Wat te doen in Arnhem? 10 leuke activiteiten!

Wat te doen in Arnhem? 10 leuke activiteiten!

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2019

Ben jij wel eens in Arnhem geweest? Doen! In de hoofdstad van Gelderland is er van alles te beleven. Als je op zoek bent naar een leuke bestemming voor een dagje of een weekendje weg, is het dus zeer de moeite waard om Arnhem te overwegen. Arnhem heeft knusse dorpskernen, maar ook een hele moderne kant: de creatieve studenten van de stad zorgen voor een bruisende sfeer. Wat ga jij doen als je in Arnhem bent? Wat dacht je van een middag shoppen in het Modekwartier, een rondleiding door ondergronds Arnhem, of wil je meer van deze stad in de oorlogstijd weten? We zitten tien leuke activiteiten voor je op een rij. Veel plezier!


1: Bekijk het Feestaardvarken, midden in de stad

Als je in Arnhem bent, kun je er niet omheen – het Feestaardvarken! Dit gave kunstwerk is niet te missen, want het is een enorme aardvarken midden in de stad. Het kunstwerk is gemaakt door Florentijn Hofman, en was een cadeau van de Arnhemse dierentuin Burger’s Zoo aan de gemeente Arnhem, omdat de dierentuin in 2013 honderd jaar bestond. Je kunt – letterlijk en figuurlijk – niet om het Feestaardvarken mee: het is echt een symbool geworden van te stad, en fungeert ook als levensgroot speelobject voor kinderen. Als je met je kids een dagje naar Arnhem gaat, moet je hier dan ook zeker naartoe! Wist je dat het kunstwerk van het Feestaardvarken meer dan 160.000 kilo weegt? Zo krijg je al een aardig beeld van de enorme grootte van dit echte Arnhemse icoon.


2: Het beklimmen van de Eusebius kerk

Een ander symbool voor de stad Arnhem is de prachtige Eusebius kerk, die ook wel de Grote kerk wordt genoemd. Zoals elke stad een eigen toren heeft, is de Eusebius kerk het referentiepunt voor Arnhem. Deze prachtige kerk torent metershoog boven de stad uit, het hoogste punt is namelijk meer dan 73 meter. Zeker doen als je hier bent: beklim de Eusebius kerk en trakteer jezelf op een fantastisch uitzicht over de stad! De toren van deze kerk heeft een glazen lift die dwars door de kerktoren gaat. Beklimmen is dus misschien een groot woord, want je kunt zo instappen! Zo kunnen jong en oud genieten van het adembenemende uitzicht over de stad. Nadat je Arnhem op meer dan 73 meter hoogte hebt bewonderd, is het zeker de moeite waard om nog in de kerk te kijken: daar leer je meer over de geschiedenis van de stad, bewonder je grafkelders uit het jaar 1000 en kun je een van de zwaarste kerkklokken van Europa bekijken. Een aanrader voor als je in Arnhem bent!


3: Heerlijk relaxen in het Sonsbeekpark

Als je naar een stad gaat, hoeft dat niet te betekenen dat je je in de drukte moet begeven. Dat geldt helemaal voor Arnhem, want deze stad heeft een van de mooiste stadsparken van Nederland: het Sonsbeekpark. Het Sonsbeekpark is niet zo maar een park vol groen en water, maar je vind er van alles: het prachtige Huis Sonsbeek, bijvoorbeeld – de inwoners van Arnhem noemen Huis Sonsbeek ook wel de Witte Villa – of de prachtige oude korenmolen. Ook kun je een drankje doen of heerlijk dineren bij het theehuis in het park of de restaurants van het Sonsbeekpaviljoen of eetgelegenheid De Boerderij. Er zijn ook vaak leuke activiteiten in het park: wat dacht je van muziekfestivals zoals Park Open in de zomer, of een kerstmarkt in de winter? Het Sonsbeekpark is meer dan 65 hectare groot en je kunt er heerlijk wandelen door de heuvels, of gewoon lekker neerstrijken op een kleedje om van het weer te genieten.


4: Leer alles over water in het Nederlands Watermuseum

In het mooie Sonsbeekpark vind je ook een heel bijzonder museum: het Nederlands Watermuseum. In dit interactieve museum kun je van alles doen: door proefjes kom je alles te weten over water dat je kan drinken, watergebruik in Nederland én de rest van de wereld, en grondwater. Het Nederlands Watermuseum is leuk voor jong en oud: de proefjes zijn leerzaam voor elke leeftijd, het tochtje door het riool onder het Sonsbeekpark is spannend en een gedeelte van het museum is gevestigd in de historische Begijnenmolen, waarvan het prachtige uitzicht al een bucket list item is. Een aanrader, dus!


5: Maak kennis met allerlei dieren bij dierentuin Burger’s Zoo

Je las eerder in dit artikel al over het enorme kunstwerk van het Feestaardvarken. Wil je ook eens een levensechte aardvarken bekijken? Ga dan zeker naar Burger’s Zoo! In deze leuke dierentuin vind je een heleboel dieren. Wat dacht je van aapjes, leeuwen en giraffen? De dieren wonen in een verblijf die net lijkt op de oorspronkelijke leefomgeving, de zogenoemde eco displays. Bijzonder, toch? Bij Burger’s Zoo leer je meteen meer over de leefomgeving van de prachtige dieren die je ziet. Burger’s Zoo is een van de leukste dierentuinen van Nederland, en daarom ook een must do activiteit als je in Arnhem bent.


6: Leer meer over Arnhem in de oorlog bij Airborne at the Bridge

Hoeveel weet jij van de Slag om Arnhem? Dit is een ontzettend belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad – en de geschiedenis van Nederland. Bij Airborne at the Bridge hoor je het persoonlijke verhaal van de Britse en Duitse luitenants en de Nederlandse kapitein die vochten in de Slag om Arnhem in september 1944. Dit was een cruciaal onderdeel van de Operatie Market Garden, waarin Nederlandse bruggen gepoogd werden te veroveren door Amerikaanse, Britse en Poolse divisies. Zoals je waarschijnlijk weet, liep dit heel anders dan gepland… Bij Airborne at the Bridge kom je alles te weten van de heftige geschiedenis van de Slag om Arnhem, terwijl je uitkijkt op de beroemde John Frostbrug. Deze activiteit móét je eigenlijk doen als je in Arnhem bent, want dit museum laat een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis zien.


7: Bekijk ook zeker het Centraal Station van Arnhem

Of je nou met de trein of met de auto naar Arnhem gaat, je moet bij het bezoeken van deze stad ook het Centraal Station bekijken. De stad is namelijk trots op het station, dat erg lang in de steigers stond. Sinds 2015 is het station van de hand van architect Bas van Berkel in volle glorie te bewonderen. Vooral het golvende dak – wat door de bewoners van Arnhem ook wel de wokkel wordt genoemd – is heel bijzonder om te zien. Kijk dus goed om je heen als je op het station bent! Op het station kun je meteen wat meer informatie over de stad verzamelen, want het VVV kantoor van Arnhem zit ook op deze plek.


8: Shop till you drop bij het Modekwartier

Hou je wel van winkelen? Dan zit je in Arnhem goed, want je vind hier talloze leuke winkels en grote ketens als H&M en Primark. We raden je aan op het Modekwartier in de wijk Klarendal te bezoeken. Hier vind je namelijk ontzettend veel bijzondere winkels, galerieën en studio’s, waar je de meest unieke producten kunt scoren. Arnhem is een creatieve stad: de kunstacademie is hier bijvoorbeeld gevestigd, en dat merk je. Het aanstormend talent van de stad is gevestigd in het Modekwartier, waar ze in hun ateliers en werkplaatsen hun werk laten zien. Gaaf, toch? Ga ook zeker naar de zeven straatjes, waar je leuke boetiekjes en speciaalzaken met delicatessen vindt. In Arnhem kan iedereen wat leuks scoren – jong en oud, man of vrouw: er is voor ieder een leuke winkel te vinden.


9: Ontdek ondergrond Arnhem en maak een stadswandeling door de kelders

Deze activiteit is wel heel bijzonder: met Stichting Gilde kun je een unieke stadswandeling maken ónder Arnhem! Onder de winkelstraten van de oude binnenstad vind je namelijk meer dan 35 middeleeuwse kelders. Tijdens een spannende wandeling ga je samen met een gids van Stichting Gilde op ontdekkingsreis door de kelders, die inmiddels een historisch monument zijn. Hoe gaaf is het dat je Arnhem onder de grond hebt gezien? Zeker doen!


10: Ga terug in de tijd bij het Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum in Arnhem is echt anders dan andere musea: je gaat hier namelijk helemaal terug in de tijd. Zodra je door de ingang van het museum bent, ben je opeens in het verleden beland. In het museum laten acteurs zien hoe Nederlanders vroeger leefden, welke producten zij gebruikten en wat voor beroepen ze uitoefenden. De bewoners vertellen je over hun werk als smid of drukker, en je kunt klederdracht, historische woningen en molens bewonderen. Echt bijzonder! Ook kun je allerlei oud Hollandse spelletjes spelen, en bijvoorbeeld ervaren hoe het was om in die tijd in de schoolbanken te zitten. Je zult bij het Openluchtmuseum gegarandeerd een dag beleven om nooit meer te vergeten!

In de hoofdstad van Gelderland is er genoeg te beleven! Arnhem heeft ontzettend veel leuke activiteiten voor jong en oud te bieden. Wat dacht je van gave musea als het Openluchtmuseum of het Nederlands Watermuseum? Je kunt in Arnhem ook fantastisch winkelen in bijvoorbeeld het creatieve Modekwartier, of juist relaxen en genieten van het weer in het enorme Sonsbeekpark. Ook het bezoeken van dierentuin Burger’s Zoo is zeer de moeite waard, net als een spannende tour door de ondergrondse monumentale kelders onder de winkelstraten. Veel plezier in Arnhem!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag