Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 Tips voor een dagje uit met een peuter

9 Tips voor een dagje uit met een peuter

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Peuters willen graag volop veel ontdekken en zijn lekker speels. Dan is het leuk om samen met je kindje een dagje weg te gaan waarbij je kind allerlei nieuwe dingen ziet en kan spelen. Wel blijft het een peuter, dus echt nog een jong kindje. Wat zijn nu de leukste en meest geschikte uitstapjes voor als je een peuter hebt? Wij zetten de leukste uitstapjes voor je op een rijtje, van grotere uitstapjes tot leuke gratis activiteiten. Jullie zijn samen wel een dagje zoet.


1.  Een dagje dierentuin zoals Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Het leuke aan een dierentuin is dat dit veel peuters aanspreekt, en ze er ook iets van opsteken. Diergaarde Blijdorp is de grootste dierentuin van Nederland, om uren door rond te dwalen. De dieren hebben mooie verblijven, waar je samen met je peuter heel dichtbij kan komen. Spannend! Zo kan je de ijsberen zien zwemmen in hun glazen zwembad, je kan door het verblijf van de schattige prairiehondjes heen lopen en vissen bewonderen in het Oceanium. Wat is er nog meer te beleven in Diergaarde Blijdorp:

 • Vlindertuin met tropische vlinders, vissen en kikkers.
 • Uniek verblijf voor de leeuwen, waar je ze van dichtbij kan bewonderen
 • Regelmatig jonge dieren.
 • Verschillende speeltuinen, ook voor peuters
 • Regelmatig jonge dieren (hou de website in de gaten)
 • Je kan bij sommige dieren zien hoe ze gevoerd worden
 • In het Oceanium vind je niet alleen vissen, maar ook een prachtig verblijf met pinguïns.
 • Veel mogelijkheden om te snacken, te eten of een ijsje halen.

Voor baby’s en peuters tot en met twee jaar is de toegang gratis. Een kaartje voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar kost 17 euro (online) en een kaartje voor volwassenen kost 21,50 (online).

De Diergaarde heeft twee ingangen. Eén aan de kant van het Oceanium (met veel parkeergelegenheid) en één ingang bij de wijk Blijdorp, vlakbij Rotterdam Centraal Station.

Diergaarde Blijdorp is een voorbeeld van een dierentuin in Nederland, maar er zijn er nog veel meer, zoals Burgers Zoo bij Arnhem en Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

https://nl.pinterest.com/pin/469711436116836529/

https://nl.pinterest.com/pin/389772542728011653/


2. Een theatervoorstelling voor peuters

Een theatervoorstelling voor peuters is interactief en tegelijkertijd ontspannen en genieten. Theatervoorstellingen voor peuters zijn qua interactiviteit en duur precies afgestemd op peuters. Sommige voorstellingen zijn speciaal voor peuters in een bepaalde leeftijdscategorie, zoals twee of drie jaar. Het zijn vrolijke voorstellingen waarbij je kind en jij worden uitgenodigd om mee te zingen, te dansen of te klappen. Vind je kindje het moeilijk om stil te zitten, dan is hij niet de enige.

Voorstellingen voor peuters worden in theaters door heel Nederland georganiseerd.


3. Een dagje speeltuin

Als er iets is waar je een peuter een plezier mee doet, is het wel een dagje speeltuin. Daar is alle keuze in, en een aantal speeltuinen hebben een speciaal gedeelte voor de jongere kinderen. Een speeltuin heeft een paar voordelen:

 • Je beweeglijke peuter kan heerlijk ravotten, klimmen en rennen.
 • Goed voor de motorische ontwikkeling voor je kind.
 • Je kan zelf een beetje ontspannen (hoewel je je kind wel in de gaten moet houden).
 • Na een dag speeltuin is je kind moe, zodat hij of zij heerlijk slaapt en jij nog wat tijd voor jezelf hebt.

De ene speeltuin is wat geschikter voor peuters dan de andere speeltuin. Bij voorkeur is er een afgeschermd gedeelte voor kleine kinderen. In de volgende speeltuinen is het peutervriendelijk:

 • In de Linnaeushof in Bennebroek is er een aparte speelzone voor dreumesen, peuters en kleuters. Heeft jouw peuter nog een ouder broertje of zusje, dan kan die zich ook uitleven in deze speeltuin. Het is namelijk de grootste in Europa!
 • Speelpark Oud Valkeveen in Naarden
 • Park Duinoord in Helvoirt
 • Speelbos Meermond, Heemstede
 • De Ulenbelt, Deventer

En misschien ken je nog een heel leuke, wat grotere speeltuin bij jou in de buurt. Spelen is voor peuters altijd een succes.


4. Een dagje naar een sprookjespark

In sprookjesparken is er genoeg te beleven voor jonge kinderen. Ze zijn vaak kleinschalig en overzichtelijk, en niet zo prijzig als bijvoorbeeld de Efteling. Het is er wat beter afgestemd op kleine kinderen, zowel qua attracties als qua grootte van het park. Twee leuke sprookjesparken voor peuters zijn Sprookjeswonderland in Enkhuizen en Toverland in Sevenem. In beide sprookjesparken zijn er indoor – en outdoorattracties voor de allerkleinsten.

In Toverland kunnen kinderen een echt toverstokje vasthouden en allerlei magische avonturen beleven in het Land van Toos. In Sprookjeswonderland kan je gluren in kabouterhuisjes en er is een speeltuin en een kinderboerderij. Natuurlijk ontmoet je er verschillende sprookjesfiguren.


5. Lekker zwemmen

Peuters vinden het meestal heerlijk om in het water te spelen en te spetteren. Een (mid) dagje of ochtend zwemmen is altijd een leuke activiteit. Bijna elke stad en elk dorp heeft wel een zwemparadijs met een kinderbadje in de buurt. Je kan alleen met je kind of met je gezin gaan zwemmen, maar het is ook een leuke activiteit om samen met een vriend(in) te ondernemen die ook een kindje heeft.

Een bijkomend voordeel is dat jonge kinderen doorgaans erg moe zijn na spelen in het zwembad, waardoor ze daarna thuis lekker zullen slapen. Misschien heb jij dan net dat extra momentje voor jezelf!


6. Een interactief museum voor peuters bezoeken.

Voor veel mensen zal een museum niet het eerste zijn waar ze aan denken als het gaat om een dagje uit met een peuter. Toch zijn er een paar hele leuke musea die vanwege het interactieve karakter geschikt zijn voor peuters.

Eén van de leukste musea voor peuters is het Nijntje museum in Utrecht. Dit is niet zomaar een museum: alles sluit hier aan bij de belevingswereld van peuters. In tien themaruimtes kunnen peuters allerlei leuke dingen ontdekken over de wereld waarin ze leven. Zo is er een themaruimte met dieren, kunnen ze rondkijken in het huis van Nijntje, het ziekenhuis van Nijntje, en knutselen. Natuurlijk vind je er de bekende Nijntje boekjes om voor te lezen aan je kind. Alle ruimtes en activiteiten in het museum zijn compleet uitgevoerd in de Dick Bruna stijl. Het is ook mogelijk om het Nijntje museum te ontdekken in gebarentaal.

https://nl.pinterest.com/pin/81909286954854908/

Andere leuke musea voor peuters zijn:

 • Villa Zebra in Rotterdam (vanaf 3 jaar, interactief, creatief museum met een afdeling voor peuters)
 • Het Bakkerijmuseum in Hattem (hier kan je onder meer koekjes bakken met je kind).
 • De junior afdeling van Het Tropenmuseum in Amsterdam.

Je zal zien dat je peuter veel nieuws ontdekt in een museum, zeker als er allerlei activiteiten zijn voor kinderen.


7. Een boswandeling over een speciaal kabouterpad

Peuters vinden het heerlijk om door het bos te wandelen en allerlei nieuwe dingen te ontdekken. Je zal dus ook veel stilstaan in plaats van lopen. In de herfst kan je een zak of tas meenemen om samen met je peuter een mooie herfst tafel te maken. Een erg lange wandeling is nog niet zo geschikt voor een peuter. Ideaal is een wandeling van 500 tot 1500 meter.

Wist je dat er ook speciale kabouterpaden zijn in Nederland? Hier kunnen peuters leuke kabouteropdrachten doen en zoeken naar (sporen van) echte boskabouters! Bij sommige kabouterwandelingen is het mogelijk om je kind tegen een kleine vergoeding te laten schminken als een kabouter, en een puntmuts op te halen. Een fantasievolle natuurwandeling dus. Je vindt onder meer deze kabouterpaden in Nederland:

 • Kabouterpad ‘t Roegwold, Groningen
 • Kabouterpad Speelbos de Zevensprong, Zeewolde
 • Kabouterpad door bos Elfbergen
 • Kabouterpad Hoenderloo
 • Kabouterpad Leersumse Veld
 • Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen

Het is bij de meeste routes ook mogelijk om een speciaal kabouterboek met opdrachten mee te krijgen, en een kabouterknapzak met lekkernijen.


8. Naar het strand

Kijken naar de zee, schelpen zoeken en zandkastelen bouwen. De meeste peuters vinden dit heerlijk! Een dagje strand kan je zo kort of zo lang maken als je zelf wilt, en ook als het niet heel warm is, is het strand een leuke plek voor peuters. Er is genoeg ruimte, en je kan samen speuren naar schelpjes en kwallen. Natuurlijk kan er ook lekker met zand gespeeld worden. Want wat is er leuker dan samen een zandkasteel maken, zandkoekjes bakken of met het watermolentje spelen? Of wat dacht je van een bordje zandsoep? In de verte zie je misschien nog een boot. In de zomer kan je samen heerlijk van de zon genieten op het strand, terwijl je in het najaar samen uit kan waaien.


9. Plaswijckpark, Rotterdam

In Plaswijckpark Rotterdam vind je alles bij elkaar wat jonge kinderen leuk vinden. Je kan er wandelen, er is een gedeelte met dieren (Dierenwijck, met kleine exotische dieren) en er is een verkeerstuin. Verder is er zowel binnen of buiten veel mogelijkheid om te spelen! In de zomer zijn er ondiepe buitenzwembaden – en badjes waar kinderen naar hartelust kunnen spelen.
In Plaswijckpark is het mogelijk om in één dag op je gemak met een peuter te wandelen, te spelen en diertjes te zien.

https://nl.pinterest.com/pin/500462577322839579/

https://nl.pinterest.com/pin/324540716871117022/


Niet te lang of teveel

Peuters zijn energiek en willen graag zoveel mogelijk spelen en ontdekken. Wel blijven het natuurlijk kleine kinderen. Denk daarom niet te moeilijk als je een dagje weg wilt met deze leeftijdsgroep. Ook kunnen ze zich nog niet zo heel lang concentreren op activiteiten waarbij lang stilzitten gevraagd wordt.
Bedenk van tevoren ook wat er bij je kind past: er zijn kinderen die van meer rust houden en er zijn kinderen die voortdurend willen bewegen. Het ene kind is gek op knutselen, terwijl het andere kind liever ravot en klimt. Bij onze suggesties voor een dagje uit met een peuter, zit er vast ook een leuk idee bij voor jouw kind!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag