Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is powerkiten en waar kun je dit doen?

Wat is powerkiten en waar kun je dit doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vliegeren. We hebben het als kind allemaal wel eens gedaan. Bij de speelgoedwinkel lonkte het attribuut en deed je je uiterste best om je paps of mams over te halen om hem aan te schaffen. Eenmaal in huis en opgezet rende je er mee naar buiten en hoopte op wat wind zodat de vlieger de lucht in ging (en bleef). Of anders ging je gewoon keihard rennen, want dat hielp ook wel. Voor wie nostalgische gevoelens hierbij niet kan onderdrukken is powerkiten ongetwijfeld een activiteit waar het hartje sneller van gaat kloppen. In dit artikel leggen we uit wat powerkiten precies is en waar je dit het best kunt doen in Nederland!


Wat is powerkiten precies?

Feitelijk geeft het woord min of meer al aan wat powerkiten is: vliegeren, maar dan met wat meer kracht dan de vlieger die je bij de speelgoedwinkel koopt. Het wordt dan ook wel het ‘serieuze vliegeren’ genoemd. Powerkites zijn beschikbaar in vele soorten en maten en juist daardoor kun je bij windkracht 1 al op een spannende manier serieus vliegeren. Je wordt met powerkiten automatisch meer bewust van de kracht van de natuur en uiteraard kun je deze kracht inzetten op diverse manieren. Door je voort te laten bewegen op een buggy over het strand bijvoorbeeld of op een kiteboard over het water. Veelal worden powerkites zodoende gecombineerd met een voertuig of board en slechts zelden om maar ‘gewoon’ een beetje serieus te vliegeren. De meest bekende vormen zijn:

  • kitesurfen (de powerkite wordt gebruikt in combinatie met een kiteboard om over het water te ‘vliegen’)
  • buggyen (de powerkite zorgt ervoor dat de buggy met hoge snelheden over het terrein raast)
  • mountainboarden (de powerkite trekt je voort terwijl jij op een soort snowboard op wielen staat)
  • kitejumping (serieus vliegeren wordt gecombineerd met sprongen boven de grond)
  • snowkiten (goed vergelijkbaar met kitesurfen, maar dan in de sneeuw)

Extreme sport

Powerkiten heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen en terecht ook wel ergens, want ongeacht of je je nu middels een buggy met hoge snelheid over het land voortbeweegt of over het water scheert met een kiteboard: de nodige dosis adrenaline is gegarandeerd als je een sport gaat beoefenen die met powerkiten te maken heeft. Daarbij ligt direct ook het gevaar: het is – net als veel andere sporten die je een grote adrenalinekick bezorgen – niet geheel zonder risico’s. Je maakt gebruik van de natuur (in dit geval wind) en als er één gevecht is die de mens ten alle tijden zal verliezen, dan is het wel een gevecht met de natuur. Een ogenschijnlijk rustig windje kan met de ‘verkeerde’ vlieger voor grote trekkracht zorgen waardoor je meters de lucht in wordt geworpen en wat omhoog gaat, moet vroeg of laat ook weer omlaag. Met alle mogelijke gevolgen dus van dien. Om die reden zijn er de laatste jaren (dankzij de toegenomen populariteit natuurlijk) diverse bedrijven ontstaan waar je de beginselen van powerkiten onder de knie kunt krijgen zodat je in een later stadium zelfstandig (en op verantwoorde wijze) kunt gaan powerkiten.


Cursus powerkiten

Als je interesse hebt in de sport is het raadzaam om te beginnen met een beginnerscursus in powerkiten. Ze worden in heel het land wel gegeven, maar de meeste cursussen vinden plaats rond de kustlijn, simpelweg omdat daar de beste mogelijkheden zijn om te powerkiten. Er staat praktisch altijd wel een windje en je hebt de ruimte, iets dat erg belangrijk is bij powerkiten. Tevens is het dé ideale plek als je powerkiten wilt gaan combineren met kitesurfen.

Tijdens zo’n introductiecursus krijg je eerst uitleg over de verschillende vormen van powerkiten, welke kites er allemaal beschikbaar zijn, wat de voor- en nadelen van de verschillende kites zijn en krijg je instructies rondom veiligheid. Na het theoretische deel is het tijd voor de praktijk en onder begeleiding van de instructeur ga je zelf aan de slag met ‘serieus vliegeren’. In de meeste gevallen volg je een cursus powerkiten met andere deelnemers en dit maakt het mogelijk om een wedstrijdelement in te voegen in de cursus. Denk dan bijvoorbeeld aan een wedstrijdje ‘slepen’ (wie laat zich het snelst over een bepaalde afstand naar de finishlijn slepen door de kite) of een wedstrijd waarin je sprongen worden beoordeeld. Wil je liever snel progressie maken (omdat je bijvoorbeeld niet kunt wachten voor je zelfstandig het water op kunt met je kite), dan kun je bij veel organisaties ook terecht voor privélessen. Uiteraard zijn deze over het algemeen net iets duurder dan een groepsles. Gemiddeld gezien liggen de groepslessen rond de 20 à 25 euro, voor een privéles betaal je al gauw het dubbele.


Waar in Nederland kun je powerkiten?

Het korte antwoord op bovenstaande vraag is “in principe overal”. Als je over eigen materialen beschikt kun je overal waar je een beetje de ruimte hebt gaan powerkiten. Op een groot grasveld bij jou in de buurt bijvoorbeeld of op een open vlakte in het bos. Heb je een parkeerplaats bij jou in de buurt waar je niet gehinderd wordt door straatlantaarns, dan zou zelfs dat kunnen volstaan. Zolang je maar de ruimte hebt en niet te maken hebt met obstakels waar je kite tegenaan zou kunnen komen, zit je goed.

Toch zal je allereerste ervaring met powerkiten in de meeste gevallen op het strand plaats vinden. Zoals gezegd is het in Nederland dé ideale plek om te powerkiten. Je hebt de ruimte, er zijn geen obstakels waar je kite in verstrikt kan raken en er is altijd wel een windje die het mogelijk maakt om te powerkiten. Niet gek dan ook dat alle onderstaande organisaties hun lessen op het strand aanbieden. We hebben de beste organisaties waar je de beginselen van powerkiten onder de knie kunt krijgen, overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Flyboarden.nl

Flyboarden.nl is in principe specialist in het flyboarden (met een groot skateboard je voort laten trekken door de vlieger), maar de basis van deze sport ligt uiteraard in het powerkiten en zodoende bieden ze ook een aparte powerkite-cursus aan. Je leert in 1,5 uur de basis van het powerkiten en dit kan in groepsverband, maar net zo gemakkelijk tijdens een privéles. De lessen vinden normaliter plaats op het strand van IJmuiden, maar kunnen desgewenst ook op locatie verzorgd worden. Uiteraard zal de door jou gekozen locatie dan wel moeten voldoen aan de vereisten (zoals genoeg ruimte en geen hoge obstakels waar de kite in verstrikt kan raken). De instructeurs die je begeleiden zijn allen IKO-gecertificeerde instructeurs (IKO staat voor International Kiteboarding Organization).

Powerkiteschool.nl

Vanuit Noordwijk biedt Powerkiteschool.nl powerkiteles aan aan individuen en groepen. Bij een groepsles is er per tweetal één instructeur aanwezig zodat je zeer intensieve begeleiding krijgt bij de eerste stappen van het powerkiten en de techniek dan ook sneller onder de knie zult hebben. Bij een privéles ga je één op één aan de slag met de IKO-gecertificeerde instructeur en ben je in een mum van tijd in staat om zelfstandig aan de slag te gaan met de powerkite. Speciaal voor grote groepen biedt Powerkiteschool.nl speciale powerkiteclinics aan. Ideaal als bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest natuurlijk!

Natural-high.nl

View this post on Instagram

🏎

A post shared by Iris | Alround Creative (@irisvtw) on

Natural-high.nl opereert vanaf een strand op de grens van Zuid-Holland en Zeeland en biedt naast een cursus powerkiten tal van andere outdooractiviteiten aan zoals blokarten, beachgolf, kitebuggyen en een beachchallenge. De powerkite-cursus van Natural-high.nl is geschikt voor iedereen. Ze hebben namelijk een groot aanbod aan verschillende kites. Van kleine ‘lieflijke’ vliegers die je vrij eenvoudig kunt besturen tot hele grote kites waarbij je de kracht van de natuur pas echt goed ervaart. Je kunt bij ze terecht voor individuele lessen, maar ook voor (grote) groepen ben je bij de instructeurs aan het juiste adres.

Flitz-events.nl

Flitz-events is opnieuw een organisatie die tal van andere (strand)activiteiten organiseert die je eventueel kunt combineren met een cursus powerkiten. Ze werken vanaf de stranden van Scheveningen, Kijkduin en Hoek van Holland, maar kunnen desgewenst ook op locatie een cursus powerkiten geven. Door het grote aanbod aan verschillende kites kan iedereen de cursus van Flitz-events.nl volgen. Extra leuk aan deze organisatie is dat ze voor groepen een wedstrijdelement in de cursus hebben ingebouwd. Je gaat bijvoorbeeld een wedstrijdje slepen doen of bekijken wie de hoogste sprong weet te maken. Zeer interessant dus als je met een groep de powerkite cursus wilt gaan volgen, al kan je ook prima bij ze terecht voor privéles.

Michaels-kiteschool.nl

Wie een beetje heeft opgelet heeft zelf al opgemerkt dat de meeste powerkite cursussen plaats vinden aan de stranden aan de Noordzee. Wellicht net even iets te ver voor je als je in het oosten van het land of Friesland woont. Voor hen is Michaels-kiteschool.nl wellicht een goede optie. Vanuit Friesland geeft Michaël Meenderink powerkite cursussen (en aanverwante trainingen zoals kitesurfen en kitelandboarden) aan groepen en individuen. In een 2 uur durende les leer je de basisvaardigheden zoals de techniek, de veiligheid, de omgeving en de vlieger opbouwen. Afhankelijk van hoe snel je deze basisprincipes onder de knie hebt wordt de rest van de les vormgegeven en maak je wellicht tegen het einde van de les je eerste sprongen al! Een privéles bij Michaël kost 41,50 euro, kom je met meer mensen dan daalt het tarief per persoon aanzienlijk.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag