelijke gesteldheid van je grootouders. Want als één van beiden slecht ter been is, ga je natuurlijk niet voorstellen om een lange wandeling te maken. Daarnaast kunnen sommige ouderen niet zo heel goed meer tegen ‘prikkels’. Althans, niet zo goed als hun kleinkinderen. Je moet dan oppassen dat een uitje niet te druk wordt. Kies bijvoorbeeld één activiteit, in plaats van een hele dag met allerlei activiteiten. Ook dit is iets wat je zelf het beste in kunt schatten.

Het budget van het uitje

Bovenstaande uitjes kosten algauw een paar tientjes. Best wel duur als je met meerdere mensen op pad gaat. Denk daarom goed na wat je uit wilt (en kunt) geven aan het uitje. Hierdoor vallen een aantal mogelijkheden af en wordt de keuze vergemakkelijkt. Voor de meeste uitjes kun je wel een alternatief vinden. Zo zijn er gratis musea, gratis wandelroutes et cetera. Je kunt natuurlijk ook thuis iets leuks gaan doen. Samen schilderen of uitgebreid koken voor je grootouders, het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

Goed of slecht weer

Een bloementuin is lang niet zo leuk als het slecht weer is. Daarom moet je met het uitje ook rekening houden met het weer dat je verwacht. Wordt het een stralende dag? Dan is een openlucht uitje zoals Madurodam of de bloementuin erg leuk. Miezert het? Tijdens slecht weer kun je beter voor een overdekte locatie kiezen, zoals een museum of een restaurant. We hebben hier een overzicht met 20 uitjes voor slecht weer!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag