Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

25 tips voor een goedkope trip naar Parijs

25 tips voor een goedkope trip naar Parijs

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De stad van de liefde, stad van de mode of de lichtstad en Disneyland. Parijs staat bekend onder vele namen en dat is niet voor niets. Ze zijn namelijk allemaal gebaseerd op het echte karakter van de stad. Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje te brengen aan Parijs. Maar helaas ligt Parijs niet echt om de hoek en is over het algemeen niet de goedkoopste bestemming van Europa, waardoor een bezoekje zonder goede voorbereiding behoorlijk duur kan uitpakken. Wil jij zo goedkoop mogelijk naar Parijs? Wij geven je 25 onmisbare tips waarmee jouw weekendje, weekje of dagje wel héél goedkoop wordt.


Vervoer

Als eerste is het vervoer naar Parijs een belangrijk punt om op te besparen. Je moet namelijk eerst de reis van 500 kilometer zien te overbruggen. Hieronder beschrijven we alle opties, de kosten en de voordelen van die opties.

1. Trein

Vanaf meerdere stations in Nederland kun je de Thalys naar Parijs pakken. Vanaf Utrecht, Rotterdam en Amsterdam ben je door de hoge snelheid van de trein al binnen 2,5 tot 3,5 uur in Parijs. De kosten voor een ticket liggen tussen de 30 en 80 euro voor een enkeltje. De tickets zijn 90 dagen voor vertrek te boeken en worden duurder naarmate de trein voller komt te zitten. Iedere dag vertrekken er ongeveer 10 treinen richting Parijs. Er is dus altijd een tijdstip dat past bij je eigen agenda. Bekijk hoe je een treinreis naar Parijs boekt.

2. Bus

Een iets langzamere optie is de bus. Deze bussen vertrekken ook van verschillende opstapplaatsen en doen er gemiddeld 6-8 uur over om in Parijs te komen. Die extra reistijd zorgt ervoor dat een reisje naar Parijs een stuk goedkoper is dan met de trein. Je boekt namelijk al een retourtje vanaf 30 euro per persoon. Kun je slapen in een bus, dan kun je het beste de nachtbus nemen. Je komt dan ‘s ochtends om 6 uur al aan in Parijs, zodat je optimaal kunt genieten van je reis. Bekijk ook hoe je een dagtrip naar Parijs boekt.

3. Vliegtuig

Het vliegtuig is de snelste optie. Binnen iets meer dan een uur sta je namelijk al op het vliegveld van Parijs. Wel moet je natuurlijk op tijd op het vliegveld staan en opletten wat je wel en niet mee het vliegtuig in mag nemen. Afhankelijk van het tijdstip van je boeking, is vliegen naar Parijs één van de goedkopere opties. Je kunt namelijk al retourvluchten boeken vanaf 60 euro per persoon.

4. Auto

De auto is wellicht de meest comfortabele optie en wellicht de handigste optie als reist met kinderen. Je kunt vertrekken en stoppen waar en wanneer je maar wilt. De auto is waarschijnlijk de goedkoopste optie wanneer je met meer dan 3 of 4 personen naar Parijs gaat. Heen en weer naar Parijs is namelijk 1000 kilometer. Heeft je auto een verbruik van 1:15. Dan kost het je ongeveer 66 liter brandstof. Met een brandstofprijs van 1,60 euro, kost een retourtje met de auto dan ongeveer 106 euro. Rijd je nog zuiniger of zijn de benzineprijzen laag, dan komt de prijs lager uit. Ga je met de auto, dan moet je ook ergens parkeren. Bekijk hier waar je het beste kunt parkeren in Parijs.


blank

Vervoer ter plaatse

Als je in Parijs aankomt, dan zie je het direct. De stad is werkelijk enorm. Er wonen dan ook maar liefst 12 miljoen mensen in de stad. Wil je alle bezienswaardigheden zien, dan is het handig om ook ter plaatse vervoer te regelen. Lopend is het namelijk niet zo eenvoudig om Parijs echt goed te kunnen zien. We zetten hier enkele mogelijkheden op een rij.

5. Metrokaartje

Het metronetwerk van Parijs is enorm. Alle werkende inwoners moeten namelijk dagelijks naar hun werk kunnen en niet iedereen kan met de auto. Je kunt dus bijna overal komen met de metro. Een los metrokaartje kost je ongeveer 1,90 euro. Dit is voor een enkeltje die is niet gebonden aan een datum. Je kunt hiermee reizen met de metro, of met tram en bus. Het is ook mogelijk om een dagkaart te kopen. Ben je van plan veel te reizen, dan kan de prijs van 7,50 euro iets goedkoper zijn dan wanneer je losse kaartjes gekocht zou hebben. Let er wel op dat er verschillende zones zijn. Zone 1 en 2 zijn alleen voor het centrum. Zone 3 is voor de ring rondom het centrum en zone 4,5 en 6 zijn voor de buitengebieden. Die laatste drie zones zul je niet nodig hebben, tenzij je bijvoorbeeld naar Disneyland wilt met het openbaar vervoer.

6. Fietsen huren

Je denkt er misschien niet direct aan, maar Parijs is een fietsstad aan het worden. De afgelopen jaren is de overheid van Frankrijk bezig geweest om fietspaden aan te leggen. Als reactie daarop is het nu mogelijk om op verschillende plekken fietsen te huren. Dat is mooi, want wij als Nederlanders zijn natuurlijk helemaal gewend om alles op de fiets te doen. Sinds 2007 is er al een Velib’ Metropole programma, waarbij je een fiets kunt ophalen bij één van de honderden self-service locaties in Parijs. Vervolgens kun je ze ook gewoon weer overal op een station terugzetten. Dit systeem is in de laatste jaren uitgebreid waardoor fietsen huren een interessante en voordelige optie is om de stad te verkennen.

7. Hop-on Hop-off bussen

Hoewel het niet de goedkoopste manier van reizen is, zijn ze wel heel erg leuk. Hop-onn Hop-off bussen zijn normale bussen die de hele dag langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijden. Wanneer je ergens aankomt waar je wilt rondkijken, stap je gewoon uit. Vervolgens loop je een rondje en pak je de volgende bus naar de volgende bestemming. De kaartjes zijn wel wat aan de dure kant. Je bent voor één dag toeren vaak wel meer dan 20 euro per persoon kwijt.


Verblijf

Parijs heeft enkele peperdure vijfsterrenhotels in de toeristische gebieden. De kosten daarvan zijn genoeg om in één nacht een gemiddeld maandsalaris te verslinden. Maar vrees niet, want Parijs heeft ook enkele goedkope hotels in het aanbod. Hieronder vertellen we drie manieren hoe jij zo’n goedkope overnachting boekt.

8. Booking.com

Het is de grootste hotelwebsite van de wereld en het aanbod breidt zich nog steeds uit. Booking.com is de uitgelezen website voor het zoeken naar een goedkoop aanbod. Je kunt zelf bepalen wat je budget is en vervolgens op de kaart zoeken naar hotels die in de buurt liggen van je favoriete bezienswaardigheden. Wellicht kom je wel een goedkoop hotelletje tegen die een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren blijkt te hebben.

9. Groupon

Vrijwel iedereen kent Groupon. De website waar je spullen een stuk goedkoper kunt kopen dan in de winkel. Maar er komen ook regelmatig mooie reizen of hotels in Parijs voorbij. Zo verblijf je soms al voor 49 euro per nacht in een viersterrenhotel met uitzicht op de Seine. Wil je een goedkope hotelovernachting boeken en ben je redelijk flexibel met het boeken van de reis, dan is het zoeken op Groupon een aanrader.

10. Vakantieveilingen / Hotelkamerveiling

Net als Groupon vind je op deze twee website regelmatig leuke aanbiedingen voor mooie vakanties en reizen. Parijs is één van de bestemmingen die regelmatig in het aanbod naar voren komt. Omdat je kunt bieden op de hotels bepaal je zelf hoeveel je bereid bent om te betalen. Zijn er weinig mensen op internet, dan kan je zomaar het geluk hebben dat je voor slechts een paar tientjes een heel weekend in een prachtig hotel in Parijs verblijft.

11. Couchsurfing

Wil je helemaal gratis verblijven in Parijs? Dan kun je gaan couchsurfen. Je slaapt dan bij een inwoner van Parijs op de bank, of in een aparte slaapkamer. Dit is ook direct één van de beste manier om Parijs te ontdekken. Je ziet de stad namelijk door de ogen van de lokale bevolking, in plaats van een toeristisch hotel. Grote kans dat de lokale bewoners je veel meer kunnen vertellen of zelfs laten zien van ‘hun’ stad.


blank

Activiteiten & Dagprogramma

Een toegangsprijs hier, een entreekaartje daar. De bezienswaardigheden en activiteiten in Parijs vragen bijna allemaal een flink bedrag om naar binnen te mogen. Verblijf je een paar dagen en ben je geïnteresseerd in dit soort activiteiten, dan kunnen de kosten alsnog hoog oplopen. Daarom vertellen we je hier welke activiteiten je gratis of heel goedkoop kunt doen.

12. Gratis museumbezoekjes

Ben je tussen Oktober en Maart in Parijs? In dat geval kun je jezelf iedere eerste zondag van de maand trakteren op gratis museumbezoekjes. Deelnemende musea zijn onder andere Musée National d’Art Moderne, Musée des Arts et Métiers, Musee d’Orsay, Musée National de l’Orangerie, Musée National Jean-Jacques Henner, Cité de l’Architecture et du Patrimoine en Musée du Quai Branly – Jacques Chirac. Ben je jonger dan 26 jaar? Dan mag je in de overige maanden gratis naar binnen. Daarnaast kun je dan ook op vrijdag gratis naar het Louvre. Let er wel op dat het druk is op de dagen dat er gratis entree is.

13. Koop een museumpas

View this post on Instagram

🇫🇷 ✈︎France – Paris Day1. 📍『Cour Napoléon(ナポレオン広場) の Pyramide du Louvre(ルーヴル・ピラミッド)』 * * 時系列で振り返るParis。 ここから Parisでの ミュージアム巡りが始まる…!🖼🎨👣 (ルーヴルは最終日にとっておく♪) . . ミュージアムパスは、一応元取れたっぽい。笑 (4日間:62€=¥7630円) 1€=¥123円計算。 . 優先入場できるし、 なんせ その都度チケット購入しなくて良いのが便利だったなあ。 オルセー二回行けちゃったのも パスのお陰♪ . . ○Musée du Louvre(ルーブル美術館) ○Musée d’Orsay(オルセー美術館)×2回 ○Musée national de l’Orangerie(オランジュリー美術館) ○Centre Pompidou – Musée national d’art moderne(国立近代美術館ポンピドゥーセンター) ○Sainte-Chapelle(サント・シャペル教会) . . . #海外旅行 #フランス旅行 #パリ旅行 #France旅行 #Paris旅行 #GW旅行 #travel #Paristravel #landscape #worldtravel #sightseeing #instagood #PyramideduLouvre #ルーブルピラミッド #ルーブルピラミッド #MuséeduLouvre #ルーヴル美術館 #ルーブル美術館 #CourNapoléon #ナポレオン広場 #パリミュージアムパス #ParisMuseumPass

A post shared by か ん (@_k_a_n_s_t_a_g_r_a_m___s_p_z_) on

Een bezoekje aan Parijs betekent uiteraard ook dat je ook enkele museums moet bezoeken. Helaas zijn de toegangsprijzen behoorlijk hoog. Een museum pas (‘Paris Museum Pass‘) brengt daar al snel verandering in. Wil je meer dan 3 of 4 musea bezoeken, dan is die pas al goedkoper. Voor sommige museums betaal je namelijk wel 20 euro. Een ander voordeel is dat je met de museumpas alle rijen voor de kassa kunt overslaan. Dat betekent dat je dus geld én tijd bespaart met deze tip.

14. Drink een drankje in een hostel

Hoewel je misschien liever niet je slaapkamer deelt met 5 vreemden, betekent dat niet dat je hostels helemaal moet mijden. Het zijn plekken waar low-budget reizigers naartoe gaan. De cafés en barretjes in en rondom deze hostels zijn daarom qua prijs afgestemd op het budget van die reizigers. Soms heb je al een biertje voor 2 euro in een super gezellige bar.

15. Doe een gratis rondleiding

In iedere grote stad in de Europa kun je een gratis rondleiding doen. Ze worden georganiseerd door vrijwilligers die trots zijn op hun stad, of mensen die er enkele jaren geleden zijn komen wonen. De rondleidingen duren vaak één of enkele uren en je komt langs diverse hoogtepunten. Hoewel de rondleiding helemaal gratis is, kun je aan het einde vaak wel een fooi geven. Voor een paar euro heb je dan een groot deel van de stad gezien. Een kleine investering die het meer dan waard is.

16. Bestel kraanwater

Hoewel het soms een beetje goedkoop aanvoelt om te doen, is het in Parijs heel normaal. Kraanwater moet in de Franse hoofdstad namelijk gratis geschonken worden. Toch proberen de restaurants je flesjes water te serveren om extra geld te verdienen. Wees gewoon duidelijk wanneer je water besteld en zeg dat je het uit de kraan wilt hebben. Zeker op warme dagen kun je zo makkelijk geld besparen.

View this post on Instagram

#think #water #always #drink #pariswater 😎

A post shared by Francis Taieb (@snappandroll) on

Je kunt overigens zelf ook water tappen. Over Parijs verspreid staan namelijk maar liefst 800 waterfonteintjes waar je zelf je flesje bij kunt vullen.

17. Bezoek een gratis evenement

In de zomer komt Parijs helemaal tot leven. Vrijwel iedere avond is er wel iéts te beleven. Een open lucht bioscoop, optreden of festival zijn slechts enkele voorbeelden. Voorbeelden van leuke evenementen zijn het Paris Jazz Festival en Cinéma en Plein Air.

18. Ga niet shoppen

Hoewel Parijs de stad van de mode wordt genoemd, is het niet aan te raden om er te gaan shoppen. Tenminste, niet als je geld wilt besparen. De meeste modemerken zijn hier extreem duur en veel van de kleding die je hier vindt, kun je ook in Nederland kopen voor een goedkopere prijs. Houdt je portemonnee dus lekker in je zak en haal hem alleen tevoorschijn bij activiteiten die je alleen maar in Parijs kunt doen.

19. Bezoek het lokale VVV-kantoor

Wie weet er beter wat je kunt doen in Parijs dan het lokale VVV-kantoor? Breng aan het begin van je bezoek direct even een bezoekje aan het toeristische bezoekerscentrum en vraag of er nog gratis of goedkope activiteiten te doen zijn tijdens je verblijf. Grote kans dat je naar buiten loopt met een flinke verzameling flyers en brochures van activiteiten waar je anders nooit iets vanaf had geweten.

20. Bezoek Trocadéro Square

Het prachtige Trocadéro Square ligt aan de voet van de 320 meter hoge Eiffeltoren en is één van de meest populaire locaties om een goed shot van deze immense toren te krijgen. De omringende tuinen en grasvelden maken het een prachtige locatie om even te genieten van het uitzicht. Hoewel het uitzicht op Parijs vanaf de Eifeltoren het mooist is, is het zicht op de Eiffeltoren vanaf dit stukje Parijs het mooist.

21. Bezoek Parc du Champ de Mar

Precies aan de andere kant van de Eiffeltoren ligt nog een beroemd park. Parc de Champ de Mar is de tweede locatie waar je naartoe kunt om even te genieten van een prachtig uitzicht op de Eifeltoren. Je moet alleen even proberen een goede hoek te vinden voor de Eifeltoren Selfie, die je natuurlijk beslist gemaakt moet hebben vanaf dit park.

22. Organiseer een picknick

Uit eten gaan in Parijs is duur. Organiseer dus gewoon je eigen picknick. Koop een stokbrood, haal wat verse Franse kaasjes en een lekkere fles wijn en strijk neer op een plek waar je zich hebt op de Eifeltoren. Naast bijzonder goedkoop is dit ook nog eens een erg romantische activiteit.

23. Eet lunch

Wil je toch uit eten? Dan is het verstandig om te kiezen voor de lunch. De meeste mensen gaan namelijk uit eten met het diner, waardoor die tafels een stuk duurder zijn. En dat terwijl er ook met de lunch heerlijke gerechten worden geserveerd. Je kunt dan het beste op zoek naar een restaurant dat een vast menu aanbiedt voor in de middag. Voor 10, 15 of 20 euro kun je dan een vooraf vastgesteld driegangenmenu bestellen. Dat is een stuk goedkoper dan in de avond, maar nog steeds net zo lekker.

24. Eet buiten de stad

Parijs kent honderden restaurants. Een groot deel van die restaurants zit in het toeristische centrum en vraagt hoge prijzen voor een maaltijd. Dat terwijl er net buiten het centrum genoeg betere restaurants zitten met een veel lager prijskaartje. Kijk dus eens op websites zoals Yelp en The Fork. Die websites bevatten genoeg reviews waarmee je een goed beeld krijgt van de restaurants waar je de beste prijs/kwaliteit vindt.

25. Bezoek Basilica du Sacre Coeur

Ben je fan van oude gebouwen, gratis toegang en mooie zonsondergangen? In dat geval zit je hier helemaal goed. De Basilica du Sacre Coeur bevindt zich namelijk op een 180 meter hoge heuvel waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Dat is ook gelijk een mooie plek om te genieten van het mooie uitzicht op de Eiffeltoren. Ieder uur knipperen er namelijk duizenden lampjes op de toren, die vanuit de weide omgeving te zien zijn.


Zoals je ziet hoeft een reis naar Parijs helemaal niet zo duur te zijn. Zolang je het maar goed voorbereid kun je zelf een goedkope reis, een goedkoop verblijf én goedkoop dagprogramma samenstellen. Het is dus heel goed mogelijk om voor minder dan 150 euro per persoon een heel weekend naar Parijs te gaan. Wil je meer lezen over goedkope activiteiten in Parijs? Bekijk dan ook hoe je goedkoop naar Disneyland kunt gaan.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag