Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je parachutespringen in Nederland?

Waar kun je parachutespringen in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vliegen. Het is en blijft een grote fascinatie van heel wat Nederlanders. We fantaseren niet meer dan eens hoe het is om een vogel te zijn. Daarnaast kijken we onze ogen uit als we in het vliegtuig zitten. Helaas valt daar alleen tijdens het opstijgen en dalen iets te zien. Wil jij eindelijk een keer ervaren hoe het is om zelf te vliegen? Of in ieder geval zo dicht mogelijk bij die ervaring in de buurt te komen? Dan moet je absoluut een keer gaan parachutespringen. In dit artikel selecteren we de locaties in Nederland waar je dat kunt doen. Ook leggen we iets meer uit over de terminologie van parachutespringen, skydiven en paragliden.


Waar in Nederland kun je parachute springen?

Er zijn in Nederland circa tien locaties waar je kunt parachutespringen. Eerst zullen we ze allemaal benoemen, om vervolgens te beslissen welke locatie – volgens ons – het mooiste is! Alle locaties hieronder staan in willekeurige volgorde:

 1. Groningen: Airmoves Skydiving Oostwold (Groningen)
 2. Drenthe: Paracentrum Eelde 
 3. Drenthe: Paracentrum Hoogeveen
 4. Noord-Holland: Texel
 5. Noord-Holland: Paracentrum Midden Nederland, Hilversum
 6. Gelderland: Teuge
 7. Zuid-Holland: Rotterdam
 8. Brabant: Skydive ENPC 
 9. Zeeland: Skydive Zeeland

Zoals je ziet zijn er in Nederland diverse locaties waar je kunt parachutespringen. In bijna alle provincies, of op z’n minst in een aangrenzende provincie, kun je de sprong wagen. Waar je precies gaat parachutespringen hangt van een aantal zaken af:

 • Waar woon je zelf? Welk paracentrum is voor jou goed te bereiken?
 • Wat voor uitzicht wil je zien? Liever een stad, groene omgeving of iets anders?
 • Heb je ergens een goede aanbieding gezien waardoor je met korting kunt parachutespringen?

Dit soort vragen kunnen je helpen om te kiezen waar je gaat parachutespringen. Hieronder geven wij in ieder geval alvast antwoord op de vraag waar het mooi is… (Waar niet, maar toch).


Wat is de beste locatie om te gaan parachutespringen?

Parachutespringen draait grotendeels om de ervaring. Waar je ook gaat springen, het zal altijd een onvergetelijke ervaring worden. Het is echter wel zo dat de ervaring nóg beter wordt als je een prachtig uitzicht hebt. En wat jij het mooiste vindt bepaal je natuurlijk zelf. Om je alvast wat inspiratie te geven hebben wij onze eigen favoriete bestemmingen in Nederland geselecteerd..

Parachutespringen in Texel

De Waddeneilanden zijn op zichzelf al een uniek natuurfenomeen in Nederland. Het is hier al prachtig om rond te lopen en te fietsen, dus moet je nagaan hoe je de omgeving vanuit de lucht ervaart! Datzelfde geldt overigens voor Ameland. Ook daar is de mogelijkheid om parachute te springen, en ook dat zal niet tegenvallen.

Parachutespringen Zeeland

Veel mensen realiseren zich niet dat Zeeland een unieke geografische ligging heeft. Het bestaat uit zoveel kleine eilandjes, dat zie je niet als je er rondloopt. Vanuit de lucht ziet het er heel gaaf uit. Dat maakt Zeeland dan ook tot één van de mooiste plekken in Nederland om te gaan parachutespringen. De rest van de omgeving, ‘op de grond’, is ook supermooi. Dus heb je tijd? Maak er dan direct een korte vakantie van.

Parachutespringen in Rotterdam

Het gave van een parachutesprong vanaf Rotterdam Airport is dat je vanaf een heus vliegveld opstijgt. Dat geeft de hele ervaring een extra  stoer randje. Je vliegt ongeveer een kwartier om vervolgens op grote hoogte het vliegtuig te verlaten. Rotterdam is – al helemaal in vergelijking met de Waddeneilanden en met Zeeland – enorm modern en urbaan. Tijdens het parachutespringen heb je dan ook een schitterend uitzicht over de Rotterdamse skyline.


Parachutespringen, skydiving en paragliding… Wat is het verschil?

Parachutespringen en skydiven zijn twee avonturen die heel erg op elkaar lijken. Bij beiden zweef je aan een parachute door de lucht, om vervolgens veilig te landen ergens in een weiland. Je kunt parachutespringen mét en zonder vrije val. De vrije val is een aparte sensatie waarbij het lijkt alsof je door de ruimte zweeft. Deze vorm van parachutespringen wordt in het Engels skydiving genoemd. In Nederland wordt de term skydiving ook veel gebruikt.

De vrije val heeft implicaties voor de hoogte waarop je springt. Tijdens het sklydiven vlieg je met grote snelheid (ongeveer 200 km/uur) naar beneden, vanaf een hoogte van 3000 meter. Tijdens het parachutespringen ‘vertrek’ je meestal op een hoogte tussen de 900 en 12o0 meter. Zonder een vrije val. Dat maakt het ook makkelijker om de parachute te besturen tijdens het vliegen. Daarnaast is een goede landing heel belangrijk, maar dat geldt net zo goed voor skydiven.

Wanneer kiezen voor skydiven?

Als het je heel gaaf lijkt om een vrije val te ervaren, voordat de parachute wordt uitgeklapt, dan kun je beter gaan skydiven dan parachutespringen. Bij de meeste locaties waar je kunt parachutespringen kun je ook skydiven. Ook als het slecht weer is! Want als je het puur om de ervaring doet (niet per se om het uitzicht) kun je ook voor een indoor skydive ervaring kiezen. In dit artikel hebben we de beste locaties voor indoor skydiven op een rijtje gezet. Ben je nog niet ervaren met skydiven en mag je niet zelf de sprong wagen? Letterlijk en figuurlijk? Maak dan een ‘tandemsprong’, waarbij je samen met een instructeur het luchtruim verlaat. Waar je dat kunt doen lees je hier.

Wat is paragliden?

Paragliden is een derde term die je heel veel ziet bij paracentra. Dit is wel echt een unieke ervaring ten opzichte van het parachutespringen en skydiven. Tijdens het paragliden glijd je met een glijscherm (chute), ook wel parapente, van een hoge heuvel of een andere hoge plek. Je daalt langzaam, zwevend door de lucht. Afhankelijk van de wind kan je tijdens het paragliden wel enkele uren in de lucht blijven zweven. De chute is erg goed bestuurbaar, veel beter dan een parachute.


Wat kost parachutespringen?

Het verschilt een klein beetje per paracentrum, maar je kunt ervanuit gaan dat het bedrag tussen de €150 en €250 ligt. Die tarieven liggen iets anders als je zelfstandig kunt springen. Maar je zit dan ook weer vast aan een opleiding (minstens €700). Over deze opleiding lees je later meer.

In ieder geval raden we je aan om doordeweeks te gaan parachutespringen. Dat is meestal goedkoper in het weekend. In het verlengde daarvan: vermijd feestdagen! Iedereen wil iets speciaals doen in zijn of haar vakantie. Je bent vast niet de enige die daarmee doelt op parachutespringen.

Daarnaast kan het echt lonen om te wachten op een actie. Er zijn soms leuke aanbiedingen die jou net over de streep trekken om voor het eerst te gaan parachutespringen. De deals vind je op de site van aanbieders en op actiewebsites zoals Groupon of Social Deal.

Indoor skydiven goedkoper

We weten dat skydiven niet helemaal hetzelfde is als parachutespringen, en dat je graag van het uitzicht geniet, maar… Als je echt wil parachutespringen en het geld niet hebt, overweeg dan zeker een indoor skydivesessie.

We nemen de prijzen van www.indoorskydive.com als voorbeeld. Hun prijzen komen wel redelijk goed overeen met andere aanbieders. Op het moment van schrijven kosten 2 sessies voor één persoon €44.50. Dat is toch heel wat anders dan de €185 voor het parachutespringen. Daarnaast geldt er: hoe meer sessies je boekt, hoe hoger de korting. Mocht je echt heel erg balen van je gebrek aan uitzicht, dan moet je echt gaan skydiven bij indoor skydive Roosendaal. Zij bieden een unieke ervaring aan door het skydiven te koppelen aan een VR-ervaring. Klinkt gaaf, toch?


Opleiding parachutespringen of skydiven

Om zelfstandig te mogen parachutespringen moet je een Staticline (SL) opleiding volgen. De Staticline trekt de parachute automatisch open nadat je het vliegtuig uit springt. Er is dus geen vrije val. Na ongeveer 5 lessen behaal je het Staticline brevet en kun je eventueel beginnen aan je AFF opleiding om zelfstandig te mogen skydiven.

AFF opleiding

Het zal je misschien opvallen dat veel van bovenstaande locaties een AFF-opleiding aanbieden. Maar wat is dat precies? In ieder geval staat de benaming voor Accelerated Free Fall. Dit is een moderne opleiding waarmee je na ongeveer 7 lessen zelfstandig kunt skydiven. Zonder deze opleiding kun je niet alleen skydiven. Je moet de ervaring daarom beperken tot een tandemsprong (die overigens niet minder leuk is!).foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag