Welke waddeneilanden zijn autovrij en waar mag je autorijden?

Welke waddeneilanden zijn autovrij en waar mag je autorijden?

Laatst bijgewerkt: 4 mei 2020

Vakantie op de Waddeneilanden is geweldig. Onze eigen eilanden worden vaak over het hoofd gezien als vakantiebestemming, maar dat is onterecht. De Waddeneilanden zijn divers, vol natuur en bieden tal van activiteiten. Een overtocht met de auto behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Op Texel, Ameland en Terschelling mag je rondrijden met de auto. Maar niet op ieder Waddeneiland mag je autorijden, zoals Vlieland en Schiermonnikoog. In dit artikel nemen we je mee langs alle Waddeneilanden, waarbij we je vertellen over alle regels omtrent autorijden op de eilanden.


Schiermonnikoog – Autorijden niet toegestaan ⛔️

Schiermonnikoog is een prachtig eiland en vangt relatief gezien veel wind. Dat maakt het eiland dan ook erg geliefd onder watersporters en vliegeraars. Ondanks dat het eiland geen toeristische trekpleister is, heeft het juist een bepaalde charme. Knusse strandtenten, een prachtige natuur en een grote verzameling aan workshops en activiteiten zorgen ervoor dat je je tijdens een bezoek aan het eiland niet hoeft te vervelen.

Bekijk hotel aanbiedingen op Schiermonnikoog bij Voordeeluitjes.nl »

Auto op Schiermonnikoog

Het is dus net als op Vlieland niet toegestaan om een auto mee te nemen naar Schiermonnikoog. Natuurlijk rijden er wel voertuigen op Schiermonnikoog, maar die zijn vooral bedoeld om jou bij je accommodatie te krijgen, of om werkzaamheden uit te voeren. Is het noodzakelijk dat je een auto meeneemt naar Schiermonnikoog, dan kun je een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je werkzaamheden moet uitvoeren op het eiland of wanneer je een invalidenkaart hebt. Je betaalt dan naast de kosten voor de overtocht ook nog een extra toeslag, die wordt bepaald aan de grootte van je auto. De veerdiensten naar Schiermonnikoog vertrekken vanaf Lauwersoog.

Parkeren en openbaar vervoer

Je kunt in Lauwersoog ook eenvoudig parkeren. Op slechts 100 meter van de veerhaven ligt het parkeerterrein Scheepspark. Voor 6 euro per dag parkeer je hier je auto. Liever met het openbaar vervoer? Dan kun je vanaf Station Leeuwarden buslijn 155 nemen en vanaf Station Groningen buslijn 163. Beide buslijnen zijn afgestemd op vertrektijden van de veerdiensten.


Vlieland – Autorijden niet toegestaan ⛔️

Vlieland is een stuk kleiner dan buureiland Texel en dat is te zien is de rust die over het eiland heerst. Autorijden is er dus ook niet toegestaan en dat is een heerlijk gevoel. Je neemt goede wandelschoenen mee, je pakt de fiets of je gaat gewoon lekker naar het strand om bij te komen. Vlieland mag dan geen toeristisch oord zijn, het is een prachtig eiland met bossen, stranden en een prachtige vuurtoren, die je ook kunt beklimmen.

Bekijk hotel aanbiedingen op Vlieland bij Voordeeluitjes.nl »

Auto op Vlieland

Autorijden is op Vlieland niet toegestaan. Je kunt als toerist dus niet zomaar je auto meenemen naar het eiland. Maar dat betekent niet dat er geen auto’s rijden op het eiland. Er rijden bussen, taxi’s, bagagevervoersbedrijven, transportbedrijven en enkele auto’s van bewoners rond op het eiland. Het eiland wil alleen auto’s toelaten die noodzakelijk zijn. Heb je een reden waarom je met de auto naar Vlieland moet, dan kun je een zogenaamde T-ontheffing aanvragen. Dit is niet mogelijk wanneer je naar Vlieland gaat voor recreatieve doeleinden.

Zo kun je bijvoorbeeld een ontheffing aanvragen voor werkzaamheden of wanneer je een gehandicaptenkaart hebt. Voor deze ontheffing betaal je respectievelijk ca. 58 euro en 28 euro. Daar komen dan nog kosten bij voor de overtocht van de auto.

Vlieland Parkeren en openbaar vervoer

Je kunt dus het beste parkeren in Harlingen als je de auto niet mee mag nemen. Dit kan tegen betaling bij enkele parkeergelegenheden. Deze zijn niet van de rederijen die de oversteek verzorgen, dus je zal hiervoor moeten betalen.

De kosten lopen uiteen, maar komen neer op 5-8 euro per dag. Wil je met het openbaar vervoer naar de boot komen? Dan kun je eenvoudig uitstappen bij Station Harlingen Haven. Vanaf daar is het vijf minuten lopen naar de veerhaven.


Terschelling – Autorijden Toegestaan ✅

Terschelling is na Texel het meest toeristische eiland. Tientallen accommodaties, strandtenten en andere toeristische hotspots vormen het decor van je bezoek. Natuurlijk is er ook genoeg natuur te vinden op de eilanden. Kilometers aan strand, duinen en naaldbossen wachten erop om ontdekt te worden. Daarnaast heeft Terschelling ook het breedste strand van Nederland.

Bekijk hotel aanbiedingen op Terschelling bij Voordeeluitjes.nl »

Auto op Terschelling

Je mag met de auto naar Terschelling komen. Dat is mooi, want er is genoeg te ontdekken op het eiland. Omdat de tocht naar Terschelling vrij lang is, betaal je ook een vrij hoog bedrag voor het vervoer van de auto. Afhankelijk van het seizoen en de dag betaal je tussen de 120 en 165 euro voor een retourtje.

Terschelling Parkeren en openbaar vervoer

Je kunt er ook voor kiezen om de auto achter te laten in Harlingen, waar de boot vandaag vertrekt. Hier vind je enkele betaalde parkeerplaatsen. Hoe korter je parkeert, hoe groter het verschil wordt met het laten verschepen van de auto.

Blijf je twee weken op Terschelling, dan is het waarschijnlijk een klein verschil tussen de parkeerkosten en het gemak van het hebben van een auto op het eiland. Vind je dat te veel, dan kun je ook met het openbaar vervoer komen. Treinen stoppen namelijk op 5 minuten lopen afstand van de haven. Stap daarvoor uit bij station Harlingen Haven.


Ameland – Autorijden toegestaan ✅

Op Ameland heb je het gevoel dat je echt op een eiland terecht bent gekomen. Liefhebbers van natuur kunnen hier hun hart ophalen met prachtige wandelingen, een bezoek aan de vuurtoren of genieten van het uitzicht bij een kop koffie in een strandtent. Ameland is bezaaid met gezellige plekjes waar je even tot rust kunt komen en de omgeving in je op kunt nemen.

Bekijk hotel aanbiedingen op Ameland bij Voordeeluitjes.nl »

Auto op Ameland

Het is gewoon mogelijk om de auto mee te nemen naar Ameland. Ondanks dat het een vrij klein wegennetwerk heeft, kan een auto zorgen voor iets meer vrijheid waardoor je het eiland sneller kunt ontdekken als je bijvoorbeeld maar een weekend verblijft op het eiland. De kosten voor een retourtje met de auto zijn per seizoen verschillend. Het meenemen van een auto kost tussen de 86 euro en 124 euro. De overtocht vindt plaats vanaf het plaatsje Holwerd.

Ameland Parkeren en openbaar vervoer

Wil je de auto parkeren, dan kun je dit bij de rederij doen die de overtocht verzorgd. Je betaalt hiervoor ongeveer 5,50 euro per dag. Als je met het openbaar vervoer komt, dan kun je een speciale snelbus nemen vanaf Leeuwarden. Deze bussen zijn afgestemd op de vertrek en aankomsttijden van de boot, waardoor je altijd een goede verbinding hebt.


Texel – Autorijden toegestaan ✅

Texel is een populaire vakantiebestemming. Van alle boten, gaan veruit de meeste naar de havens van Texel. Het is daarom ook het best ingesteld op het ontvangen van toeristen van iedere soort. En dat is niet gek, er is dan ook genoeg te doen op Texel. Feestende jongeren, rust zoekende families of verliefde stelletjes zijn allemaal in staat om een perfecte vakantie of weekendje weg te beleven op Texel.

Bekijk hotel aanbiedingen op Texel bij Voordeeluitjes.nl »

Auto op Texel

Wanneer je een auto meeneemt naar Texel, dan mag je deze gewoon gebruiken op de openbare wegen op Texel. Wel moet je de auto natuurlijk eerst het water over krijgen. Dat kan door deze mee te nemen op de boot vanad Den Helder. Dagelijks gaan hier meerdere boten naar het Waddeneiland en daarbij kun je ook je auto meenemen. De prijzen voor een overtocht met de auto zijn ook nog eens vrij voordelig. De afstand naar de haven van Texel is namelijk ook minimaal.

Op doordeweekse vaarten betaal je ongeveer 25 euro voor een enkeltje en op vrijdag tot maandag is dat rond de 40 euro. Deze prijs in inclusief de passagiers van de auto. De reden waarom een auto op Texel verstandig is, komt door de grootte van het eiland. Van Noord naar Zuid is het ruim 20 kilometer, dus als je veel van het eiland wilt zien is een auto verstandig. Je kunt altijd een fiets huren om de frisse eilandwind door je haren te voelen. Wanneer je vaker naar Texel gaat, dan kun je ook een rittenkaart kopen. Hiermee krijg je dan korting op de auto.

Parkeren Den Helder

Natuurlijk kan het zijn dat je de auto juist wil achterlaten. Je kunt in dat geval alsnog eenvoudig met de auto naar Den Helder komen om te parkeren. Op ca. 10 minuten lopen vanaf de ingang voor voetgangers en fietsers vind je parkeerplaats Willemsoord P3. Hier kun je gratis parkeren gedurende je verblijf op Texel. Er is ook een parkeerplaats dichterbij de haven, vlakbij de boten, maar deze is vaak vol. Dit terrein kun je vinden op het adres ‘Havenplein 3, Den Helder’.

Texel Met openbaar vervoer

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de auto thuis te laten staan. De OV-verbinding is namelijk erg goed vanaf het Den Helder NS-station. Vanaf het station kun je naar de bushalte lopen en zoeken naar buslijn 33. Deze brengt je naar de veerhaven.

Vervolgens kun je het laatste stukje naar de boten lopen. Die vertrekken aan de rechterzijde. De bus tijden naar het station zijn afgestemd op de vertrektijden van de boot, dus je hebt altijd een goede aansluiting.


Vakantie op de Waddeneilanden

Onze vijf Waddeneilanden zijn allemaal uniek. In de vorm van een stippellijn liggen ze allemaal in elkaars verlengde. Welk eiland waar ligt, kun je eenvoudig onthouden aan het ezelsbruggetje ‘tvtas’, dat ook op school wordt geleerd. De volgorde van het Zuidelijkste naar Noordelijkste Waddeneiland is namelijk als volgt: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog.

Van alle eilanden is Texel het populairst. Het is het dichtstbij, dus je bent er lekker snel. Daarbij is Texel het grootst, waardoor feestende jongeren in De Koog niet in de weg lopen van vogelspotters aan de andere kant van het eiland. Ieder Waddeneiland is vergelijkbaar, maar heeft door de geschiedenis heen een uniek karakter ontwikkelt.

Bekijk hotel aanbiedingen op de Waddeneilanden op Voordeeluitjes.nl »


Welk eiland bezoek jij?

Ieder eiland heeft zijn eigen verhaal en is op een compleet andere manier ontwikkelt tot wat het vandaag de dag is. Een auto meenemen naar een Waddeneiland kan zorgen voor meer mobiliteit en meer gemak. Maar misschien is het juist weleens lekker om vakantie te vieren op een andere manier.

Pak eens wat vaker de fiets of geniet van het uitzicht als je in de bus zit en niet op de weg hoeft te letten. Wil je lekker gaan kamperen? Bekijk dan ook 13 leuke campings op de Waddeneilanden. En ben je ook benieuwd naar de eilanden van onze Oosterburen? Bekijk dan ook ons artikel met 7 redenen voor een bezoek aan de Duitse Waddeneilanden.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag