5x mooie fietsroutes op de Veluwe

5x mooie fietsroutes op de Veluwe

Laatst bijgewerkt: 28 april 2019

Zin om een lekker stuk te gaan fietsen? Dan moet je zeker naar het prachtige natuurgebied de Veluwe. Dit is een groot stuk land in de provincie Gelderland, waar je jouw ogen uit zult kijken. Je fietst namelijk dwars door een zeer diverse natuur: je trapt door bossen, heide en stuifzand. De landschappen van de Veluwe blijven zich maar afwisselen, dus je zult zeker een mooie fietstocht maken door dit natuurgebied! Maar wat zijn nou de mooiste fietsroutes op de Veluwe? In dit artikel zetten we vijf keer mooie fietsroutes in dit natuurgebied voor je op een rij. Heb jij je fietsbanden al opgepompt?!


Wat is de Veluwe?

In Gelderland vind je de prachtige Veluwe, een landstreek die meer dan duizend vierkante meter beslaat. Je vindt hier het natuurpark het Nationaal Park De Hoge Veluwe, waar je bijvoorbeeld het wereldberoemde Kröller-Müller Museum kunt bezoeken. Wist je dat dit gebied is ontstaan in de IJstijd? Een natuur vol geschiedenis, dus. Er liggen zo’n dertig steden en dorpen in de Veluwe, zoals Wageningen, Nijkerk, Apeldoorn, Harderwijk, Putten en Duiven. De Veluwe is het op één na grootste natuurpark van ons land: het grootste nationale park is de Oosterschelde in Zeeland. Je kunt in het prachtige park de Veluwe dus urenlang de mooiste routes fietsen!


1. Fiets een prachtig Rondje Posbank

Er zijn ontelbare fietsroutes voor het natuurgebied op de Veluwe. Een paar van deze routes zijn zelfs speciaal gemaakt door en voor het toerisme van een bepaalde stad of dorp. Zo ook deze eerste route: Rondje Posbank werd gemaakt door het Regionaal Bureau voor Toerisme van Arnhem en Nijmegen. De naam is wellicht was misleidend, want een rondje doet denken dat het maar ene klein stukje fietsen is. Deze route is echter bijna vijftig kilometer, die je natuurlijk wel in bescheiden etappes kunt fietsen.

https://nl.pinterest.com/pin/484137028676597094/

Wat kun je zien tijdens een Rondje Posbank?

Zoals de naam al zegt, fiets je ook langs de Posbank. De Posbank is een monument vlakbij Rheden, die er al sinds 1921 staat en vernoemd is naar meneer Pos, de oud-voorzitter van de ANWB, maar ook de naam van een prachtig natuurgebied op de Veluwe. Het monument is niet te missen, want hij is bijna negentig meter hoog! Zeer de moeite waard om even te bekijken. Tijdens het fietsen van de route kun je het monument bewonderen en fiets je langs dorpen als Dieren, Rheden, Spankeren en Doesburg, waar je prachtige kerkjes en andere bezienswaardigheden kunt bekijken. Ook fiets je door de meest prachtige bossen, waar je op je fiets helemaal tot rust kunt komen in de natuur. Heerlijk, toch?

Hoe verloopt de route van een Rondje Posbank?

Je begint het Rondje Posbank (zoals hij bedoelt is, je kunt natuurlijk overal op de route beginnen met fietsen) bij het fietsknooppunt 85. Je bekijkt de gehele route op de website van het Regionaal Bureau voor Toerisme van Arnhem/Nijmegen.


2. De Route Royale op je stalen ros

De Route Royale, hoe koninklijk klinkt dat? Deze naam is niet voor niets gekozen voor deze fietsroute, want je rijdt namelijk langs allerlei plekken die met ons Koninklijk huis te maken hebben. De route heeft een lengte van 32 kilometer en is in zijn geheel te bekijken op de website van Paleis het Loo. Je kunt zelf kiezen waar je opstapt, want de route gaat langs twaalf knooppunten. Wel zo handig!

Wat kun je zien tijdens de Route Royale?

Je fietst bijvoorbeeld langs Paleis het Loo, maar kunt tijdens je fietstocht ook andere koninklijke plekken zien, zoals het Oranje Park. Zeker even afstappen bij het Paleis, want daar kun je op elk moment van het jaar ook in de prachtige binnentuinen en koninklijke stallen kijken. Je fietst door een gedeelte van het gezellige Apeldoorn en rijdt daarna dwars door de natuur van de Veluwe.

https://nl.pinterest.com/pin/503206958334175155/

Hoe verloopt de route van de Route Royale?

Heb je geen zin om de gehele 32 kilometer te fietsen of wil je op een voor jou handige plek op je fiets stappen? De Route Royale op de Veluwe loopt in een rondje, dus je komt overal beginnen waar je wilt. Als je met de trein komt, kun je het beste bij fietsknooppunt 29 beginnen: deze ligt het dichtst bij het centraal station van Apeldoorn. Gaat het jou vooral om Paleis het Loo? Tussen knooppunt 74, 51, 63 en 26 fiets je langs dit prachtige paleis. Een koninklijke aanrader!


3. Cultuur en natuur tijdens de cultuurroute van gemeente Heerde

Wil jij je fietstocht combineren met een beetje cultuur? Fiets dan vooral de cultuurroute van de Gemeente Heerde, want daar krijg je naast wat beweging ook de gaafste kunst te zien. Deze route loopt namelijk door de Veluwse natuur, maar ook langs kunstenaars, tuinen vol bijzondere beelden en andere kunstzinnige bezienswaardigheden in Heerde. Gemeente Heerde riep deze route van 27 kilometer in het leven om het bruisende culturele leven in Heerde in de kijker te spelen – er is namelijk genoeg te zien.

Wat kun je zien tijdens de cultuurroute van gemeente Heerde?

Wil je cultuur en kunst zien? Dan zit je bij deze route goed, want je fietst bijvoorbeeld langs allerlei ateliers van kunstenaars uit Heerde. Even uitpuffen van je fietstocht terwijl je de mooiste lokale kunst van dit dorp bekijkt? Tijdens deze cultuurroute kan dat gewoon. Ook rij je op je stalen ros langs gave openbare kunstwerken en beeldentuinen. De cultuur van Heerde staat tijdens deze fietstocht dus centraal!

Hoe verloopt de route van de cultuurroute van gemeente Heerde?

Het leukst is om de gehele cultuurroute in één keer te fietsen, omdat je dan niets mist van de kunstenaars in Heerde – én van de prachtige natuur. Als je toch in etappes wilt fietsen, kun je bijvoorbeeld ook de helft van de fietstocht maken. De fietsroute start (en eindigt trouwens ook) bij fietsknooppunt 94. Benieuwd naar de hele route? Die kun je in één muisklik downloaden via Fietsenwandelweb.nl.


4. Ga voor een Rondje Renderklippen!

Wist je dat de Veluwe al meer dan 15000 jaar bestaat? In de IJstijd vormden gletsjers dit bijzondere natuurgebied. Hoe bijzonder is het om door de Veluwe te fietsen, terwijl je dit weet? Dat bijzondere gevoel zal je helemaal hebben tijdens een Rondje Renderklippen. De Renderklippen zijn namelijk een soort stuifduinen die in de Middeleeuwen in de Veluwe zijn ontstaan door landbouw. Je kunt hier zelfs nog grafheuvels uit deze tijd bewonderen.. De lengte van een Rondje Renderklippen is ongeveer dertig kilometer en goed geschikt voor elke fietser.

Wat kun je zien tijdens een Rondje Renderklippen?

De kans is groot dat je tijdens je fietstocht langs de Renderklippen een hert, ree of een wild zwijn zult tegenkomen. Ook kun je overblijfselen van vele jaren geleden bewonderen. Minder bezig met de historie? Vanaf de hoge Renderklippen heb je een fantastisch uitzicht over het natuurgebied van de Veluwe. Daar kun je ook perfect even neerstrijken voor een slok water of zelfs een meegebrachte picknick. Niks meegenomen? Langs de route vind je ook een aantal leuke horecagelegenheden. Eet smakelijk!

Hoe verloopt de route van een Rondje Renderklippen?

Het Rondje Renderklippen loopt langs verschillende fietsknooppunten, zodat je zelf gemakkelijk (een gedeelte van) de route kunt fietsen. Je vindt de gehele route op de website van Routes Op De Veluwe, waar je ook gemakkelijk zelf een route in het Rondje Renderklippen kunt maken door hun handige online tool. Fijn!

https://nl.pinterest.com/pin/571253533958660049/


5. Wild spotten in het Nationaal Park de Veluwe

Om wild te spotten hoef je echt niet naar Afrika: dat kan ook gewoon op de Veluwe! In dit natuurgebied heb je namelijk heel wat dierenbewoners. Wilde dieren, want op de Veluwe leven er nog beesten als zwijnen en dassen in het wild. Wow! De fietstocht langs de beste plekken om deze dieren te spotten loopt natuurlijk dwars door de natuur en is bijna zeventig kilometer lang!

Wat kun je zien tijdens de wildspot route?

Niks met die Afrikaanse big six, maar de Veluwse big four: een ree, een wild zwijn, een moeflon (een wild schaap) en een edelhert. Gaaf toch, om deze dieren in het wild te zien? Met een beetje geluk spot je ook een marter of een vos, en als je heel veel geluk hebt, zelfs een das!

Hoe verloopt de wildspot route?

De fietsroute om wild te spotten om de Veluwe loopt langs 27 fietsknooppunten, dus het is gemakkelijk om een deel van de route te fietsen. Je fietst bijvoorbeeld langs Epe, Wenum, Uddel en Elspeet. De complete routekaart vind je op de website van Fietsnetwerk.nl

https://nl.pinterest.com/pin/55169164170913107/


Op de Veluwe kun je fantastisch fietsen door de verschillende landschappen van dit Nationale Park. Ben je op zoek naar de mooiste fietsroutes? Wat dacht je van een Rondje Posbank of juist een cirkel rond de Renderklippen, of ga je liever op culturele tour langs de kunstenaars van Heerde of Paleis het Loo bekijken tijdens de Route Royale? Je kunt er ook voor kiezen om wilde dieren te spotten in de Veluwse natuur tijdens de wildspot fietstocht. Er zijn zo veel mogelijkheden! Voor welke kies jij?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag