6 tips voor wandelen in Friesland

6 tips voor wandelen in Friesland

Laatst bijgewerkt: 3 december 2018

Friesland is een provincie om verliefd op te worden. Het is dan ook een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen, maar Fryslân is ook een geliefde bestemming voor een vakantie in eigen land. Je kunt op de Friese meren prachtig zeilen, genieten van bruisende steden als Sneek en Leeuwarden en smullen van het goede en pure eten. Maar wist je dat je ook fantastisch kunt wandelen in Friesland? De provincie staat niet perse bekend als wandelgebied, maar je kunt hier mooie wandeltochten maken. Wij geven je dan ook graag de leukste zes tips voor wandelen in Friesland. Trek die stevige schoenen aan en ga op pad op Friesland!


Wandelen door veelzijdig en prachtig Friesland

Friesland is ontzettend veelzijdig: denk aan hoofdstad Leeuwarden, de stad die is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa van 2018, en de gave wateractiviteiten rondom het gezellige Sneek. Maar ook als je op zoek bent naar rust en ruimte, dan zit je in de provincie Friesland goed. Je geniet hier van een uitgestrekt weidelandschap, mooie bossen en een groot watergebied, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Maar ook de drie Waddeneilanden horen bij Friesland, net als de Elfsteden en vele schattige dorpjes. In Friesland is dus voor ieder wat wils! In deze provincie kun je in de uitgestrekte landschappen prachtig wandelen. Waar moet je zijn? Dat vertellen wij je natuurlijk in dit artikel.


Tip 1 – Authentiek Fries: bewandel het Elfstedenpad

Als je aan Friesland denkt, denk je aan de Elfstedentocht. De bijna tweehonderd kilometer lange Elfstedentocht wordt ook wel De Tocht der Tochten genoemd. De tocht voert langs elf Friese steden en wordt gereden op natuurijs. De Elfstedentocht begint en eindigt in Leeuwarden en gaat langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. In 1990 werd de eerste Elfstedentocht gereden en we kennen allemaal het verhaal van de Elfstedentocht in 1963. Heb je daar nog nooit van gehoord? Kijk dan vooral de speelfilm De Hel van ’63, over de extreem koude editie van de tocht en de barre omstandigheden voor de schaatsers.

De Elfstedentocht kan alleen doorgaan als er strenge vorst is waardoor het ijs hard genoeg is, de laatste tocht werd gereden in 1997. Om de route langs de Elfsteden af te leggen hoef je gelukkig niet om winters weer te wachten: je kunt op elke dag van het jaar het Elfstedenpad bewandelen. Deze route is niet perse gelijk aan de Elfstedentocht per schaats, maar bestaat een meer dan veertig etappes met een totale lengte van 283 kilometer. Dit komt omdat er rekening is gehouden met de bereikbaarheid: je kunt gemakkelijk op de bus of op de trein stappen. Toch heeft deze route alles te maken met de Elfstedentocht: de beleving en de cultuur van de tocht staan in het middelpunt. Je kunt dus een historische wandeling maken langs de route waar het allemaal gebeurd, terwijl je ook meer leert over deze bijzondere Friese traditie.

Bewandel het Elfstedenpad en ontdek de bijzonder Friese Elfsteden ook in andere seizoenen buiten de winter om. Onderweg geniet je van de rijke historie van de Friese provincie, de uitgestrekte landschappen en de veelzijdigheid van de natuur. Wandel langs de prachtige kustlijn, door pittoreske dorpjes en fantastische weilanden. De route is gemakkelijk te belopen door de markeringen (in geel en rood) en in de boekhandel kun je de routegids van het Elfstedenpad kopen. Zo zul je zeker het onderste uit de kan halen op deze prachtige wandelroute. It giet oan!


Tip 2 – Pak je laarzen in en bezoek Nationaal Park de Oude Venen

Een prachtig stuk natuur in Friesland is het Nationaal Park de Oude Venen (of hoe de Friezen het zeggen: de Alde Feanen). Bij het bezoekerscentrum aan de Koaidyk kun je jouw wandeling beginnen: hier kun je ook een route kopen om het Nationaal Park het beste te verkennen. Er zijn verschillende routes verkrijgbaar: misschien wil je wel met je hele gezin gaan lopen, gewoon lekker even in je eentje je hoofd leegmaken tijdens een wandeling of juist op zoek naar bijzondere vogels?

Wat je ook wilt gaan zien, bij de Oude Venen kan het allemaal. De kinderen zullen zin hebben om mee te gaan, want je kunt in het Nationaal Park op zoek gaan naar uilenballen, waterbeestjes gaan vangen of via een speciale tocht het weer gaan voorspellen. Spannend, toch? De Oude Venen is een lange strook land waar je moeras, meren en rietlanden zult tegenkomen. Het is dan ook aan te raden om je laarzen mee te nemen tijdens je wandelen, want gedeeltes van dit Nationaal Park kunnen best drassig zijn!


Tip 3 – Ga eens Waddenwandelen aan de Friese Waddenkust

Wist je dat het Friese wandelgebied De Waddenkust is geregistreerd als Werelderfgoed door het UNESCO? Dat is natuurlijk niet voor niets, want dit gebied is erg bijzonder. Je bent vast wel eens van het vaste land met de boot naar één van de Waddeneilanden gevaren, maar je kunt ook prachtig wandelen langs de zeedijken en zelfs óver de zeedijk! Het wandelen langs de Friese zeedijken heeft zelfs een naam: Waddenwandelen. Omdat de Friese Zeedijk ook soms droog ligt omdat het eb is, kun je heerlijk gaan wadlopen. Als je geen zin hebt in de drab van de zeebodem, zijn er verschillende mooie routes langs de dijken.

Het waddengebied is heel bijzonder, want je kunt hier enorm veel verschillende soorten dieren en planten bewonderen. Er leven wel meer dan twaalf miljoen soorten vogels in dit gebied, en het is het huis voor meer dan elfduizend soorten planten. Natuurliefhebbers kunnen aan de kustlijn van Friesland dus echt het hart ophalen. Met een beetje geluk spot je bijvoorbeeld een zeehond, leuk toch? Om een waddenwandel route uit te stippelen kun je deze handige site raadplegen: Waddenwandelen.nl. Naast mooie routes met knooppunten en informatie over geschiedenis en cultuur zie je op deze site ook leuke restaurantjes voor een lekker drankje of hapje onderweg.


Tip 4 – Bewandel met de kinderen de Apemeer route

Dat Waddenwandelen erg leuk is voor de kinderen, staat buiten kijf. Maar het kan wel voor heel wat rotzooi in de auto zorgen: omdat de drab van het wab onder de laarzen blijft kleven, kan dat je heel wat schoonmaakwerk bezorgen. Liever een schone auto houden? De Apemeer wandeling is dan een hele goede optie! Deze wandeling is vier kilometer lang en dus goed geschikt om met de kids te gaan bewandelen. De wandeling begint op de parkeerplaats aan een gemakkelijk te bereiken weg in Appelscha en leidt je langs goed te spotten markeringen door het pad. Je wandelt langs het Apemeer (vandaar ook de naam van de wandeling) en prachtige heiden en bossen. Daarbij ligt in Appelscha ook het leuke Trapcircuit, waar de kleintjes alles kunnen leren over het verkeer. Zo kun je een goede wandeling combineren met heel wat kennis!


Tip 5 – Ga de stad in en maak een Trage Tocht door Leeuwarden

Wil je liever een wandeling maken waar stad en natuur worden gecombineerd? Dan is de Trage Tocht door Leeuwarden echt iets voor jou. Je wandelt eerst langs de stadsgrachten van het bruisende Leeuwarden, dat in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was. Om je heen zie je gezelligheid, leuke kroegjes en mooie gebouwen. Daarna zoek je de rust van de natuur op, want de Trage Tocht leidt je dan naar het groen aan de rand van de stad. De route begint bij station Leeuwarden, waardoor de route prima te belopen is voor mensen zonder auto. De afstanden liggen tussen de vijf en 22 kilometer, waardoor er voor iedereen een fijn pad bij zit.


Tip 6 – Ga dieren spotten in het Friese Rijsterbos

Ben je gek op dieren? Ga dan zeker wandelen in het Friese Rijsterbos! Hier tref je bijzondere dieren in het wild, zoals dassen, bosuilen en reeën. Er zijn twee routes in dit mooie bos: de blauwe route van bijna zes kilometer en de rode route van zo’n drie kilometer. Ook kun je in dit bos het enige Friese hunebed bewonderen: hoe bijzonder is dat?


Wil je lekker gaan wandelen in Friesland? Met bovenstaande tips vind je vast een route die bij jouw wensen past. Je kunt bijvoorbeeld de historie van de provincie proeven door het Elfstedenpad te bewandelen, of de laarzen aan te trekken en je te wanen in het Waddengebied, dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Als je liever in de stad wandelt, dan is de Trage Tocht door Leeuwarden echt wat voor jou. Of wil je het enige Friese hunebed gaan bekijken in het Rijsterbos? Welke route je ook kiest en wie je gezelschap ook is, wandelen is Friesland is altijd een goed idee!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag