Hoe kun je de overtocht naar Schiermonnikoog maken?

Hoe kun je de overtocht naar Schiermonnikoog maken?

Laatst bijgewerkt: 28 april 2019

Het kleine Friese eiland Schiermonnikoog is geliefd onder veel vakantiegangers en rustzoekers. Het hele jaar door zijn er veel toeristen en natuurliefhebbers te vinden. In het gelijknamige dorp zijn prachtige restaurants, terrassen en hotels te vinden. Verspreid over het eiland vind je de mooiste appartementen en huisjes. Bovendien heeft Schiermonnikoog een van de breedste stranden van alle waddeneilanden! Perfect dus om te wandelen of een rustig plekje uit te zoeken om je handdoekje neer te leggen. Kriebelt het al? Dan is het zaak om te gaan kijken hoe je er komt. Dat kan op vier manieren: de veerdienst, de sneldienst, de watertaxi of wadlopen. In dit artikel lees je alles over die vier mogelijkheden.


De veerdienst

Veruit de meeste mensen kiezen voor de veerdienst. Deze enorme boot vertrekt meerdere keren per dag vanaf Lauwersoog en brengt je binnen vijftig minuten op het eiland. Je krijgt de ruimte om je fiets en dertig kilo bagage mee te nemen in de vorm van koffers en tassen. Voor andere bagage wordt aangeraden een transportbedrijf in te schakelen. Je spullen zelf met de auto vervoeren kan niet, het eiland is namelijk autovrij.

Geen motorvoertuigen toegestaan

Uitsluitend inwoners van Schiermonnikoog en werkverkeer hebben de bevoegdheid om een auto of ander motorvoertuig te gebruiken op het eiland. Voor toeristen is het verboden om zonder toestemming van de gemeente over het eiland te rijden. Je mag dus geen auto, motor of brommer meenemen. Wanneer je een goede reden hebt om wel een motorvoertuig mee te nemen kun je proberen een vergunning aan te vragen bij de Gemeente Schiermonnikoog.

Aanhangers welkom (maar geen caravan)

Het is mogelijk om zelf je vouwwagen of andere kleine aanhanger het dek op te rijden en los te koppelen. Het personeel zal je helpen om het vervolgens in goede banen te leiden. Hiervoor dien je wel te reserveren. Dit kan zowel online als telefonisch. Let op: caravans zijn niet toegestaan op Schiermonnikoog. Alleen vouwcaravans mogen de overtocht maken.

Bagage

Je mag maximaal dertig kilo bagage mee aan boord nemen. Dit betreft uitsluitend koffers, tassen etc. Mensen die grote zeevishengels, zwaar gereedschap, surfborden of ander groot gerij mee willen nemen dienen een transportbedrijf in te schakelen die wel met een motorvoertuig toegang hebben tot het eiland. Transportbedrijf Ridder & De Vries kan jou daar bijvoorbeeld bij helpen.

Gratis bagageservice

Je kunt tijdens de overtocht naar Schier met de veerdienst gebruik maken van een gratis bagageservice. Het werkt simpel: nadat je een kaartje hebt gekocht en door de poortjes bent gelopen, leg je je bagage in een van de karretjes die altijd klaarstaan. Deze karretjes worden voor vertrek allemaal op de boot geladen en bij aankomst weer van dek gereden. Iedereen kan dan zijn of haar bagage weer uit de karretjes pakken. Er is maar beperkt plek en reserveren is niet mogelijk. Kom dus bijtijds als je veel bagage hebt! Anders moet je het zelf op de boot meezeulen.

Gevonden voorwerpen

Het kan voorkomen dat je tijdens de boottocht iets bent kwijtgeraakt. Vooral bij grote drukte is dit geen uitzondering. Gelukkig heeft Wagenborg Passagiersdiensten, het bedrijf dat de veerdienst regelt, een gevonden voorwerpendienst. Alles wat ze na een overtocht vinden bewaren ze. Ben jij iets kwijt? Neem dan contact op met Wagenborg Passagiersdiensten. Wellicht dat ze het hebben. Het kan ook zo zijn dat een andere toerist per ongeluk jouw koffer heeft meegenomen. In dat geval worden ze vaak teruggebracht naar Wagenborg en komen ze uiteindelijk bij de gevonden voorwerpen terecht. Diefstal komt op deze plek zelden voor, maar wees er uiteraard altijd alert op.

Ontbijt, lunch, diner

Op de boot is een groot buffet aanwezig. Op ieder moment van de dag kun je wat lekkers halen. Zowel ontbijt als lunch en diner. Een verse kop koffie of een biertje behoort ook tot de mogelijkheden. Indien je bepaalde allergieën hebt en perse wat wil eten aan boord is het verstandig dit een dag van te voren aan te geven. Rebos is de partij dat al het eten en drinken regelt. Op hun website vindt je alle ins en outs over hun bedrijf inclusief de contactgegevens.

Verboden te roken

Fervent roker? Dan raden we je aan vlak voor de overtocht nog een sigaret op te steken. Op de boot mag namelijk nergens gerookt worden. Zowel binnen als buiten is geheel rookvrij.

WiFi

Op de boot naar Schiermonnikoog is gratis draadloos internet aanwezig dat iedereen kan gebruiken. Bij enorme drukte is het bijna onmogelijk om verbinding te maken, maar wanneer het niet al te druk is werkt het prima. Ga er in ieder geval niet blind van uit dat het werkt.

Prijzen

Alle prijzen zijn logischerwijs in het laagseizoen lager dan in het hoogseizoen (april tot september). Daarom geven wij in het volgende rijtje twee prijzen aan. Let op: alle tickets zijn retourtickets! Bestellen doe je hier.

  • Volwassenen: €13,85 en €16,25
  • Kind (4 tot 11): €7,80 en €9,-
  • Kind (0 tot 3): gratis
  • Fiets: €8,45 en €10,10
  • Hond: €6,05 en €7,25
  • Kar: €6,05 en €7,25
  • Bromfiets (indien vergunning): €19,90 en €20,20
  • Voertuig (indien vergunning): €86,35 en €103,65
  • Aanhangwagen: €20,35 en €24,40

Dienstregeling

Kijk voor de actuele dienstregeling van de veerdienst op deze website. Dit verschilt per jaar dus houd het goed in de gaten!


Sneldienst

Geen zin om vijftig minuten op een boot te zitten? Dan is er gelukkig nog de sneldienst die jou binnen twintig minuten naar Schiermonnikoog brengt. Dit is uiteraard wel een stuk duurder dan de veerdienst. Een sneldienst is een relatief kleine boot waar geen voertuigen op kunnen. Het is alleen toegestaan om bagage mee te nemen. Vooral veel bewoners van het eiland die vaak op en neer naar het vaste land moeten maken gebruik van deze sneldienst. Het bespaart hun immers veel tijd. Ook toeristen die genoeg te besteden hebben of niet van varen houden maken gebruik van deze optie.

Op de boot zijn verder geen faciliteiten zoals WiFi, een restaurant etc. Het is uitsluitend bedoeld om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Tarieven

Een sneldienst kan duur zijn, maar als je met meerdere personen de overtocht maakt valt het best mee. Ga je in je eentje? Dan betaal je maar liefst €120,-. Ga je met z’n tweeën of drieën? Dan deel je met zijn allen die €120,-. Veel voordeliger dus. Ga je met vier personen of meer? Dan betaal je slechts €30,- per persoon voor een retourtje. Naast een regulier kaartje dien je ook een toeslagenticket te kopen voor €7,50,-.

Dienstregeling

Kijk voor de actuele dienstregeling van de sneldienst op deze website. Dit verschilt per jaar en soms zelfs per maand dus houd het goed in de gaten!


Watertaxi

De watertaxi van Lauwersoog naar Schiermonnikoog is vergelijkbaar met de sneldienst. Het enige verschil is dat de watertaxi er minder lang over doet (15 minuten) en dat deze niet via dienstregeling vaart, maar op oproepbasis. Net zoals een reguliere autotaxi. De tarieven zijn identiek aan de tarieven van de sneldienst.

Van eiland naar eiland

Het is ook mogelijk om met de watertaxi naar het buureiland Terschelling te varen. De taxikapitein is redelijk vrij om naar toe te varen waar jij wil. Bespreek altijd van te voren de mogelijkheden. Zo weet je ook hoe veel het ongeveer zal gaan kosten. De taxi reserveren kan uitsluitend telefonisch via het telefoonnummer: 0900 9238.


Wadlopen

Waarom met de boot als je ook kunt lopen? Wadlopen naar Schiermonnikoog is een lastige maar mooie belevenis. Je moet het niet doen om simpel en goedkoop van A naar B te komen, maar om te genieten van de natuur. De minimale leeftijd om mee te lopen is 18 jaar. Het is alleen mogelijk om een rugtas met schone kleding mee te nemen.

Zware tocht

Wadlopen naar Schiermonnikoog is uitsluitend bedoeld voor gevorderden. Je loopt namelijk bijna 20 kilometer door slik, zand, water en geulen. Een barre tocht dat veel conditie en ervaring vergt. Bovendien is het verplicht om met een gids te lopen. Benieuwd wanneer de eerstvolgende tochten zijn? Bezoek dan deze website. Vergeet niet van te voren een ticket voor de terugweg te kopen.


Conclusie

De overtocht naar het prachtige Schiermonnikoog is op vier manieren te maken: met de veerdienst, de sneldienst, de watertaxi en te voet. Veruit de meeste mensen kiezen voor de veerdienst. Op deze boot heb je alle faciliteiten die je maar kunt wensen en bovendien is het de goedkoopste optie. Het enige nadeel is dat je er 50 minuten over doet. Gelukkig bieden de watertaxi en de sneldienst daar een uitkomst op. Middels deze boten ben je binnen 20 minuten op je bestemming. Uiteraard betaal je daar wel iets meer voor. De sportievelingen die ervaring hebben met wadlopen kunnen ook te voet naar het kleine eiland. Dit dien je wel met een gids te doen. Veel plezier op Schier!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Weekendje weg Dagje uit Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag