Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De mooiste meren in Duitsland

De mooiste meren in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Duitsland kent een zeer gevarieerd landschap met een rijke flora en fauna. In al deze prachtige natuurgebieden liggen ook veel schitterende idyllische meren, in heel duitsland ongeveer 50. Rondom deze meren valt vanalles te doen, zoals wandelen, varen, kamperen, fotograferen, schilderen, vissen en mountainbiken. Hierbij lichten we de mooiste meren van Duitsland uit.


Alpsee

In het zuidelijkste puntje van Duitsland op de grens van Oostenrijk is de Alpsee te vinden. Dit 62 meter diepe meer staat bekend om haar schilderachtige omgeving, omringt door bergen en bossen. Ook is er een bekend kasteel te vinden wat voor veel toeristen reden is om naar dit meer af te reizen, het Neuschwanstein kasteel. Dit prachtige bouwwerk liggend op een heuvel is in de 19e eeuw laten bouwen door de toenmalige koning van Beieren. Het wordt door veel reisblogs bestempeld als een van de mooiste kastelen van Europa.

blank

De omgeving nodigt daarnaast ook uit om de natuur te ontdekken door middel van wandel- en fietstochten. De omgeving die omringt wordt door de hoge besneeuwde alpentoppen vormen een schilderachtig landschap waar bijna iedereen blij van wordt.

Rondom het meer zijn verschillende campings en hotels te vinden, van primitief tot super luxe. Leuk weetje is dat er in het meer veel wilde zwanen leven. Dit zorgt voor een extra romantisch beeld!


Königssee

blank

Dit diepste meer van Duitsland (190 meter) is gevestigd in Nationaal Park Berchtesgaden in het zuidoosten van Duitsland op de grens van Oostenrijk. Dit 6 kilometer lange meer is net als de Alpsee omringt met schitterende bergtoppen van de Alpen. Echter zijn deze bergtoppen hoger, namelijk ruim 2600 meter. Aan de westkant van het meer staat de Sint-Bartholomeüskerk. Dit bedevaartskapel stamt uit het jaar 1200. Het is niet vanzelfsprekend om het kapel te bezichtigen omdat het alleen per boot goed te bereiken is. Wie er te voet heen wil moet een eerst een berg over.

Toeristisch gezien wordt de omgeving rondom het meer vooral bezocht door rustzoekers en natuurliefhebbers. Door de oase van rust en stilte komt iedereen weer even tot zichzelf.


Titisee

blank

In het zuidwesten van Duitsland in het Zwarte Woud ligt het populaire Titisee meer. Het meer ligt in een bebost gebied waar veel te doen is. Vooral liefhebbers van ontspanning zijn hier te vinden. Zo zijn er veel spa’s, zwembaden en massagesalons te vinden. Daarnaast kun je rondom het meer ook heerlijk eten en een goed duits biertje drinken.


Steinhuder meer

blank

Het in Nedersaksen gelegen Steinhudermeer staat bekend onder de watersporters. Dit grote meer van ruim 60m2 wordt omringt door verschillende soorten natuurgebieden, zoals bos, veengrond, duinen en moeras. Er wordt ‘s zomers enorm veel gesport. Denk hierbij aan zwemmen, kitesurfen, zeilen en varen. Dat is dan ook de voornaamste reden dat veel gezinnen met kinderen op dit gebied afkomen. Veel campings rondom het meer zijn in het hoogseizoen volgeboekt. Een meer met een zeer gevarieerde en sportieve omgeving dus!


Starnberger meer

Dit op een na grootste meer van Beieren ligt op zo’n 25 km van München. Veel mensen komen hier dan ook om even hun rust te zoeken. En geef ze eens ongelijk. Rondom dit prachtige ‘elitemeer’ staan veel grote paleizen, villa’s, herenhuizen en prachtige tuinen. Veel gegoede mensen hebben hier hun stulpje. Een prachtige locatie natuurlijk; in de natuur en nabij een grote stad.

blank

Naast de schoonheid van het meer staat het Starnberger meer ook bekend om iets anders. In 1886 is de toenmalige koning van Beieren namelijk in dit meer door verdrinking om het leven gekomen. Op de plek waar het voorval plaatsvond staat nu een grote houten kruis ter herinnering.


Beierse meer

blank

Het grootste meer van Beieren is het Beierse meer, ook wel het Chiemsee meer genoemd. Dit grootste meer van Beieren met een oppervlakte van 80 km2 was oorspronkelijk (in de ijstijd) 3 a 4 keer zo groot. Door verschillende steen en aardverschuivingen is het meer kleiner geworden. Op het midden van het meer zijn een aantal eilanden te vinden. Op een van die eilanden staat het schitterende paleis van Ludwich ll uit de 19e eeuw. Een echte mustsee als je in de buurt bent! Naast het eiland met het paleis ligt een vrouweneiland waar een oud nonnenklooster zit. Beide eilanden zijn goed per boot te bereiken.


Eibsee

blank

Zo’n 100 km ten zuidwesten van München ligt de Eibsee die omringt is met hoge bergen. Een van deze bergen is de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze die bijna 3 kilometer hoog is. Daarnaast heeft het water van de Eibsee een sprookjesachtige lichtgroene glans. Ook in dit meer zijn eilanden te vinden, 8 maarliefst. Deze zijn een stuk kleiner dan de eilanden op het Beierse meer. Wel geeft het in combinatie met het water en de bergen een schitterend zicht.


Edersee

blank

Dit grote stuwmeer ligt in het oeroude natuurgebied Kellerwald wat behoort tot de wereldnatuur erfgoedlijst van Unesco. Dit prachtige stuk natuur is lange tijd ver verwijderd geweest van de bewoonde wereld. De attracties rondom het meer zijn zeer divers. Zowel sporters als rustzoekers komen jaarlijks naar de Edersee om zich te vermaken. Vooral vissers, wandelaars, zeilers, fietsers, zwemmers en mountainbikers kunnen hun lol op in dit heuvelachtige gebied.
Een bijzonder verschijnsel is in de herfst te bezichtigen wanneer het water daalt. De toppen van oude overspoelde ruïnes zijn dan goed te zien. In de zomer komen veruit de meeste toeristen kamperen.


Plöner See

blank

In Oost-Duitsland, onder toeziend oog van het kasteel van Plöner ligt het uitgestrekte Plöner meer dat is ontstaan in de laatste ijstijd. Hedendaags is dit meer een walhalla voor de vogelliefhebber. Op de tientallen meren in het eiland broeden namelijk jaarlijks veel bijzondere vogelsoorten. In de omgeving van het meer zijn veel leuke dorpjes en restaurantjes te vinden. Ook aan overnachtingsaccommodatie geen gebrek. Naast de vele hotels zijn de vaak mooi gelegen bed & breakfasts ook zeer aan te raden.


Wannsee

blank

Dit recreatiemeer in het zuidwesten van Berlijn wordt veel bezocht door inwoners van de stad. Alle activiteiten die je rondom een meer verwacht kunnen hier gedaan worden. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, varen, vissen en in de zomer zwemmen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag