Waar in Nederland kun je zeehonden zien?

Waar in Nederland kun je zeehonden zien?

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Zeehonden spotten in Nederland? Dat kan op veel plekken hartstikke prima en dan hoef je echt niet per se naar een dierentuin of het Dolfinarium in Harderwijk. Er zijn tal van plekjes waar je die schattige roofdiertjes lekker kunt zien liggen zonnen. We hebben de meest bekende plekken in Nederland waar je zeehonden kunt zien voor je op een rijtje gezet!


Zeehonden bekijken in Nederland

Ergens is het een klein wonder dat we nog steeds zeehonden in het wild kunnen spotten. De zeehond is een roofdier, iets dat we vanwege het schattige uiterlijk nog wel eens willen vergeten. Ze eten vis, week- en schaaldieren en soms wel eens een zeevogel. Daardoor waren ze lange tijd concurrenten van de mens en werd er op ze gejaagd. De jacht op zeehonden vindt natuurlijk ook plaats vanwege de vacht van de zeehond. Deze wordt als bont verkocht. In Nederland is het sinds 1962 verboden om op zeehonden te jagen. De populatie zeehonden in de Waddenzee en de toentertijd nog niet afgesloten zeearmen van Zeeland was zó dun, dat ze praktisch uitgeroeid waren. Sindsdien zijn er talloze initiatieven ontstaan om de zeehond in onze wateren te behouden en kun je ze dus op diverse plekken in het wild bewonderen. We hebben de bekendste plaatsen voor je op een rijtje gezet.

Waddeneilanden

In 2018 werden er een kleine 8.000 zeehonden geteld in de Waddenzee. Dé plek in Nederland dus waar je zeehonden kunt gaan bekijken. Vanaf diverse waddeneilanden zoals Terschelling, Texel en Ameland worden er boottochten georganiseerd die langs verschillende zandbanken en zandplaten varen. Op het moment dat deze zandbanken zichtbaar worden vanwege het lage water worden ze rustplaatsen voor de zeehonden. Het bekendste gebied waar je zeehonden kunt zien rusten en eten is Robbeneiland. Robbeneiland ligt in het zeegat tussen Ameland en Terschelling en wordt druk bevolkt door de gewone zeehond en de grijze zeehond. Ga je tussen half juni en half juli naar Robbeneiland met de boot vanaf Ameland of Texel, dan ga je pasgeboren zeehonden zien want dit is de periode waarin gewone zeehonden jongen krijgen. Grijze zeehonden krijgen hun jongen tijdens de wintermaanden.

Ecomare (Texel)

Als je dan toch op Texel bent, ga dan ook vooral even een kijkje nemen bij Ecomare. Hier worden jonge, zieke en verzwakte zeehonden opgevangen. Je kunt het hele proces van de zeehondenopvang van dichtbij bekijken en tussen 11:30 uur en 15:30 uur kun je kijken hoe de zeehonden gevoerd worden waarbij de dierverzorger je allerlei leuke weetjes vertelt over de zeehonden en hun leven. Naast zeehonden vind je hier tal van andere diersoorten die je van dichtbij kunt bewonderen zoals bruinvissen, vogels en insecten.

Zeehondencentrum Pieterburen

Het zeehondencentrum in Pieterburen is misschien wel het bekendste opvangcentrum van Nederland en behoort tot één van de oudste en bekendste zeehondenopvangcentra in de wereld. Er zijn tal van initiatieven vanuit deze organisatie die ertoe hebben geleid dat de zeehondenpopulatie in de Waddenzee groeit en in stand blijft. Ze zijn echter het bekendst vanwege de opvang van zieke, verzwakte of jonge zeehonden, net als Ecomare op Texel. Van dichtbij kun je de opgevangen zeehonden gaan bekijken, maar er worden ook excursies gehouden waarbij je de zeehonden in het wild kunt gaan spotten.

Zeehondenkijkwand Punt van Reide

Eén van die initiatieven van Zeehondencentrum Pieterburen is de kijkwand Punt van Reide tussen Eems en Dollard. Het gebied rond de polder Breebaart is een bekend gebied waar je zeehonden van dichtbij in het wild kunt bekijken. Op sommige dagen liggen er meer dan 300 zeehonden en heb je de mogelijkheid om te zien hoe jonge zeehonden leren zwemmen en jagen op vis. Om te voorkomen dat de tienduizenden bezoekers die dit gebied jaarlijks trekt de zeehonden storen, is er een kijkwand geplaatst. Zeehonden zijn op het land namelijk schuchtere diertjes, ze schrikken snel. Door de wand te plaatsen kunnen mensen alsnog van zeer dichtbij naar de zeehonden kijken, maar worden ze dus niet gestoord bij hun dagelijkse doen en laten.

Zeeland en de Zeeuwse delta

Feitelijk kun je langs de gehele kustlijn van de Noordzee kans maken om een zeehond te spotten, maar Zeeland staat toch wel bekend als dé plek waar je er vrijwel altijd van verzekerd bent dat je de schattige diertjes kunt gaan bekijken. Net als de Waddenzee kent de Zeeuwse delta een grote populatie zeehonden. Volgens de laatste schattingen leven er ongeveer 2.000 zeehonden in dit zuidelijke deel van de lage landen. Je kunt ook hier weer op bootexcursie gaan waarbij je langs de bekende plekjes vaart waar de zeehonden liggen te rusten, te eten en waar de jonkies leren zwemmen en jagen. Er zijn diverse opstappunten voor een zeehondentocht in Zeeland:

 • Yerseke
 • Bruinisse
 • Zierikzee
 • Wemeldinge
 • Wolphaartsdijk
 • Kortgene
 • Burghsluis
 • Colijnsplaat
 • Kamperland
 • Breskens
 • Vlissingen

Wil je liever zeehonden gaan spotten vanaf het land? Dan zijn er ook genoeg plekjes te vinden, al moet gezegd worden dat je ze niet van zó dichtbij kunt gaan bekijken zoals bijvoorbeeld bij de kijkwand Punt van Reide. Een goede verrekijker of een camera met telelens is geen overbodige luxe. Afstanden over het water zijn tenslotte vaak groter dan je op voorhand zou vermoeden. Onderstaande plaatsen staan bekend als prima plekken waar de kans groot is dat je zeehonden in het wild kunt spotten:

 • Bij de spuisluis bij de Brouwersdam
 • Boven op de duinen bij Renesse
 • Bij de Plompe Toren bij Schelphoek op Schouwen-Duiveland
 • Bij Breskens bij de vogelkijkhut bij Nummer Eén
 • Op de Zimmermanplaten bij Rilland-Bath
 • Bij het haventje van Hoedekenskerke

Dolfinarium in Harderwijk

Bovenstaande plekken zijn de meest gangbare plaatsen waar je zeehonden in het wild kunt gaan bekijken. Als dat niet per se een must is kun je natuurlijk ook naar het Dolfinarium in Harderwijk. Het grootste zeezoogdierenpark van Europa heeft natuurlijk ook een plekje ingeruimd voor de zeehond. Je kunt ze van dichtbij gaan bekijken, net als de overige dieren die je in het park vindt zoals dolfijnen, bruinvissen, walrussen, roggen, haaien en tal van andere vissen.

Dierentuinen in Nederland

De laatste mogelijkheid in dit artikel is misschien wel de meest voor de hand liggende, maar praktisch elke dierentuin in Nederland heeft wel een aquarium waar je de gewone- en grijze zeehond kunt bewonderen. Ze vliegen door het water en – reuze nieuwsgierig als ze zijn – komen een kijkje nemen als je voor de glazen wand staat te gluren naar ze. Vaak worden ze tijdens openingstijden gevoerd zodat je ook dat spektakel kunt gaan aanschouwen.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag