Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 6 leukste weekend retraites in Nederland

De 6 leukste weekend retraites in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een weekend retraite is een fijne manier om de dagelijkse stress en drukte achter je te laten en om een paar dagen (of langer) niets te moeten. Een manier om volledig tot jezelf te komen en te ontspannen. Steeds vaker boeken mensen een retraite om even pas op de plaats te maken. Even te ontsnappen aan alles wat je aandacht vraagt. Wil je weten waar je kunt genieten van zo’n retraite? In dit artikel hebben we de 6 leukste weekend retraites in Nederland voor je op een rijtje gezet.


Een retraite

Een retraite is een manier om jezelf terug te trekken en de rust op te zoeken. Een manier om jezelf opnieuw te leren kennen. Afstand te nemen van alles wat je bezighoudt en wat je afleidt van dat wat belangrijk is: jijzelf. Een paar dagen investeren in je eigen hoofd en lijf, zodat je goed uitgerust en met vernieuwd (zelf)inzicht terug naar je dagelijks leven kunt keren.

Het is een manier om écht even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Een manier om op te laden.


Verschillende soorten retraites

Er zijn verschillende soorten retraites waar je aan deel kunt nemen. Zo is er de bekende stilte retraite, maar er zijn nog veel meer opties.  Zo zijn er retraites waarbij yoga een grote rol speelt of waar mediteren belangrijk is. Retraites waar je veel gaat wandelen en de natuur in zal gaan. En er zijn retraites waar je aan de slag gaat met je lijf en het ontgiften daarvan. Welke retraite het beste bij jou past, is uiteraard afhankelijk van wat het is dat je nodig hebt, zoekt of wilt. Hieronder hebben we een aantal leuke retraites voor je op een rijtje gezet.


1. Weekend retraite Soulwash | Overijssel

blank

Het weekend retraite van Soulwash staat in teken van uitpluggen uit je dagelijkse sleur. Tijd nemen voor jezelf. Waar sta ik? Waar wil ik heen? Waar loop ik tegen aan? Door vanuit rust met deze vragen aan de slag te gaan ontstaat overzicht. Het retraite bestaat uit verschillende onderdelen waarin silence, talk, motion en sound belangrijke elementen zijn. Rust is de basis om vanuit te beginnen. Door stil te staan bij vragen, krijg je de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en je eigen koers uit te zetten. Door te bewegen maak je verbinding met je lichaam en is sound een ervaring waarbij je op reis gaat in jezelf. Voorbij aan je gedachten en emoties naar je kracht en vertrouwen.

Details

Vanwege corona biedt Soulwash tijdelijk een retraite van vier uur aan waarin je 1 op 1 wordt begeleidt. De bovenstaande elementen komen ook hier in terug. Vanwege de persoonlijke aandacht kan je in 4 uur dezelfde diepgang bereiken. De prijs is incl. complete verzorging met drinken, huisgemaakte snacks en evt. een lunch. Dit laatste is afhankelijk van het tijdstip waarop je begint. De prijs van dit retraite is €295.
Wil je graag meer weten? Ga dan naar de site van Soulwash

2. Yoga en meditatie weekend | Overijssel

Het yoga en meditatie weekend van Human Awakening is een stilteretraite gevuld met, je raadt het al, yoga en meditatie. Hierbij speelt de natuur een grote rol. Het is een weekend waarin je meer over jezelf, over yoga en over meditatie leert. Het programma start op vrijdagmiddag en duurt tot zondagmiddag. Je doet mee aan verschillende yogalessen, groepsmeditaties en kan (indien gewenst) privégesprekken met de leraren voeren. Tijdens je verblijf geniet je van gezonde vegetarische of veganistische maaltijden. Daarnaast krijg je ook voldoende tijd voor jezelf, waarin je kunt doen wat je wilt.

Details

Deze retraite vindt plaats in een boerderij op een landgoed in Overijssel. Je deelt de slaapkamer met 1, 2 of 3 personen. De slaapkamers beschikken over een eigen badkamer. Daarnaast is het de bedoeling dat je een keer kookt en dat je je eigen afwas doet. Naast de drie hoofdmaaltijden, zijn er drankjes en gezonde snacks beschikbaar. De kosten voor deze retraite zijn 266 euro inclusief alle lessen, maaltijden en drankjes en tussendoortjes.

Wil je meer weten over deze retraite of wil je weten wanneer je deze kunt boeken? Dan verwijzen we je graag naar de website van Human Awakening.


3. Mini-Retreat | Friesland

De mini-retreat van Mindful Matters draait om genieten van rust en ontspanning. Het is een weekend waarin je aandacht aan jezelf besteedt en op zoek gaat naar bewustwording. Tijdens de retraite kun je meedoen met meditaties, maar dat is zeker niet het enige. Je geniet namelijk ook van wandelingen door het bos, goede gesprekken, gezelligheid bij de open haard en heerlijk eten. Wil je liever stilte? Dan kun je dit uiteraard gewoon opzoeken. Je hebt namelijk voldoende vrije tijd en ruimte om je eigen dingen te doen.

Details

De retraite begint op vrijdagavond (rond 18.30 uur) en eindigt op zondagmiddag (rond 15.00 uur). De groepen bestaan uit maximaal 8 personen en de retraite vindt plaats op een mooie groene locatie in Friesland. Tijdens je verblijf geniet je van gezonde maaltijden, die indien gewenst gepaard gaan met een goed glas wijn. De slaapkamer zul je delen. Hierbij heb je de keuze uit een basic, standaard of luxe kamer. De kosten voor deze mini-retreat variëren van 350 tot 425 euro, afhankelijk van het soort kamer dat je kiest.

Wil je meer weten? Check dan de website van Mindful Matters.


4. Het Compassie-Kompas | Gelderland

Het Compassie-Kompas is een weekend retraite in het Dominicanenklooster in Huissen. Deze retraite wordt verzorgd door Bert van Baar van Sky-Heart. Tijdens de retraite richt je je op hoe jij in het leven staat. Hoe ga jij met situaties om? Met welke intentie doe je dingen? En hoe reageer je bijvoorbeeld als iets tegenzit? Tijdens de retraite leer je door middel van 5 stappen om weer in balans met jezelf te komen. Hierbij speelt zelf ervaren en je eigen geest leren kennen een belangrijke rol.

Details

Deze retraite begint op vrijdagavond rond 19.30 uur en duurt tot zondagmiddag 13.30 uur. Tijdens de retraite verblijf je standaard in een gedeelde tweepersoonskamer. Wil je liever alleen slapen? Dan is dit tegen extra betaling mogelijk. De kosten voor deze retraite hangen af van je inkomen. Hierdoor is de retraite voor iedereen toegankelijk.

Wil je meer informatie over de retraite? Dan verwijzen we je graag naar de website van het Dominicanenklooster Huissen.


5. Bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven’ | Gelderland

In Retraitecentrum Klein Sion kun je deelnemen aan het bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven’. Tijdens deze retraite ga je kijken naar waar je staat, waar je vandaan bent gekomen en waar je graag naartoe zou willen in je leven. Door middel van coaching en workshops krijg je een helder beeld van wat het is dat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. Tijdens deze retraite zal de focus liggen op bezinning, al mag tijdens de maaltijden wel gewoon gesproken worden. In de vrije tijd die je krijgt, kun je genieten van een wandeling in de natuurrijke omgeving van het centrum.

Details

Deze retraite wordt regelmatig in Retraitecentrum Klein Sion gehouden. De retraite start op donderdag of vrijdag en eindigt op zaterdag of zondag. Het programma duurt van 14.00 uur op de dag van aankomst tot 16.00 uur op de dag van vertrek. Een gedeelte van het programma is vrijblijvend, waardoor je er ook voor kunt kiezen om bepaalde onderdelen over te slaan om tijd voor jezelf te nemen. De kosten voor deze retraite zijn 327 euro. Dit is op basis van een eenpersoonskamer met volpension.

Wil je meer weten? Bekijk dan de website van Bezinningsvakanties.


6. Retraite op De Maanhoeve | Drenthe

Op De Maanhoeve in Drenthe worden regelmatig weekend retraites gehouden. Deze worden door Wim Heusinkveld en Ida te Lindert verzorgd en de leer van het boeddhisme is de grootste inspiratiebron voor deze retraites. Het thema en programma van de retraites verschilt steeds. Zo kun je een retraite uitkiezen die helemaal bij je past. De Maanhoeve ligt in een bosrijk gebied. In de buurt tref je ook een prachtige laagvlakte. Hierdoor leent de omgeving zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen.

Details

De retraites op De Maanhoeve beginnen op de dag van aankomst tussen 18.00 en 19.00 uur. De laatste dag duurt ongeveer tot 16.00 of 17.00 uur. Naast de retraites die De Maanhoeve zelf organiseert, wordt de locatie ook regelmatig gehuurd door mensen/bedrijven die hier hun retraites houden. De kosten voor een weekendretraite onder begeleiding van Wim en Ida zijn 165 euro. Daar komt nog dana (vrijgevigheid) bovenop. Dit is een bedrag dat je zelf mag bepalen en dat dient als inkomen voor Wim en Ida. Wil je graag een eenpersoonskamer boeken voor je verblijf? Dan is dit mogelijk. Hier betaal 10 euro per nacht extra voor.

Wil je meer weten? Bezoek dan de website van De Maanhoeve.


7. Detox, Wellness & Yoga Retreat Veluwe | Gelderland

Ben je op zoek naar een retraite om te detoxen? Dan is deze retraite van Lighthouse Works echt iets voor jou. Deze retraite is erg luxe, wat ervoor zorgt dat je jezelf echt even in de watten kunt leggen. Tijdens de retraite ga je sapvasten. Dit betekent dat je geen vast voedsel krijgt en enkel cold pressed sappen zal drinken. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en een meer rust in je hoofd en lijf.

Details

Tijdens deze retraite verblijf je in een luxe hotel met spa. Je hebt onbeperkt toegang tot het zwembad, de sauna en het Turks stoombad. Ook kun je onbeperkt gebruikmaken van de fitnessruimte en krijg je 4 Yogalessen. Daarnaast ga je dagelijks mediteren en wandelen. Wil je nóg meer ontspannen? Dan kun je tegen betaling een massage bijboeken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om als extra een aantal lichte hapjes toe te voegen, zodat je niet alleen op sap hoeft te leven. De kosten voor deze retraite zijn 499 euro op basis van een tweepersoonskamer. Wil je liever alleen slapen? Dan is dit tegen extra betaling mogelijk.

Wil je meer weten? Check dan de website van Lighthouse Works.


Andere weekend retraites in Nederland

Naast bovengenoemde weekend retraites zijn er natuurlijk nog veel meer leuke retraites in Nederland te vinden, waaronder de volgende:

  • Klooster Wandelretraite | Limburg
  • Stilte Retraite Klein Sion | Gelderland
  • Yoga, Meditatie en Mindfulness retraite in Centrum Helios | Gelderland
  • Retraite Voeding voor je Ziel | Drenthe

Leuke weekend retraites in Nederland

In dit artikel hebben we je voorzien van een aantal leuke weekend retraites in Nederland. Van retraites waarbij het voornamelijk draait om Yoga en meditatie, tot retraites die dienen om meer inzicht in jezelf en je gewoontes te krijgen. Welke retraite voor jou het leukst is, is voornamelijk afhankelijk van wat het is dat je zoekt. Wil je meer informatie over de retraites of wil je de programma’s bekijken? Dan verwijzen we je graag naar de websites van de aanbieders.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag