Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar in Nederland kun je zweefvliegen?

Waar in Nederland kun je zweefvliegen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zweefvliegen wordt ook wel de meest pure vorm van vliegen genoemd. Het is een enorm populaire sport. Nederland kent tientallen zweefvliegtuigclubs, waarbij je lid kan worden, lessen kunt nemen, een proefabonnement kunt afsluiten of één vlucht kunt nemen of cadeau kan doen. De mogelijkheden, duur van de vlucht en de locaties verschillen als vanzelfsprekend. Hieronder geven we jou een overzicht van 11 plekken waar jij kunt zweefvliegen in Nederland. 


Noord Nederland

Het Noorden van Nederland biedt mooie uitzichten over het groene Nederlandse landschap en de vele wateren. Ervaar dit bij een van onderstaande zweefvliegclubs. 

Vliegclub Hoogeveen (VHC)

In Hoogeveen (Drenthe) kun je bij VHC kiezen uit verschillende mogelijkheden om te zweefvliegen. Je kunt een introductievlucht maken, maar ook lessen nemen, lid worden of een groepsuitje organiseren.  

Een eenmalige introductievlucht kost €50 euro en duurt minimaal 20 minuten. Een jaarlidmaatschap kost voor het eerste jaar €495 en daarna €795. Kosten zijn afhankelijk van leeftijd en andere factoren.

Zweefvliegcentrum Noordkop 

In Slootdorp (Noord-Holland) zit zweefvliegcentrum Noordkop dat naast de vluchten ook een kampeerplaats bij het clubhuis heeft staan. De vluchten vinden plaats boven het Wieringermeer en bij helder weer kun je de Noordzee zien, Texel en Friesland.

Voor €34 kun je één keer meevliegen met een vlucht die 6 tot 8 minuten duurt. Als je met thermiek vliegt dan kan dit langer zijn. Je kunt natuurlijk ook een lidmaatschap nemen en er is een mogelijkheid tot het nemen van vlieglessen. En vergeet niet dat je hier ook kunt kamperen!


Midden Nederland

In het midden van Nederland zijn ook verschillende zweefvliegclubs. Je vliegt hierbij over Flevoland of omgeving Utrecht. Hieronder vind je twee van deze clubs. 

Zweefvliegclub Flevo (ZC Flevo)

In Biddinghuizen in Flevoland vindt je zweefvliegclub Flevo. Vluchten bij deze zweefvliegclub vinden plaats boven de polders van Flevoland. Je kunt hier een kennismakingsvlucht nemen, een lidmaatschap en vlieglessen. 

Een kennismakingsles kost €35 en duurt maximaal 15 minuten. Onbeperkt zweefvliegen kost bij ZC Flevo €75 per maand. Let op, dit is een vanaf prijs en geldt ook voor wannee je onbeperkt vliegles wilt.

Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ)

In Amsterdam zit de ACvZ gevestigd welke vliegt vanaf vliegveld Soesterberg, in de provincie Utrecht. Je kunt bij deze vliegclub geen kennismakingsles nemen of cadeau geven, maar zij bieden wel een proeflidmaatschap aan. 

De kosten van een proeflidmaatschap zijn €200 voor één maand. Een volledig lidmaatschap is €840 per jaar en je kan hier ook vlieglessen bij nemen. Ook komt hier nog eenmalig entreegeld bij van €150.


Oost Nederland

In het oosten van Nederland vlieg je over de natuur. Je hebt hier meer rust dan in het midden en westen en kunt onder andere over de Veluwe vliegen. Hieronder hebben wij drie zweefvliegclubs in het oosten van het land weergegeven. 

Aero Club Salland

In Lemelerveld in Overijssel is Aero Club Salland gevestigd. Je kan hier een of meerdere proeflessen nemen of cadeau doen, een professionele zweefvliegopleiding volgen en een gewoon lidmaadschap afnemen. 

Een introductievlucht van 8 tot 15 minuten kost €50. Op een introductiedag kun je voor €160 drie opleidingsvluchten doen. Contributie kost jaarlijks €750 bij 20 starts en deze prijs loopt op naarmate je meer starts wilt maken.

Zweefvliegclub Deelen

In Deelen (Gelderland) is Zweefvliegclub Deelen gevestigd. Ook hier is een camping bij aangesloten en kun je dus blijven overnachten. Je kunt een camper huren of zelf een meebrengen. Vluchten bij deze vliegclub gaan over de Veluwe en bieden dus een prachtig, rustgevend uitzicht. 

Een introductieles kun je zelf nemen of cadeau geven voor €35. Deze duurt maximaal 15 minuten. Je kunt ook een proeflidmaatschap nemen voor een maand, deze kost €200. Een leerlinglidmaatschap kost €525 en een senior lidmaatschap €815.

Gelderse Zweefvliegclub (GeZC) 

Tussen Arnhem en Apeldoorn ligt Zweefvliegcentrum Terlet, waar de Gelderse Zweefvliegclub zich heeft gevestigd. De GeZC biedt geen eenmalige vluchten aan maar wel een proeflidmaatschap, vliegopleidingen en natuurlijk een volledig lidmaatschap. 

Het proeflidmaatschap kost gedurende 30 dagen €240 en je kunt dan maximaal 5 vliegdagen deelnemen aan het vliegbedrijf. Een volledig lidmaatschap kost €818, waar nog twee jaar lang entreegeld bij komt.


West Nederland 

In het westen van Nederland is het natuurlijk ook erg mooi vliegen, maar vaak wat minder over de natuur en wat meer over de bebouwing. Maar met helder weer kun je ook de zee zien, en dat is natuurlijk wel gaaf! 

Kennemer Zweefvlieg Club (KZC)

In Kennemer (Zuid-Holland) is de Kennemer Zweefvlieg Club gevestigd. Deze zweefvliegclub, welke al meer dan 70 jaar bestaat, vliegt over de Bollenstreek en het vliegveld ligt tussen Noordwijk en Zandvoort. Je kunt hier eenmalige lessen afnemen, een rittenkaart of een volledig lidmaatschap. En natuurlijk kun je hier ook een opleiding volgen. 

Een les zelf nemen of cadeau geven kost €50. Je kunt ook een 10-rittenkaart nemen voor €350 om wat meer te proeven van de sport dan die eenmalige introductievlucht. Een volledig lidmaatschap kost €835 per jaar. De KZC waarschuwt ook voor de bijkomende kosten als de medische keuring en de verzekering die je moet afsluiten. Hierover is onderaan dit artikel meer te lezen.

View this post on Instagram

Glider

A post shared by Vera Aristova (@paraboli4nost) on


Zuid Nederland

En tot slot zijn er in het gezellige zuiden van ons land natuurlijk ook genoeg zweefvliegclubs te vinden. Hieronder hebben wij er drie op een rijtje gezet. 

Zweefvliegtuigclub Eindhovense Studenten 

In Eindhoven in Noord-Brabant hebben Eindhovense studenten een zweefvliegtuigclub opgezet exclusief voor studenten. Zij proberen de kosten hier zo laag mogelijk te houden, rekening houdend met het “arme studenten leven”. Je kunt hier één keer meevliegen, een startabonnement nemen of een volledig abonnement. 

Eén keer meevliegen kost hier tussen de €30 en de €50 euro. Een startabonnement kost €387 en een volledig jaarabonnement inclusief onbeperkt vliegen kost slechts €591,20. Ook hier wordt je attent gemaakt op extra kosten waarover verderop meer te lezen is. 

Gilzer Luchtvaart Club “illustrious” (GLC)

In Hulten (Noord Brabant) bevind zich Gilzer Luchtvaart Club “Illustrious”. Deze zweefvliegclub vliegt vanaf vliegveld Gilze-Rijen en biedt eenmalige vluchten evenals opleidingen en volledige lidmaatschappen. 

Een eenmalige vlucht kun je doen als individu, groep of organisatie en kost minimaal €50 per persoon. Een lidmaatschap voor leerlingen gaat vanaf €50 euro en voor senioren voor €42 per maand. Dit is nog exclusief startkosten (per vlucht) en eenmalig entreegeld. 

Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC)

In Schinveld (Limburg) ligt de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club. Bij deze zweefvliegclub kun je vluchten maken over het glooiende Limburgse landschap op de grens met Duitsland. Je kunt hier geen introductieles kopen of cadeau doen maar wel een proefabonnement, lessen en natuurlijk een volledig lidmaatschap.

Een proefabonnement bevat 11 starts, is één maand geldig en kost €199. Voor ongeveer €80 per maand kun je lid worden van deze zweefvliegclub. Dit is inclusief lessen. Deze prijs kan laag gehouden worden omdat leden worden geacht minstens 40 uur mee te werken op de club. Kun je dit niet, dan komt er een paar honderd euro aan contributiekosten bij per jaar.


Overige informatie

Voordat je gaat zweefvliegen is het van belang dat je van een aantal dingen op de hoogte bent. Zoals restricties qua leeftijd, lengte en gewicht, maar ook de bijkomende kosten wanneer je een lidmaatschap af gaat sluiten. Lees onderstaande informatie daarom goed door om niet voor onverwachte (en ongewenste) verrassingen komen te staan.

Leeftijd 

Zweefvliegen is bij de meeste zweefvliegclubs mogelijk voor kinderen vanaf 12 jaar. 

Gewicht & lengte

Bij zweefvliegen geldt er vaak een maximaal gewicht van een persoon van rond de 105 kilo. Ga even na of er ook een maximale lengte geldt. 

Korting ter waarde van proeflessen

Ga na bij de vliegvereniging of je korting krijgt ter waarde van de proeflessen die je hebt genomen. Bij veel clubs krijg je namelijk het geld van de proeflessen terug wanneer je overgaat tot lidmaatschap. 

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten zijn verschillend per zweefvliegclub dus let hier goed op voordat je een lidmaatschap aangaat. In sommige gevallen zitten onderstaande prijzen namelijk bij het contributiegeld inbegrepen. Let goed op, want deze kosten kunnen aardig oplopen! 

  • Verzekering van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvl). Bij een enkele vliegclub zit dit bij de contributie inbegrepen. Deze verzekering is verplicht en kost rond de €170 per jaar. 
  • Medische keuring die onder andere wordt uitgevoerd door SMA (Sport Medische Adviesbureaus). Deze keuring kost rond de €80 euro. Ben je jonger dan 30 jaar, dan moet je deze eens in de 5 jaar doen. Ben je tussen de 30 en de 50 jaar oud, dan moet dit eens per 2 jaar. En voor mensen boven de 50 moet deze keuring elk jaar worden voltooid.
  • Startkosten om het vliegtuig van de grond te krijgen. Bij enkele zweefvliegclubs moet je een paar euro startkosten betalen.
  • Vliegkosten zijn ook niet altijd onbeperkt inbegrepen. Zo heb je hierboven al kunnen lezen dat bij sommige zweefvliegclubs je bij je lidmaatschap 20 starten krijgt en bij anderen een onbeperkt aantal. 
  • Eenmalig entreegeld bij je inschrijving voor een lidmaatschap. Entreegeld moet bij sommige zweefvliegclubs eenmalig worden betaalt, bij anderen twee jaar achter elkaar en bij anderen helemaal niet. Dit entreegeld is meestal tussen de €100 en €200.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag