Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 plekken om te hiken in Nederland

7 plekken om te hiken in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je bent gek op wandelen, maar je wilt graag nét dat beetje extra uitdaging hebben. Gelukkig hoef je daarvoor niet naar het buitenland. Nederland heeft namelijk prachtige hiking routes waarmee je uren, dagen of zelfs weken zoet bent. Sommige routes zijn onverhard, sommige routes lopen door duingebied en anderen weer over onze eigen bergen. Wil je weten hoe en waar je het beste kunt hiken in Nederland? In dit artikel vertellen we je daar alles over.


Wat is hiken?

Een klein wandelingetje maken kan vrijwel iedereen. Maar alleen de echte wandelaars doen aan hiken. Ze ontdekken ongebaande paden, wandelen over bergtoppen of zijn meerdere dagen onderweg. Hoewel we in Nederland wellicht niet over uitgestrekte jungles en enorme bergtoppen beschikken, is het toch mogelijk om ook in Nederland een flink uitdagende hike te maken. In dit artikel geven we dan ook een aantal suggesties voor onverharde paden, heuvels, lange wandelingen en ook enkele meerdaagse wandelingen.


LAW-wandelingen

Wanneer je van plan bent om een lange route af te leggen, dan kan dat prima op de LAW-wandelingen. Dit zijn wandelingen die vrijwel allemaal meer dan 150 kilometer bedragen en in Nederland hebben we er genoeg om de komende maanden of jaren genoeg te doen te hebben. Samen met de Streekpaden kom je via deze weggetjes overal tussen onze kust en de landsgrenzen in, dus er is genoeg keuze. In Nederland zijn er 20 LAW-wandelpaden en 18 Streekpaden. Het verschil tussen een LAW-wandeling en Streekpad is dat de LAW-wandeling de grenzen van provincies overschrijdt, terwijl Streekpaden hier grotendeels binnen of omheen blijven. Streekpaden hebben een lengte van 80 tot 350 kilometer. De langste wandelroute is het Kustpad. Deze is maar liefst ca. 700 kilometer lang en voert je langs vrijwel alle kusten in Nederland.

Pieterpad – LAW-wandeling

De bekendste LAW-Wandeling is ongetwijfeld het Pieterpad. Deze route loopt van het stadje Pieterburen in Groningen tot aan de stad Maastricht in Zuid-Limburg. De route is opgedeeld in verschillende etappes, zodat je steeds een onderdeel van de route kunt hiken. De totale route is bijna 500 kilometer lang en is onderverdeeld in 26 etappes. Loop je de route van Noord naar Zuid, dan begin je eenvoudig, maar begint het in Limburg al snel heuvelachtig te worden. Een goede uitdaging voor de kuiten en bovenbenen. Onderweg wandel je over allerlei soorten wandelpaden. Onverhard, maar ook over asfalt, door boerendorpjes en langs uitgestrekte weilanden. De route is divers, lang en vooral erg uitdagend.

Veluwe Zwerfpad – Streekwandeling

Een voorbeeld van een bekende streekwandeling is het Veluwe Zwerfpad. Hoewel het hier geen aansluitende route betreft is het wel prima om de verschillende etappes te lopen. De mogelijke route bedraagt 357 en loopt kriskras rond en om de Veluwe heen. In de herfst wandel je door prachtige paarse heidegebieden, in de lente zie je kalfjes en veulentjes langs te paden grazen en in als er een laagje sneeuw ligt krijgen de bossen een magische sfeer over zich heen. Omdat de streekwandeling door natuurgebieden loopt met diverse andere wandelingen kan het soms lastig zijn om de route aan te houden. Het is daarom aangeraden om een kaart van de omgeving mee te nemen.


NS-wandelingen

Wanneer je geen auto hebt of eenvoudig terug wilt komen bij je startpunt, kun je ook een NS-wandeling maken. Zowel het startpunt als het beginpunt bevinden zich bij een treinstation, waardoor het vervoer ontzettend eenvoudig is. Het mooiste aan de routes is dat je verschillende niveaus en afstanden kunt kiezen. Het is dan ook goed mogelijk een flink zware hike te organiseren. De korte wandelingen zijn slechts 6,5 kilometer, maar wanneer je een echte pittige wandeling wilt organiseren zijn er ook wandelingen van maar liefst 20 kilometer. Hieronder twee uitdagende wandelingen van de NS.

NS-wandeling Hierdense Poort – 10-20 kilometer

Het startpunt en beginpunt zijn de treinstations Nunspeet en Harderwijk. De hike gaat door een ideaal gebied als je van afwisseling houdt. Dichte bossen, open velden en het prachtige Hulshorsterzand vormen het decor van de wandeling door het natuurgebied. De route is meer dan 40% onverhard en is onderdeel van de Lange Afstand Wandeling Zuiderzeepad. Daarnaast komt de route langs prachtige historische bouwwerken in Harderwijk, zoals de 14e eeuwse Vischpoort en het voormalig raadhuis. De volledige route is 20 kilometer, maar deze kan ingekort worden door tussendoor de bus te nemen naar het eindpunt.

NS-wandeling Mookerheide – 32 kilometer

Bij de hike over de Mookerheide staat je een flinke uitdaging te wachten. De route is namelijk 32 kilomter lang, waardoor je deze waarschijnlijk het beste in twee dagen kunt lopen. De natuur is namelijk prachtig en je loopt over enkele flinke heuvels waardoor je kuiten het zwaar te verduren krijgen. Het maximale hoogteverschil is namelijk 70 meter en voor Nederland is dat best flink. Trek daarom je goede wandelschoenen aan en ontdek dit prachtige stuk Nederland. Overnachten kan je onderweg in Hotel de Oude Molen.


Berg hikes Nederland

Nederland staat niet bepaald bekend om zijn bergen. Sommige delen van het land liggen zelf enkele meters onder zeeniveau. Maar dat betekent niet dat Nederland overal vlak is. Hieronder de meest bergachtige gebieden in Nederland waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Vaalserberg

De hoogste ‘berg’ van Nederland is de Vaalserberg. Met 322 meter en tientallen hoogtemeters heb je hier bijna het idee in de bergen op vakantie te zijn. Een bijzonder hoogtepunt is het drielandenpunt bovenop de berg, waar je ook een uitkijktoren kunt beklimmen. Hier moet je geen hoogtevrees voor hebben, want je kunt via de trappen helemaal naar beneden kijken. De route is interessant omdat vrijwel geen enkel punt van de wandelroutes hier vlak zijn. Er is een route van 12 kilometer en een route van 7 kilometer te vinden in de omgeving.

Zijpenberg

De tweede berg waar je prachtig kunt hiken is de Zijpenberg op de Veluwe. Ook hier vind je weinig stukken die helemaal vlak zijn, waardoor ook deze wandelingen een mooie uitdaging zijn. Het startpunt van de wandelingen is bij het bezoekerscentrum in Rheden, waarvandaan je een wandeling van 7 kilomter kunt maken door bergachtig gebied. De Zijpenberg is 106,5 meter hoog, waardoor je vanaf de top een prachtig uitzicht hebt over het omliggende natuurgebied.

Amerongse Berg

View this post on Instagram

De eenzame eik #deeenzameeik #amerongseberg

A post shared by Sarai Doets (@saraidoets) on

De Amerongse Berg op de Utrechtse Heuvelrug is met 68 meter hoogte maar een kleintje vergeleken met de Vaalserberg. Maar vergis je niet, want de hoogteverschillen zijn flink. Er zijn diverse wandelingen die je meevoeren langs hoogtepunten zoals de top van de Amerongse Berg, landgoed Zuylesteyn en enkele oude tabaksschuren uit de tijd dat er nog tabak werd geteeld in Nederland. De wandelingen rondom de Amerongse berg zijn dus uniek en nergens in Nederland kun je deze hoogtepunten bewonderen tijdens de route. Een leuk extraatje dat je krijgt aangeboden, naast de flinke uitdaging.


Klompenpaden Nederland

Wie van onverhard wandelen houdt, moet beslist gebruik maken van de Klompenpaden in Nederland. Deze paden lopen voornamelijk door boerenlandschappen, over weilanden en door bossen. De Klompenpaden bevinden zich vrijwel allemaal in midden Nederland, rondom de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. De paden zijn 3,5 kilometer tot 17 kilometer lang en kunnen op enkele plekken verkort of verlengd worden. De routes zijn erg gevarieerd, waardoor je soms door weilanden loopt, een andere keer door een bos of over een uitgestrekte zandvlakte.

Door deze grote diversiteit zijn alle Klompenpaden uniek en is het de moeite waard een mooie route te kiezen in je favoriete gebied. Op de website van Klompenpaden kun je alle routes vinden. Let er wel op dat sommige Klompenpaden langs privéterrein lopen. Hierdoor kan het zijn dat honden niet overal zijn toegestaan. Ook zijn er veel rustplaatsen voor wild langs de paden gecreëerd.


Trage Tochten

De naam Trage Tochten heeft niets te maken met de snelheid die je moet wandelen op de paden. Net zoals bij de Klompenpaden is het bij de Trage Tochten vooral de bedoeling om over onverharde wegen te lopen om het echte gevoel van hiken in je op te roepen. De tochten zijn uitgezet door fanatiek wandelaar Rob Wolfs. De routes zijn overal in Nederland te vinden en worden regelmatig gecontroleerd door ervaren wandelaars zodat de routes op de website overeenkomen met de werkelijkheid.

Rob probeert alleen routes te maken die minimaal 70% onverhard lopen, al is 90% onverhard de gewenste balans. Populaire Trage Tochten vind je in Rhenen bij de Grebbenberg en Laarsenweg en in Baarn bij het Baarnse bos en de Stulp. De Trage Tochten variëren qua omgeving maar ook qua afstand. De tochten zijn tussen de 5 en 22 kilometer lang, waardoor je bij de langere hikes een flinke uitdaging voor de boeg staat.


Nederland is een klein landje en veel mensen vinden het als wandelland geen succesvolle bestemming. Maar als je op zoek gaat naar de mogelijkheden die er zijn, dan kom je al gauw enkele pareltjes tegen met een verscheidenheid die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Alleen in Nederland kun je binnen 5 minuten wandelen langs dichte bossen, prachtige meertjes en uitgestrekte zandvlaktes die lijken op een woestijn. Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk ook de mooiste wandelroutes in Nederland.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag