6 tips voor het bezoeken van slot Neuschwanstein

6 tips voor het bezoeken van slot Neuschwanstein

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

Slot Neuschwanstein in Beieren is een van de meest populaire toeristische attracties van Duitsland. Jaarlijks trekt dit bijzondere en sprookjesachtige kasteel maar liefst 1,3 miljoen bezoekers. En dat is niet voor niets, want dit kasteel is een zeer bijzondere verschijning. Het is het kasteel dat koning Lodewijk II liet bouwen en waarop het beroemde kasteel van Doornroosje in Disneyland is gebaseerd. Slot Neuschwanstein is een indrukwekkend bouwwerk, dat door velen tot het mooiste kasteel ooit is benoemd. Genoeg redenen om dit prachtige kasteel een keer te bezoeken. Maar hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op een bezoek? En wat zijn dingen die je moet weten? In dit artikel geven we je 6 tips voor het bezoeken van slot Neuschwanstein.


Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is in opdracht van koning Lodewijk II gebouwd, omdat hij een plek voor zichzelf wilde hebben waar hij kon ontsnappen aan zijn verplichtingen en volledig tot rust kon komen. Door zijn voorliefde voor sprookjes en de middeleeuwen, koos hij voor een sprookjesachtig kasteel met maar liefst 200 kamers. De bouw van het kasteel begon in 1869 en werd stilgelegd nadat de koning in 1886 door de regering onbekwaam werd verklaard en werd afgezet. Dit omdat hij volgens de regering krankzinnig was geworden. Koning Lodewijk werd vastgezet in Slot Berg. Slechts een dag later stierf hij (vermoedelijk) door verdrinking toen hij was gaan zwemmen in een meer. De omstandigheden rond zijn dood zijn altijd als verdacht gezien, omdat de koning zeer goed kon zwemmen. Door het overlijden van de koning en het stilleggen van de bouw, is slot Neuschwanstein nooit helemaal afgemaakt.

Walt Disney

Ondanks dat het nooit af is gemaakt, is het kasteel zowel van binnen als van buiten zeer indrukwekkend. Vlak na de dood van de koning werd het kasteel opengesteld voor het publiek, en een van de bezoekers van slot Neuschwanstein was de beroemde Walt Disney. Hij raakte dusdanig geïnspireerd door het indrukwekkende en sprookjesachtige bouwwerk, dat hij het gebruikte als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje, dat je tegenwoordig in Disneyland vindt.


1. Wanneer bezoeken?

Slot Neuschwanstein is het hele jaar door geopend en zal alleen gesloten zijn met Kerst en oud en nieuw. Hierdoor kun je je tripje naar dit bijzondere kasteel bijna op ieder moment plannen. De openingstijden van het kasteel hangen af van het seizoen. Zo ben je van 24 maart tot 15 oktober welkom van 9.00 tot 18.00 uur, en van 16 oktober tot 23 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Als je een bezoek brengt aan slot Neuschwanstein dan krijg je te maken met grote mensenmassa’s en hordes toeristen. Wil je deze enorme drukte liever zoveel mogelijk vermijden? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

De drukte vermijden

De beste tijd voor een bezoek aan dit prachtige kasteel is buiten de vakanties en nationale feestdagen. Dan is het namelijk het rustigst. De periode van mei tot oktober is het drukst. Houd er rekening mee dat het altijd druk zal blijven, maar je hebt druk en DRUK. Als je de keuze hebt, is het daarom héél slim om buiten het hoogseizoen te gaan. Daarnaast kun je het beste kiezen voor een doordeweekse dag, omdat het dan rustiger is dan in het weekend. Wie de drukte wil vermijden, doet er goed aan om óf ’s ochtends vroeg richting het kasteel te gaan óf aan het einde van de dag.

Zomer, herst, winter of lente?

De 4 seizoenen spelen een prachtige rol rondom Neuschwanstein. Daarom is een bezoekje aan het kasteel in elk seizoen aan te raden, omdat elk seizoen zijn eigen magische weerspiegeling heeft op het gebied en het kasteel. In onderstaande instagram post zie je een prachtige foto uit elk seizoen.


2. De kaartjes kopen

Je kunt slot Neuswanstein enkel en alleen bezoeken als je tickets hebt. Daarbij kun je het kasteel alleen in door mee te gaan met een rondleiding. Zelf rustig door het kasteel dwalen om alles te bekijken, is dus geen optie. Ergens is dat maar goed ook, want op drukke dagen komen er duizenden bezoekers naar het kasteel om het met eigen ogen te bekijken. Als al die bezoekers zo lang in het kasteel zouden blijven als ze zelf willen, zou het een puinhoop worden. Voor het kopen van de tickets heb je twee opties:

De tickets ter plaatse kopen

Wil je de tickets ter plaatse kopen? Dan zul je vroeg uit de veren moeten om naar het ticket office in het centrum van Hohenschwangau te gaan. Houd er rekening mee dat je écht vroeg aanwezig moet zijn, want anders is de kans groot dat je geen tickets meer kunt bemachtigen. Ook is het slim om iets te eten en drinken mee te nemen, want de wachtrij voor het kopen van tickets kan op de drukke dagen oplopen tot enkele uren. Zijn de tickets voor de dag uitverkocht? Dan heb je pech en zul je de volgende ochtend opnieuw in de rij plaats moeten nemen. Het is namelijk niet mogelijk om tickets voor de volgende dag te kopen.

Vooraf tickets kopen

Een betere optie is dus absoluut het vooraf kopen van je tickets. Niet alleen voorkom je daarmee dat je urenlang in een rij moet staan om aan tickets te komen, maar je voorkomt ook dat je door drukte niet eens de kans krijgt om het kasteel daadwerkelijk te bezoeken. Het goede nieuws is dat je de tickets voor slot Neuschwanstein gewoon online kunt kopen. Hierbij kun je dan direct een Skip the Line-Ticket kopen. Met deze kaartjes op zak hoef je zelf niet meer in een (urenlange) wachtrij te staan. Met andere woorden: vooraf online je kaartjes kopen is écht verstandig. Nadat je de kaartjes hebt besteld, kun je ze simpelweg op je mobiel laten zien aan een medewerker bij het kasteel. Hij/zij zal je dan voorzien van ‘echte’ kaartjes, waarmee je het kasteel in kunt. Op de tickets staat een bezoektijd. Zorg dat je ruim van tevoren aanwezig bent.

Kosten van de tickets

De kaartjes voor het bezoek van slot Neuschwanstein zijn behoorlijk prijzig, vooral als je je bedenkt dat vrij weinig tijd krijgt om daadwerkelijk een kijkje in het kasteel te nemen. Ondanks dat je weinig tijd hebt, is een bezoek aan dit kasteel absoluut de moeite waard. Een kaartje voor een volwassene kost je €39,75. Voor kinderen tot 18 jaar is dit €24,50. Voor deze prijs krijg je onder andere een rondleiding van 35 minuten. Deze rondleiding wordt door een Engelstalige gids gegeven. Voor wie de tour liever in het Nederlands volgt, zijn er audio guides te krijgen.

Inbegrepen in de ticketprijs

Als je online Skip the Line-tickets koopt, dan geniet je van extra voordelen. Zo kun je ervoor kiezen om je naar het kasteel te laten vervoeren met een bus vanuit Füssen. En ook de shuttlebus naar Marienbrücke zit bij de prijs inbegrepen. De gids zal er daarnaast voor zorgen dat je tickets voor je opgehaald worden bij het kasteel, zodat je dat zelf niet hoeft te doen.


3. Kom op tijd!

Zorg absoluut dat je op tijd bent voor je rondleiding door het kasteel. Maar echt. Kom je te laat, als is het maar een minuut, dan is je ticket niet meer geldig en heb je dus voor niets betaald. Daarom: doe er alles aan om op tijd te komen. Houd er daarbij rekening mee dat het overal druk is en dat je dus echt wel wat tijd nodig hebt om op tijd bij het kasteel te zijn. Liever een uur te vroeg, dan een minuut te laat.


4. Je kunt niet bij het kasteel parkeren

Als je met de auto richting slot Neuschwanstein wilt, dan is het goed om te weten dat je niet in de directe omgeving van het kasteel kunt parkeren. Parkeren kan wel in het dorpje Hohenschwangau. Vanaf hier kun je drie dingen doen: lopend, met het treintje of per koets naar het kasteel. Het treintje is ideaal voor wie geen zin heeft om te lopen, maar houd er wel rekening mee dat ook hier flinke wachtrijen kunnen staan. Ook zul je hiervoor moeten betalen. Dit kost je €2,60 voor een retourtje.

Voor wie geen zin heeft om te wachten of te betalen voor het treintje, is een wandeling naar het kasteel zeker een optie. De wandeling kost je ongeveer zo’n 20 tot 30 minuten en onderweg kun je genieten van een prachtig uitzicht. Houd er wel rekening mee dat de wandeling bergopwaarts zal gaan en dus redelijk zwaar zal zijn. Als laatste optie kun je je ook met een paardenkoets naar het kasteel laten brengen. Naar boven en weer naar beneden met de paardenkoets kost je 9 euro.


5. De mooiste plaatjes

De mooiste foto’s van het kasteel, en het mooiste uitzicht op het kasteel, heb je vanaf de brug Marienbrücke. Deze brug ligt op zo’n 25 minuten lopen vanaf het kasteel. Heb je een Skip the Line-ticket? Dan kun je gratis mee met de shuttlebus naar deze brug. Houd er wel rekening mee dat de Marienbrücke in de wintermaanden gesloten is vanwege de weersomstandigheden.

Tip: Wil je in alle rust foto’s maken? Dan is het slim om je bezoekje aan de Marienbrücke zo vroeg mogelijk te plannen, nog voor de opening van het kasteel. Ben je niet in de gelegenheid om heel vroeg te gaan? Dan kun je het beste voor een tijdstip later op de dag kiezen. Ook dan is het rustiger.

Foto’s maken en filmen in het kasteel is verboden

Ga je naar slot Neuschwanstein met het idee om de meest mooie foto’s en video’s te schieten in het kasteel? Dan is het goed om te weten dat je dit wel kunt vergeten. Het maken van foto’s en filmpjes is namelijk absoluut verboden in het kasteel.


6. Overnachten

Wanneer je slot Neuschwanstein wilt bezoeken, heb je een aantal opties qua verblijf en overnachting. Zo kun je ervoor kiezen om in de directe omgeving van het kasteel te verblijven door een verblijf in een van de vele hotels of B&B’s in Hohenschwangau te boeken. Ook de stad Füssen is een goede optie. Vanuit deze stad kun je met de bus naar slot Neuschwanstein reizen, dit is zelfs gratis met een Skip the Line-ticket voor het kasteel. Ook kun je vanuit Füssen gemakkelijk andere kastelen in de omgeving bezoeken, zoals bijvoorbeeld Hohe Schloss.

Een dagtrip vanuit München

Veel mensen die een bezoekje brengen aan slot Neuschwanstein, kiezen echter voor een verblijf in de stad München en maken een dagtripje naar het kasteel. Vanaf deze stad ben je namelijk redelijk snel bij het kasteel. Zo doe je er met de trein zo’n twee uur over, en ben je met de auto ongeveer een uur en drie kwartier onderweg. München is naast een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan het kasteel, ook gewoon een hele fijne stad voor een stedentrip. Bezoek het plein Marienplatz, ga naar de populaire Viktualienmarkt om te genieten van Beierse gerechten, en geniet van een groot glas bier in de Biergarten. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog is een bezoekje aan concentratiekamp Dachau, dat op zo’n 30 km van de stad ligt, zeker ook een aanrader.

Tip: Je mag geen rugzakken of kinderwagens mee het kasteel in nemen. Heel slim dus om die rugtas in het hotel of in je auto te laten en alleen een kleine tas mee te nemen voor de dingen die je écht bij je moet hebben.


Een bezoek aan slot Neuschwanstein

Slot Neuschwansteun is een prachtig kasteel en is vooral voor mensen die dol zijn op kastelen, sprookjes, geschiedenis, en prachtige bouwwerken, absoluut het bezoeken waard. Probeer in elk geval om je tickets van tevoren online te kopen. Zo voorkom je dat je urenlang in een rij moet staan of dat je zelfs helemaal geen tickets kunt bemachtigen. Kom ook zeker op tijd. Ben je te laat? Dan vervalt je ticket en kun je niet naar binnen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet bij het kasteel kunt parkeren, dat je binnen geen rugtas of kinderwagen bij je mag hebben, en dat het maken van foto’s binnen verboden is. De mooiste plaatjes van het kasteel schiet je vanaf de Marienbrücke. En wie de drukte zoveel mogelijk wil vermijden, doet er goed aan om buiten de vakanties een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel te brengen.

 foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag