Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

14 leuke activiteiten met peuters

14 leuke activiteiten met peuters

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je op zoek naar leuke uitjes om te ondernemen met je peuter? Doe dan inspiratie op in deze lijst met leukste activiteiten die speciaal voor deze jongste kinderen zijn bedoeld. We hebben ons best gedaan om een gevarieerd aanbod aan uitjes te vinden, van leren en spelen in de natuur of een dag vol actie in een kinderpretpark tot ademloos genieten van een peutervoorstelling of voorleesverhaal.

Spelen en leren gaan op de leeftijd van je peuter nog hand in hand en ook daarvoor hebben we leuke uitjes voor je gevonden in de vorm van kindvriendelijke musea. Kortom, er is voor elke peuter wel een uitje te vinden waar nog lang met plezier aan terug zal worden gedacht.


1. Stampen door de modder op een blotevoetenpad

Met het hele gezin over een blotevoetenpad lopen is voor elke peuter een geweldige ervaring. Je loopt over allerlei verschillende ondergronden en dat voelt soms een beetje gek voor je peuter. Lang gras kriebelt bijvoorbeeld aan de voeten en wie had gedacht dat ronde keien zo zacht aan konden voelen? Over de altijd aanwezig modderpaadjes mogen banjeren is natuurlijk steevast een succes. Elke wandeling is zo een echte belevenis.

Door het hele land liggen inmiddels talloze blotevoetenpaden. Die zijn natuurlijk niet allemaal even geschikt voor jonge kinderen, bijvoorbeeld omdat ze te lang zijn. Maar ga je bijvoorbeeld naar het blotevoetenpad bij het Hof van Twello, dan is de 1,5 km die dat pad lang is voor vrijwel iedereen goed te doen. En in die korte tijd ervaar je alles wat een blotevoetenpad te bieden heeft.


2. Een voorstelling in het peutertheater

Wanneer je met je kind naar een theatervoorstelling wilt zit je allang niet meer vast aan de klassieke poppenkast. In vrijwel elk theater kun je tegenwoordig ook met je jongste kinderen naar voorstellingen die speciaal voor hen bedoeld zijn.

Zo’n kinderprogramma is gevuld met shows die niet zo lang duren als theatershows voor volwassenen en natuurlijk ook over onderwerpen gaan die jonge kinderen aanspreken. Zo worden bijvoorbeeld bekende sprookjes nagespeeld, bij peuters populaire muziek gespeeld en komen er voor hen herkenbare personages in voor.

Let wel op dat je altijd rekening houdt met het leeftijdsadvies wat bij een voorstelling wordt gegeven. Vaak is het ook goed om al van tevoren heel actief met de aankomende voorstelling bezig te zijn. Bijvoorbeeld door eerst ook samen het sprookje een paar keer door te lezen, zodat je peuter veel zal herkennen in het theater.


3. Naar een leuke film in de bioscoop

Net zoals je met je peuter naar het theater kunt is ook een bezoekje aan een bioscoop al snel een succes. Een film met normale speelduur is meestal te lang voor een peuter. Bovendien is het al snel te donker in de zaal en staat het geluid te hard. Ga daarom eens naar een speciale kindervertoning van films die speciaal voor peuters zijn gemaakt.

Bij kindervertoningen wordt rekening gehouden met de jongste bezoekers door het geluid wat te dempen en meer licht aan te laten in de zaal. Zo vind je peuter het niet eng en kan hij of zij volop genieten van de film die wordt vertoond op het indrukwekkend grote scherm. Soms krijgen ze zelfs een heus bioscoopdiploma mee naar huis en natuurlijk horen er ook wat lekkere snacks bij.


4. Spelen met kunst in Villa Zebra

Villa Zebra is een peuter vriendelijk museum annex kunstlaboratorium in de relatief jonge Rotterdamse wijk Kop van Zuid. In Villa Zebra komen ook de jongste kinderen op een leerzame en leuke manier met beeldende kunst in aanraking. Bij de permanente tentoonstelling ZELF! mogen peuters (en kleuters) bijvoorbeeld aan de slag met vijf verschillende speel- en kunstinstallaties die speciaal zijn ontworpen voor kleine kinderen.

Installaties zoals Het Buitenleven en Het Eiland zijn niet alleen leuk om naar te kijken of mee te spelen, maar ook nog eens heel erg leerzaam. In Circus Gibra kunnen de peuters zichzelf verkleden en meespelen in een spectaculaire circus- en theatervoorstelling. Let ook op de agenda van Villa Zebra want er worden regelmatig speciale activiteiten voor peuters georganiseerd die een bezoekje aan dit bijzonder kunstlaboratorium nog leuker zullen maken.


5. Bekijk Nederland in het klein in Madurodam

Een bezoekje aan Madurodam is natuurlijk altijd geweldig leuk voor je kindje, want zelfs een peuter kan zich er eventjes een reus voelen in deze miniversie van ons mooie land. En als de huizen en vele kleine mensjes niet kunnen bekoren, dan zijn de  vele schepen, treinen, vrachtwagens en andere voertuigen die door het park rijden altijd wel een succes.

Naast de miniwereld van bekende Nederlandse gebouwen is er in Madurodam sinds enige tijd ook een leuke Nijntje speeltuin, die speciaal voor peuters en kleuters is ontworpen. Daarnaast kunnen ook de aller kleinsten in Madurodam spelen met water. Hou peuters natuurlijk wel goed in de gaten, want die zullen zelf nog niet in de gaten hebben waar ze wel en niet mogen lopen in Madurodam.


6. Samen spetteren in het zwembad

Wanneer het regenachtig of guur weer is kan het heerlijk zijn om het warme water van een binnenzwembad op te zoeken. Vrijwel elk subtropisch zwemparadijs is ook geschikt voor kleine kinderen, maar er zijn enkele zwembaden in Nederland die daar een schepje bovenop doen en ervoor zorgen dat je peuter een onvergetelijke dag zal hebben.

Een goed voorbeeld daarvan is Aquadome Scheldorado in Terneuzen. Naast de gebruikelijke zwembaden en peuterbaden vind je hier namelijk een piratenschip met een glijbaan, maar ook een filmhoek, een podium met live entertainment en een indoor speeltuin. Ook Aqua Mondo in Heijen beschikt over meerdere voorzieningen voor peuters en zelfs baby’s. Dat is voor de jonge waterrat dus ook een echte aanrader.


7. Wilde dieren spotten in de dierentuin

Een dagje dierentuin is natuurlijk altijd leuk met jonge kinderen. Samen proberen de dieren te spotten en daarna spelen in de speeltuin zal garant staan voor een dag die veel indruk zal maken op je peuter. Er is van alles te bekijken en veel te leren over de verschillende mooie dieren die je tegenkomt.

Bij ouders van jonge kinderen is Ouwehands Dierenpark in Rhenen erg in trek, omdat het bekend staat als een heel kindvriendelijke dierentuin. Dat betekent bijvoorbeeld dat de dieren veelal heel goed te zien zijn, ook voor peuters, en dat er veel mooie speeltuinen zijn waar ook de jongste kinderen heel fijn kunnen spelen.

Ook DierenPark Amersfoort is erg geschikt, vooral wanneer je al van tevoren weet dat je peuter veel in de buggy zal zitten. Er zijn namelijk glazen ramen aangebracht in veel verblijven waardoor ook dan alles goed te zien is.


8. Nijntje Museum in Utrecht

Voor alle liefhebbers van Nijntje (en welke peuter is dat nu niet?) is een bezoekje aan het Nijntje Museum in Utrecht een leuk dagje uit. Spelenderwijs leren is voor peuters en kleuters het allerfijnste en dat is dan ook wat centraal staat in dit museum. In tien themaruimten ontdekken ze de wereld om zich heen, daarbij natuurlijk geholpen door Nijntje en haar vele vriendjes.

Wat kan je kindje hier allemaal meemaken? In het kunstlokaal kan er volop gekleurd, geknipt en geplakt worden. Daar worden ook regelmatig leuke workshops voor peuters gegeven, meestal in het weekend. Verder kunnen ze door het huis van Nijntje klimmen en klauteren, bij de dieren op bezoek of genieten van een van de vele leuke Nijntje verhalen die worden voorgelezen.


9. Kinderpretpark Julianatoren ook voor peuters

Een pretpark kan enorm leuk zijn om met je peuter naartoe te gaan. Niet elk pretpark is echter even geschikt voor kleine kinderen. Pretpark Julianatoren in Apeldoorn is daarop een uitzondering, want dat is een echt kinderpretpark. Hier vind je dus vrijwel uitsluitend attracties die ook geschikt zijn voor de aller jongsten, al moet je voor sommige wel heel stoer zijn om erin te durven!

Ook voor peuters zijn er veel leuke en soms een beetje spannende attracties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meerijden in de Jul’s Stones Baan, paardrijden in de Paardenbaan of kabouters bekijken in Kabouterwonderland. Of ga bijvoorbeeld eens op safari in een stoere jeep. Daarnaast kan er ook regelmatig worden genoten van voorstellingen met personages uit bekende kinderseries, zoals Pipo de Clown en Thomas de Stoomlocomotief.


10. Geitjes aaien op de kinderboerderij

In vrijwel elke grotere plaats is wel een leuke kinderboerderij te vinden. Daar een bezoekje aan brengen blijft natuurlijk een ontzettend leuk uitje voor kinderen van alle leeftijden. Ook voor jouw peuter is dit zowel een leuke als leerzame activiteit om samen te ondernemen. Zo leert hij of zij bijvoorbeeld al vroeg om respect te hebben voor alle levende wezens, maar bijvoorbeeld ook waar ons eten vandaan komt. Uiteraard mogen de beestjes vaak ook geaaid en gevoerd worden, wat best wel spannend maar ook heel erg leuk is.

Zoek je een hele bijzondere kinderboerderij waar je peuter uren zoet kan zijn? Neem dan eens een kijkje in de Stadsboerderij in het Darwinpark van Zaandam, Kinderboerderij De Molenwei in Rotterdam of de Geertjes Hoeve in Haarzuilens. Dit zijn stuk voor stuk grote kinderboerderijen waar ook regelmatig leuke en leerzame activiteiten voor kleine kinderen worden georganiseerd.


11. Voorleesochtend voor peuters in de bibliotheek

Voorgelezen worden is enorm goed voor de taalontwikkeling van je peuter en ook nog eens heel leuk en ontspannend. Kijk daarom eens of er in een bibliotheek in jouw buurt ook wel eens een voorleesochtend wordt gehouden. Dit is in de meeste bibliotheken op een vast moment in de week, waar je als ouder met je peuter gewoonlijk zo bij aan mag schuiven. Gratis, of voor een kleine bijdrage in de kosten.

De boekjes worden altijd voorgelezen door iemand die er aanleg voor heeft om een verhaal echt tot leven te laten komen voor een jong publiek. Je peuter geniet dus volop van bekende verhaaltjes zoals die van Dikkie Dik, Nijntje, Woezel & Pip of een van de vele andere peuterboekjes. Natuurlijk is er ook vaak wat lekkers te eten en te drinken. Als je geen bibliotheek in de buurt hebt kun je ook eens in de plaatselijke boekenwinkel kijken, vaak organiseren die ook voorleesochtenden speciaal voor peuters.


12. Vliegtuigen spotten op Schiphol

Grote jumbojets hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op veel jonge kinderen en dan natuurlijk vooral op de jongetjes. Als jouw kindje ook zo dol is op vliegtuigen, neem hem of haar dan eens mee naar het panoramaterras van Schiphol. Vanaf dit terras heb je het beste zicht op de vliegtuigen en alle bedrijvigheid op de wereldberoemde luchthaven. Je kunt vliegtuigen op zien stijgen of landen op de Aalsmeerbaan en de Oostbaan. Als je die nog beter wilt kunnen bekijken staan er verrekijkers waarmee je heel ver in kunt zoomen.

Ook heel bijzonder is de Fokker 100 die op het terras staat. Dit vliegtuig van Nederlandse makelij kun je goed bekijken, zowel aan de buitenkant als in de cabine en zelfs de cockpit. Maar een terras is natuurlijk geen terras als je er ook niet een hapje en drankje kunt kopen, om hier lekker van te genieten terwijl je kijkt naar de vliegtuigen om je heen. Let wel op dat het panoramaterras niet altijd is geopend, zo kan het bijvoorbeeld gesloten zijn tijdens een storm of als het heeft gesneeuwd.

13. Open dag van de brandweer of politie

Vraag een peuter wat hij wil worden en de kans is groot dat hij politieman of brandweerman noemt. Deze beroepen hebben nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op jonge kinderen. Daarom is het extra leuk voor deze peuters om een open dag te bezoeken van de politie of de brandweer. Ze kunnen dan alle stoere motoren, politieauto’s en brandweerauto’s van heel dichtbij bekijken. Maar bijvoorbeeld ook eens een kijkje nemen in een politiecel, een ME-er in volle uitrusting bewonderen of toekijken hoe de brandweer een vuurtje blust.

Vrijwel altijd valt een open dag in het weekend en dan ook met name in de zomermaanden. Er is echter geen vaste landelijke open dag voor de politie of de brandweer. Wil je jouw peuter met een bezoekje aan een open dag verrassen, hou dan goed de website of de sociale media van de politie of brandweer in jouw omgeving in de gaten.

14. Heteluchtballonnen bekijken

Heteluchtballonnen heb je in heel veel leuke vormen die vaak ook heel grappig zijn. Een ballonnenfestival bezoeken is daarom ook voor peuters steevast een succes. Deze festivals vinden door heel Nederland plaats, maar natuurlijk vrijwel uitsluitend in de zomermaanden. Bekende ballonnenfestivals zijn de Friese Ballonfeesten in Joure, het Ballonenfiësta in Barneveld, Twente Ballooning in Oldenzaal en het Ballonfestival in Grave.

Vooral de ballonfestivals met zogenaamde special shapes zijn populair bij kleine kinderen. Deze ballonnen hebben de meest uiteenlopende gekke vormen, bijvoorbeeld in de vorm van een dier, een clown, een hartje of een meneer met een hoge hoed. Kortom, je peuter kijkt zijn ogen uit en zal zelf ook gaan dromen van een  vlucht door het luchtruim. Natuurlijk zijn er tijdens ballonfestivals ook tal van aanvullende activiteiten en lekkernijen om van te genieten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag