Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een dagje uit in Friesland

10 tips voor een dagje uit in Friesland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb jij een dagje Friesland op de planning staan? Dat is mooi, want in deze prachtige provincie is genoeg te beleven en te zien. Friezen zijn trots op hun pompeblêd, en dat is niet voor niets: naast prachtige natuur en mooie wateren, vind je hier ook bruisende steden zoals Leeuwarden en Sneek, de meest interessante Friese musea en kun je genieten van de authentieke gerechten die de streek te bieden heeft. Benieuwd wat de bezienswaardigheden van Friesland zijn en welke activiteiten je echt niet over moet slaan? Wij zetten in dit artikel tien tips voor een dagje uit in Friesland voor je op een rijtje!


Tip 1 – Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker: het oudste nog werkende planetarium ter wereld

In het Friese Franeker kun je wel wat heel bijzonders zien, want daar kun je het planetarium van Eise Eisinga bezoeken. Aan het plafond van zijn woonkamer bouwde hij tussen 1774 en 1781 een nauwkeurig model van het zonnestelsel, die nog steeds werkt! Daarmee is dit het oudste nog werkende planetarium van de hele wereld. Je zult je ogen uitkijken en met ingehouden adem luisteren naar de uitleg in deze kamer. Ook vind je hier informatie over de moderne astrologie, door middel van boeiende documentaires die worden vertoond. Eise Eisinga was wolkammer, je kunt ook nog zijn wolkammerij bekijken in dit museum, in het historische pand dat ook vroeger ook zijn huis was. Bijzonder!


Tip 2 – Aqua Zoo bij Leeuwarden: bewonder de liefste dieren

Als je een dagje naar Friesland gaat met de kinderen, is het een goed idee om ook de Aqua Zoo te bezoeken. In deze leuke dierentuin sta je oog en oog met dieren die in het water leven, zoals ijsberen, zeehonden en pinguïns. Maar dat is lang niet alles, want er wonen ook beren, beverratten, kangoeroes en ringstaartmaki’s in dit park! De kids kunnen ook nog spelen in de grote speeltuin, en jullie kunnen een lekker hapje eten in het bijbehorende restaurant. Op zich kun jij je prima een hele dag vermaken bij de Aqua Zoo, maar het is ook leuk om een bezoek aan deze dierentuin te combineren met een dagje Leeuwarden.


Tip 3 – Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek: kom alles te weten over de belangrijke Friese scheepvaart

Friesland is onlosmakelijk verbonden met scheepvaart. En als je aan Friesland denkt, denk je aan watersport. In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek leer je alles over de historie van de Friese scheepvaart van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw, en van de watersport uit de negentiende en twintigste eeuw. Het museum heeft interessante tentoonstellingen die je helemaal meenemen naar vroeger. Benieuwd hoe een koopman of schipper in het verleden leefden? Dan moet je zeker naar het Fries Scheepvaart Museum.


Tip 4 – Rijksmonument Waterpoort in Sneek: dat moet je gewoon gezien hebben

Als je dan toch in Sneek bent, moet je (naast gezellig winkelen en genieten van de gezellige sfeer) ook zeker de Waterpoort van Sneek bekijken. Je kent deze Waterpoort ook als je niet in Sneek wonen, want het beroemde merk Gaastra gebruikte dit rijksmonument in hun logo. Heel af en toe kun je de Waterpoort van binnen bekijken, maar het leukste is toch om in één van de bogen plaats te nemen en te kijken naar de rondvarende boten en waterfietsen. De Waterpoort van Sneek moet je gewoon gezien hebben!


Tip 5 – Bewandel het Elfstedenpad: dat is pas echt Fries!

Friesland is de Elfstedentocht, en de Elfstedentocht is Friesland. De Tocht der Tochten op natuurijs voert langs elf Friese steden, soms in de meest barre omstandigheden voor de schaatsers. Zoals je weet is de Elfstedentocht niet elk jaar, maar gaat de tocht alleen door als het ijs hard genoeg is om op te schaatsen. De laatste Elfstedentocht was in 1997! Toch kun je de bijzondere historie proeven, ook als het lekker weer is, door het Elfstedenpad te bewandelen. Loop de historische route, die niet per se gelijk is aan de tocht op schaatsen, maar je wel alles leert over deze Friese traditie. Het hele pad is meer dan 283 kilometer, dus een dagje het Elfstedenpad lopen is niet echt haalbaar, maar je kunt als je een dag in Friesland bent natuurlijk wel een gedeelte van het pad bewandelen. Je koopt bij de VVV of een Friese boekhandel een routekaart, waar je precies op kunt plannen wat het handigste is voor jouw dagje Friesland. Vergeet je wandelschoenen niet!


Tip 6 – Het Fries Museum in Leeuwarden: leer alles over de geschiedenis van Friesland

Een andere must see tijdens je dagje Friesland is het Fries Museum in Leeuwarden. Als je met de trein komt, kom je waarschijnlijk in Leeuwarden aan. Wandel naar dit museum en kom alles te weten over de historie van deze provincie. Het Fries Verzetsmuseum is bijvoorbeeld een vast onderdeel van het Fries Museum. Daar hoor je de verhalen van de Friezen die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog op het platteland woonden. Je leest en ziet alles over de luchtoorlog boven de provincie, het verzet tegen de nazi’s en de onderduikers die bij de Friese boeren in huis zaten. Ook bekijk je in het Fries Museum werken van bijvoorbeeld Rembrandt, Eric van Hove en je leert alles over de Friese Mata Hari, de wereldberoemde exotische danseres én spion.


Tip 7 – Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand: beleef de prachtige Waddenzee

View this post on Instagram

Afsluitdijk Wadden Centre. #friesland #afsluitdijk

A post shared by Klaas van der Veen (@explanationdesign) on

Wist je dat de Waddenzee is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Dat is niet voor niets, want de Waddenzee is uniek. Op de Afsluitdijk vind je het Wadden Center, waar je de Waddenzee écht kunt beleven. In het interactieve museum krijg je een beeld van de omgeving, de dieren die in deze zee leven en natuurlijk van de Waddeneilanden. Ook krijg je een tipje van de sluier van wat Friesland op de planning heeft staan op het gebied van vernieuwende waterprojecten. Nederland is één van de meest innovatie landen op het gebied van waterbouw, heel interessant om hier eens een kijkje te nemen!


Tip 8 – Winkelen in Culturele Hoofdstad Leeuwarden: shop ‘till you drop!

Als je een dagje uit bent, is het natuurlijk ook fijn om lekker te gaan winkelen. Shoppen in een andere stad is toch een hele andere beleving: je vind misschien in unieke winkeltjes wel de leukste cadeau’s, gave kleding of mooie woonaccessoires. In Leeuwarden kun je heel goed winkelen, want naast de reguliere winkels als de Zara, H&M en Hema vind je hier ook een hoop originele winkels die je niet in andere steden kunt vinden. Daarbij was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa, zodat je tijdens het shoppen ook gave kunst en mooie projecten tegenkomt! Leuke, gekke en unieke winkels vind je bijvoorbeeld in de Kleine Kerkstraat, de Nieuwe Oosterstraat of de Sint Jacobsstraat. In die laatste straat moet je zeker naar Ny-Na, waar je naast kleurig servies en bijzondere cadeaus ook echte Friese producten kunt scoren.

Als je door het centrum van Leeuwarden wandelt, moet je ook zeker een kijkje nemen bij de Sint Bonifatiuskerk. Deze bezienswaardigheid werd vanaf 1882 gebouwd in neogotische stijl. De bijzondere kerk heeft een toren van wel 85 meter hoog, zodat je al van ver kunt zien waar je heen moet wandelen om de Sint Bonifatiuskerk te bekijken. In de zomer kun je de kerk ook beklimmen en word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de stad. Een aanrader!


Tip 9 – Bezoek Weduwe Joustra in Sneek: proef echte Friese Beerenburg

Als je geen Fries bent, moet je dit zeker doen: een bezoekje brengen aan Weduwe Joustra in Sneek. Hier proef je namelijk authentieke Friese Beerenburg. Elke Fries heeft deze drank wel eens gedronken, dus als bezoeker van de provincie moet je zeker een echte Beerenburg drinken. Bij slijterij Weduwe Joustra kun je niet alleen proeven, maar ook een kijkje nemen in het museum en de bijbehorende winkel, waar je de allerlekkerste Beerenburg en andere kruidenbitters en likeuren kunt kopen. In het museum lijkt de tijd wel stil te staan, want op de zolder staan alle hebbedingen van de familie Joustra opgeslagen, die je ook gewoon mag bekijken. Bijzonder, om al die historische spullen te mogen zien! Natuurlijk ga je niet met lege handen naar huis, maar neem je een heerlijke drank mee als aandenken aan je dagje uit in Friesland.


Tip 10 – Honger gekregen van je dagje uit? Ga dan lekker eten in de natuur bij Liefhebberij De Hooiberg in Katlijk

Als je graag een hapje wilt eten bij een bijzonder Fries restaurant, dan moet je zeker naar Liefhebberij De Hooiberg in Katlijk gaan! Je geniet hier namelijk, midden in de prachtige natuur van de provincie, van heerlijke verse streekproducten. Bestel bijvoorbeeld een paar plakken pas gebakken vloerbrood met echte kruidenkaas, samen met een bakje vers gemalen koffie. Smullen, toch? Het terrein van Liefhebberij de Hooiberg beslaat wel 1850 vierkante meter, zodat je er echt even helemaal uit bent. Bij Liefhebberij De Hooiberg hoort ook een vlindertuin waar je lekker doorheen kunt wandelen. In de tuinen vind je heerlijk beschutte zitplaatsjes, picknickbanken en zelfs een schommelbank, zodat je altijd lekker kunt gaan ontspannen in de natuur.


In Friesland is er dus genoeg te beleven! Als je niet kunt kiezen uit de vele activiteiten die deze provincie te bieden heeft, hopen we je met bovenstaande tips te inspireren. Wil jij meer weten over de Friese historie en tradities, ga je de natuur in of wil je gewoon lekker winkelen? Het kan allemaal in Friesland!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag