9 prachtige boswandelingen in Nederland

9 prachtige boswandelingen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2019

Wat is er nou fijner dan in de natuur zijn? Even al je stress loslaten, in de stilte zijn met alleen jezelf (of je wandelpartner, natuurlijk) en lekker even actief bezig zijn. Boswandelingen zijn heerlijk, en gelukkig hebben we in Nederland allerlei prachtige routes. Wat dacht je ervan om te gaan wandelen op bijvoorbeeld de Veluwe of juist een gedeelte van een wandeling in de bossen van Paleis het Loo in Apeldoorn? A

ls jij graag in het groen wilt gaan wilt gaan wandelen, lees je hier meer over de mooiste wandelingen door het bos in ons land. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent, of juist net begint met lopen: bij deze negen prachtige boswandelingen in Nederland zit er vast een route bij die bij jou past!


1. Trage Tocht, hartje van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Als je op een onverhard pad door de bossen wandelt, voel jij je pas echt één met de natuur. Daarom zijn Trage Tochten in het leven geroepen, speciaal voor liefhebbers van deze onverharde paden. Er zijn verschillende van deze wandelroutes in Nederland, maar één van de mooiste Trage Tochten vinden wij toch wel die bij het Amerongse Bos in Utrecht. Twaalf kilometer lang loop je een prachtige wandeling tussen verschillende soorten bomen, zoals naaldbomen en loofbomen. Je bevindt je midden in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, waar je werkelijk waar een prachtige omgeving hebt, of het nu hartje zomer of midden in de winter is. Bij deze Trage Tocht eindig je bij het Pannenkoekenhuis ‘t Berghuis. Zo kun je na je flinke wandeling op onverhard pad lekker jezelf belonen met een goede pannenkoek.

https://nl.pinterest.com/pin/471541023454204675/


2. Koninklijke wandeling in het Paleispark van Paleis het Loo

Of je nu wel of niet van het koninklijk huis houdt, de omgeving van Paleis het Loo in Apeldoorn moet je zeker eens bezoeken! Rondom het voormalig koninklijk paleis vind je bij deze plek op de Veluwe namelijk uitgestrekte bossen, waar je heerlijk kunt wandelen: het Paleispark het Loo. En dat zijn niet zomaar bossen, want dit is echt een prachtig stukje Nederland: de bomen leuken hier nóg een stukje groener te zijn dan ergens anders. Bezoek eerst het paleis met de prachtige tuinen en de koninklijke boothuizen, en trek daarna lekker het groen in. Het Paleispark beslaat 650 hectare en heeft acht verschillende wandelroutes. Bij het paleis zelf of de website van Uit in Apeldoorn vind je de routes, die allemaal even mooi zijn. Je hebt er één vanaf acht kilometer, maar ook van 32 kilometer. Voor welke route kies jij?

https://nl.pinterest.com/pin/48132289755375994/


3. Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn, Utrecht

Wist je dat we in Nederland een Nationaal Bomenmuseum hebben? Als je op zoek bent naar een prachtige boswandeling, dan moet je zeker naar deze enorme bomentuin in Doorn. Je vind hier meer dan drieduizend verschillende bomensoorten. En deze bomen zijn al hartstikke oud, want in 1925 begon oprichter van het Bomenmuseum Gimborn, Max von Gimborn, zijn enorme verzameling bomen. Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn is leuk voor jong en oud, omdat de kinderen ook allerlei spannende speurtochten in dit mooie stukje natuur kunnen volgen. Zo leren zij meer over hoe belangrijk bomen zijn voor de mensheid. Je kunt het Nationaal Bomenmuseum Gimborn bezoeken voor maar 6,50 – kinderen tot en met 16 jaar genieten van gratis entree. Wandel samen op kronkelende paden langs de mooiste bomen en struiken, die je normaal misschien wel niet zou tegenkomen. Een hele bijzondere boswandeling!

https://nl.pinterest.com/pin/420523683956676730/


4. Landgoedwandeling Vier landgoederen bij Heino, Overijssel

Je vindt de meest prachtige natuur in de regio Salland in Overijssel. Deze landstreek leent zich uitstekend om een mooie wandeling te maken, want het barst hier van de mooie paden voor een boswandeling. Ga bijvoorbeeld voor de Landgoedwandeling Vier landgoederen bij Heino, één van de Naberpaden (in het leven geroepen door wandelaar Marycke Naber). Op deze route combineer je het bewonderen van statige landgoederen met een prachtige wandeling door de natuur. In veertien kilometer zie je al het moois dat Salland te bieden heeft. Je kunt begin in het pittoreske Heino of in Wijhe en komt onderweg ook genoeg plekjes tegen om even uit te rusten. Neem je eigen lunchpakketje mee, of strijk neer op één van de gezellige terrasjes midden in het bos om een verfrissend drankje te bestellen. Wat wil je nog meer tijdens een boswandeling?

https://nl.pinterest.com/pin/378443174912685195/


5. De Apemeer wandeling in Appelscha, Friesland

Ook in de mooie provincie Friesland kun je verschillende prachtige boswandelingen maken. Als je het belangrijk vindt om je kinderen mee te nemen in de natuur, of als je gewoonweg graag met het hele gezin een wandeling wilt maken, in de Apemeer wandeling in het Drents-Friese Wold nabij Appelscha een goed idee. De route is ontwikkeld door Staatsbosbeheer en heeft een lengte van vier kilometer, zodat de kinderen het ook gemakkelijk kunnen lopen. Daarbij begin én eindig je gewoon op de parkeerplaats, zodat de kids die moe zijn geworden lekker meteen in de auto kunnen stappen. In dit prachtige bosgebied zul je enorme naaldbomen tegenkomen en misschien zelfs wat leuke dieren, zoals een hert. In de buurt van de Apemeer wandeling zijn genoeg plekken om even een hapje te eten of een drankje te drinken, zodat je jullie dag met het gezin in de natuur fijn kunnen afsluiten.

https://nl.pinterest.com/pin/596023331916025727/


6. Nationaal Park De Meinweg bij Herkenbosch, Limburg

Ook zeker een keer doen: de boswandeling rondom Herkenbosch in het bijzondere Nationaal Park De Meinweg. In Limburg vind je dit mooie Nationale Park, waar de wat meer gevordere wandelaar zijn of haar hart kan ophalen. Omdat je te maken hebt met hoogteverschillen (die soms wel 50 meter kunnen zijn) en verschillende steile overgangen, kun jij jezelf hier lekker uitdagen. Je loopt over mooie bospaden, door moerasbossen met belken en elzen en langs de meest schattige, kabbelende beekjes. Er zijn verschillende wandelingen in Nationaal Park De Meinweg van 2,2 kilometer tot een meer stevige wandeling van minimaal zeventien kilometer, maar je kunt ook je eigen wandel route samenstellen via de handige planner van VVV Midden Limburg. Zo heb je een boswandeling op maat!

https://nl.pinterest.com/pin/506725395572095241/


7. Familieroute Bergherbos vlakbij Doetichem, Gelderland

Helaas zijn niet alle boswandelingen voor iedereen: als je in een rolstoel zit, of alleen met een rollator kunt wandelen, zijn sommige routes uitgesloten. Gelukkig kun je deze mooie boswandeling in het Bergherbos in Gelderland ook maken als je iets minder valide bent of als je jouw kleintje in een buggy mee wilt nemen. Op deze prachtige route, die 1,2 kilometer lang is, verken je het mooie Bergherbos, met haar bijzondere bomen, korenbloemen en klaprozen. Vanaf sommige uitkijkpunten kun je wel tot Duitsland kijken! Je begint en eindigt de wandeling bij Uitspanning ‘t Peeske, waar je lekker wat kunt eten en drinken. Natuurlijk is Uitspanning ‘t Peeske ook toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel, en is er ook een invalidetoilet aanwezig. Wel zo fijn, dat echt iedereen deze prachtige boswandeling in Nederland kan maken.

https://nl.pinterest.com/pin/410883165978088957/


8. Loop op de klei van de voormalige Zuiderzee in het Voorsterbos in Kraggenburg, Flevoland

Heel bijzonder: als je dit Groene Wissels pad door het Het Voorsterbos in Kraggenburg loopt, dan loop je op de klei van de voormalige Zuiderzee. In dit Zuiderzee gebied werd na de drooglegging door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat volop onderzoek gedaan door verschillende boomsoorten te planten. Daarom is deze boswandeling heel afwisselend: je ziet hier verschillende bomen die je normaal niet in Flevoland ziet. De wandeling is acht kilometer, je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan met een boswachter van Staatsbosbeheer, zodat hij of zij je alles kan uitleggen over de bijzondere historie van dit gebied. Een aanrader! Ook deze Groene Wissel route is onverhard, dus vergeet niet om goede wandelschoenen aan te trekken. Het pad is gemakkelijk te bereiken – ook als je geen beschikking tot een auto hebt -, want de bus stopt vlakbij zodat je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het begin van deze wandeltocht in Flevoland kunt komen.

https://nl.pinterest.com/pin/325666616785868765/


9. Quackroute bij Voorne-Putten, Zuid Holland

Wil je in Zuid Holland gaan wandelen? Ga dan naar Voorne-Putten, vlakbij Rotterdam. Hier vind je de boswandelroute de Quackroute, waar je langs de duinen het bos kunt bewonderen. Het duingebied is toch heel anders dan bossen in het midden van het land: de afwisseling van duinvalleien, moeras en bos is echt fantastisch. Deze wandelroute is nog net geen drie kilometer, dus de ongeoefende wandelaar kan de Quackroute ook makkelijk lopen. Je loopt om het Quackjeswater (vandaar de naam van deze wandeling), een groot duinmeer waar prachtige bomen om heen staan. Je kunt hier ook goed vogels spotten: de zilverreiger woont bijvoorbeeld in dit gebied, en in het voorjaar kun je zelfs een kolonie lepelaars bewonderen. Je vindt de volledige route van de Quack wandeling op de website van Natuurmonumenten. Deze wandeling is zeer de moeite waard!

https://nl.pinterest.com/pin/383509724494114539/


Het barst in Nederland van de mooie wandelroutes. Als je zin hebt om door te bossen te lopen, kun je één van de bovenstaande prachtige boswandelingen uitkiezen. Loop bijvoorbeeld met de kinderen de Apemeer wandeling in Friesland, of bezoek het bijzondere Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Utrecht, waar je drieduizend verschillende soorten bomen kunt bewonderen. De meer gevordere wandelaar kan zijn of haar hart ophalen in Nationaal Park De Meinweg in Limburg, waar je te maken krijgt met hoogteverschil. Uniek, toch, in ons platte landje? Ook zeker een aanrader: loop op de klei van de voormalige Zuiderzee in Flevoland en leer terwijl je wandelt meer over de geschiedenis van Nederland.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag