Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 tips voor een dagje Amsterdam

15 tips voor een dagje Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

“Amsterdam, Amsterdam. De stad waar alles kan…” – Maggie Macneal verwoordde het zo mooi. Want in onze hoofdstad is nu eenmaal van alles aan de gang. Er is zoveel te zien. Zoveel te beleven. Het is dan ook een knap lastige opgave om in een dagje Amsterdam alles te ontdekken wat de stad te bieden heeft. Om je een handje te helpen hebben we daarom de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.


Een dagje Amsterdam

De één wilt er nooit meer weg en de ander moet er met geen haren op zijn hoofd aan denken om er doorheen te slenteren. Zoveel mensen, zoveel wensen. Je houdt van Amsterdam of je verafschuwt de stad. Neemt niet weg dat een dagje Amsterdam eigenlijk voor iedereen wel leuk is. Zelfs als je niets op hebt met de ‘grote stad’. Van jong tot oud zijn er genoeg zaken die je eigenlijk niet mag missen.

Natuurlijk kunnen we ze in dit artikel niet allemaal benoemen, de must-see’s en must-do’s in Amsterdam. Zoals we in het begin van het artikel al stelden heeft Amsterdam zó ontzettend veel te bieden dat je nooit alles in 1 dagje kunt ontdekken. We beginnen daarom met een tip waarvan we hopen dat je hem van harte neemt: huur een fiets als je een dagje in Amsterdam bent!


Huur een fiets!

Ja, het openbaar vervoer is prima en ja, lopend kom je ook overal. Maar de fiets is niet voor niets hét vervoersmiddel in Amsterdam. Razendsnel verplaats je je van A naar B waardoor je in hetzelfde tijdsbestek véél meer kunt zien. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven te vinden in de Amsterdamse binnenstad. Stap er dus vooral een binnen als je in Amsterdam bent en verken de stad zoals de echte Amsterdammers dat ook doen!

Op zoek naar meer uitdaging dan de normale fiets? Een andere optie om Amsterdam te verkennen is de waterfiets. Bekijk hier alle informatie over plekken om te waterfietsen in amsterdam.


Amsterdamse grachtengordel

blank

Waar een klein land groot in kan zijn. Het blijft bizar dat we als piepklein landje ooit de halve wereld veroverden. Los van wat je er van vindt, is het de moeite waard om de glorie van weleer te gaan bekijken en in Amsterdam ben je dan helemaal op de juiste plek. De statige herenhuizen die rond het historische centrum van Amsterdam liggen zijn bekend over de gehele wereld. Hier is de rijkdom van toen nog echt goed te zien en logischerwijs mag je ze dus niet missen als je een dagje weg bent in Amsterdam.


Rijksmuseum of 1 van de vele andere musea

Het vernieuwde Rijksmuseum staat hoog op het verlanglijstje van mensen die de stad aandoen. Niet gek, want het weerspiegelt prachtig de geschiedenis van Nederland. In chronologische volgorde ontdek je de Nederlandse geschiedenis: van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Extra aandacht is er natuurlijk voor hét pronkstuk van het museum: de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Daarnaast zijn er nog meer stukken van Nederlandse grootheden te vinden. Je vindt er onder meer schilderijen van Vermeer, Mondriaan en Frans Hals. Absoluut een museum dat je MOET bezoeken als je toch al in Amsterdam bent.


De Wallen

Oke. Misschien niet echt geschikt voor iedereen, maar natuurlijk wel iconisch voor onze hoofdstad. De rosse buurt is een ware hotspot voor toeristen en dagjesmensen, maar ook voor de ‘gewone’ Amsterdammer. Een gedeelte in het centrum dat je dus wel gezien moet hebben als je in Amsterdam vertoeft. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in ‘de werkzaamheden’ die er plaatsvinden, let dan vooral op de architectuur hier. Dit stukje Amsterdam behoort namelijk tot het oudste gedeelte van de binnenstad en dat is terug te zien aan de oude steegjes, gevels en kerken die hier al eeuwenlang staan. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om toeristen te kijken hier, want velen weten niet wat ze zien. Simpelweg omdat het in het land van herkomst volledig uit den boze is wat er op de Wallen allemaal plaatsvindt.


Het Rembrandthuis

Alhoewel de schilder van Leidse komaf is, bracht Rembrandt van Rijn een groot gedeelte van zijn leven door in Amsterdam. In het monumentale pand in de binnenstad wat nu het Rembrandthuis wordt genoemd, woonde de grootmeester van 1639 tot 1658. Zeer zorgvuldig is getracht het huis weer in te delen zoals in de tijd dat Rembrandt er woonde en aan de muren vind je zo’n 260 etsen van zijn hand. Tevens zijn er schilderijen te bewonderen van tijdgenoten van Rembrandt. Zeker het bezoeken waard dus als je geïnteresseerd bent in (misschien wel) de grootste schilder die we kennen.


Het Anne Frank huis

Een hele andere stemming hangt er in het Anne Frank huis. Het is haast onmogelijk om emotieloos door de kamers te lopen waar Anne en haar familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken. Een must-see dus wel als je in Amsterdam bent, maar houd er rekening mee dat je enigszins aangeslagen kunt zijn als je klaar bent met de rondleiding. Hoe fijn, leuk en gezellig Amsterdam ook kan zijn: hier, in dit huis, word je herinnerd aan een treurig stukje geschiedenis waarbij veelal de gedachte “dit nooit weer” automatisch bij je opkomt.


Het Vondelpark

blank

Van een ‘donker’ stukje Amsterdam gaan we naar het punt in Amsterdam waar de zon volop schijnt: het Vondelpark. Vooral in de zomermaanden is dit misschien wel het fijnste stukje in Amsterdam om te vertoeven. Strijk neer in het groene gras aan de vijver en geniet van alle lachende gezichten om je heen. Bij mooi weer is het immers een drukte van jewelste in het Vondelpark en chagrijnige mensen zul je er vrijwel niet treffen op zo’n moment. Extra tip (mits je er van houdt): combineer de volgende tip die we je geven met het Vondelpark. Happiness gegarandeerd!

Bekijk hier de leukste parken van Amsterdam »


Coffeeshop bezoeken

Een derde van alle Nederlandse coffeeshops bevindt zich in Amsterdam. Op vrijwel elke straathoek in het centrum vind je er wel één en eigenlijk mag je een bezoekje aan de coffeeshop dan ook niet overslaan als je in Amsterdam bent. Officieel gezien mag je in de coffeeshop en de openbare ruimte niet (meer) blowen en/of roken, maar in Amsterdam kan praktisch alles. Je kunt dus gewoon wereldberoemde coffeeshops als The Bulldog, The Grasshopper, Barney’s, De Dampkring of Boerejongens bezoeken en ter plaatse je jointje roken.


De Dam

Het is haast onmogelijk om dit plein te missen als je in Amsterdam bent. Als je vanaf het Centraal Station richting de grachten loopt kom je er automatisch langs. Dit historische hart van de stad staat centraal voor tal van evenementen en biedt buiten deze evenementen om ook genoeg bekijks. Je vindt er onder meer het koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Onder meer de Nationale Dodenherdenking op 4 mei vindt plaats bij dit monument. Vanaf de Dam kun je vervolgens werkelijk alle kanten uit. Bekende straten als Nieuwendijk, de Kalverstraat, Warmoesstraat en de Nes komen allen op de Dam uit.


Madame Tussauds

Als je dan toch op de Dam bent kun je net zo goed even een kijkje gaan nemen in het wereldberoemde Madame Tussauds. Maak een selfie met beroemdheden als Enzo Knol, Afrojack, Obama, Koning Willem Alexander en Marilyn Monroe. Het wassenbeeldenmuseum trekt sinds 1971 mensen van heinde en verre en geldt als één van de belangrijkere trekpleisters in Amsterdam.


De 9 straatjes

Shopliefhebbers kunnen sowieso hun hart wel ophalen in Amsterdam, maar de echte kenners gaan natuurlijk naar het gebied in de Jordaan dat bekend staat als ‘de 9 straatjes’. Hier vind je unieke winkeltjes met vinyl, sieraden, kleding en vintage meubels. Honger of dorst gekregen van al dat winkelen? Dan puilt het gebied uit van de hippe restaurantjes en barretjes waar je een drankje kunt nuttigen of een lekker hapje kunt eten.


De Jordaan

blank

Zoals gezegd liggen de 9 straatjes middenin de Jordaan, een gebied dat begrensd wordt door het water van de Prinsengracht, de Brouwersgracht, de Lijnbaansgracht en de Leidsegracht. Deze iconische volksbuurt is een must-see als je in Amsterdam bent, alleen al vanwege de historie. Echte Amsterdammers wonen er nog steeds en tal van beroemdheden komen er vandaan. Iconische Amsterdammer zoals onder meer René Froger, Koos Alberts, Lil Kleine en Willem Holleeder groeiden er op. Ga je er ‘s avonds een drankje doen in één van de vele (bruine) café’s? Houd er dan rekening mee dat je veelal de hele avond oer-Hollandse muziek ten gehore krijgt. Voor de liefhebber dé reden om er te vertoeven natuurlijk.


De Pijp

Die andere typische Amsterdamse volksbuurt is De Pijp. Alhoewel De Pijp tegenwoordig een mengelmoes is van de oorspronkelijke autochtone Amsterdammers, (nieuwe) allochtonen en (internationale) studenten, voel je hier de traditie nog wel. Ook deze volksbuurt heeft weer tal van beroemde Nederlanders opgeleverd. De bekendste inwoner van De Pijp is wijlen André Hazes. Hij werd er op 30 juni in 1951 geboren. Andere BN’ers die in De Pijp wonen of er gewoond hebben zijn onder meer Piet Bakker, Piet Mondriaan, Herman Gorter, Carel Willink, Carice van Houten, Halina Reijn en Douwe Bob. Aanrader in De Pijp is een bezoekje aan de Albert Cuyp markt. Deze is van maandag tot zaterdag geopend en herbergt een mooie mengelmoes van inwoners van Amsterdam, buitenlandse toeristen en dagjesmensen.


Het Begijnhof

In een stad die praktisch helemaal is volgebouwd ligt een prachtig hofje verscholen waar de tijd stil te lijkt hebben gestaan. Als je het Begijnhof bezoekt doe je letterlijk een stap terug in de tijd. Het hofje ligt namelijk nog op middeleeuws straatniveau: ruim een meter lager dan de rest van de binnenstad. Het hof is gesticht voor de Begijnen en nog steeds wonen er alleen maar vrouwen in het hofje. Rond de groene oase van rust vind je popperige huizen uit de 14e eeuw. Een prachtig stukje historie wat je eigenlijk niet mag missen als je een dagje in Amsterdam bent dus.


Rondvaart (by night)

 

Een must-do als je voor een dagje in Amsterdam bent is toch wel de rondvaart over het Amsterdamse water. Je bekijkt de stad vanuit een heel ander perspectief dan wanneer je er doorheen slentert en alleen daarom al is het meer dan de moeite waard. Zowel overdag, als ‘s avonds is het mogelijk om op de rondvaartboot te stappen en voor beiden valt wat te zeggen. Mocht je in de luxe positie zijn om het allebei te ervaren, dan zeggen wij “vooral doen”!

Bekijk hier alles wat je moet weten voor een rondvaart in Amsterdam »

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag