Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de leukste dierentuin in België?

Wat is de leukste dierentuin in België?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een dagje naar de dierentuin wordt door veel mensen als een leuk uitje gezien. Lekker met het gezin op stap, naar bijzondere dieren kijken. Of romantisch met je lief door het park struinen. Een tripje naar de dierentuin is voor jong en oud een leuk en gezellig dagje weg. In dit artikel hebben we een lijst samengesteld van de leukste en mooiste dierentuinen in België. Dus mocht je daar wonen, of op zoek zijn naar een mooi dierenpark dat je daar tijdens een vakantie kunt bezoeken, lees dan vooral snel verder. De acht leukste dierentuinen in België zijn:


1. ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen werd geopend in 1843 en is daardoor niet alleen de oudste dierentuin van België, maar ook een van de oudste dierenparken ter wereld. Naast dat het park het oudste park van België is, trekt het jaarlijks ook de meeste bezoekers, namelijk 1,1 miljoen bezoekers per jaar. Het dierenpark ligt midden in het centrum van Antwerpen, vlak naast het centraal station. Een mooie en bijzondere locatie, die ook nog eens zeer gemakkelijk te bereiken is. In ZOO Antwerpen zijn zo’n 5000 dieren te bekijken, waarbij Hippotopia wellicht wel het mooiste gedeelte is van het park. Hierbij loop je over een pad door een moeras waar nijlpaarden, tapirs en pelikanen leven. Ook heeft het park een prachtig aquarium, waar veel verschillende vissen en soorten koraal te zien zijn.

Zoo Antwerpen is 365 dagen per jaar geopend en zeer geschikt voor mensen die niet alleen een dierentuin willen bezoeken, maar die ook graag de stad zelf willen verkennen.


2. Pairi Daiza

Pairi Daiza is een dierentuin in Brugelette, een plaats die ongeveer 60 kilometer van Brussel vandaan ligt. Pairi Daiza is een park dat meerdere prijzen heeft gewonnen. Zo werd het park in 2016 nog uitgeroepen tot ‘Beste Zoo’ en ‘Mooiste Park’. Deze dierentuin is onderverdeeld in 8 verschillende ‘werelden’. Elke ‘wereld’ laat je een ander deel van de werkelijke wereld zien, waaronder bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Niet alleen is het park ontzettend mooi door de dieren die er leven, maar ook de manier waarop het park is gebouwd, maakt het park heel bijzonder. Je loopt er langs tempels, ruïnes, tuinen vol bijzondere bloemen en planten, en prachtige gebouwen. In het park zijn duizenden dieren te bewonderen, waaronder olifanten, koala’s en twee reuzenpanda’s.

Wanneer je rondloopt in Pairi Daiza waan je je echt even in een andere wereld. Het bijzondere park zorgt met zijn oppervlakte van 65 ha voor uren kijk- en wandelplezier.


3. Parc animalier de Bouillon

Het Parc animalier de Bouillon is een dierenpark dat in de stad Bouillon ligt, in de Belgische Ardennen. Het park is bijzonder bosrijk en heeft door het terrein waarop het gebouwd is een mooie natuurlijke uitstraling. Dit park huisvest veel verschillende dieren, waaronder Siberische tijgers, witte leeuwen, wolven, beren en wasbeertjes. Op het terrein van de dierentuin vind je ook een groot speelplein, waar kinderen zich kunnen uitleven op de verschillende glijbanen en klimtoestellen.

Parc animalier de Bouillon is een middelgroot dierenpark, waar je gemiddeld toch wel een uur of twee zoet bent.


4. ZOO Planckendael

ZOO Planckendael is een dierentuin in Muizen, vlakbij de stad Mechelen. In dit park kun je je door verschillende werelddelen verplaatsen. In de continenten waarin het park verdeeld is, tref je de dieren aan die daar in het wild leven. Zo vind je bijvoorbeeld rode panda’s en sneeuwtijgers in Azië, giraffen en hyena’s in Afrika, uilen en dassen in Europa, boshonden en reuzenmiereneters in Amerika, en koala’s en Tasmaanse duivels in Oceanië. Speciaal voor de kinderen is er op elk continent een speeltuin gebouwd, die allemaal een thema hebben die met het continent te maken heeft. Zo kun je in Azië door het lindebos klimmen op maar liefst 14 meter hoogte, en in Oceanië is een drijvende speeltuin gemaakt met een aboriginalparcours, waar je onder andere over draaiende boomstammen moet klimmen.

ZOO Planckendael is een prachtig dierenpark van 42 ha groot, waar je je urenlang kunt vermaken. Het park is het hele jaar geopend.


5. SEA LIFE Blankenberge

SEA LIFE Blankenberge is een dierenpark in Blankenberge, dat zo’n 20 kilometer over de grens aan de kust van België ligt. In het park leven meer dan 2500 dieren, waaronder haaien, Humboldtpinguïns en zeehonden. In dit park bevindt zich ook een zeehondenopvang, waar zieke zeehonden worden opgevangen die zijn aangespoeld aan de kust. Deze zeehonden worden een aantal maanden intensief verzorgd in het zeehondencentrum en daarna weer vrijgelaten in zee.

SEA LIFE Blankenberge is een leuk en leerzaam uitje. Het park is het hele jaar (behalve op 1e kerstdag) geopend.


6. Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark ligt in Sint-Michels, een van de deelgemeenten van Brugge. Deze dierentuin is meer dan alleen een dierentuin, het is namelijk ook een pretpark. Je vindt er een dolfinarium, waar je shows kunt bekijken met dolfijnen en zeeleeuwen. Een overdekt speelparadijs waar kinderen zich lekker kunnen uitleven. Maar ook een achtbaan en een waterattractie.

Het Boudewijn Seapark is vooral erg leuk voor kinderen. De openingstijden van dit park verschillen per seizoen. Check daarom eerst de website om er zeker van te zijn dat het park open is wanneer jij het wilt bezoeken.


7. De Zonnegloed

De Zonnegloed Sanctuary ligt in Vleteren, in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De Zonnegloed is misschien wel het meest bijzondere dierenpark uit dit rijtje. Het is namelijk niet alleen een dierentuin, maar vooral ook een opvangcentrum. Dieren die gered zijn uit een slechte situatie worden opgevangen in De Zonnegloed. Hier krijgen deze dieren een nieuw leven, waarin zij met liefde verzorgd worden en een veilige plek hebben. Deze dieren krijgen de zorg die ze nodig hebben om te groeien, herstellen en genezen. In dit dierenpark vind je ongeveer 350 dieren, waaronder Euraziatische Lynxen, Pool- en woestijnvossen, verschillende soorten apen, en zebra’s.

Met het bezoek aan dit park steun je het doel dat het park dient, namelijk het redden van dieren uit benarde situaties. Een leuk en leerzaam uitje, waarmee je ook nog eens een goed doel steunt.


8. Bellewaerde

Bellewaerde is een dieren- en attractiepark dat in Ieper ligt, in de Belgische provincie West-Vlaanderen. In dit park vind je meer dan 300 exotische dieren, waaronder leeuwen, olifanten en verschillende aapjes. Naast alle mooie dieren biedt het park je ook veel verschillende attracties, waaronder achtbanen, verschillende waterattracties en een 4D Film.

Bellewaerde is een leuk park voor het hele gezin, waar je je met gemak een hele dag kunt vermaken. Voor de openingstijden kun je het beste even de website van Bellwaerde checken.


De leukste dierentuin in België

In het lijstje hierboven vind je de acht leukste dierentuinen van België. Wat voor jou het leukste park is, hangt volledig af van waar je naar op zoek bent. Wil je niet alleen naar dieren kijken, maar ook genieten van attracties? Dan zijn Bellewaerde en Het Boudewijn Seapark wellicht het meest geschikt. Ben je op zoek naar bijzondere dierentuin, waar je je echt even in een andere wereld waant? Dan is Priari Daiza een prachtig park om te bezoeken. Wil je je bezoekje aan een dierentuin graag combineren met een citytrip? Dan kun je het beste voor de dierentuin ZOO Antwerpen, in het centrum van Antwerpen kiezen. Wil je met je bezoek aan de dierentuin ook graag een goed doel steunen? Dan kun je naar De Zonnegloed gaan, waar dieren worden opgevangen die gered zijn uit zeer dieronvriendelijke omstandigheden.


De dierentuinen van België

Natuurlijk zijn bovenstaande 8 dierentuinen niet de enige dierentuinen in België, maar voor dit artikel moesten we nu eenmaal keuzes maken. Hierbij hebben we gekeken naar dierentuinen die goed beoordeeld worden, en hebben we een lijstje samengesteld die divers is, zodat er voor iedereen iets tussen staat. Ben je op zoek naar andere opties, omdat je deze dierentuinen al kent, of omdat je graag wilt weten welke parken je nog meer in België kunt vinden? Online kun je een uitgebreid overzicht vinden van alle dierenparken in België, waaronder bijvoorbeeld ZOO Serpentarium, voor de echte reptielen-liefhebber. Of Le Parc a Gibier, een wildpark in La Roche-en-Ardennen, waar je onder andere vossen, lynxen en wolven kunt bewonderen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag