Wat is er te doen op Texel? 9 tips!

Wat is er te doen op Texel? 9 tips!

Laatst bijgewerkt: 11 februari 2019

Veel Nederlanders vergeten het vaak, maar onze eilandjes van eigen boden mogen er best zijn. Het mag dan misschien geen Hawaii of Caraïbisch gebied zijn, maar de Wadden bieden een ongekend stukje Nederlandse Natuur dat je nergens anders tegenkomt. In dit artikel lichten wij Texel uit, een eiland met vele gezichten. Stranden, bossen en uitgestrekte weilanden. Er is zoveel te ontdekken op Texel dat wij jou in dit artikel vertellen wat je er allemaal kunt zien en doen. Wanneer pak jij de boot naar Texel?


1. Wandelen op Texel

Wie een bezoek brengt aan Texel doet dat waarschijnlijk onder andere om te wandelen. Is die activiteit nog niet in je opgekomen? Dan is dit puntje misschien wel het belangrijkst van deze lijst met activiteiten. Texel is namelijk een paradijs voor wandelaars. Het mooie is dat het weertype eigenlijk een minder grote rol heeft dan je zou denken. Wandelingen op Texel kun je maken in de winter met een gure kou, in een storm met zware windstoten, maar ook op een stralende zomerse dag. Uiteraard moet je wel altijd opletten of het wel veilig is om te wandelen, want onweer en strandwandelingen gaan uiteraard niet samen.

Texel heeft diverse prachtige wandelgebieden die verdeeld zijn over verharde wegen, duinpaden of over het strand. Maar Texel heeft ook bomen, dus zelfs boswandelingen zijn mogelijk. Daarnaast kun je ook vogels spotten in natuurgebied de Shorren. Hier kun je onder andere grutto’s, eidereenden en zilvermeeuwen te zien krijgen. Wil je met je hond wandelen op Texel? Dan zal je trouwe viervoeter erg blij zijn met een lange wandeling bij de Noord Kaap of op de vele andere plekken waar honden vrij mogen rondrennen. Wil je een wandeling maken met kinderen? Maak het voor hen een spannende en onvergetelijke ervaring door te gaan Geo Cachen op Texel. Door middel van GPS is dit een moderne manier van schat zoeken.


2. Fietsen op Texel

Uiteraard mogen we fietsen niet overslaan. Als Nederlanders staan we er wereldwijd om bekend dat we overal de fiets voor pakken en dat heeft een reden. Plekken zoals Texel zijn gewoon een stuk mooier om te zien vanaf de fiets. En omdat het sneller gaat dan wandelen kun je veel meer zien dan tijdens een wandeling. Ga je een weekendje naar Texel, dan heb je de keuze uit ca. 140 kilometer aan fietspaden. Je kunt ook mountainbiken op Texel. Hoewel er geen echte bergen zijn is de acht kilometer lange MTB-route in De Dennen zeker wel een uitdaging. Scherpe bochten, laaghangende takken en een oneffen ondergrond maken het een spannende activiteit. Wil je een lange rit maken met de mountainbike? Dan is de 100 km mountainbike route op Texel een leuk rit die je in meerdere dagen kunt opknippen. Op deze route zie je de mooiste stukjes van het eiland en krijg je te maken met enkele uitdagende stukken. Een groot deel van de route is onverhard en gaat rechtstreeks door enkele beschermde natuurgebieden. Er wordt dan ook verwacht dat je als fietser altijd op de gebaande paden blijft om bijvoorbeeld broedvogels niet te verstoren.


3. Excursies op Texel

Voor veel mensen is een eiland als Texel uniek. Dat geldt voor de natuur, de mensen en de activiteiten die er te doen zijn. Een excursie in eigen land is dus helemaal niet zo gek, en zeker niet op Texel. Wat dacht je van bijvoorbeeld een waddenexcursie, waarbij je met laag water een heel stuk kan lopen op plekken waar een paar uur later het water weer heel hoog staat. Samen met een ervaren gids loop je over de bodem van de zee terwijl je allerlei vragen kunt stellen en de gids je alles kan vertellen over het leven op de zeebodem.

Ook kun je een aparte oestertocht boeken. Dan ga je met een echte oester expert zoeken naar deze lekkernij. Hoewel de stranden rond Texel bezaaid zijn met oesters, moet je toch eerst weten waar je moet zoeken. De gids legt alles uit over de oesters, hoe ze bereid worden en hoe je ze open moet maken. Uiteraard kunnen jullie vervolgens ook zelf de vangst proeven, onder het genot van een glaasje bubbels.

Ook kun je paardrijden op Texel. Met de wind in je haren op de rug van een sterk paard wandel je langs de branding terwijl je staart naar een eindeloze horizon. Paardrijden is bevrijdend, kost weinig inspanning en ook gezinnen en beginners kunnen door paarden over het eiland begeleid worden. Stap bijvoorbeeld in een huifkar van Jan Plezier en zak achterover terwijl de paarden je de mooiste plekjes van Texel laten zien.

Kun je geen genoeg krijgen van de eindeloze zee en wil je niets liever dan ronddobberen op het water? Dan is een bootexcursie wellicht een geschikte activiteit. Er zijn enorm veel boten te vinden op Texel en daarmee dus ook een groot aantal verschillende excursies. Zo kun je plaats nemen op een echte garnalenboot om mee te helpen met de garnalenvangst, bezoek je een zeehondenkolonie of krijg je een speedboot ervaring op een snel schip.


Bezienswaardigheden Texel

4. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

De website van het museum adverteert dat dit de boeiendste bezienswaardigheid is van heel Texel. Ze zouden daar best weleens gelijk in kunnen hebben. Texel heeft een rijke geschiedenis en het eiland heeft in de laatste decennia al een groot aantal schipbreuken voorbij zien komen. In en rondom het museum zijn dan ook allerlei strandvondsten tentoongesteld van de laatste 75 jaar. Op het buitenterrein zie je onder andere diverse bijzondere, eigenaardige of grote aangespoelde voorwerpen waarmee je een goed beeld krijgt van de verrassingen die je soms zomaar tegen kunt komen. Binnen zijn er diverse hallen waarbij je films over strandjutten, reddingsoperaties en scheepsstrandingen tentoon worden gesteld.

5. Dorpskerk den Burg

In het midden van Texel gelegen, vind je de dorpskerk van den Burg. Vanaf beneden ziet de toren er al imposant uit, maar in de zomermaanden kun je hem ook beklimmen. Zorg dat je in de maanden juli en juli tussen 10:00 en 16:00 aanwezig bent bij de kerk. Gelukkig is de toren niet zo hoog, want je kunt namelijk niet met de lift omhoog. Maar ondanks dat het geen reusachtige kerk is, is het uitzicht fenomenaal als je bovenaan komt. In het gezellige dorpje kun je daarnaast neerdalen op een terrasje voor bijvoorbeeld Texels Bock biertje of een andere versnapering.

6. Vuurtoren Texel

Wellicht hét icoon van Texel is de rode vuurtoren aan de Noordelijke zijde van het eiland. De ca. 50 meter hoge toren staat op een zeldzame locatie omdat je vanaf de toren drie kanten op kunt kijken. Naar het Westen kun je je Engeland inbeelden, in Noordelijke richting ligt er alleen een stukje Vlieland tussen jou en Noorwegen in en in het Oosten ligt ons oude vertrouwde kikkerlandje. De vuurtoren is een bijzondere plek en kan zomaar het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je vakantie vormen. Neem je camera mee en loop de trap op naar boven en geniet van een prachtig uitzicht. Staat er een beetje wind? Neem warme kleding mee, want de wind heeft hier vrij spel.

7. Zelfpluktuin

Hoewel De Zelfpluktuin meer een activiteit is dan een bezienswaardigheid is het ook al leuk om alleen even een kijkje te nemen. In De Zelfpluktuin kun je, zoals de naam doet vermoeden, zelf fruit, groente en bloemen plukken. Het concept is dat mensen hiermee dichter bij de natuur komen en zien hoe ambachtelijke recepten worden bereid met planten en bloemen die je ook zelf in je achtertuin kunt zetten. Natuurlijk is het ook mogelijk om na het oogsten plaats te nemen op het terras naast de tuin. Hier geniet je van zelfgemaakte jam, siroop, fruittaart of kun je iets meenemen uit de winkel.

8. Ecomare

blank

Ecomare is een organisatie die zoveel mogelijk mensen de schoonheid en kwetsbaarheid van de Waddeneilanden wil laten zien. Dit doen zij door voorlichting te geven, educatieve programma’s samen te stellen en diverse vogels en zeehonden op te vangen. Ook kun je er bruinvissen en vissen bekijken. Een bezoekje aan Ecomare op Texel staat zonder meer garant voor een onvergetelijke ervaring. De exposities, het observatorium, speeltuin en de bijzondere dieren zorgen ervoor dat een bezoekje aan het centrum voor alle leeftijden een bijzondere dagtrip wordt.

9. Texelse oudheidskamer

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van Texel? Ontdek hoe men honderden jaren geleden op Texel leefden, tijdens een bezoek aan de Oudheidskamer. Dit kleine museum biedt je een unieke kans om een stap terug in de tijd te zetten met een tentoonstelling in één van de oudste huizen van Texel. Het pand dat dateert uit 1599 is compleet ingericht met meubels en gebruiksartikelen van meer dan honderd jaar geleden. Daarnaast is er ook een kruidentuin met geneeskrachtige kruiden bij het huisje.


Texel is een bijzonder Waddeneiland en vraagt erom ontdekt te worden door avonturiers uit eigen land. Heb jij al eens je eigen oesters ‘gevangen’, over de bodem van de zee gelopen of de Noordzee bewonderd vanaf de top van een vuurtoren? Als jij op één van deze vragen nee hebt geantwoord, dan is Texel een unieke bestemming waarvan je het bezoek niet snel zult vergeten. Bekijk ook ons artikel over de 15 leukste overnachtingen op Texel. Wil je de andere waddeneilanden ook bezoeken, lees danfoto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag