10 Leuke activiteiten op en rondom de Waddenzee

10 Leuke activiteiten op en rondom de Waddenzee

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

De Waddenzee is een prachtig natuurgebied dat uniek is in de wereld. Het gebied strekt zich uit over een lengte van ongeveer 500 km van Noord-Holland tot aan Duitsland en Esbjerg in Denemarken. Het is zo’n bijzondere plek dat de Waddenzee zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Maar als je daarom denkt dat het op en rondom de Waddenzee  en de waddeneilanden alleen maar om rust en natuur draait, dan heb je het mis. Er zijn namelijk ook tal van activiteiten te beleven voor een sportief en avontuurlijk dagje uit of weekje weg. We hebben in dit artikel 10 leuke activiteiten op en rondom de Waddenzee voor je verzameld waarmee je altijd een leuke dag zult hebben.


1. Rondvlucht vanaf waddeneiland Texel

Locatie: Texel

Wanneer je de Waddenzee in al zijn pracht wilt bekijken is een rondvlucht vanaf Texel altijd een leuk idee. Je kunt kiezen uit rondvluchten van 15, 30, 45 en 60 minuten, waarbij je natuurlijk telkens wat verder weg gaat van het vliegveld en je dus nog meer te zien krijgt van het schitterende Waddengebied. Bij mooi weer kun je alle Nederlandse eilanden zien liggen en zelfs zeehonden spotten die op de zandbanken liggen uit te rusten. De tour rond de eilanden wordt gemaakt in een Cessna vanaf Texel International Airport, aan de noordkant van dit populaire Waddeneiland. Wanneer de piloot vertrouwen heeft in je vliegtalent mag je vaak ook zelf even de stuurknuppel bedienen. Dat maakt deze rondvlucht echt tot een onvergetelijke ervaring.


2. Rijden over het strand van Terschelling met een terreinwagen

Locatie: Terschelling

Terschelling is een van de populairste Nederlandse Waddeneilanden. Vele duizenden mensen komen er elk jaar om te genieten van een korte of lange vakantie of gewoon een leuk dagje uit. Dan is met een terreinwagen over het strand rijde een leuke en avontuurlijke manier om de gehele kustlijn te verkennen. Let op: je krijgt een eigen chauffeur mee en mag dus niet zelf rijden. Dat is ook de enige manier waarop deze activiteit plaats mag en kan vinden, want de natuur op de Waddeneilanden is natuurlijk kwetsbaar en alle sporen die worden achtergelaten moeten nadat het vloed is geweest alweer zijn uitgewist. Daardoor heeft echter elke deelnemer ook de mogelijkheid om volop te genieten van de avontuurlijke rit over het strand en de rest van het eiland. Je wordt standaard opgehaald bij je verblijf en daar na een leuke rit ook weer afgezet.


3. Met een ribboot naar de zeehonden kijken

Locatie: Terschelling

Zeehonden zijn bijzondere beesten die zich prima thuis voelen in en rondom de Waddenzee. Na een aantal moeilijke decennia neemt het aantal zeehonden er weer toe en kun je ook hele grote groepen zien zwemmen of zien liggen op de zandplaten rondom de Waddeneilanden. Ze bevinden zich daarbij vaak net wat te ver weg om ze echt goed met het blote oog te kunnen bestuderen, en daarom is het heel leuk om mee te gaan met een zeehondenexcursie. Zo kun je op Terschelling bijvoorbeeld een plekje boeken op een ribboot waarmee je zo dicht mogelijk naar de zeehonden zult varen zonder ze te verstoren. Natuurlijk weet de kapitein altijd precies waar de zeehonden zich bevinden, dus de kans om ze te spotten is zo goed als 100%. Bovendien zijn zeehonden heel nieuwsgierig aangelegd, zodat de kans groot is dat er ook een paar naar de boot toekomen en je ze nog beter kunt bekijken.


4. Paardrijden over het strand

Locatie: Ameland en andere waddeneilanden

Paardrijden op het strand is een geweldige ervaring, ook als je nog nooit op een paard hebt gezeten. Een schitterend Waddeneiland zoals Ameland of Terschelling biedt veel ruimte en op de juiste plekken ook voldoende rust voor een kalm ritje door het zand. Op Ameland kun je bijvoorbeeld terecht bij Rijstal Le Cheval die kleinschalige buitenritten aanbiedt door de duinen en over het strand. Op Vlieland is Manege De Seeruyter een bekende plek om een mooie strandrit te maken en bij De Prairie op Terschelling maak je in kleine groepjes prachtige ritten op het strand met karaktervolle IJslandse paarden.


5. Blokarten op Vlieland

Locatie: Vlieland

Iedereen die ook maar een greintje zin voor avontuur in zijn bloed heeft moet een keertje aan blokarten hebben gedaan. In een blokart vlieg je op hoge snelheid over het strand met een driewieler waarop een zeil is geplaatst. Omdat je met de wind in de zeilen al snel een hoge snelheid bereikt is dit een geweldige activiteit voor de echte adrenalinejunk. Natuurlijk is dit niet iets wat je zomaar onder de knie hebt, daarom krijg je altijd eerst een stoomcursus blokarten van een deskundige instructeur. Omdat je in de driewieler heel laag bij de grond ligt komt de sensatie van snelheid nog heftiger binnen. Het is daardoor ook niet zo verwonderlijk dat je alleen kunt blokarten wanneer er geen stormachtige wind staat en ook bij harde rukwinden wordt het te gevaarlijk. Kan het blokarten niet doorgaan vanwege te harde wind? Dan wordt er maximaal 2 uur voor de activiteit plaats zou vinden contact met je opgenomen zodat je iets anders kunt gaan doen.


6. Beachgolf op Texel

Locatie: Texel

Zelfs als je nog nooit een golfclub hebt aangeraakt is beachgolf spelen op Waddeneiland Texel een echte aanrader. Je krijgt namelijk begeleiding van een professionele beachgolf instructeur, die je helpt de juiste swing te vinden om je balletje over het strand te doen scheren. Er kan zowel op individuele basis als in teamverband tegen elkaar worden gespeeld. Wanneer iedereen goed de slag te pakken heeft doe je een wedstrijdje met meerdere holes, waarbij allerlei natuurlijke en door de mens gemaakte hindernissen moeten worden overwonnen. Je kunt op verzoek zelfs speciale biologische balletjes (die snel worden afgebroken) proberen zo ver mogelijk de zee in te slaan als je dat altijd al een keertje hebt willen doen. Aan het eind van het parcours wordt de winnaar in het zonnetje gezet.


7. Parachutespringen boven Ameland

Locatie: Ameland

Een parachutesprong is een onvergetelijke ervaring. Vooral wanneer het je eerste keer is zal die eerste sprong uit een vliegtuig je voor altijd bij blijven. Bij Paracentrum Ameland kun je prima voor zo’n eerste parachutesprong terecht, want je maakt er met een gediplomeerd skydive instructeur een spannende tandemsprong. Veilig gezekerd aan je instructeur spring je op grote hoogte uit het vliegtuig. Na een spectaculaire vrije val gaat de parachute open en geniet je ineens in alle rust van een adembenemend uitzicht over de Wadden. Je krijgt daar al een mooi voorproefje van uit het vliegtuig, want je bent maar liefst een half uur onderweg om de goede afspringhoogte te bereiken.


8. Strandexcursie met de Vliehors Express

Locatie: Vlieland

De Vliehors Express is een uniek expeditievoertuig dat ook zomaar op de Noordpool rond zou kunnen rijden om poolreizigers te ondersteunen. Het is een felgele vrachtwagen met een lage cabine en daarachter overdekte zitplaatsen die tijdens de rit een perfect zicht bieden aan alle reizigers. Met dit bijzondere voertuig maak je een rondrit over de Vliehors, een uitgestrekte zandvlakte aan de westkant van Vlieland. Vanwege zijn oppervlakte van meer dan 20 vierkante kilometer wordt dit gebied ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Je ziet er niet alleen maar zand, want de kans om zeehonden te spotten tijdens de rit is heel groot. Ook bezoek je eerst het bijzondere Juttersmuseum en daarna het Reddingshuisje, dat al meerdere keren verkozen is tot een van de mooiste trouwlocaties ter wereld.


9. Wadlopen

Locatie: Diverse locaties

In een overzicht met de leukste activiteiten op en rond de Waddenzee mag het bekende wadlopen natuurlijk niet ontbreken. Dit kun je doen vanaf verschillende plekken. Niet alleen vanaf de eilanden, maar bijvoorbeeld ook aan de kust bij het Groningse Pieterburen. Ook heel leuk is de dagtrip Wadlopen en Droogvallen vanuit het Friese Harlingen, waarbij je met een zogenaamde platbodem in Harlingen van wal steekt en de hele dag op de Waddenzee doorbrengt. Er wordt aan boord gegeten en gedronken terwijl je veel leert over de Waddenzee en waarom dit gebied zo bijzonder is. Zodra het eb wordt stap je midden op de Waddenzee van boord en begin je aan een unieke wandeling over de drooggevallen zandbanken en door ondiepe geulen.


10. Raften in de branding van de Noordzee

Locatie: Ameland

Op Ameland kun je met een groep van maximaal 8 personen raften in de branding van de Noordzee. Vooral op winderige dagen kan dat er nog behoorlijk wild aan toe gaan! Je wordt met een reddingsvest aan en een grote peddel in je handen met zijn allen de golven opgestuurd, maar gelukkig wel onder de deskundige begeleiding van een instructeur. Dat begint natuurlijk rustig, zodat je kan wennen aan de hevige deining en hoe jij mee kunt helpen de raft in bedwang te houden. Hoe heftig het daarna nog wordt is natuurlijk mede afhankelijk van de weersomstandigheden, maar er is vrijwel altijd genoeg branding voor een avontuurlijke en spannende vaart. Je kunt deze activiteit ook combineren met kajakken voor dezelfde prijs.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag