Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wadlopen; wat is het en wat maakt het uniek?

Wadlopen; wat is het en wat maakt het uniek?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Om je heen zie je wad, wad en nog eens wad, maar ook bijzondere vogels, gekke schaaldiertjes en zelfs kleurige vissen. In een gezellige groep met gelijkgestemden en een gids die je alles vertelt over de Wadden loop je door de mooiste natuur van Nederland. Of nouja, lopen… Soms sta je wel tot je knieën in de drab van het water. Een van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen op de waddeneilanden. Wadlopen is echt niet saai, echte sportievelingen kunnen zelfs een oversteektocht maken van het vasteland naar één van de Waddeneilanden van onze TV-TAS. Hoe vet is dat? Wij vertellen je alles over wadlopen en wat het zo uniek maakt. Dit moet je echt een keer meemaken!


Wat is wadlopen nou eigenlijk?

Het kan bijna niet anders: je hebt vast wel eens van wadlopen gehoord. Het is één van de mooiste activiteiten die de natuur ons te bieden heeft. Wandelen, fietsen en paardrijden door het groen is natuurlijk al geweldig, maar wadlopen is toch nog een level hoger – hoe vaak loop je nou óver de Waddenzee? Ben je benieuwd hoe wadlopen nou precies werkt, want hoe kan het nou dat je over de zee kunt wandelen? Dat leggen we je graag uit.

Eb en vloed

Eb en vloed zijn natuurverschijnselen van onze aarde waar we wel uren over kunnen vertellen, maar we leggen je in dit artikel kort uit hoe het ongeveer werkt. De maan heeft een bepaalde aantrekkingskracht op onze aarde, waardoor het eb en vloed kan worden. Dat gebeurt twee keer per dag: bij eb trekt het water weg uit de zee, en komt er het zogeheten laag water en bij vloed komt dat water weer op. Bijzonder dat dat allemaal door de maan komt, toch? Als het water laag is, dan kun je gaan wadlopen. Er is geen vast tijdstip voor eb en vloed, dat kan per dag verschillen. Je moet je dagje wadlopen dus vrij spontaan inplannen. Gelukkig weten de wadloop gidsen precies hoe laat je waar moet zijn.

Lopen over de Waddenzee

Als het eb is, en dus laag water, kun je over de Waddenzee lopen. Dat moet altijd met een gids: omdat je soms best een heftige route moet lopen, waarbij je flink diep in het slib kunt zakken, is het belangrijk om altijd samen met een expert te gaan wadlopen. Omdat het water soms tot boven je knieën kan komen, mogen kleine kinderen niet mee op wadloop tocht die verder van de kust gaan. Jammer, maar het is alleen om de veiligheid van iedereen te garanderen. Er zijn verschillende soorten wadloop tochten: je kunt zelfs van het vasteland oversteken naar één van de Waddeneilanden. Hoe gaaf is dat!

Het gebied van de Waddenzee

De Waddenzee ligt tussen het vaste land van Nederland en de Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – oftewel TV-TAS, de afkorting die je vroeger waarschijnlijk op school hebt geleerd. Het Waddenzeegebied is een enorm natuurgebied, waarvan een gedeelte op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dat betekent dat het gebied wordt beschermd, omdat de natuur rond de Wadden redelijk kwetsbaar is. Het Nederlandse Waddengebied (het is namelijk ook een gedeelte van Duitsland en Denemarken) hoort bij de provincies Noord Holland, Groningen en Friesland.

https://nl.pinterest.com/pin/727612883523580901/


Hoe ziet een dag wadlopen er uit?

Het leuke aan wadlopen is juist dat geen dag hetzelfde is. Om te beginnen kan het per dag verschillen wanneer het eb of vloed is: je kunt natuurlijk alleen het wad op lopen als het laag water is. Ook zul je elke keer weer wat anders zien: je ziet kleine kreeftjes over de modder wandelen, platvissen in het laag liggende water wegglippen, kleine garnaaltjes, zeesterren en gekke watervlooien. Maar ook bijzondere vogels zoals de kiekendief, de visarend en buizerds. Bijzonder, toch? Je kunt, afhankelijk van je conditie en hoeveel tijd je op het wad wilt doorbrengen, gemakkelijk een wadloop tocht boeken die bij je past. Er zijn tochten die maximaal een uur duren, maar ook die een halve dag lang zijn. De gemiddelde tijd voor een wadloop tocht is twee à drie uur. Er zijn ook verschillende niveaus: met een goede conditie kun je bijvoorbeeld ook de oversteek maken van het vasteland naar een Waddeneiland.

Dit moet mee als je gaat wadlopen

Het allerbelangrijkste als je gaat wadlopen: goede schoenen. Je zult denken dat regenlaarzen een goed idee zijn, omdat je door de modder gaat, maar niets is minder waar: je zult je laarsjes al gauw verliezen, omdat het slib je schoenen naar beneden trekken en zullen opslokken. De beste keuze is dan ook hoge canvas schoenen, mét sokken, zodat je op je best het wad kan belopen. Een korte broek is handig: een lange spijkerbroek zal nat en zompig worden en daardoor best zwaar om met je mee te zeulen. Als je een rugtas meeneemt met een vest, trui of jas, weet je ook zeker dat je het niet koud zult hebben. Wat eten en drinken in je tas is ook nooit een slecht idee. Als je je zorgen maakt over je schoenen, kun je vaak speciale wadloop schoenen huren, bij bijvoorbeeld Wadloop Centrum Pieterburen. Net als bij het bowlen, dus.

Let op: laat geen afval achter

Als je jouw meegebrachte bammetje hebt verorberd, moet je het boterhamzakje gewoon weer in je tas stoppen. Het Waddenzeegebied is een beschermd natuurgebied, dus het is echt not done om je afval weg te gooien op het wad. Zorg dat je daar dus ook op voorbereid bent: neem een klein afvalzakje mee om ook eventueel het afval van je mede- wadlopers mee te kunnen nemen. De gids zal je dankbaar zijn.

https://nl.pinterest.com/pin/363595369892874580/


Wat maakt wadlopen nou zo uniek?

Daar kunnen we eigenlijk wel heel kort over zijn: het is natuurlijk ontzettend cool om over een gebied te lopen waar normaal de zee woest om zich heen slaat. Je bent in de natuur waar je normaal nooit komt, en ziet beestjes en vogels die je normaal niet zo snel zal zien. Dat maakt wadlopen natuurlijk erg uniek. Daarbij is het ook hartstikke leuk om lekker met je voeten in de drabbige ondergrond te stappen en soms tot wel aan je navel in het water te staan, terwijl je midden in een uniek landschap staat. Je komt door wadlopen echt dicht tot de natuur én dichter tot elkaar, want het is natuurlijk erg leuk om deze bijzondere ervaring met elkaar te kunnen delen. Ook uniek is dat je precies kunt bekijken welke route er bij jou past: of je nou super sportief bent of juist helemaal niet – of je nu lang wilt wadlopen of liever een korte route doet, het kan allemaal bij het wadlopen. Je kunt bij het Wadloop Centrum Pieterburen zelfs een excursie wadlopen bij nacht boeken: zo’n mooie zonsopkomst heb je nog nooit gezien. Dat is pas een mooie, romantische verrassing voor je liefje!


Met welke organisaties kun je wadlopen?

Wil jij gaan wadlopen, maar weet je niet zo goed waar je moet zijn? Wij zetten de grootste aanbieders van wadloop tochten in de verschillende provincies voor je op een rij.

Wadloopcentrum Fryslan, Friesland

Met Wadloopcentrum Fryslan kun je op pad bij de Friese Wadden. Ook kun je met deze aanbieders een oversteek over het wad naar Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland maken. Vanuit welke plek je het wadlopen begint, ligt aan welke route je loopt: op de website van kun je precies zien waar welke route begint.

De Groot Recreatie, Noord Holland

Liever vanuit Noord Holland lopen? Met De Groot Recreatie kun je mee op verschillende wadlooptochten. Je vertrekt vanuit het voormalige eiland Wieringen, die pal aan het Werelderfgoed gebied ligt. Prachtig!

Wadloop Centrum Pieterburen, Groningen

Pieterburen ken je vast van de zeehondjes, maar wist je dat er ook een groot wadloop centrum is? Met de gidsen van dit centrum kun je prachtige wadloop tochten maken vanuit Groningen. Een aanrader!


Wadlopen is ontzettend bijzonder. Je loopt dwars door het beschermde Waddengebied, dat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, terwijl je met je voeten in de modder staat. Dat kan alleen als het eb is: dan is het laag water en kun je zelfs van het vasteland naar één van de Waddeneilanden lopen. Wadlopen kan voor de veiligheid alleen met een gids, maar die weet meteen alle unieke en gekke beestjes die jullie onderweg tegen komen aan te wijzen. Zo leer je tijdens een prachtige tocht meer over dit bijzondere natuurgebied en haar inwoners. Dit moet je een keer meegemaakt hebben!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag