Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het beste vliegveld om op te vliegen in Barcelona?

Wat is het beste vliegveld om op te vliegen in Barcelona?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je een stedentrip of vakantie naar Barcelona wilt boeken, kun je kiezen uit verschillende vliegvelden in en om Barcelona om op te vliegen. Maar welk vliegveld kun je nu eigenlijk het beste kiezen? In dit artikel bespreken we de opties die je hebt wanneer je naar Barcelona wilt vliegen, en vertellen we je hoe je van de verschillende vliegvelden naar het centrum van Barcelona kunt reizen. Daarbij vermelden we om het je helemaal makkelijk te maken ook direct de prijzen en reistijd voor de reis van het vliegveld naar het centrum van Barcelona, zodat je precies weet waar je aan toe bent.


1. Barcelona-El Prat

In principe is er maar één vliegveld in Barcelona zelf, namelijk Barcelona-El Prat. Dit is het internationale vliegveld van Barcelona, wat ongeveer 15 tot 20 km buiten het centrum ligt. Naast Aeroport de Barcelona-El Prat heb je echter nog meer opties wanneer je per vliegtuig naar Barcelona wilt. Zo kun je ook op Girona en Reus vliegen. Deze vliegvelden liggen wel verder van Barcelona af, maar zijn zeker het overwegen waard wanneer je naar Barcelona wilt. Soms is het namelijk een stuk voordeliger om op een van deze vliegvelden te vliegen, dan wanneer je rechtstreeks naar Barcelona vliegt.

Aeroport de Barcelona-El Prat ligt ongeveer 15 tot 20 km buiten het centrum van Barcelona. Na ongeveer 2 tot 2,5 uur vliegen vanuit Nederland (afhankelijk vanaf welke luchthaven je vertrekt) kom je aan op Barcelona-El Prat. Vluchten naar dit vliegveld vertrekken zowel van Schiphol, als van Rotterdam Airport, Maastricht en Eindhoven. Soms is het voordeliger om vanaf Eindhoven of Rotterdam te vliegen, bekijk daarom altijd goed de aanbiedingen om uit te zoeken vanaf welk vliegveld je het goedkoopst naar Barcelona vliegt. Is de prijs van je ticket niet zo belangrijk voor je, dan kun je natuurlijk gewoon kiezen voor het vliegveld dat jouw voorkeur heeft.

Vanaf El Prat naar het centrum van Barcelona

Vanaf de luchthaven El Prat heb je verschillende opties om naar het centrum van Barcelona te komen. We zetten er hieronder een aantal voor je op een rij.

De Aerobus

De Aerobus is de snelste manier om van El Prat naar het centrum van Barcelona te komen. De tickets voor de Aerobus kosten zo rond de 6 euro voor een enkele reis en 11 euro voor een retourtje. Je kunt de tickets zowel bij de automaat in de bushalte kopen, als direct bij de chauffeur. Zorg er wel voor dat als je bij de chauffeur betaalt dat je dan niet met een biljet van 50 euro aankomt. De chauffeur zal dit hoogstwaarschijnlijk weigeren. Probeer dus altijd zo ‘klein’ mogelijk te betalen.

Vertrektijden

Barcelona-El Prat bestaat uit twee verschillende terminals en ook twee verschillen Aerobussen, namelijk:

  • Aerobus A1 van en naar Terminal 1 (Barcelona – Terminal 1. Terminal 1 – Barcelona)
  • Aerobus A2 van en naar Terminal 2 (Barcelona – Terminal 2. Terminal 2 – Barcelona)

De Aerobus rijdt zeven dagen per week en vertrekt gemiddeld elke 10 minuten tussen 5 uur ’s ochtends en iets na middernacht. De precieze vertrektijden en actuele situatie kun je vinden op de website van Aerobus.

Reisduur

De Aerobus doet er ongeveer een half uur over om van de luchthaven naar het centrum te komen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de tijd waarop je reist en de drukte op de weg. Vooral op de terugweg is het slim om iets eerder weg te gaan, zodat je niet je vlucht mist als het onverhoopt druk is op de weg.

Tip: Barcelona City Pass. Ben je van plan om de bekende toeristische trekpleisters als het Sagrada Familia en het Park Guëll te bezoeken? Dan is het wellicht interessant om een Barcelona City Pass aan te schaffen. Daarmee krijg je niet alleen gratis toegang tot het Sagrada Familia en het Park Guëll, maar ook nog eens gratis Hop On Hop Off Bus tickets, gratis Aerobus tickets, en korting op verschillende attracties en tours. De Barcelona City pass koop je hier.

De metro

Vanaf het vliegveld Barcelona-El Prat is het ook mogelijk om per metro naar het centrum te reizen. Om met de metro te reizen koop je een kaartje van rond de 5 euro bij een van de automaten op het metrostation. Houd er rekening mee dat de directe verbinding per metro wel naar de stad rijdt, maar niet in het centrum stopt, hiervoor zal je dus moeten overstappen. Wanneer de metro precies vertrekt en welke lijn je het beste kunt pakken voor jouw bestemming, staat duidelijk en uitgebreid beschreven op de informatieborden in het metrostation van het vliegveld.

Met de trein (alleen vanaf Terminal 2)

De trein (lijn R2) stopt in Barcelona op de volgende stations: Barcelona Airport – El Prat de Llobregat – Bellvitge – Barcelona Sants – Passeig de Gràcia – Barcelona Estació de França – Barcelona-El Clot – Aragó – Barcelona-St. Andreu Comtal.

De kosten voor een los kaartje zijn ongeveer €2,20.

Met de stadsbus (nummer 46)

Je kunt ook met de normale stadsbus richting het centrum reizen (nummer 46). Beter is om de Aerobus te nemen, omdat je met de stadsbus een stuk langer onderweg bent. De stadsbus is daarentegen wel iets goedkoper, namelijk: €2,20 voor een enkele reis.

Taxi

Wil je graag zonder gedoe naar je appartement of hotel reizen, dan kun je ook altijd nog met een taxi gaan. De taxi’s vind je direct voor de uitgang van het vliegveld. De kosten voor een taxi naar het centrum bedragen ongeveer tussen de 30 en 35 euro.


2. Girona

Het vliegveld van Girona (Aeroport de Girona-Costa Brava, of Gerona Airport) ligt ongeveer 90 kilometer van Barcelona. Vanaf zowel Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht kun je (bijna) dagelijks naar Girona vliegen. De grootste reden waarom mensen op Girona (of Reus) vliegen, is omdat het vaak een stuk goedkoper is.

Van Girona naar het centrum van Barcelona

Vanaf Girona kun je een rechtstreekse bus naar Barcelona nemen. Deze bus brengt je in ongeveer 1 uur en 20 minuten naar het centrum van Barcelona. De kosten voor deze reis zijn 16 euro voor een enkeltje en 25 euro voor een retour. Bus tickets koop je gemakkelijk bij een loket op het vliegveld. De vertrektijden van de bussen zijn afgestemd op de vluchten, dus er zullen altijd voldoende bussen aanwezig zijn. De bus stopt op Estació del Nord, dat naast het metrostation Arc de Triomf ligt.

Ook is het mogelijk om de trein of taxi te nemen, maar de bus is echt het handigst. Voor de trein moet je eerst naar Girona zelf reizen, wat een hoop extra tijd kost. De kosten voor een ritje met de taxi lopen dusdanig hoog op (zo rond de 140 euro) dat dat ook niet heel interessant is.


3. Reus

Aeroport de Reus ligt ongeveer op 100 km van Barcelona af. Vaak zijn vluchten naar dit vliegveld een stuk goedkoper dan naar Barcelona zelf, wat voor veel mensen de reden is dat ze op Reus vliegen. Vluchten naar Reus vertrekken vanaf Schiphol en Eindhoven.

Van Reus naar het centrum van Barcelona

Vanaf de luchthaven van Reus kun je een bus nemen naar Barcelona. De vertrektijden van deze bussen zijn afhankelijk van de vluchttijden. Tickets kun je op de luchthaven bij een van de loketten kopen of eventueel online bestellen. De rit naar Barcelona duurt ongeveer 1,5 uur en kost 27 euro voor een retourtje. De eindbestemming van deze bus is Estació de Sants, dat naast metro station Sant Estació ligt.

Mocht je de bus missen of om een andere reden liever anders willen reizen, dan kun je ook de bus (lijn 50) naar Reus nemen, en van daar de trein (R. Expres) naar Barcelona nemen. Je bent dan in totaal ongeveer 2 uur onderweg en betaalt zo’n €12,50 voor een enkele reis. Een taxi van Reus naar Barcelona is ook mogelijk, dan betaal je ongeveer 150 euro.


Het beste vliegveld om op te vliegen in Barcelona

Wat het beste vliegveld is om op te vliegen als je naar Barcelona wilt, hangt een beetje af van je wensen. Het vliegveld Barcelona-El Prat is de handigste optie, omdat je vanaf hier razendsnel in het centrum bent. Maar vaak is het voordeliger om op Girona of Reus te vliegen. Wat het beste is, is dus afhankelijk van wat voor jou het belangrijkste is. Wil je graag zo goedkoop mogelijk reizen? Dan is het wellicht aantrekkelijker om via Girona of Reus te reizen. Wil je graag snel en zonder gedoe reizen? Dan kun je het beste op Barcelona-El Prat vliegen. Check voordat je overgaat tot het boeken van tickets altijd even de acties van diverse luchtvaartmaatschappijen, zodat je niet onnodig veel betaalt voor je vlucht (en hotel).foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag