Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 plekken in Nederland waar je kunt blokarten

6 plekken in Nederland waar je kunt blokarten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Blokarten is de ultieme activiteit voor een bedrijfsuitje, personeelsfeestje of een gezellig dagje uit. Tijdens het blokarten race je in een wagen met zeil over het strand. Daarom wordt deze populaire sport ook wel ‘strandzeilen’ genoemd. Het is heel eenvoudig om te leren blokarten: in een mum van tijd scheur je de mooiste stranden van Nederland af. In dit artikel lees je over 6 plekken in Nederland waar je kunt blokarten!


Wat is blokarten?

Een blokart is een karretje met een voorwiel en twee achterwielen, een zeil en een stuur. Je kunt met één hand sturen. Met de andere hand bedien je het zeil, dat de wind vangt. Hiermee kom je heel snel vooruit. Je hoeft het niet allemaal uit te zoeken, er is een instructeur die je op weg helpt! Het geeft echt een kick als je van te voren nog nooit in zo’n kart hebt gezeten en aan het einde van de middag vol zelfvertrouwen over het zand scheurt. Niet alle stranden zijn geschikt om te blokarten, want ze moeten allemaal breed zijn en beschikken over de juiste vergunningen. Je wil natuurlijk niet de kans lopen dat je een strandgast van zijn of haar sokken rijdt. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je uitstekend kunt blokarten. Bijvoorbeeld in Wijk aan Zee, op Terschelling, op Ameland, in Ouddorp, in IJmuiden en in Westland.

Blokarten op het strand van Wijk aan Zee

Maak kennis met de Noordpier te Wijk aan Zee: het breedste strand van Nederland. Oftewel, extra veel ruimte om je uit te leven in je blokart. Een gedeelte van het strand is exclusief toegewezen aan blokarters. In andere delen van Nederland loop je soms het risico dat je niet kan blokarten, omdat het strand wordt overspoeld met badgasten. Dat is in Wijk aan Zee niet het geval – je kunt er altijd blokarten (tenzij de weersomstandigheden niet geschikt zijn).

Blokarten op Terschelling

Blokarten op Terschelling is een activiteit die je minstens een keer in je leven gedaan moet hebben. Het is een superleuke activiteit tijdens een weekendje of langere vakantie op Terschelling. In je blokart ga je veel sneller dan als je loopt, dus het is een ideale manier om het zandlandschap van het Texelse strand te verkennen. Je huurt de blokarts bij Strand West aan Zee (strandpaal 8).

Blokarten op sportstrand Ouddorp

Niet het breedste, maar het grootste strand van Nederland. Welk strand er ook met de titel naar huis gaat, een ding is zeker: in Ouddorp kun je heel goed blokarten! Sinds 2002 wordt deze activiteit al aangeboden. Blokarten doe je door middel van een ‘clinic’. Hierbij krijg je uitgebreide instructies zodat je mee kan rijden in een uitgezet parcours. Handig voor als je nog geen ervaring hebt met blokarten. Ervaren rijders niet getreurd: jullie mogen vrij rijden!

Blokarten in IJmuiden

In IJmuiden is zowaar een ‘activiteitenstrand’, waar je de hele dag naar hartenlust kunt blokarten. Het is een breed strand waar je kriskras kunt rijden in alle windrichtingen. De nabijgelegen strandpaviljoens zijn het hele jaar door geopend, dus je kunt de dag altijd in stijl afsluiten.

Blokarten in Westland

De randstad grenst aan de zee. Dus er is een lange strook kust die het karten mogelijk maakt. Zin om deze kust in je blokart te verkennen? Tijdens het blokarten in Westland scheur je in je blokart richting Scheveningen of de Hoek van Holland. Een ultiem uitje dat je gemakkelijk kunt combineren met andere activiteiten in deze omgeving. Zoals een WC pottenrace of een avondje musical.

Blokarten op Ameland

Ameland is een van de leukste waddeneilanden van Nederland, onder andere omdat er zoveel leuke activiteiten te doen zijn. Waaronder blokarten! Binnen korte tijd leer je hier hoe je kunt trimmen, bochten draaien, keren en accelereren. Zo bereik je snelheden tot wel 60 km per uur! Mocht je competitief zijn ingesteld, of op zoek zijn naar wat extra sensatie, dan kan er aan het blokarten ook een wedstrijdelement gekoppeld worden.


Redenen om te gaan blokarten

Voor blokarten hoef je geen reden te hebben. Het is gewoon leuk, punt uit. Toch zijn er wel een aantal gelegenheden waarbij blokarten heel populair is. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Teamuitje of bedrijfsuitje

Blokarten is een leuk uitstapje om te doen met je collega’s of met je sportteam. Zo leer je elkaar in een andere setting kennen. De gedeelde ervaring kan ervoor zorgen dat jullie nog hechter worden.

Verjaardagsfeestje

Op zoek naar een stoer kinderfeestje, dat een verpletterende indruk gaat maken op de jarige en op zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes? Dan is blokarten misschien wel de juiste optie. Houd er wel rekening mee dat de kinderen slechts ‘bijrijders’ zijn. Dat maakt het overigens een des te leuker kinderfeestje voor de ouders en begeleiders, die zelf moeten sturen…

Vrijgezellenfeest

Tijdens een vrijgezellenfeest is het gebruikelijk om overdag een leuke activiteit te doen en ‘s avonds samen een feestje te bouwen. De bruidegom vindt het vast een leuke verrassing als hij mee wordt genomen om te gaan blokarten. Na het uitje zit de sfeer er alvast goed in!

Dagje uit

Je hoeft geen speciale aanleiding te hebben om te gaan blokarten. Het is gewoon een hele leuke, originele en sportieve ervaring voor jong en oud. Genoeg reden om je vrienden of familie op te trommelen om naar het strand te gaan voor een toffe race door het zand. Dit dagje uit blijft je nog lang bij.

Als cadeau

Het wordt steeds populairder om fysieke cadeautjes te vervangen door ‘ervaringen’. Een dergelijk cadeau is origineel om te geven en leuk om te krijgen. Blokarten doe je echter niet alleen. Met een beetje geluk vraagt de jarige jet/job jou zelfs mee op het uitje!


Wanneer kun je blokarten? Houd rekening met het weer

Los van de locatie, is het niet elke dag van het jaar mogelijk om te gaan blokarten. Het is namelijk een sport die erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. En zoals we allemaal weten, kunnen die in Nederland sterk verschillen. Ten eerste speelt wind een belangrijke rol: je wordt immers voortgestuwd door de wind. Dus als er te weinig wind staat, valt er weinig te beleven. Daarnaast is het erg gevaarlijk om te gaan blokarten als er onweer is of onweer wordt verwacht. Iets wat een leuk uitje zou worden, mag natuurlijk niet verpest worden door een blikseminslag. Ook is het niet heel leuk om te blokarten als het regent. Je hebt slecht zicht, de modder spettert je om de oren…

Blokarten is dus alleen mogelijk met voldoende wind en droog weer. Of de weersomstandigheden goed genoeg zijn om te gaan blokarten, wordt bepaald door de organisatie die het aanbiedt. Bekijk tijdens het reserveren de weersvoorspellingen en informeer de organisatie van te voren nog even of het door kan gaan! De meeste organisaties geven bijtijds aan of het weer goed genoeg is. Sommige organisaties bieden zelfs een ‘slecht weer alternatief’ aan voor reserveringen van grote groepen. Verder verschilt het per bedrijf of je wel of niet een ‘geld-terug garantie’ hebt. Vaak wordt de datum gewoon opgeschoven. Jammer, maar geen ramp. Het is het wachten absoluut waard!


Blokart arrangement

Niet iedereen woont in de buurt van een breed strand waar ze blokarts verhuren. Grote kans dat je een paar uur moet reizen voor jouw blokartavontuur. Daarom is het des te leuker om het sportieve uitje te combineren met een andere (horeca)activiteit. Een aantal voorbeelden van de leukste blokartarrangementen staan hieronder:

  • Vergaderen op het strand (in geval van een bedrijfsuitje). Een vergadering is vaak saai, al helemaal als je in een weinig inspirerende vergaderruimte zit. Zonder daglicht of frisse lucht. Kies voor een vruchtbare vergadering door ervoor of erna samen te gaan blokarten!
  • Uitgebreide lunch, barbecue of borrel. Een leuk uitstapje wordt pas echt compleet met de juiste catering. Daarom raden wij aan om in de strandtent een borrel, lunch of barbecue te houden met z’n allen. Lekker napraten over de dag en de energievoorraden weer aanvullen!
  • Andere strandactiviteiten zoals powerkiten, coastraften. Het strand heeft ongelooflijk veel te bieden, blokarten is slechts een van de vele opties. Dus als je er dan toch bent, waarom zou je het dan niet combineren met een andere avontuurlijke sport op het strand? Sommige organisaties bieden hele gunstige combinatie-aanbiedingen aan.
  • Watersportactiviteiten zoals golf/windsurfen of kiten. Als de wind goed staat, kun je dat het beste uitbuiten. Door naast het blokarten ook nog de zee op te gaan en daar te (leren) golfsurfen, windsurfen of kiten. Zo ervaar je de kracht van de wind op een hele andere manier, en ben je de hele dag onder de (sportieve) pannen!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag