5 mooie wateren in Friesland

5 mooie wateren in Friesland

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019

Friesland wordt door veel buitenlanders gezien als één van de mooiste provincies. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Uitgestrekte weilanden, een prachtige kustlijn en bijzonder veel water. Deze combinatie maakt het een perfecte bestemming voor waterliefhebbers. Ben je benieuwd naar al dat water? In dit artikel schrijven we over 5 mooie wateren in Friesland.


Friesland is eigenlijk het gehele jaar door een prachtige provincie. In de lente staan de koeien vrolijk in de wei te grazen, in de zomer kun je recreëren aan de vele meren en in de herfst kun je uitwaaien op het strand. En hoewel de Elfstedentocht al heel wat jaren niet meer georganiseerd is, kun je in Friesland toch nog steeds heerlijk schaatsen in de winter. Het water in Friesland heeft dus een centrale plek ingenomen in het leven van de Friesen.

In dit artikel nodigen we jou uit om een kijkje te nemen naar al het moois dat deze waterrijke provincie te bieden heeft. Daarbij omschrijven we de belangrijkste wateren, wat deze wateren zo bijzonder maakt en wat je er in de omgeving allemaal kunt doen. Zo wordt een bezoekje aan één van de meest Noordelijk gelegen provincies ongetwijfeld een groot succes.


Tjeukermeer

We beginnen met het grootste meer van Friesland. Wie een bezoekje brengt aan het Tjeukermeer, kan twee dingen zien. Een saai en voorspelbaar landschap of een minimalistisch stukje natuur dat oogt als een oase van rust. En bij het Tjeukemeer gaat het er niet alleen om wat je ziet. De legende achter het ontstaan van het meer is namelijk ook erg interessant. Twee boerinnen zouden een brand hebben ontdekt, waarbij zij de mogelijkheid hadden om deze brand te blussen met emmers melk die zij bij zich hadden. Zij kozen ervoor om dat niet te doen en daardoor ontstond de reusachtige watervlakte. Aan de rand van het meer zijn standbeelden gemaakt van de twee boerinnen, genaamd Tsjûke en March.

Activiteiten op het meer

Je kunt op het Tjeukemeer vrijwel alle wateractiviteiten doen die je maar wilt. Zo kun je onder andere zwemmen, vissen, varen en surfen op het 22 vierkante kilometer grote meer. Het meer is zo groot dat het geschikt is voor kleine sloepjes tot aan heuse jachten. Je zult dus ook van alles voorbij zien komen als je een dagje op en rond het Tjeukemeer verblijft.

Heb je geen boot, dan kun je hier ook eenvoudig een boot huren. Er zijn diverse verhuurbedrijven die zeilboten, kano’s of ander drijvend materiaal aanbieden.

Activiteiten rond het meer

Wil je het meer liever van een afstandje bekijken, dan kun je gebruik maken van de vele fiets- en wandelpaden die rondom het meer lopen. Een leuke wateractiviteit om als toeschouwer te bewonderen is het Friese ‘Skûtsjesilen’. Een zeilwedstrijd die al bijna 200 jaar voor het eerst werd gehouden in de Friese stad Sneek. Breng ook een bezoekje aan het stadje Echtenerbrug, wat een echt watersportcentrum is.

Faciliteiten rond het meer

Voornamelijk aan de Zuidkust van het meer bevinden zich diverse restaurantjes en cafés. Zo vind je er onder andere café de Dikke Tut, Eethuys de Koetswagen en Café-Restaurant Tjeukemeer. Ook is het mogelijk om te kamperen rondom het Tjeukemeer. Er bevinden zich namelijk campings rondom het gehele meer. De dichtstbijzijnde campings vanaf het water zijn Camping Haven Oostzee, Camping Vierhuis en Camping Tjeukemeer.

Omgeving en bereikbaarheid

Het Tjeukemeer ligt in het Zuidwesten van Friesland en is eenvoudig te bereiken met de auto. De omliggende dorpen zijn Echten, Vierhuis, Oosterzee, Rohel en Follega. Vanaf het water kun je het meer bereiken via de Follegasloot en Pier Christaansleat. De Follegasloot leidt direct naar het IJsselmeer.


Sneekermeer

blank

Ook het Sneekermeer staat – niet geheel onverwachts – vooral bekend om de geweldige watersportmogelijkheden. Het meer is ontstaan door de afgraving van veen in het gebied en gehele Sneekermeergebied bedraagt ongeveer 23 vierkante kilometer. In het midden van het meer was vroeger een zandrug te vinden, die gebruikt werd als het water erg laag stond.

Activiteiten op het meer

Het Sneekermeer is een geweldig stuk water om een boot te water te laten. Daarnaast kun je er prima zwemmen, zeilen, surfen en kanoën. Ook biedt het meer een speedbootbaan, diverse jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Verder zijn er bij het Sneekermeer diverse mogelijkheden om een boottochtje te doen over het water. Zo kun je onder andere met het pontje van Paviljoen Sneekermeer vanaf het Kruiswater naar het starteiland varen.

Activiteiten rond het meer

Ondanks de naam, ligt Sneek niet direct aan het meer. Toch is deze Friese stad meer dan een bezoekje waard. De stad barst namelijk van de bezienswaardigheden en het heeft een unieke sfeer. Blijf je toch liever in de buurt van het water, dan kun je prima fietsen en wandelen rondom het meer. In het Zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder, een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.

Faciliteiten rondom het meer

Rondom het meer is ook meer dan genoeg te doen. Zo zijn er diverse restaurantjes, zoals onder andere Eetcafe ‘t Far, Meer van Lenten en Picknickers. Wil je wat langer blijven en zoek je een camping? Dan kun je onder andere terecht bij RCN Vakantiepark de Potten, Strandcamping Terherne en Kampeerboerderij Hettinga.

Omgeving en bereikbaarheid

Het meer is met de auto prima te bereiken. Het beste kun je dan parkeren bij Terherne, De Herne of Goingarijp. Dit zijn de dorpen die het dichtst bij het meer liggen. Met de boot kun je het meer bereiken via de Nieuwe Wetering, Noorder Oudeweg en het Prinses Margrietkanaal.


Heegermeer en Fluessen

View this post on Instagram

Flaneren kun je leren

A post shared by Leon (@leonsweitser) on

Ondanks dat de twee meren een andere naam hebben, zijn ze niet door land afgesloten en vormen ze één langgerekt stuk water. Het ontstaan van de meren is een bijzonder verhaal, omdat die geschiedenis namelijk helemaal teruggaat tot in de ijstijd. Toen schoven ijsschotsen van soms meer dan honderd meter dik over Noord-Nederland en lieten op sommige plekken flinke inhammen achter. Het Heegermeer en Fluessen zijn dus een litteken van de ijstijd die het het Saaleglaciaal wordt genoemd.

Activiteiten op de meren

Op het reusachtige stuk water kun je genoeg doen. Onder andere kun je er het Friese Skûtsjesilen beoefenen met een huurbootje, een eigen boot ter water laten of zeilen. Daarnaast kun je er vissen, zwemmen en surfen.

Activiteiten rondom de meren

Heeg is ongetwijfeld een plek die je gezien moet hebben tijdens je bezoek. Zelfs Koning Willem Alexander heeft zijn eigen geschiedenis met het dorp. Ook kocht hij er zelf een boot. In Heeg vind je diverse bezienswaardigheden, waaronder een strandje, jachthaven en diverse wandel en fietsmogelijkheden.

Faciliteiten rondom de meren

Als je trek hebt gekregen van al je watersportactiviteiten, heb je geluk. Er zijn diverse eetgelegenheden, zoals onder andere de in het Noorden gelegen Restaurant d’Ald Wal, Eetcafe De Boeier en Kerk-Restaurant ‘t Ponkje. In het Zuidwesten van de meren vind je Cafetaria de King, De Nieuwe Melkfabriek en het Vakantiepark Jachthaven Restaurant.

Er zijn ook genoeg kampeermogelijkheden. In het zuiden bevindt zich Boerdijcamping de Krim, Vakantiepark de Kuilart en Camping Venema. Rondom heeg kun je kiezen uit onder andere Camping Lân En Mar, Watersportcamping Heeg en groepsaccommodatie de Trije Peppels.

Omgeving en bereikbaarheid

Het beste kun je met de auto richting Heeg rijden. Dit is het centrum van de watersport in de omgeving en daarnaast biedt het de beste toegang tot het water. Toegangswegen per boot zijn onder andere het Johan Frisokanaal, de Wâldseinter Rakken en de Yntemasleat.


IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en was tot 1932 een volledig zout meer. Door het aanleggen van de Afsluitdijk kreeg zoet water, dat uit de IJssel stroomde, een steeds groter aandeel in het meer. In 1937 werd het IJsselmeer volledig zoet verklaard. Het meer dient nu als zoetwaterreservoir en regelmatig wordt er op diverse plekken water het land ingepompt om een lage waterstand te voorkomen.

Activiteiten op het meer

Het IJsselmeer is enorm en daardoor zijn de mogelijkheden hier ook zo divers. Zo kun je op veel plekken bootjes huren of op andere manieren het water ontdekken. Of wellicht is een zeiltocht met professionele zeilers ook leuk, waarbij je zelf de zeilen mag hijsen. Ben je een echte zwemliefhebber, dan kun je zelfs heuse zwemwedstrijden doen waarmee je onder begeleiding de oversteek van 22 kilometer kunt maken. Ook kun je kano’s huren, windsurfen en andere wateractiviteiten ondernemen.

View this post on Instagram

Summer around the corner! #zinin #watersport

A post shared by Erin Sonsma (@erinsonsma) on

Activiteiten rondom het meer

Het plaatsje Makkum ligt aan het IJsselmeer en is een gezellig dorp om te genieten van het zicht op het IJsselmeer. Het heeft een jachthaven, gezellige cafés en genoeg plekken om een mooie wandeling langs het meer te maken. Ook kun je er zelfs bootjes huren. Daarnaast kun je natuurlijk prachtige fietstochten langs het IJsselmeer maken.

Faciliteiten rondom het meer

Langs het gehele meer bevinden zich tientallen restaurants, cafés en andere gezellige eetgelegenheden. Wanneer je langs het IJsselmeer wilt kamperen en dichtbij het water wilt verblijven, dan kan dat het beste bij Camping Lemmer, Camping Séleantsje en Camping Sotterum.

Omgeving en bereikbaarheid

Het IJsselmeer is te bereiken via elk dorpje of elke stad die aan de waterkant gelegen is. Per boot heb je diverse mogelijkheden. Onder andere de Houtribsluizen, Prinses Margrietsluis, de IJssel en de Lorentzsluis. Vanaf het IJsselmeer zijn er tientallen opties die je verder landinwaarts brengen.


Groote Brekken

Hoewel de naam vermoed dat er ook een Kleine Brekken bestaat, klopt dat niet helemaal meer. Dat meer is namelijk jaren geleden al ingepolderd en bestaat niet meer.

Activiteiten op het meer

Het langgerekte meer leent zich uitstekend voor activiteiten op het water. Zo kun je er eenvoudig komen met de boot en eventueel zelf een (zeil)boot huren bij het verhuurbedrijf in De Brekken bij Lemmer. Zwemmen is niet eenvoudig omdat het water niet gemakkelijk te bereiken is vanaf de omringende weilanden.

Activiteiten rondom het meer

Het gezellige plaatste Lemmer ligt vrijwel direct aan het meer en is een leuke startplaats voor enkele activiteiten. Zo kun je er een fiets huren om een prachtig stuk te gaan fietsen, maar er zijn ook genoeg locaties waar je wat kunt eten en drinken. In de Baai van Lemmer kun je een bezoekje brengen aan het strand.

Faciliteiten rondom het meer

Er zijn direct aan het meer weinig voorzieningen zoals restaurants of campings. De dichtstbijzijnde horeca gelegenheden kun je vinden bij De Brekken en in Lemmer. Datzelfde geldt voor twee campings die in Lemmer gelegen zijn. Aan de Noordkant van de Groote Brekken bevindt zich minicamping De Lytse Brekken.

Omgeving en bereikbaarheid

Het beste is om met de auto naar Lemmer te komen. Dit is de dichtstbijzijnde plaats aan het meer. Wanneer je met de boot komt heb je een groot aantal mogelijke routes. Zo kun je de Groote Brekken op vanaf de Follegasloot die vanaf het Tjeukemeer komt. Ook het Stroomkanaal en de Sylroede zijn goede opties om van en naar de Groote Brekken te varen.


Welk meer is jouw favoriet?

Hoewel Friesland bijna uit meer water dan land bestaat, heeft ieder meer zijn eigen karakter. Dit karakter is gevormd door de families die soms al honderden jaren naast de meren wonen en het hebben zien veranderen van een kale watervlakte naar nationaal geroemd watersportgebied. EN Friesland heeft niet alleen geweldig zoetwater te bieden. Het Noorden van Friesland ligt aan zee en hier vind je enkele prachtige stranden. Wil je de provincie in zijn geheel ontdekken? Kijk dan eens bij ons artikel voor een leuk dagje uit in Friesland.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag