Wat zijn de leukste activiteiten op Schiermonnikoog?

Wat zijn de leukste activiteiten op Schiermonnikoog?

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2019

Ga je binnenkort naar het Waddeneiland Schiermonnikoog en ben je op zoek naar leuke activiteiten die je daar zou kunnen doen? Of ben je er nog niet helemaal over uit naar welk Waddeneiland je wilt en zoek je redenen om voor Schiermonnikoog te kiezen? In beide gevallen zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk wat de leukste activiteiten op Schiermonnikoog zijn. Van prachtige wandelingen tot een zeehondentocht per boot. En van het bezoeken van bunkers uit de oorlog tot buggyen over het strand.


1. Eilander Balgexpres

De Eilander Balgexpres is een overdekte (dichte) kar die wordt voortgetrokken door een tractor. In dit bijzondere voertuig vertrek je vanaf het Bezoekerscentrum, waarna de Balgexpres al snel het Noordzeestrand op zal rijden. Over het strand zal een tocht van ongeveer een uur naar de Balg gemaakt worden. De Balg is een stuk strand op het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog. Een plek waar de dieren ongestoord hun gang kunnen gaan, omdat dit stuk strand erg rustig is. Met de Balgexpres krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen op deze bijzondere plek. De rit over het strand richting de Balg is al prachtig. En eenmaal bij de Balg aangekomen is er een grote kans dat je een aantal (of een heleboel) zeehonden spot. In totaal duurt een tocht met de Balgexpres ongeveer 2 tot 2,5 uur. Een aanrader voor wie graag op een bijzondere manier meer van het eiland (en de zeehonden) wil zien.


2. De natuur in

Schiermonnikoog is een prachtig eiland met een hele diverse natuur. Hierdoor is geen wandeling hetzelfde. Op Schiermonnikoog vind je maar liefst 7 verschillende landschapstypes, waaronder strand, bos, duinen en wad. Maak een wandeling over het strand en spot misschien wel een of meerdere zeehonden. Kies voor een wandeling door de duinen en kom grote grazers tegen. Of kies voor een wandeling door het bos. Wanneer je op Schiermonnikoog bent ontkom je eigenlijk niet aan het maken van een mooie wandeling. Overal op dit eiland kun je genieten van prachtige natuur, bijzondere uitzichten en fijne wandelroutes. Maak je liever een fietstochtje over het eiland? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Ook de fietsroutes op het eiland zijn prachtig.

Tip: Het Bouwe Hoekstrapad is een hele mooie wandelroute. Trek hiervoor wel laarzen aan, want het gebied kan erg nat zijn.


3. Bunker Wasserman

Op Schiermonnikoog zijn meerdere bunkers te vinden die stammen uit de oorlog. Een van deze bunkers is Bunker Wasserman, die onderdeel was van de Atlantikwal. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht over het eiland en ook de binnenkant van de bunker bekijken is mogelijk, want de bunker is namelijk vrij toegankelijk. Vanaf de Wasserman loop je zo door naar Begraafplaats Vredenhof, waar je onder andere graven van gesneuvelde soldaten uit Canada, Groot-Brittannië en Duitsland vindt. De drenkelingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog die op het eiland aanspoelden, werden op Vredenhof begraven. Naast een bezoek aan de bunker en de begraafplaats, is ook een bezoek aan het Bunkermuseum een optie.

Tip: Het is ook mogelijk om samen met een gids langs de bunkers te lopen. Hij/zij vertelt je daarbij alles over de geschiedenis van het gebied. Zeker een aanrader voor mensen die interesse hebben in de Tweede Wereldoorlog.


4. Wadexcursie

Een wandeling over het Wad is een bijzondere ervaring en is zeker een aanrader als je op Schiermonnikoog bent. Gehuld in laarzen (die je eventueel bij het Bezoekerscentrum kunt huren) ga je samen met een gids het Wad op. De gids zal je tijdens de tour alles vertellen over het Wad, waarbij niet alleen die planten en dieren die er leven aan bod komen, maar waarbij ook alles over het ontstaan van het Wad wordt verteld. Tijdens de excursie gaan jullie ook nog garnalen en weekdieren vangen om deze te bestuderen. Een leerzaam én indrukwekkend uitje met een enthousiaste gids.

View this post on Instagram

Waddenzee

A post shared by G S▪️P H O T O G R A P H Y (@gsphotography_nature) on


5. Vuurtoren

Op Schiermonnikoog waren oorspronkelijk twee vuurtorens, namelijk een rode en een witte. Tegenwoordig doet de witte vuurtoren enkel nog dienst als antennemast. De rode vuurtoren is nog volop in gebruik en is een bezienswaardigheid op en een kenmerk van het eiland. Het is dan ook zeker leuk om een bezoekje te brengen aan deze vuurtoren.

Tip: In het donker een wandeling maken in de buurt van de vuurtoren is zeker ook een aanrader. Al is het alleen maar omdat je er dan prachtige foto’s kunt schieten.


6. Zeehondentocht

Tijdens een zeehondentocht ga je met een schip of kleinere boot de Waddenzee op, op zoek naar zeehonden. Je vaart langs de zandbanken waar deze dieren heerlijk in het zonnetje liggen bij te komen. Tijdens het varen geniet je van een prachtig uitzicht op zee en op het eiland. Na ongeveer een uurtje varen, mag je van boord om zelf over de zandbanken te lopen. Een hele mooie ervaring, waarbij een verrekijker (of camera met zoomfunctie) handig is om de zeehonden nog beter te kunnen bekijken. In totaal duurt een zeehondentocht ongeveer 3 tot 3,5 uur.


7. Actief op het strand

Houd jij wel van een beetje uitdaging en spanning? Dan is het superleuk om een bezoekje te brengen aan Reactief Buitensport. Hier kun je onder andere powerkiten, strandzeilen en andere leuke activiteiten doen. Ideaal voor mensen die graag een iets nieuws willen proberen of op zoek zijn naar een toffe activiteit. Ook leuk is een bezoekje aan Thijs’ Vliegerparadijs. Hier kun je onder andere workshops vliegeren volgen, buggyen over het strand en blokarten.


8. Expeditie Schier

Een andere manier om de spanning op de te zoeken is Expeditie Schier. Tijdens deze Escape Lunch, Borrel of Diner moeten je samen met je gezelschap mysteries oplossen. Los bijvoorbeeld ‘Het Mysterie van het verdronken Badhotel’ op in Restaurant Noderstraun. Of doe mee aan ‘De Mysterieuze expeditie van Mees Toxopeus’ in de Tox bar. Een superleuk uitje waarbij je eerst een spannend spel speelt, voordat je gaat genieten van een heerlijke maaltijd.


9. Het Schelpenmuseum

Voor iedereen die dol is op de natuur, is een bezoekje aan Het Schelpenmuseum Paal 14 een absolute aanrader. Hier vind je meer dan 1500 soorten schelpen van over de hele wereld. Niet alleen kun je in dit museum allemaal bijzondere schelpen bekijken, maar er is ook een grote verzameling aan bijzondere voorwerpen die op het strand zijn gevonden. Van briefjes uit flessen tot rogge-eieren. En van zeesterren tot oude barnsteen. Het leukste aan dit museum is misschien wel dat alle vondsten door de eigenaar en zijn gezin zijn verzameld. Het is dan ook heel leuk om de eigenaar vol passie en enthousiasme over de verzameling te horen vertellen. Een leuk en leerzaam uitje.

View this post on Instagram

Met dank aan #SchelpenmuseumPaal14

A post shared by ursulawopereis (@ursulawopereis) on


10. Galerie Ogygia

Ook voor de kunstliefhebbers is er op Schiermonnikoog het een en ander te beleven. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Galerie Ogygia. In deze galerie kun je prachtige kunstwerken bekijken, waaronder schilderijen en keramiek. De collectie wisselt steeds, waardoor het een bezoekje aan de galerie nooit hetzelfde is. In de winkel die bij de galerie hoort, kun je bijzondere ambachtelijk artikelen kopen. Bijvoorbeeld prachtig aarde- of glaswerk en bijzondere sieraden en kaarten. Je vind Galerie Ogygia in het centrum van het dorp.


Andere activiteiten

Bovenstaande 10 activiteiten op Schiermonnikoog zijn natuurlijk lang niet de enige dingen die je op dit prachtige eiland kunt ondernemen. Een aantal andere dingen die je hier kunt doen zijn:

  • Diverse excursies, waaronder een vogel- of natuurexcursie.
  • Jutten en schelpen zoeken met een eilandgids
  • Een huifkartocht maken
  • Een bezoekje brengen aan de walviskaak in het dorpscentrum


De leukste activiteiten op Schiermonnikoog

In dit artikel hebben we de leukste activiteiten op Schiermonnikoog voor je verzameld. Van actieve dingen als powerkiten en blowkarten, tot het bekijken van kunst of het bezoeken van plekken met een belangrijke geschiedenis. Maak prachtige wandelingen, bezoek het Wad of de vuurtoren, of ga mee met een zeehondentocht. Over het gehele eiland lopen prachtige routes die je per fiets of lopend kunt volgen om zo de indrukwekkende natuur van het eiland te bekijken. De wisselende landschappen in combinatie met de hoeveelheid prachtige vogels en andere dieren die er leven, waaronder natuurlijk zeehonden, maakt Schiermonnikoog bij uitstek geschikt voor mensen die houden van de natuur en van rust.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag