Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Dagje weg in Maastricht. Wat te doen in Maastricht?

Dagje weg in Maastricht. Wat te doen in Maastricht?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Maastricht is een schitterende stad die jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen uit binnen- en buitenland wordt bezocht. Wil je binnenkort ook een bezoekje brengen aan de meest bourgondische stad van Nederland? Dan kan het nog een flinke uitdaging zijn om te kiezen uit alle bekende en minder bekende toeristische trekpleisters die je er vindt. Wij hebben daarom voor jou tien leuke bezienswaardigheden en activiteiten verzameld die je eigenlijk niet mag missen als je een dagje in Maastricht doorbrengt.


Het Vrijthof in hartje Maastricht

Een mooi beginpunt voor je bezoek aan Maastricht is het Vrijthof. Dit grote plein (het grootste van de stad) is omringd door prachtige gebouwen, waaronder maar liefst 38 rijksmonumenten. De bekendste daarvan zijn bijvoorbeeld de zogenaamde kerkentweeling, die bestaat uit de Sint-Servaas en Sint-Jan. Deze beide kerken zijn tegen betaling te bezoeken, zo kun je bijvoorbeeld de toren van de Sint-Servaas beklimmen en word je voor dat harde werk beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Andere mooie gebouwen die je aan het Vrijthof vindt zijn onder meer het neoclassicistische Generaalshuis, het voormalig hoofdpostkantoor en het oudste nog bestaande woonhuis van Maastricht. Daarnaast liggen er tal van eetgelegenheden en cafeetjes aan het plein, waar je even heerlijk tot rust kunt komen en tegelijkertijd kunt genieten van alle historische architectuur om je heen. Zo is het Vrijthof bijvoorbeeld ook een mooie tussenstop wanneer je in Maastricht komt winkelen.


blank

Een rondvaart op de Maas

Een bezoekje aan Maastricht is eigenlijk niet compleet zonder een rondvaart over de rivier waar de stad zijn naam aan ontleent. Rederij Stiphorst verzorgt rondvaarten over de Maas voor kleine en grote gezelschappen waarmee je Maastricht op een leuke en ontspannen manier kunt ontdekken. Een toeristische rondvaart door Maastricht duurt iets minder dan een uur, waardoor er genoeg tijd overblijft voor andere activiteiten.

Naast de reguliere rondvaarten met een van de vijf rondvaartboten van de rederij zijn er ook tal van verschillende evenementen te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld een dagje heen en weer varen naar Luik, tijdens een rondvaart van een pannenkoek  genieten of aan boord brunchen. Maar ook wanneer je een gewone rondvaart maakt kun je op het schip natuurlijk een lekkere versnapering nuttigen, zoals allerlei verschillende koude en warme dranken maar uiteraard ook een stukje heerlijke Limburgse vlaai.


blank

De mergelgrotten van de Sint-Pietersberg

De mergelgrotten van Maastricht liggen onder de Sint-Pietersberg en zijn onder begeleiding van een gids te bezoeken. Het gangenstelsel is een waar labyrint van meer dan 20.000 gangen en een totale lengte van 250 kilometer, waarvan slechts een klein deel te bezoeken is. De gangen zijn ontstaan doordat mensen er honderden jaren lang mergel hebben gewonnen, bijvoorbeeld om huizen van te bouwen. Eigenlijk zijn de mergelgrotten dus ook geen echte grootten maar mergelgroeven.

Tijdens een rondleiding door het noordelijke deel van de mergelgrotten kom je tal van prachtige bezienswaardigheden tegen. Zoals bijvoorbeeld de koepel, waar de inwoners van Maastricht al eeuwenlang een veilige schuilplaats hebben. In de Kluis is een veilige bewaarplaats gemaakt voor Nederlandse meesterwerken, zoals de Nachtwacht. Ook zijn er heel veel mooie muurtekeningen te bewonderen tijdens de route. Natuurlijk is het sowieso een hele ervaring om zo diep onder de grond te kunnen rondlopen, want het is er altijd stil en koel (neem dus een jas mee!).


blank

De kazematten van Maastricht

De kazematten van Maastricht zijn een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin en bestaan uit een gangenstelsel van meer dan 14 kilometer lang. Deze gangen werden oorspronkelijk gebruikt om de stad te kunnen verdedigen als een buitenlandse mogendheid op het punt stond aan te vallen, maar ook in de Tweede Wereldoorlog boden de kazematten nog een veilig heenkomen voor meer dan 25.000 mensen.

De gids laat tijdens een leerzame rondleiding alle interessantste plekjes zien van de kazematten. De kazematten die bezichtigd kunnen worden liggen in de buurt van Fort Sint Pieter nabij de Pietersberg. Een bezoekje aan zowel het fort als de kazematten, maar bijvoorbeeld ook de nabij gelegen ENCI-steengroeve, is dus prima met elkaar te combineren. Op de Sint-Pietersberg zijn ook tal van wandelroutes te vinden waar het vooral bij zonnig weer heerlijk is om even rond te lopen en van het uitzicht over Maastricht en een deel van België te genieten. Hier eindigt bijvoorbeeld ook het bekendste wandelpad van Nederland: het Pieterpad.


blank

De schatkamer van Basiliek Sint Servaas

Liefhebbers van cultuur en historie kunnen hun hart ophalen in de schatkamer van de Basiliek Sint Servaas. Daar worden relieken van heiligen en andere historisch bijzondere voorwerpen en kerkschatten tentoongesteld. Zo vind je er bijvoorbeeld de Noodkist, een schrijn met daarin de stoffelijke overblijfselen van Sint Servaas. De schatkamer beschikt ook over een zeer rijke verzameling zijden stoffen uit het Verre Oosten, waarvan de oudste dateren uit de vierde eeuw.

De betaalde entree geeft niet alleen toegang tot de Schatkamer, maar ook tot de Basiliek zelf. Een wandeling door de kerk is ook erg de moeite waard. Op gezette tijden kan dit ook onder begeleiding van een gastvrouw, die natuurlijk alle vragen die je hebt met plezier zal beantwoorden. Je kunt elke dag terecht vanaf 10 uur in de ochtend tot  5 uur ‘s avonds, behalve op zondagen en kerkelijke feestdagen want dan opent de Basiliek pas tussen de middag zijn deuren voor het publiek.


blank

Het Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht mag bogen op enkele indrukwekkende kunstcollecties, met zowel klassieke als moderne werken. En er is dus altijd wat moois te zien voor iedereen die kunst een warm hart toedraagt. Zoals bijvoorbeeld de prachtige middeleeuwse beeldhouwwerken of de vele schilderijen van overwegend Zuid-Nederlandse schilders zoals Rubens, Van Dijck en Jordaens. Daarnaast is er ook een imposante collectie hedendaagse kunst die onder meer bestaat uit een verzameling werken uit het Amerikaans minimalisme.

Het Bonnefantenmuseum heet zo omdat het tot 1978 was gevestigd in het Bonnefantenklooster in de binnenstad. Tegenwoordig is het gevestigd in een markant gebouw aan de Maas, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Voor en/of na een bezoek aan het museum kan er wat worden gedronken in het museumcafé Ipanema.


blank

Maastrichtse restaurants voor bourgondisch genieten

Wanneer je op en top wilt genieten van bourgondisch Maastricht is een etentje in een van de vele restaurants natuurlijk een mooie afsluiting van de dag. Je kunt jezelf daarbij natuurlijk laten verrassen door zelf een leuk restaurant te kiezen tijdens een rondwandeling door de stad. Er zijn echter ook enkele zeer gerenommeerde restaurants in Maastricht waar je op niveau culinair kunt genieten.

We pikken er hier alvast drie restaurants uit die niet alleen toeristen maar ook Maastrichtenaren zelf graag bezoeken. Let er wel op dat bij deze restaurants reserveren vaak noodzakelijk is:

  • Café Sjiek is in tegenstelling tot wat de naam suggereert een informeel eetcafé met een ongedwongen sfeer waar je heerlijk kunt dineren met de volledig Frans-Belgische kaart.
  • Restaurant Rozemarijn heeft een klassieke keuken en is erg mooi ingericht. Hier kun je terecht voor lekkere gerechten en een gezellige inrichting.
  • Restaurant Beluga beschikt over twee Michelinsterren. Je kunt er echter niet alleen genieten van creatieve gerechten van topkwaliteit maar ook van de warme en huiselijke sfeer.

blank

Een solextocht door Maastricht en omgeving

Een heel bijzondere en leuke manier om Maastricht en de directe omgeving te verkennen is het maken van een solextocht. Vooral in de heuvels rond de stad is het erg fijn om even niet te hoeven lopen of fietsen, maar ook in Maastricht zelf kun je prima met je tweewieler uit de voeten. Zonder veel moeite kun je zo aardig wat afstand afleggen en kun je het vervoermiddel dus bijvoorbeeld gebruiken om in korte tijd zoveel mogelijk van de stad te zien.

Ook erg leuk is het om met mee te doen aan een georganiseerde solextocht. Hierbij rijd je in groepsverband op een solex een route door Maastricht en de omringende heuvels. Dat is leuk voor een familiedag, maar ook voor een bedrijfsuitje of een vrijgezellenfeest. Naast een solex kun je overigens ook een elegante e-bike, een normale scooter of een mooie Vespa huren voor een ritje door Maastricht.


blank

Speeltuin Fort Willem

Moeten je kinderen na alle culturele bezienswaardigheden echt even wat stoom afblazen? Dan kan dat uitstekend in Speeltuin Fort Willem. Al generaties zorgt deze grote speeltuin voor heel veel speelplezier, niet alleen bij de lokale jeugd maar ook bij kinderen die in Maastricht op bezoek zijn. Voor maar een paar euro kan er heerlijk gespeeld worden op tal van leuke en spannende speeltoestellen. Spelen met water en zand, op ontdekking tussen alle bomen en struiken of gewoon ravotten op de vele klim- klauter en speeltoestellen in de speeltuin is voor elk kind goed voor urenlang plezier.

Naast de speeltuin met al zijn toestellen kan er ook midgetgolf worden gespeeld, is er een mooie Jeu de Boules baan en hebben de kinderen de beschikking over een zwembad met een veilig laag waterniveau. Ook heel bijzonder is de natuurspeeltuin, een parcours met allerlei obstakels waar kinderen al spelenderwijs van alles leren over de natuur. Voor de kleinste kinderen is er tot slot ook een afgeschermde peuterspeeltuin waar ze veilig kunnen spelen.


blank

Stoombierbrouwerij De Keyzer

Ben je een liefhebber van bier en heb je op een zaterdagmiddag in Maastricht een paar uurtjes tijd over? Bezoek dan eens Bierbrouwerij De Keyzer want daar kun je met eigen ogen zien hoe vroeger met behulp van stoom het lekkerste ambachtelijke bier werd gebrouwen. Zo’n 200 jaar geleden telde Maastricht maar liefst 30 van deze brouwerijen, waarvan alleen stadsbrouwerij De Keyzer nu nog over is gebleven.

Tijdens een rondleiding door de brouwerij krijg je de imposante stoommachines te zien waarmee al heel lang op precies dezelfde manier bier wordt gebrouwen. En natuurlijk kun je na de rondleiding ook proeven van veel van de lekkere biersoorten die hier gemaakt worden. Een leuk uitje voor niet alleen de echte fijnproever, maar voor iedereen die interesse heeft in oude machines, ambachtelijke producten en de Maastrichtse cultuur in het algemeen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag