Waar in Nederland kun je paragliden?

Waar in Nederland kun je paragliden?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Paragliden is een ontzettend vette sport, waarvan je misschien denkt dat het alleen in de bergen kan. Niets is minder waar, ook in het vlakke Nederland kun je kennismaken met deze sport! Houd je wel van een beetje avontuur? Dan is paragliden wellicht iets voor jou. Probeer het eerst eens in Nederland, om erachter te komen of het echt iets voor je is. In dit artikel geven we informatie over de plekken waar je dit in Nederland kunt doen. Daarnaast leggen we uit wat paragliden precies is, of het duur en gevaarlijk is. Ook vertellen we voor wie deze sport geschikt is en hoe je het zelf kunt leren.

Wat is paragliden?

Paragliden is een sport, waarbij het de bedoeling is om met behulp van een parachute zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Het is dus anders dan bij parachutespringen, waarbij de parachute ervoor zorgt dat je val geremd wordt. Bij paragliding wordt gebruikt gemaakt van een ‘glijscherm’ (een vlakkere parachute, een soort vleugel), waardoor het mogelijk is om te sturen.

Oorspronkelijk werd paragliding alleen in de bergen gedaan. Ons vlakke Nederland zou dan ook niet echt geschikt zijn voor deze sport. Tegenwoordig wordt er echter ook vaak gebruik gemaakt van een liermethode. Hierbij wordt een lierkabel gebruikt (net als bij zweefvliegtuigjes) om je de lucht in te trekken. Hierdoor is paragliden ook mogelijk in vlakke gebieden, zo ook in Nederland.


Is paragliden duur?

Veel mensen denken dat paragliden enorm duur is. We zullen eerlijk zijn, spotgoedkoop is het misschien niet, maar wel vergelijkbaar met de prijzen van een ander dagje uit. Bovendien zijn er als je goed zoekt ook goede aanbiedingen te vinden, waarmee je het nog net wat toegankelijker voor je budget maakt. Zo vind je hier bijvoorbeeld een aanbieding voor €36,50, of twee vluchten voor €70,00.


Waar kun je paragliden in Nederland?

Er zijn in Nederland veel plekken waar je kunt paragliden, hieronder vind je een beschrijving van de paraglide-centra, de kosten hier en wat voor extra’s ze bieden. Op hun website kun je hier meer informatie over vinden.

Paragliding Holland in Schalkwijk en Moergestel
Bij Paragliding Holland kun je voor €40 een tandemvlucht maken. Er is een lierveld in Schalkwijk en Moergestel. Je maakt hier dus een duovlucht, maar mag daarnaast wel zelf sturen als je dat graag wil.

Zij bieden ook beginnerscursussen aan in het buitenland, voor wanneer je op zoek bent naar meer uitdaging. De kosten hiervoor zijn €225 en de locaties zijn Bassano (Italië), Meduno (Italië), Lijak (Slovenië) of Obertilliach (Oostenrijk). Je begint met één tandemvlucht en doet vervolgens vier vluchten zelfstandig, waarbij je met behulp van een radioverbinding begeleidt wordt door ervaren paragliders.

Parapente Noord-Nederland in Hooghalen
Parapente Noord-Nederland biedt voor €40 euro een tandemvlucht aan. Dit is een kleine vliegschool en daarnaast het enige paraglide-centrum in het noorden van Nederland. Ook hier kun je cursussen volgen, een basisliercursus is hier €205, daarna betaal je voor de liercursus brevet 1 €140 en zijn vluchten daarna €15 per vlucht.

Naast liercursussen organiseert Parapente Noord-Nederland ook bergcursussen in het buitenland. Hierbij gaan ze vaak naar Frankrijk, waar je dus kunt leren paragliden in de bergen.

Airtime Paragliding Sport in Ravenswaaij
Naar Airtime Paragliding Sport ga je, wanneer je zelf graag wilt leren paragliden. Hier kun je een introductie volgen voor €45, waar je de basistechnieken leert, om te kijken of het iets voor je is. Tijdens deze introductiedag vlieg je dus niet, gezien daar meer tijd voor nodig is. Wel leer je alles over de sport, de veiligheid, de materialen en de mogelijkheden qua opleidingen. Zo kun je vervolgens kijken of het echt wat voor je is en of je wilt investeren in een beginnerscursus.

Vervolgens kun je voor €545 een beginnerscursus volgen bij Airtime Paragliding Sport. Voor deze cursus is geen voorkennis vereist. Het is een 6-daagse cursus in het buitenland, de locaties zijn Andelsbuch (Oostenrijk), Greifenburg (Oostenrijk) en Rodeneck (Italië). Het voordeel hiervan is dat je een Nederlandstalige instructie krijgt, wat betreft de veiligheid natuurlijk erg fijn is. Je wordt individueel en in kleine groepen begeleidt. Tijdens de vluchten wordt er gebruik gemaakt van oortjes met portofoonbegeleiding. Je sluit de week af met een klein theorie-examen.

Maurik Paragliding in Doetinchem
Bij Maurik Paragliding kun je voor €45 een tandemvlucht maken. Ook bieden zij cursussen aan in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld bergcursussen doen in Saurerland (Duitsland voor €195. Hierbij leer je in een weekend zelfstandig korte vluchtjes maken. Dit wordt ook aangeraden als origineel bedrijfsuitje.

Bijzonder aan Maurik Paragliding is dat je hier zelfs tandemvluchten kunt maken als je een lichamelijk beperkt hebt. Het team heeft hier veel ervaring mee, dus extra leuk om deze bijzondere ervaring aan iemand cadeau te geven. Informeer dan van te voren wel even bij het personeel, zodat het team afgesteld wordt op ervaring met tandemvluchten met mensen met een lichamelijke beperking.

Action Air Sports in Weert
Hier kun je vanaf €45 een tandemvlucht maken. Je wordt van tevoren uitgebreid geïnstrueerd (alsof je de vlucht zelfstandig zou maken) en mag tijdens de vlucht vaak ook even zelfstandig sturen als het weer dit toelaat.

Je kunt hier ook voor maar €115 een proefles nemen op lierterrein Sterksel (vlakbij Eindhoven). Hierbij maak je maar liefst drie tandemvluchten. Hierbij mag je zelf het grootste gedeelte van de vluchten sturen en kan de tandempiloot verschillende vliegmanoeuvres laten zien.


Is paragliden gevaarlijk?

Paragliding is een sport waarbij risico’s genomen worden. In de lucht zijn er natuurlijk zaken die je niet altijd kunt voorspellen, zoals bijvoorbeeld windstoten. Hierdoor is het mogelijk menselijke fouten te maken of een situatie verkeerd in te schatten. Net als andere actiesporten is paragliding dus niet helemaal zonder gevaar.

Ga je echter voor het eerst paragliden, dan zul je zeer waarschijnlijk een tandemvlucht maken. Dit betekent dat je vastzit aan een ervaren paraglider. Dit wil niet zeggen dat er nooit fouten meer gemaakt kunnen worden, maar de ervaren paraglider heeft een gedegen opleiding gehad en hij of zij weet dus hoe omgegaan moet worden met onveilige of onvoorspelbare situaties. Hij of zij zal geen onnodige risico’s nemen, waardoor de risico’s tot een minimum beperkt worden. Daarnaast wordt er bij het paragliden veelal gebruik gemaakt van een helm en noodparachute. Risico’s blijven er dus altijd (maar die zijn er ook als je in de auto stapt), maar de paraglide-centra hierboven zijn allemaal zo ervaren dat zij hier verstandig mee om zullen gaan.


Voor wie is paragliden geschikt?

Voor paragliden hoef je helemaal niet superfit te zijn. Wel is het belangrijk dat je een paar stappen kunt rennen, niet zwaarder bent dan 120 kilo en dat je ergens vanaf kunt springen (bijvoorbeeld de hoogte van een stoel). Als je jezelf daartoe in staat acht, dan is paragliden geschikt voor je! Er is bovendien geen minimum-of maximumleeftijd om een tandemvlucht te mogen doen.


Kan ik zelf leren paragliden?

Zoals we hierboven schreven zul je als je nog niet eerder aan paragliding gedaan hebt, eerst beginnen met tandemvluchten. Wanneer je dit gedaan hebt, kom je misschien tot de ontdekking dat je het helemaal geweldig vindt en dat je het graag zelf zou willen kunnen. Dan zijn er in Nederland (of net over de grens) veel mogelijkheden om cursussen te doen, waar je heel snel zelf kunt leren paragliden. Hierboven beschreven we al verschillende mogelijkheden om beginnerscursussen te volgen. Ben je echt enthousiast? Dan is het bij alle bovenstaande paraglide-centra mogelijk om mee te gaan op trips naar het buitenland, waar je vervolgcursussen kunt doen.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag