Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tandemsprong Skydiven; 7 fantastische plekken in Nederland

Tandemsprong Skydiven; 7 fantastische plekken in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen is gefascineerd door vliegen. Stiekem willen we allemaal wel een keertje ruilen met een vogel, zodat je alles mooi overziet. Skydiven komt misschien nog het meest in de buurt van die ervaring. Maarja, een vogel leert niet van de een op de andere dag vliegen. Dat geldt ook voor skydiven. Als je graag wil skydiven zonder een opleiding te volgen, dan is een tandemsprong echt iets voor jou! In dit artikel leggen we uit wat dat is en geven we een overzicht van de 7 fantastische plekken voor een tandemsprong.


Wat is een tandemsprong?

Skydiven is een avontuurlijke sport en ervaring, waar je in principe een opleiding voor nodig hebt. De enige mogelijkheid om te gaan skydiven zonder een papiertje te halen, is middels ‘de tandemsprong’. Vergelijk het met een passagiersrit. Bij het tandemspringen wordt een onervaren skydiver vastgekoppeld aan een ervaren instructeur. Deze persoon heeft vaak al duizenden sprongen gemaakt en weet precies wanneer hij de parachute moet openen. Dus een tandemsprong is een veilige manier om kennis te maken met skydiven.


1- Skydive Rotterdam

Rotterdam, een van de beste plekken voor een tandemsprong skydiven in Nederland. Tijdens deze ervaring vertrek je vanaf de Airport, in het vliegtuig van Skydive Rotterdam. Maar het zal de kortste vlucht van je leven worden, want na een kwartier ben je al ‘op’ bestemming en kun je samen met de instructeur de sprong wagen. De ‘val’ duurt ongeveer twee minuten en gebeurt op 2 kilometer hoogte. Hierna geniet je minutenlang van de Rotterdamse skyline. Het is ook mogelijk om je hele avontuur te laten filmen, dan kun je deze bijzondere ervaring terugkijken en laten zien aan vrienden en familie.

2- Skydive Zeeland

Zeeland is echt een pareltje om te zien, vooral van bovenaf. Als je er rondloopt realiseer je je niet hoe bijzonder de provincie gevormd is. Een tandemsprong skydiven is de perfecte manier om hier alsnog achter te komen! Het enige wat je nodig hebt is lef en motivatie. De instructeur doet de rest. Bij Skydive Zeeland spring je vanaf een hoge locatie, minimaal 3 kilometer. Vervolgens ga je tijdens je vrije val zo’n 200 kilometer per uur. Spannend, maar het geeft een enorme kick!

3- Skydive ENPC Brabant

Ook in Brabant kun je de stoute schoenen aantrekken en je inschrijven voor een tandemsprong. En niet bij zomaar een club. ENPC staat voor Eerste Nederlandse Parachutisten Club. Dit was dan ook de eerste plek in Nederland waar je kon skydiven. Als je op zoek bent naar een ervaren skydive club, kijk dan niet verder! Met meer dan 65 jaar ervaring weet deze skydive club elke tandemsprong tot een onvergetelijke ervaring te maken. Je kunt het laten vastleggen op een video op USB of je kunt ervoor kiezen om de video ook op YouTube te laten plaatsen. Dan kun je jouw tandemsprong direct delen met vrienden.

4- Skydive Hoogeveen

Woon je in het Noorden van Nederland en wil je graag een tandemsprong maken? Dat kan bij Skydive Hoogeveen. Ze hebben een hele professionele website, waar je antwoord krijgt op alle vragen die je eventueel nog hebt. Ben je helemaal klaar voor de tandemsprong? Een reservering maak je eenvoudig online. Als je nog niet klaar bent om zelf te springen, kun je ook een van de evenementen bijwonen. Skydive Hoogeveen heeft namelijk een demoteam van parachutisten, die regelmatig een fantastische show verzorgen.

5- Paracentrum Teuge

Aan de rand van de Veluwe ligt Nationaal Paracentrum Teugen. Een plek waar je het hele jaar door terecht kunt (als het weer goed is). In het zomerseizoen zijn ze zelfs zeven dagen per week geopend. Dus jouw tandemsprong kan ook prima een keer doordeweeks! In Teuge vertrek je vanaf vliegveld Teuge, waar je nooit lang hoeft te wachten. In tegenstelling tot andere skydivecentra heeft Teuge veel vliegcapaciteit. Bovendien kunnen vrienden en familie jou tijdens de hele sprong bewonderen vanaf het terras.

6- Skydive Ameland

Ameland staat bol van de leuke, sportieve activiteiten. Een van de gaafste dingen die je er kunt doen is skydiven! In het zomerseizoen is het iedere dag mogelijk om een tandemsprong te maken. Dus als je een weekendje weg gaat, of op vakantie bent, is het zeker de moeite waard om dit te doen. Ameland is natuurlijk een eiland, waardoor je tijdens je vlucht echt een schitterend panorama ziet.

7- Paracentrum Texel

Datzelfde geldt voor Texel. Ook een prachtig Waddeneiland om te zien vanuit de lucht. Volgens ons is Texel een van de drie mooiste plekken voor een tandemsprong skydiven in Nederland. Na de sprong wordt je opgewacht door vrienden, familie en toeschouwers. Die kunnen vast niet wachten om te horen hoe Texel er van grote hoogte uit zag!


Wat zijn de mooiste plekken voor een tandemsprong skydiven in Nederland?

Bovenstaande lijst laat zien dat er in Nederland een aantal plekken zijn voor een tandemsprong. De kick van het skydiven krijg je op iedere bestemming, maar het oog wil ook wat. Want als je samen met een ervaren instructeur boven de aarde zweeft, en zelf nergens aan hoeft te denken, zie je heel veel bijzondere uitzichten. Dit zijn volgens ons de mooiste plekken voor een tandemsprong:

 

 • Texel – Bekijk het grootste Waddeneiland vanuit een nieuw perspectief
  Hierboven hebben we natuurlijk al verklapt dat Texel een eigen paracentrum heeft. Als je op Texel bent, is het echt zonde als je niet gaat skydiven. Dus waag je aan een solosprong of tandemsprong en zweef boven Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland. Je hebt prachtig uitzicht op Texel en op de zee.
 • Zeeland – Zweven boven de Zeeuwse eilanden
  Heb je weleens goed de kaart van Nederland bekeken? Het is je dan misschien opgevallen dat Zeeland een heel aparte provincie is. Daarom verschaft een tandemsprong in Zeeland je echt een uniek panorama. Het is een natuurlijke mix van rivieren, zee en land en je kunt de dag gezellig afsluiten in het nabijgelegen Middelburg.
 • Rotterdam – Urban skydive ervaring
  In Rotterdam begint de pret al bij het opstijgen, want je stijgt op vanaf Rotterdam Airport, de luchthaven van Rotterdam. Het is een hele professionele tandemsprong, waarbij je eerst een kwartier vliegt en daarna op maar liefst 4 kilometer hoogte het vliegtuig uit springt. Tijdens de duosprong geniet je van de schitterende skyline en bijzondere haven van Rotterdam.

 

Wat kost een tandemsprong in Nederland?

Het verschilt een klein beetje per centrum, maar ga uit van ongeveer €200 voor iedere sprong. Als je ook graag foto’s en video’s wilt laten maken, moet er een extra persoon mee springen. Daar betaal je doorgaans €100 voor. Dus voor de volledige ervaring met alles erop en eraan, ben je zo’n €300 kwijt. Soms kan het lonen om je tandemsprong via een voordeelsite zoals Groupon te boeken. Maar waar je het ook boekt, het geld is het echt wel waard!


Waar moet je op letten bij het boeken van een tandemsprong Skydiven?

 • De omgeving. Skydiven is al een hele ervaring op zich, nog los van het uitzicht. Maar als je letterlijk en figuurlijk de sprong waagt, wil je natuurlijk ook genieten van een prachtig uitzicht! Via Google Earth kun je van tevoren al wat inspiratie opdoen.
 • Maximaal gewicht. Een tandemsprong heeft natuurlijk strikte regels, om aan de veiligheidseisen te kunnen voldoen. Helaas heeft een van deze regels te maken met je gewicht. Elk skydivecentrum hanteert voor een tandemsprong een maximaal gewicht voor de passagier. Bij de ene zal dit 95 kilo zijn, bij een ander 105. Let hier goed op, want anders wordt je straks teleurgesteld.
 • Certificering paracentrum. Skydiven mag dan wel een hele gave sport zijn; het komt niet per se zonder gevaren. Daarom is het noodzakelijk om goed op te letten dat je de tandemsprong bij een betrouwbaar paracentrum boekt. Als het paracentrum is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) dan kun je ervanuit gaan dat alle diploma’s et cetera op orde zijn.
 • Kinderen hebben toestemming nodig. De tandemsprong is niet aan een leeftijd gebonden. Jong en oud mag samen met een instructeur de sprong wagen. Het is echter wel zo dat kinderen onder de 18 jaar schriftelijke toestemming moeten hebben van hun ouders of voogd.
 • Skydiven is afhankelijk van het weer. Skydiven kan alleen als de weersomstandigheden goed zijn. Zeg nou eerlijk, niemand wil tijdens z’n tandemsprong verregenen. Ook heb je er weinig aan als het uitzicht belabberd is door een dikke laag mist. Skydivecentra doen hun uiterste best om reserveringen zo te plannen dat ze door kunnen gaan, maar houd er rekening mee dat de exacte tijd/dag kan wijzigen naargelang het weer.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag