Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

23 tips voor een vakantie naar de waddeneilanden

23 tips voor een vakantie naar de waddeneilanden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Duinen, weidse graslanden, bossen waar je doorheen kunt wandelen en uitwaaien aan zee, langs de kust die soms zo rauw is. De Waddeneilanden zijn een ware verrijking voor ons land. Ieder eiland is anders, waar je op Texel veel gezelligheid en gave attracties vindt, kom je op Ameland en Schiermonnikoog juist voor de rust. Vakantie vieren op de Waddeneilanden? Lees dan vooral deze 23 tips.


Texel

Stap op de boot bij Den Helder en binnen twintig minuten zet je voet op het grootste Waddeneiland, Texel. Een eiland met meer dan dertig kilometer aan mooie zandstranden, duinen waar je eindeloos doorheen kunt lopen fietsen en zeven gezellige dorpen zoals De Koog en Den Burg. De natuur zit vol met vogels en je spot regelmatig zeehonden. Is het niet op het Wad, dan wel in Ecomare. Voor Texel lees je 5 tips voor de leukste activiteiten op het eiland.

1. Spring uit een vliegtuig boven Texel

Het meest spectaculaire dat je op de Waddeneilanden kunt beleven is parachutespringen boven Texel. Elke dag stijgen er vliegtuigen op vanuit het Skydivecentrum in de Cocksdorp waar menig avonturier op flinke hoogte weer uitstapt. Voor de adrenalinejagers zonder hoogtevrees is deze activiteit zonder meer degene die je gedaan moet hebben op Texel.

blank

2. Ontdek de duinen van het eiland

Spring op de fiets en maak een tocht door de duinen. Wanneer je de westkant van Texel bereikt, zie je hoeveel verschillende landschappen zo’n klein eiland telt. Duinen, bossen, heidevelden, kwelders en stranden vormen samen het Nationaal Park Duinen van Texel. Wie goed oplet spot hier de nodige vogels, Schotse hooglanders en schapen, de nodige kleine zoogdieren en zelfs reptielen.

3. Pluk wild Texels fruit

Wie gaat wandelen bij natuurreservaat de Hoge Berg moet een bakje meenemen. Onderweg kom je heerlijk wil fruit tegen, wat je gewoon kunt plukken. Frambozen, bessen, aardbeien: fris rood fruit, heerlijk en gezond.

4. Probeer eens te Wadlopen

Wadlopen is een spannende en avontuurlijke manier om kennis te maken met een uniek natuurgebied, de Waddenzee. De Waddenzee is ook het grootste aaneengesloten nationale park in Europa. Tijdens eb, vallen in de zee ondiepten droog waardoor het mogelijk is om over de zeebodem te lopen. Bereid je voor op kilometer door de modder, waarin je laarzen vastgezogen worden, waden door stroompjes en af en toe koude voeten.

blank

5. Ontspan op de golfbaan

Golfbaan De Texelse is één van de zes Nederlandse linksbanen, een golfbaan waar de wind een dominante factor is, met het ruige karakter van een echte zandduinbaan. Duinen, helmgras, watervallen en een ruime opzet maken de baan een plezier om te spelen. Ben je een beginner of juist een ervaren golfer, dat maakt op Texel niet uit. Want op deze baan is iedereen welkom.


Vlieland

Vlieland is het Waddeneiland dat het verst verwijderd is van het vasteland. Dit rustige en autovrije eiland heeft slechts één dorp: Oost-Vlieland. Vlieland bestaat voor een groot deel uit bos, maar het heeft ook duinen, zoals de opvallende Vuurboetsduin. Dit is een veertig meter hoge duin met bovenop een rode vuurtoren. Het eiland is ongeveer twaalf kilometer lang en niet meer dan twee kilometer breed. Alles staat er in het teken staat van natuur en rust. Je vakantiegevoel begint al zodra je in Harlingen op de boot stapt. Wat je kunt beleven op Vlieland? Dat lees je in tip 6 tot en met 10.

6. Naar het uiterste puntje van Vlieland

De Vliehors Expres is de grootste attractie van Vlieland. Met een grote, gele truck rijd je naar het uiterste westelijke puntje van het eiland. Dit punt, de Vliehors, wordt ook wel de Sahara van Nederland genoemd. Voor je ligt twintig kilometer aan breed zandstrand. Onderweg kom je regens in het midden een drenkelingenhuisje tegen, een huisje dat het goed doet op Instagram. Een ander fotowaardig onderwerp van de dag zijn de bandensporen afkomstig van de Vliehors Expres. Hele teksten worden onderweg in het zand gedrukt.

blank

7. Op zoek naar zeehonden

Met een supersnelle rubberboot vlieg je over de Waddenzee, op zoek naar zeehonden. Je ziet er altijd wel een paar, dobberend in zee of aan het uitrusten op een zandbank. Ook zwemmen genoeg bruinvissen, maar deze soort kleine dolfijn laat zich niet snel zien, dus houd je ogen open.

8. Drink de lekkerste koffie bij ’t Badhuys

Wist je dat Vlieland maar één enkele strandtent kent? Dat maakt Strandpaviljoen ’t Badhuys een gewilde plek op het eiland. Niet alleen omdat strandtenten schaars zijn, maar je kunt er ook heerlijk eten en drinken. Spring op de fiets en doorkruis de duinen. Na een paar kilometer kom je ‘t Badhuys vanzelf tegen. Je drinkt er de lekkerste koffie en in de winter is een warme chocolademelk of een glühwein ook verrukkelijk.

9. Boek een Tuk Tuk

Geen zin om op de fiets te stappen of te lopen? Dan kun je op Vlieland ook gebruik maken van de Tuk Tuk. Met gemak ontdek je heel vlieland in dit eigenzinnige vervoermiddel. En het voordeel is dat je er altijd een chauffeur bij krijgt die je alles over Vlieland vertelt.

10. Overnachten? Ga naar het gezellige Leut

Middenin het centrum van Oost-Vlieland is Koffiebar Leut gevestigd. De naam doet vermoeden dat je er terecht kunt voor wat drinken en wellicht een hapje. Maar Leut heeft een fantastisch terras en een lekkere menukaart. En alles wat er op staat is vers en zelf gemaakt. Leut verhuurt ook kamers. Een aanrader wanneer je een fijne en gezellige plek zoekt.


Terschelling

Terschelling: een gezellig eiland met knusse dorpjes en de breedste stranden van Europa. Het eiland is bekend om zijn vuurtoren, de Brandaris uit het jaar 1594, cranberry’s die er in het wild groeien en het jaarlijkse Oerol festival. Terschelling is het op één na grootste eiland van de West-Friese eilanden. De oudste vuurtoren van Nederland, de Brandaris uit 1594, verwelkomt bezoekers van het eiland. Een goede samenwerking tussen mens en natuur heeft geresulteerd in een gevarieerd landschap dat varieert van een kustlijn tot wadden en bossen.

11. Stap binnen in het Wrakkenmuseum

Het eigenzinnige wrakkenmuseum op Terschelling is een prettig gestoord museum vol spannende verhalen. Het museum staat vol met schatten, groot en klein, gevonden op het strand of op de zeebodem van Terschelling. De eigenaar van het museum is jutter en duiker, sinds 1975 verzamelt hij al opgedoken inventarisstukken van scheepswrakken nabij Terschelling. Het museum ligt vol met bijzondere en fascinerende spullen, soms zelfs uit de zeventiende eeuw.

12. Cranberry’s plukken en eten

Fietsend over de slingerende duinweggetjes, zie je op Terschelling struiken vol met cranberry’s. Kleine rode besjes, vol vitamine C, die een beetje zuur smaken en super gezond zijn. Eet ze op onderweg of gebruik ze voor het ontbijt de volgende ochtend. Cranberry’s smaken heerlijk in een gezonde smoothie en door de yoghurt.

13. Cultureel genieten op Oerol

Eens per jaar is Terschelling het toneel voor theater, zang, dans en allerlei gekke en kunstzinnige uitspattingen. Het Oerol Festival in juni zorgt ervoor dat je tien dagen lang je ogen uitkijkt bij de acts, geniet rustig van de muziek en het is bovendien ontzettend gezellig. Wil je naar Terschelling met Oerol? Zorg dan dat je vroeg boekt, veel accommodaties zitten al gauw vol.

14. Op het strand: zwemmen, kiten, bakken

Wist je dat Terschelling het breedste strand van Europa heeft? Deze brede goudgele strook langs de kust biedt eindeloze mogelijkheden om bezig te zijn, actief of ontspannen. Bakken in de zon, wandelen en fietsen, zwemmen en spelen langs de kust zijn de alledaagse dingen die op het strand gedaan worden. Huur eens een paard en galoppeer langs de kustlijn, neem een les in surfen of powerkiten. Je kunt ook gaan wakeboarden achter een snelle speedboat. Rust of adrenaline: je vindt het allebei op het strand van Terschelling.

blank

15. Cultuur snuiven op Terschelling

Hoe klein het eiland ook is, cultuur snuiven kan zeker wel op Terschelling. Boek een rondleiding door de dertiende eeuwse kerk in Midsland of verken het oude deel van Terschelling-West voor de maritieme geschiedenis. Beklim de Brandaris en loopt door de knusse, oude straatjes van de gezellige dorpen op het eiland. Er is genoeg te beleven.


Ameland

De roodwitte vuurtoren van Ameland is een herkenbaar beeld voor het eiland. De 56 meter hoge toren prijkt boven het duinlandschap. Natuur en rust is hetgeen dat dit eiland kenmerkt. Op Amerland vind je ook een heus Natuurcentrum. En ook het Reddingsmuseum, dat het spectaculaire verhaal van de paardenreddingboot, is de moeite waard om te bezoeken. Op het eiland zijn vier kleine dorpjes met leuke winkeltjes en gezellige terrassen.

blank

16. Aanschouw de paardenreddingboot in actie

Elke maand geeft de reddingsbrigade een demonstratie hoe vroeger de reddingsboten de zee in werden gebracht. Paarden worden voor de kar gespannen om de roeisloep vervolgens de zee in te krijgen. Een spectaculair en uniek gezicht.

17. Beklim de Oerdblinkert

De hoogste duin van het eiland is de Oerdblinkert. Beklim hem en geniet van het fantastische uitzicht over Ameland. Je kunt natuurlijk rustig naar beneden lopen, maar nog leuker is op een mooie zonnige dag lekker door het zand te rollen. Gegarandeerd pret, vooral voor kinderen.

18. Bewonder de schattige dorpjes

Pittoreske huizen, oude geveltjes en unieke winkeltjes met streekproducten van Ameland. De dorpen op het eiland zijn knus, schattig en bovendien erg gezellig. Verken de dorpen, bewonder de huisjes, kijk rond in de winkels en strijk neer op het terras. Vergeet niet een Commandeurtje te bestellen, het lokale likeurtje.

blank

19. Vang een makreel op zee

Ameland is het perfecte eiland om te gaan zeevissen. Boek een trip samen met vrienden of familie en gooi je hengel uit. De wateren rondom het eiland staan erom bekend dat je er mooie makrelen vang.

20. Sportief zijn op Ameland

Evenals op de andere eilanden zijn er tal van sportactiviteiten die je op Ameland kunt doen. Paardrijden, fietsen, lopen, noem het maar op. Een hele mooie loop is de Vuurtorentrail die elk jaar in maart wordt gehouden. Je kunt kiezen voor vier afstanden tussen de twaalf en zestig kilometer.


Schiermonnikoog

Met een lengte van zestien kilometer is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde waddeneiland. Het enige dorp op het eiland wordt ook wel Schiermonnikoog genoemd.Het eiland is klein maar fijn, met een gezellig dorp met historische dorpskern en uitgestrekte natuurgebieden. Heel Schiermonnikoog is een Nationaal Park. Het landschap is even divers als op de andere eilanden en je kunt hier heerlijk uitwaaien.

21. Fiets huren

Gezien Schiermonnikoog één groot nationaal park is, is het de moeite waard om op de fiets het eiland te verkennen. Bovendien zit er niets anders op, of je moet willen lopen, auto’s rijden er namelijk niet.

blank

22. Genieten van het niets doen

Bij uitstek is dit eiland geschikt om je over te geven aan rust. Het is op Schiermonnikoog redelijk rustig, de geluiden die je hoort komen vooral van de wind die door het gras en de bomen door waait en van het ruisen van de zee. Geniet, wandel, zoek een strandtent op en lees een boek. Op Schiermonnikoog is niets doen geen enkel probleem.

23. Het oorlogsverleden van Schier

Eén van de grootste bunkers van Nederland staat op Schiermonnikoog.  Bunker Wassermann is een historische plek met een fantastisch uitzicht. Klim dus vooral naar boven om dit te aanschouwen. Combineer een bezoek aan de bunker met  een bezoek aan begraafplaats Vredehof. De laatste rustplaats voor aangespoelde slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

 



foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag