Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 plekken om te waterfietsen in Amsterdam

5 plekken om te waterfietsen in Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Amsterdam wordt gekenmerkt door de wereldberoemde grachten, waaraan tal van bezienswaardigheden liggen. De waterfiets is een leuke en ontspannen manier om de grachten te verkennen. Vanaf het water heb je een hele andere kijk op de stad. Terwijl je je ogen uitkijkt, ben je ook nog eens hartstikke sportief bezig! Win-win. Genoeg reden om in Amsterdam te gaan waterfietsen, dus. Maar waar kun je heen? In dit artikel bespreken we de beste 5 plekken om te gaan waterfietsen in Amsterdam.


Plek 1,2,3 en 4: door de Amsterdamse grachten

De meest voor de hand liggende plek om te gaan waterfietsen in Amsterdam, zijn de Amsterdamse grachten. Dat is overigens geen straf: vanaf het water liggen de hoogtepunten van Amsterdam letterlijk en figuurlijk aan je voeten! Eigenlijk is geen stukje water hetzelfde. Tussen elke brug vind je nieuwe bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke musea zoals Foam, Anne Frank Huis en het fotografiemuseum Huis Marseille. Maar denk ook aan hoogstandjes op het gebied van architectuur, zoals de Westerkerk, de Stadsarchieven en de Zeven Bruggen. Bij de meeste verhuurbedrijven kun je kiezen uit een paar routes die deels overlappen, deels van elkaar verschillen. Gemiddeld ben je 1.5 uur bezig per route. Er zijn vier grote steigers waar jouw waterfietstocht kan beginnen. Dat zijn tevens de 4 belangrijkste plekken in Amsterdam waar je kunt gaan waterfietsen:

  1. Leidseplein
  2. Rijksmuseum
  3. Westerkerk (Anne Frank Huis
  4. Hoek Keizersgracht / Leidsestraat

Voordat je te water gaat, krijg je een overzichtsfolder mee. In dit overzicht staat een plattegrond, zodat je niet verdwaalt. Tevens is er een overzicht van de hoogtepunten die je onderweg tegen zult komen. De beste verhuurbedrijven om te gaan waterfietsen in de binnenstad van Amsterdam, zijn Canal Bike en Stromma. Beide verhuurders zullen wij hieronder toelichten.

Canal Bike Amsterdam

Canal Bike is al sinds 1984 een begrip in Amsterdam en omstreken. In de afgelopen decennia is waterfietsen – mede met behulp van Canal Bike – uitgegroeid tot een van de leukste grachtenattracties van Amsterdam. Met z’n allen trap je tegen de trappers van de waterfiets en glijd je gemoedelijk door de grachten heen. Het is een actief en gezellig uitje waar kinderen over het algemeen gek op zijn! Canal Bike Amsterdam heeft vier vertrekpunten: Leidseplein, Rijksmuseum, Westerkerk (Anne Frankhuis) en Hoek Keizersgracht/Leidsestraat. Het tarief bedraagt €8 voor 1 uur, €11 voor 1.5 uur en €14 voor 2 uur. Je betaalt een borg van €20 en je betaalt €2 als je de waterfiets bij een andere steiger in wilt leveren.

Stromma Pedal Boat

Stromma is een groot botenverhuurbedrijf in Amsterdam. Een van de diensten die ze aanbieden, zijn waterfietsen. Je kunt hier kiezen uit twee routes: die van 1 uur (vanaf €10) en die van 1.5 uur (vanaf €15). Op hun website kun je de verschillende routes bekijken om zo uit te maken welke het beste bij je past. Let op: bij dit verhuurbedrijf reserveer je niet voor een bepaalde tijd of locatie. Je krijgt ter plekke te horen hoe laat en waar je ongeveer van start kunt. In de tussentijd kun je lekker aan het water zitten genieten van het uitzicht of je kunt je alvast inlezen in de route.


Plek 5: Op het meer van het Amsterdamse bos

De meeste waterfietsen zijn te huur in Amsterdam. Dat is best logisch, want toeristen zijn vooral benieuwd naar het oude centrum en de bijbehorende bezienswaardigheden. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je aan de drukte van de stad wilt ontsnappen door te gaan varen / fietsen in een natuurlijke omgeving. Amsterdam is behoorlijk druk en volgebouwd, dus er zijn niet zo heel veel plekken waar je dit kunt doen, tenzij je de provincie intrekt. Een redelijk centrale plek om te gaan waterfietsen in een natuurlijke omgeving is het Amsterdamse Bos. Via ‘Kanoverhuur Amsterdamse Bos’ kun je een waterfiets reserveren.

Over Kanoverhuur Amsterdamse Bos

De meeste waterfiets verhuurbedrijven liggen in hartje Amsterdam en focussen zich op routes door de drukke grachten van Amsterdam. Voel je er meer voor om te gaan waterfietsen in een natuurlijke omgeving? Dan raden we het Amsterdamse Bos aan. Dit grote, aangelegde bos is 3x groot dan het Central Park in New York. Jaarlijks trekt het park zo’n 6 miljoen bezoekers die hier komen picknicken, wandelen, sporten of naar een evenement gaan. Veel van hen willen het water op: met een kano, elektroboot of waterfiets. Speciaal voor hen is daar Kanoverhuur Amsterdamse Bos. Je kunt hier meerdere type waterfietsen huren:

  • 2-persoons waterfiets: in drie verschillende formaten, zodat jong en oud er in kan fietsen. De kosten bedragen €10 per uur.
  • 4-persoons waterfiets: deze ruime waterfiets komt ook in meerdere formaten. Je kunt kiezen uit een waterfiets met 4 stoelen, 2 stoelen en een bank of 2 stoelen en een dek. Het voordek is zelfs geschikt om rolstoelen te plaatsen. Zo krijgen mindervaliden ook de kans om met een waterfiets te varen

Waarom zou je gaan waterfietsen in Amsterdam?

Twijfel je nog of je wil gaan waterfietsen in Amsterdam? Of zoek je nog redenen om vrienden en familie over te halen? Hieronder zetten we nog even op een rij waarom het zo ontzettend leuk is om per waterfiets de stad te verkennen.

Ontspannen manier van fietsen

Amsterdam is een van de grootste ‘fietssteden’. Het is echter behoorlijk stressvol om op de fiets door de binnenstad te rijden. Van alle kanten komen auto’s, trams, bussen en fietsers. Dan heb je ook nog de hordes Chinezen en andere toeristen die de Nederlandse verkeersregels niet kennen of niet handhaven. Kortom, fietsen door Amsterdam is meer stress dan genot. Al helemaal als je de stad niet zo goed kent. Een waterfiets daarentegen, is veel relaxter! Op het water is het een stuk minder druk met ander verkeer, stoplichten et cetera. Voetgangers vind je er al helemaal niet!

Veel hoogtepunten in enkele uren

De meeste waterfietsverhuurbedrijven hebben mooie routes voor je uitgestippeld. De routes door de grachten bijvoorbeeld, voeren je langs plekken die op UNESCO’s Werelderfgoed lijst staan. Een belangrijke bezienswaardigheid is bijvoorbeeld het Anne Frank Huis.  Je krijgt een kaart mee waar met wat geluk achtergrondinformatie staat over de gebouwen en objecten die je onderweg tegen komt. Als dat niet het geval is, kun je je mobiele telefoon gebruiken om wat informatie op te zoeken. Dan kun je direct mooie foto’s maken! Doordat de route uitgestippeld is, verken je op een efficiënte wijze de hoogtepunten van de stad.

Gezelliger en persoonlijker

Er zijn ontelbaar boottours door de grachten van Amsterdam. Als je niet wilt waterfietsen, zijn er tientallen alternatieven: van speedboten tot grote rondvaartboten. Het nadeel van deze boten is echter dat er heel wat mensen op zitten, vaak minimaal 20 man. Bovendien kan je het tempo niet bepalen, de boot vaart z’n eigen koers. In een waterfiets is het een stuk gezelliger: je zit met twee tot vier man met z’n allen op een fiets en kunt honderduit praten over wat je om je heen ziet. Je kunt bij sommige interessante bezienswaardigheden de boot even stil leggen, en bij andere ‘saaiere’ stukken wat meer doortrappen. Het enige nadeel is dat je de begeleidende informatie van de bemanningscrew misloopt, maar een folder of je smartphone kunnen je van genoeg informatie voorzien.


Wat kost het om te gaan waterfietsen in Amsterdam?

Het huren van een waterfiets is over het algemeen goedkoper dan het boeken van een rondvaart. Nog een reden om te gaan waterfietsen! Daarnaast vinden wij het een veel leukere ervaring, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Gemiddeld betaal je in Amsterdam €10 per uur. Waarschijnlijk kon je dat al afleiden uit bovenstaande teksten! Als je ervan uit gaat dat je ongeveer 1.5 uur weg bent, moet je €15 betalen. Wil je de waterfiets bij een andere steiger inleveren dan waar je oorspronkelijk bent vertrokken? Vaak is dat tegen een kleine bijbetaling á €2 mogelijk. Houd er daarnaast rekening mee dat je een borg moet betalen. Meestal zal dit om en nabij de €20 bedragen. Na afloop van de fietstocht krijg je dit bedrag terug.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag