Fietsvakantie in Nederland: 7 suggesties

Fietsvakantie in Nederland: 7 suggesties

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2019

Het vlakke landschap en de honderden kilometers aan fietspaden maken ons eigen landje een paradijs voor iedereen die graag op de fiets stapt. De afwisselende natuur, redelijk korte afstanden en goed gemarkeerde routes zijn daarnaast de perfecte ingrediënten voor een ontspannen of uitdagende fietsvakantie. Zou jij Nederland ook weleens willen ontdekken vanaf de fiets? Wij geven je 7 goede suggesties voor een fietsvakantie.


Wat voor soort fietsreizen zijn er?

Iedere fietser is anders. Datzelfde geldt dan ook voor de fietsvakantie. Voordat je op fietsvakantie gaat, is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. Hieronder beschrijven we enkele belangrijke opties en verschillen tussen fietsvakanties.

Trektocht vs. Standplaats

Waarschijnlijk is dit de belangrijkste keuze die je gaat maken. Bij een trektocht slaap je iedere dag in een ander hotel of pension, terwijl je bij een standplaats steeds weer terugkomt in dezelfde accommodatie. De trektocht biedt meer variatie in omgeving, maar de standplaats biedt meer comfort omdat je geen spullen mee hoeft te nemen op de fiets. Laat je de fietsreis organiseren, dan heb je soms wel de mogelijkheid om je bagage te laten vervoeren door het hotel. Zo kun je gewoon genieten van de fietsreis zonder volle bepakking mee te hoeven nemen.

Zelf organiseren of reis boeken

Een andere belangrijke keuze is of je de reis zelf samenstelt, of de reis boekt via een reisorganisatie. Het voordeel van zelf boeken is dat je alle vrijheid hebt. Bij een reisorganisatie weet je juist dat alles van tevoren goed geregeld is en dat je verder niets hebt om je zorgen over te maken.

Kort vs. Lang

Het lijkt in eerste instantie heel aantrekkelijk om 10 dagen achter elkaar te fietsen en zoveel mogelijk te kunnen zien. Maar als je dat niet gewend bent, kan een fietsvakantie op een gegeven moment ongemakkelijk gaan worden. Je hebt misschien iets te lange afstanden gekozen of het weer is toch minder goed dan je dacht. Probeer dus een goede balans te vinden tussen de afstanden, het aantal dagen en de weersomstandigheden waarin je mogelijk komt te rijden.


7 suggesties voor een fietsvakantie

Hieronder geven we enkele suggesties voor populaire fietstochten. Daarbij hebben we fietstochten geselecteerd die voor vrijwel iedereen met een basisconditie te doen zijn. Heb je een elektrische fiets? Let er dan op dat sommige stukken langer zijn dan de accu meegaat. Die moet je dan onderweg een keertje opladen.

Gaasterland en Friese meren – 3 dagen

Wilt u genieten van het uitgestrekte en prachtige landschappen? Dan is Friesland de perfecte provincie voor een fietsvakantie. Het leukste is om vanaf hier een trektocht te doen, omdat je zo veel meer kunt zien en ervaren van de Friese cultuur. Een leuke route loopt van Sneek naar Langweer, Sloten, Rijs, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en IJlst. Veel van deze steden hebben een geschiedenis die al meer dan 400 jaar oud is. Je wordt dus ook regelmatig getrakteerd op een uitzicht over prachtige vestingwallen, markten en monumenten.

De leukste plekken om te overnachten zijn Sneek, Rijs en Workum. Kies je voor die locaties, dan rijd je tijdens deze driedaagse route tussen de 32 en 45 kilometer per dag. Zo is er onderweg nog meer dan genoeg tijd om de gezellige en authentieke dorpjes te bewonderen. Het leuke aan deze korte route is dat je hem eenvoudig in het weekend kunt doen. Zo kun je tijdens het weekend een heerlijk vakantiegevoel ervaren in eigen land. Lees ons artikel over mooie wateren in Friesland.

blank


Giethoorn – 5 dagen

Het Venetië van Nederland. Zo wordt Giethoorn in Nederland maar ook in het buitenland vaak genoemd. Daar is weinig van gelogen, want Giethoorn heeft ook het romantische karakter van Venetië, ondanks dat het er compleet verschillend uitziet. Juist omdat Giethoorn zo’n leuke sfeer heeft, én er in alle windrichtingen veel te ontdekken is, kun je ervoor kiezen om Giethoorn als standplaats aan te houden. Je kunt vanaf hier plekken ontdekken zoals Blokzijl, Zwartsluis, Ossenzijl en Havelte.

Al deze plaatsjes hebben een eigen uniek karakter en bijzondere omgeving. Zo kun je onder andere een bezoekje brengen een Nationaal Park de Weerribben, over de prachtige Wiedenroute rijden en hunebedden bewonderen. Uiteraard moet je tijdens een bezoekje aan Giethoorn ook even in een rondvaartbootje stappen. Want zoals liefhebbers van Venetië ook weten: het perspectief vanaf het water maakt de ervaring toch nét iets unieker.

blank


Groene Hart – 7 dagen

Het Groene Hart is een groene regio, die bekend staat om prachtige landschappen en bezienswaardigheden. Het is daarom ook het leukst om een trektocht te organiseren en steeds in een andere omgeving te slapen. Toch is het leuk om op sommige plaatsen een extra nachtje te slapen, want vanaf deze plekken zijn ook weer bijzondere fietsroutes mogelijk. Een mooie route in het Groene hart komt langs Utrecht, Weesp, Bodegraven, Leiden, Gouda en Kinderdijk.

Tijdens deze route kom je onder andere langs oude kastelen, forten, historische stadjes en prachtige windmolens. Daarnaast bevat het Groene Hart veel water. Zin om even het water op te gaan? Op veel plekken onderweg worden er bootjes en kano’s verhuurd. Uiteraard kun je de route ook nog een dag langer maken en Amsterdam als extra stop toevoegen aan de reis. Het spreekt voor zich dat ook die stad met zijn historische karakter een prachtige locatie is voor een overnachting.

blank


Veluwe – 5 dagen

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland, en dat is niet zonder reden. Nergens anders in Nederland hebben we zo’n bijzonder natuurgebied. Omdat de Veluwe redelijk gecentreerd ligt, is het eenvoudig om alles vanaf één standplaats te ontdekken. Plekken zoals Uddel, Hoenderloo en Eerbeek zijn daarvoor zeer geschikt. Het zijn alle drie centraal gelegen locaties in een bosrijke omgeving. Mooie plekken in de omgeving zijn onder andere Harderwijk, Elspeet, Apeldoorn, Otterlo en Uddel.

Uiteraard kun je Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom niet overslaan. Beide parken zijn uitermate geschikt om urenlang doorheen te fietsen en om bij een bankje even te stoppen voor een picknick. In de omliggende steden, waaronder Harderwijk valt ook meer dan genoeg te zien. Deze Hanzestad heeft een uniek karakter en door de nog vrijwel intacte vestingwal heb je al snel het idee dat je terug in de tijd gereisd bent.

blank


Hoogtepunten Noord-Holland en Zuid-Holland – 7 dagen

Heb je zin om flinke stukken te fietsen en een goed beeld te krijgen van de mooiste plekjes in Noord-Holland en Zuid-Holland? Dan is een trektocht door deze twee provincies een aanrader. Je kunt de tocht starten in Amsterdam of Rotterdam, of één van de overige steden. Dat zijn Gouda, Bodegraven, Zaandam, Noordwijk aan Zee, Den Haag en Delft. Dat je veel bezienswaardigheden te zien krijgt tijdens deze reis, dat mag duidelijk zijn. Prachtige grachten in Amsterdam, de schitterende kustlijnen in Noordwijk aan Zee en het authentieke stadje Delft. De afstanden in deze route bedragen tot 20 tot 55 kilometer, waardoor je op sommige dagen flink door moet trappen. Zeker vanwege de duur van de reis is er wel een zekere basisconditie vereist.

blank


Rondje IJsselmeer – 7 dagen

Het IJsselmeer is een enorm meer en daarom ook direct een uitdaging om langs te fietsen. Gelukkig liggen er rondom het meer enkele prachtige dorpjes en steden, waardoor je er een onvergetelijke fietstocht van kunt maken. De route loopt tussen de plaatsen Stavoren, Oudemirdum, Lemmer, Giethoorn, Kampen, Nunspeet, Huizen, Amsterdam, Volendam, Hoorn en Enkhuizen. Al deze dorpen en steden hebben hun eigen karakter, en terwijl het landschap onderweg veranderd, veranderen deze plaatsjes mee. Zo zie je gezellige vissersdorpjes, havens, het prachtige Giethoorn en de Hanzestad Kampen.

Ook is de oversteek van het meer een bijzondere ervaring. Tijdens de boottocht geniet je van het uitzicht en kun je gelijk de benen wat rust geven. Voor deze route, met stukken van 25 tot soms meer dan 60 kilometer, moet je wel een geoefende fietser zijn. Zeker als het een hard waait lang het IJsselmeer kunnen de afstanden ineens een stuk langer aanvoelen.

blank


Langs de Noordzee – 5 dagen

Nederland heeft een enorm lange kustlijn, die daarom het beste ontdekt kan worden vanaf de fiets. Een mooie route loopt van Delft naar Noordwijk aan Zee, Wijk aan Zee, Bergen en Den Helder. Al deze steden zijn compleet anders, waardoor de fietsvakantie divers en verrassend is. Zo fiets je de ene dag langs de eeuwenoude gebouwen in Delft, kom je vervolgens door het prachtige natuurpark Zuid-Kennemerland en zie ook het prachtige kunstenaarsdorp Bergen tijdens de route.

Uiteraard mogen ook de prachtige duinen niet vergeten worden, die tijdens de gehele reis aan je linker of rechterhand liggen. Vooral ten Noorden van Noordwijk aan Zee is het goed mogelijk om soms heel even af te buigen om te genieten van de Nederlandse stranden. Ook in deze route zijn de afstanden behoorlijk lang. Met lengtes van maximaal 55 kilometer zal je het ook zeker merken als je wind tegen hebt.

blank


De bovenstaande fietsroutes zijn stuk voor stuk prachtig en uniek. Welke fietsroute het beste bij je past hangt af van de lengte die je wilt fietsen, maar ook of je een trektocht wilt doen of juist op één plek wilt blijven. Heb je een locatie of meerdere locaties gekozen? Lees dan ook onze tips hoe je een fietsroute kunt uitstippelen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag