Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 must see bezienswaardigheden in Praag

10 must see bezienswaardigheden in Praag

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga je binnenkort op vakantie naar Praag? Goede keus! Hier valt ontzettend veel te zien. Veel must see’s zijn nauwelijks te missen, omdat ze onderdeel zijn van de architectuur van de stad. Maar om er zeker van te zijn dat jij niets mist, hebben we een lijstje gemaakt van 10 must see bezienswaardigheden in Praag. De bezienswaardigheden staan op willekeurige volgorde. Ben je maar heel even in Praag? Dan raden we je aan om zelf een aantal bezienswaardigheden uit het lijstje te selecteren. Maar wat je ook gaat kijken: het zal altijd goed bevallen! Praag is een prachtige stad met een hele fijne sfeer. 


1. Centrum van de oude stad

blank

Het historische centrum van Praag – onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO – is de belangrijkste bezienswaardigheid in Praag. Samen met het Oudestadsplein (hier lees je meer over in de volgende alinea), is dit het populairste gedeelte van Praag. Eigenlijk vind je hier alles waar je als toerist op hoopt: van prachtige, oude pleinen tot authentieke kerken en mooie bouwwerken. Een heleboel bezienswaardigheden die we in dit artikel zullen benoemen, liggen in of rondom dit gedeelte van Praag. Bijvoorbeeld het stadhuis, de Sint Nicolaaskerk, de Týnkerk en de bekende klokkentoren! Oftewel, de Tsjechische Big Ben. Hieronder gaan we nog iets dieper in op twee speciale bezienswaardigheden in het oude centrum.

Het Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí)

Dit prachtig Stadsplein is letterlijk en figuurlijk het centrum van Praag. Als toerist kun je ‘m nauwelijks missen: al met al neemt Staroměstskě námĕstí zo’n 9000 m2 in beslag. In de zomer is het heerlijk om hier rond te struinen, maar ook in de winter is het de moeite waard. Het is namelijk een uitvalsbasis voor omliggende bezienswaardigheden. Bovendien heeft het plein een strategische ligging, tussen het Wenceslausplein en de Karelsbrug, die beiden het bekijken waard zijn.

Astronomisch uurwerk

In de Oude Stad staat het Stadsraadhuis. Een gebouw dat absoluut in z’n algemeenheid de moeite waard is. Wat verder opvalt aan het gebouw is het Astronomisch Uurwerk. Dat is een unieke klok, die nog stamt uit de Middeleeuwen. Je ziet drie verschillende, draaiende schijven waar je zowel de tijd als de stand van de zon en de maan af kunt lezen. Het is een ontzettend indrukwekkend uurwerk!


2. Het Clementinum

Het Clementinum (op z’n Tjechisch: Klementinum) is het voormalige jezuïtencollege in Praag. Jezuïten is de term voor de Sociëteit van Jezus. Deze religieuze orde is in 1534 opgericht door een paar studenten, met als doel om hulp aan naasten te kunnen bieden.

Je kunt je voorstellen dat dit gebouw dus een interessante geschiedenis achter de rug heeft. Aangezien de Jezuïten anno 2018 niet meer zo’n grote stroming is, wordt het Clementinum allang niet meer als jezuïtencollege gebruikt. Vandaag de dag vind je hier de Nationale Tjechische Bilbiotheek, het eerste Mozarteum ter wereld en een sterrenwacht. Alsof dat nog niet genoeg is, is het gebouwencomplex van Clementinum ook nog eens een lust voor het oog. Het is het op een na grootste barokke gebouwencomplex van Praag. Dus iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, moet dit echt even van dichtbij bekijken.

Bibliotheekzaal is het hoogtepunt

Het hoogtepunt van het Clementinum is wat ons betreft de bibliotheekzaal. Hier komt de glorie van de Barokstijl het beste tot z’n recht. Je kijkt je ogen uit: op het plafond een prachtige fresco, de selectie zeer oude globes, zo’n 22.000 boeken… Helaas is het niet toegestaan om hier foto’s te maken. Maar juist omdat er weinig foto’s zijn, is het des te specialer om deze bibliotheek met eigen ogen te bekijken!


3. De Karelsbrug

blank

Als je naar Praag gaat, kun je eigenlijk niet om de Karelsbrug heen. Zelfs als je er niet naar op zoek gaat, zal deze brug vanwege de prominente ligging en gotische uitstraling vanzelf in je vizier terechtkomen. De geschiedenis van de Karlsbrug gaat meer dan 600 jaar terug in de tijd. Zo valt het meteen op dat er een heleboel beelden van heiligen op de brug bevestigd zijn. Vandaag de dag geeft dat een klassieke, mooie uitstraling terwijl het vroeger een functie had. De beelden waren namelijk bedoeld om mensen te verleiden om opnieuw naar de kerk te gaan, nadat het geloof steeds minder populair werd.

Vroeger werd er gezegd dat je een wens mag doen als je halverwege de brug bij het koperen kruis komt. Het is natuurlijk een fabeltje, maar nooit geschoten… Altijd mis! Dit is direct een mooi punt om een foto te maken.


4. Sint-Vituskathedraal

Wie Praag bezoekt, moet minstens één kathedraal bezichtigen. Een van de mooiste en meest bekende kathedralen in Praag is de Sint-Vitus kathedraal, die maar liefst drie torens heeft. Deze kathedraal stamt uit de 14e eeuw is grotendeels in Gotische bouwstijl, hoewel er ook elementen uit de Barokstijl in terug te vinden zijn. Verder staat de Sint-Vitus bekend om haar prachtige beeldhouwwerken, mozaïek, glas-in-loodramen en diverse schilderingen. Bovendien is de kunst veelal versierd met decoratieve elementen van goud en edelstenen. De kathedraal staat op de Praagse burcht, waarover we je in de volgende alinea meer vertellen.


5. Praagse burcht

De Praagse burcht is een beroemde bezienswaardigheid in Tsjechië, maar eigenlijk ook ver daarbuiten. Het complex is namelijk een van de grootste burchten ter wereld… De burcht reist ver boven de stad uit, omdat deze op een heuvel ligt. Hierdoor wordt de burcht vaak gezien als een van de belangrijke symbolen van Praag en staat het beter bekend als ‘Kasteel van Praag’. Zodra je in de burcht bent, heb je meteen een fantastisch uitzicht over de stad Praag. Tijd om een paar mooie sfeerfoto’s te maken! Daarnaast is dit een goede uitvalsbasis voor de bezienswaardigheden ‘koninklijk paleis van Praag’, het ‘Gouden Straatje’, de nationale galerie en uiteraard ook de Sint Vitus kathedraal. We raden aan om de burcht overdag te bezoeken, zodat je het meeste ziet. ‘s Avonds en ‘s nachts daarentegen, is de burcht heel mooi om van onderaf te bekijken. Door de professionele verlichting levert dit prachtige beelden op.


6. Malá Strana, “Parel van Barok”

Liefhebber van geschiedenis en sfeervolle wijken? Dan mag je deze oude wijk in Praag echt niet missen! Er zijn zo ontzettend veel mooie kerken en bijzondere gebouwen, dat je je ogen uitkijkt. Net als vele andere plekken in Praag, heeft deze wijk een bijnaam: “Parel van Barokke architectuur”. Gebouwen die je echt niet mag missen zijn de Sint Nicolaaskerk, Paleis Lobkowicz, het Tsjechisch Muziekmuseum en de Petřín-uitkijktoren. In de volgende alinea lees je daar meer over.

Petřín

Petřín is een heuvel van meer dan 300 meter hoog, die middels een kabelspoorweg is verbonden met de wijk Malá Strana. Het is een ontzettend leuke onderneming om met het kabeltreintje te gaan. Langzaam maar gestaag brengt dit traditionele voertuig je naar de top van de heuvel. Liever te voet de heuvel op? Geen enkel probleem. Er is een mooie route die je kunt volgen.

Wandeling naar Strahov Klooster

Overigens kun je ook een combinatie maken van de kabeltrein én een wandeling. Want na het eindstation, is er een wandelpad door het park naar het Strahov Klooster. Op je weg naar het klooster heb je een prachtig uitzicht over de Praagse Burcht en de Oude Stad.


7. Nationale museum in Praag

We hebben het al heel kort aangestipt: het Wenceslausplein. Dit is een mooi plein in het ‘nieuwe’ gedeelte van de stad Praag. Aan de rand van dit plein (zuidoost), staat het Nationale Museum van Praag. Met zo’n 14 miljoen kunstobjecten (in de categorieën geschiedenis, prehistorie, theater, archeologie, diergeneeskunde, munten), kunnen we wel stellen dat dit het belangrijkste museum van Tsjechië is. Om dit museum te bezoeken moet je ruim de tijd nemen! Het Nationaal Museum bestaat namelijk uit een groep gebouwen, die allemaal deel uitmaken van de expositie.


8. De Joodse wijk Josefov

blank

In Praag was het gebruikelijk dat de joden bij elkaar woonden, in de speciaal daarvoor bedoelde wijk Josefov. Vreemd genoeg besloot men in 1900 om deze wijk in te richten als een soort ‘Parijs’. Hierna werd er plaats gemaakt voor de boulevard ‘Pařížská třida’. Een interessante keuze! Hoewel er een gedeelte van Josefof verwoest is, zijn er nog vele herinneringen overgebleven aan de wijk in z’n vroegere glorie. Er staan talloze synagogen en monumenten, bovendien is er een joodse begraafplaats.


9. Het Dansende Huis, Tančicí dům

blank

Op elke vakantie zijn er bepaalde dingen die je wel vast móet leggen. Met een camera, of gewoon met je mobiele telefoon. Het Dansende Huis is een typisch voorbeeld daarvan. Dit gebouw heette oorspronkelijk Ginger en Fred, nadat het was vernoemd naar het wereldbekende danspaar Ginger Rogers en Fred Astaire. De architectuur was echter zo passend, dat het net lijkt alsof het huis zélf danst. Daarom heeft het in de loop der jaren een nieuwe bijnaam gekregen. Het is een heel apart en leuk gebouw om te zien!


10. Moderne televisietoren

Praag staat bol van de oudheden, klassieke architectuur en historische wijken. Des te leuker is het om – in dit straatbeeld – ineens een uniek, modern gebouw te zien. De moderne televisietoren van tweehonderd meter hoog, welteverstaan. De inwoners van Praag verafschuwen het gebouw, omdat het afbreuk doet aan de stijl van de stad. Maar het is juist het grote contrast dat deze bijzondere toren het fotograferen waard maakt. De televisietoren heet Zizkov en staat in de gelijknamige wijk.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag