7 Mooie kastelen in Luxemburg

7 Mooie kastelen in Luxemburg

Laatst bijgewerkt: 11 februari 2019

Luxemburg is dan wel het kleinste land van Europa, maar wél een land waar je schitterende kastelen aantreft. Deze zijn zeker een bezoek waard en ademen een bijzondere sfeer uit. Je waant je in een andere tijd en kan even helemaal tot rust komen als je de bijzondere kasteelvertrekken bekijkt. De meeste kastelen in Luxemburg hebben een sprookjesachtige ligging, bovenop een heuvel of ten midden van bossen. De meeste kastelen kunnen bezichtigd worden tijdens een rondleiding. Een kasteelbezoek mag eigenlijk niet ontbreken als je in Luxemburg bent!


Al eens aan Luxemburg gedacht?

Vergeleken met Frankrijk, België en Duitsland is Luxemburg een klein land. Je hoort er dan ook relatief weinig over als het gaat om reisjes en vakanties. Toch is dit een erg mooie bestemming, niet al te ver weg. Ook is Luxemburg populair als daguitstap bij mensen die op vakantie zijn in Duitsland. De statige, grote en oude kastelen zijn meer dan de moeite waard. Daarbij kent het land veel groen en natuur. Onder meer de Luxemburgse Ardennen en de regio Mullerthal kennen veel groen en natuurschoon. Ideaal voor mensen die graag wandelen. De kastelen liggen veelal in een betoverende omgeving, zodat je meteen een mooie wandeling kan maken.

In Luxemburg wordt er zowel Frans als Duits gesproken. Je kan altijd wel uit de voeten.


1. Kasteel Vianden (Vianden)

Het kasteel Vianden ligt bij het gelijknamige plaatsje Vianden in Luxemburg. Het dorpje ligt vlakbij de Belgische grens. Het kasteel is zeer oud: het werd gebouwd tussen de 11e en de 14e eeuw, dus in de Middeleeuwen. Kasteel Vianden kent letterlijk en figuurlijk een rijke geschiedenis: er waren grote periodes van welvaart. Bijzonder is dat het gebouw ook even in handen is geweest van de Oranje Nassau familie.
Kasteel Vianden is één van de mooiste adellijke residenties die de Romaanse en Gotische tijdperken in Europa gekend hebben. Het ligt sfeervol op een heuvel en zodra je het bezoekt, lijk je in een film te zijn beland.

Kasteel Vianden bezoeken

Het kasteel Vianden is de meeste dagen van het jaar geopend. Je kan er een rondleiding of een audiotour krijgen. Een rondleiding door Kasteel Vianden duurt ongeveer twee uur. Mocht je niet alles kunnen verstaan, dan zal je in elk geval je ogen uit kijken.
Wat is er onder meer te zien in het kasteel:

 • een ridderzaal
 • keuken
 • eetzaal
 • binnenplaats
 • studeerkamer
 • een crypte
 • kelder
 • kapel

Gewoonlijk is het kasteel dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. We raden aan om altijd eerst de website te bekijken voor je een bezoek wilt plannen.
Toegangskaarten voor het kasteel kosten 7,00 euro voor volwassenen en 2,00 euro voor kinderen tot 12 jaar. Studenten kunnen korting krijgen op vertoon van hun studentenkaart.

https://nl.pinterest.com/pin/457256168410436871/

https://nl.pinterest.com/pin/6755468175619975/


2. Kasteel Clervaux

Het kasteel Clervaux ligt samen met een romaanse kerk en een benedictijnenklooster op een heuvel in de Luxemburgse Ardennen. Het is een schitterend kasteel, midden in de heuvels, de bossen en het groen. Beneden het kasteel ligt het plaatsje Clervaux.

Een rondleiding door het kasteel, de abdij, het dorpje en het klooster duurt ongeveer drie uur, en er zijn verschillende (thema) rondleidingen mogelijk.  Er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd in kasteel Clervaux.
Vanwege de duur van de rondleiding is Chateau Clervaux wat minder geschikt voor een bezoek met kinderen.

https://nl.pinterest.com/pin/454582156107537259/

https://nl.pinterest.com/pin/268104984043848031/


3. Kasteel Pettingen (ofwel de Vesting van Pettingen)

De vesting van Pettingen is zeer oud: het kasteel is gebouwd in de 10e eeuw, dus in het jaar 900 na christus. Het kasteel was gebouwd voor de belangrijkste adel in Luxemburg. Door beschietingen van de Franse troepen van Lodewijk XIV werd een groot deel van de vesting van Pettingen vernietigd. Alleen de hoektorens staan er nog. Wel hangt er nog steeds de sfeer van vroegere tijden, en het kasteel is gratis te bezoeken.

Als je in de buurt bent van het plaatsje Pettingen, laat dan niet de kans voorbij gaan om één van de oudste Europese kastelen (of wat ervan over is) te bezoeken. Omdat je het kasteel gratis en vrijblijvend kan bezoeken, kost het weinig tijd en kan je makkelijk kinderen meenemen.


4. Kasteel Beaufort (Beaufort)

Nabij het Luxemburgse plaatsje Beaufort vind je kasteel Beaufort. Inmiddels is het meer een ruïne dan een kasteel, maar je kan er sfeervol rondlopen. Het kasteel is gevestigd aan water, in een romantische, bosachtige omgeving. Je kan het kasteel alleen bezoeken tijdens een rondleiding.
Tijdens de rondleiding kan je de woonkamers, de kasteeltuin en de distilleerderij bezichtigen. Aan het einde van het bezoek heb je de mogelijkheid om de unieke Cassero likeur van het kasteel te proeven.

Het seizoen van de rondleidingen loopt van april tot november, en je kan een rondleiding boeken van donderdag tot en met zondag. Je kan het hele jaar door een rondleiding op aanvraag doen, al is dat wel prijziger. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk, ook één die geschikt is voor kinderen.
De meeste rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

https://nl.pinterest.com/pin/838091811885225777/


5. Burcht Larochette (Larochette)

Kasteel Larochette werd gebouwd op niets minder dan een rotspartij. Het kasteel heeft een uitzicht op stadje La Rochette en het dateert uit de 11e eeuw. Een heel oud kasteel, en dat is goed te zien. Inmiddels is het een goedbewaarde ruïne, die je tegen een kleine toegangsprijs kan bezoeken.
De weg naar het kasteel is ook mooi, en wordt beschut met een wal. Deze kasteelruïne is in combinatie met de schitterende omgeving, ronduit sprookjesachtig.

Voor de openingstijden van kasteel Larochette kan je het beste van tevoren even de website checken.


6. Kasteel Bourscheid

Kasteel Bourscheid is één van de mooiste kastelen van Luxemburg, niet in het minst om de ligging. Het kasteel ligt hoog op de heuvels, aan de oevers van rivier de Sûre. Vanuit het kasteel heb je een bijzonder uitzicht over de bossen en valleien. Net alsof je in een droom bent. Leuk om te weten: je hond mag mee in dit kasteel (uiteraard wel aangelijnd)

Kasteel Bourscheid is het hele jaar door geopend. Bij de entreeprijs zit een audiotour inbegrepen. Je kan er verder zelfstandig ronddwalen, dus zonder een gids.
De toegang is gratis voor kinderen tot 5 jaar. Volwassenen betalen een entreeprijs van 5,00 euro. Studenten en senioren betalen 4,00 euro voor de toegang.

https://nl.pinterest.com/pin/847450854853663435/

https://nl.pinterest.com/pin/153966880994470911/

https://nl.pinterest.com/pin/31103053656904382/

Alleen al vanwege de schitterende omgeving is kasteel Bourscheid een bezoek waard!


7. De route van zeven Kastelen: Mersch-Colpach

De route van Zeven Kastelen in Luxemburg is meer een leuke wetenswaardigheid dan een goed aangegeven, indrukwekkende route. Toch zetten we deze kastelenroute bij onze suggesties, voor de liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van mooie gebouwen.
Tussen de plaatsen Mersch en Colpach kom je zeven, statige en sfeervolle gebouwen tegen. Je kan ze bezoeken, of gewoon gauw even langsgaan. Niet al deze gebouwen zijn geopend voor publiek.
De autoroute tussen deze zeven kastelen staat bekend als comfortabel, met onderweg een mooie omgeving en voldoende gelegenheid om te eten of pauzeren.
Je komt de volgende gebouwen tegen op de Zeven kastelen route:

 • Mersch (deel van het gemeentehuis)
 • Schoenfels
 • Hollenfest (op een afstand bekijken, gewoonlijk niet geopend voor publiek)
 • Ansembourg (prachtig kasteel met mooie, goedverzorgde tuin, niet altijd geopend voor publiek)
 • Septfontaines
 • Koerich (ruïne)
 • Colpach

De meeste kastelen zie je meteen liggen bij het binnenrijden van de gelijknamige dorpjes. Als je deze dorpen toch wilde bezoeken, kan je in elk geval even een glimp opvangen van mooie gebouwen in een groene omgeving.
De route is het meest goed te doen per auto of per fiets.

De zeven kastelenroute is dus geen vast aangegeven route. Je kan zelf kijken of je de kastelen per toeval ‘spot’, of gaan roadtrippen, de gebouwen bekijken en zelf een startpunt bedenken.


Sprookjesachtig, klein Luxemburg

Luxemburg wordt nog vaak over het hoofd gezien wat betreft Europese vakantiebestemmingen, maar het land is met zijn oude kastelen meer dan de moeite waard. Je kan Luxemburg in het hoogseizoen bezoeken voor het mooie weer, maar de herfst is ook erg de moeite waard, vanwege de bossen die dan hun meest mooie kleuren laten zien. Of wat dacht je van het bezoeken van een kasteel in een winterlandschap?
Op de website van ANWB kan je redelijk veel informatie vinden over kastelen bezoeken in Luxemburg.

De zes grotere kastelen in Luxemburg zijn gewoonlijk open voor publiek. Op welke manier het kasteel te bezoeken is, verschilt per locatie. De meeste kastelen zijn te bezichtigen met een rondleiding. Enkele andere kastelen met een kleine toegangsprijs en een audiotour, of gratis.


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag