Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Inspiratie voor een leuke wandelvakantie

Inspiratie voor een leuke wandelvakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wandelen behoort voor veel mensen tot de meest favoriete activiteiten op vakantie. Het kan ook gewoon overal en zeker in het buitenland is het in veel gevallen een waar genot. Het kost je niets en de voldoening is doorgaans groot. Speciaal voor de liefhebbers hebben we in dit artikel dan ook een gezonde dosis inspiratie voor je om je vakantie tot de leukste wandelvakantie ooit te maken!


Wandelen: het goedkoopste en leukste vervoer dat er is

Je ontkomt er niet aan als je op vakantie gaat: vervoer van A naar B. De één kiest daarom voor een Fly & Drive vakantie, de ander laat zich het liefst per trein vervoeren en weer een ander stapt het liefst op de fiets en ontdekt al fietsend de mooiste fietsroutes van Europa. Allemaal hele goede opties natuurlijk met elk zo hun voor- en nadelen, maar doorgaans zijn er een tweetal zaken op te merken: het kost in veel gevallen het één en ander (zelfs als je op je eigen fiets stapt op je vakantieadres) en je mist nogal wat.

Te voet een gebied verkennen zorgt ervoor dat je vrijwel niets mist van de omgeving. Het tempo ligt een stuk lager dan wanneer je op je (elektrische) fiets of in je huurauto stapt en je kunt op plekken komen waar je met de auto bijvoorbeeld nooit kunt komen. Lees bijvoorbeeld ons artikel maar over de mooiste stranden van Europa en je zult concluderen dat je het merendeel alleen te voet kunt bezoeken. Met de auto, motor, boot of trein kom je er niet gauw en zodoende mis je nogal wat van je vakantieadres.

En daarbij opgeteld: wandelen kost helemaal niets. Je vakantie is vaak al duur genoeg en door voor de benenwagen te kiezen bespaar je mooi op de kosten die je bijvoorbeeld voor fietsverhuur had gereserveerd. Kun je mooi een extra biertje of wijntje pakken op dat mooi verscholen terras hier, dat uitzicht heeft op de schitterende vallei daar beneden!


Eenvoudig, maar oh zo divers

Alhoewel de handeling zelf natuurlijk altijd gewoon hetzelfde is, zit er wel een wereld van verschil tussen de ene wandeling en de andere. Of je nu door de straten van Parijs slentert of diep in het Schwarzwald in Duitsland; het scheelt nogal wat. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat het overal kan en je er zelf volledig een eigen invulling aan kunt geven tijdens je vakantie. Bezoek de ene dag bijvoorbeeld een grote stad op je vakantieadres en ga vervolgens de volgende dag fijn de natuur in. Zo breng je het beste van twee werelden samen en zal je vakantie altijd verrassend zijn, ongeacht waar je je op dat moment dan ook bevindt!


10 keer inspiratie voor een mooie wandelvakantie

Omdat wandelen overal kan zouden we hier elke willekeurige bestemming op deze aardbol kunnen benoemen. Elke stad, elk dorp, iedere regio en alle landen hebben wel wat moois te bieden. Gaan we dus ook vooral niet doen. In dit artikel is alleen plek voor de èchte wandelvakanties. Van die vakanties waarbij je van tevoren op zoek gaat naar de ultieme wandelschoenen omdat het feitelijk het enige attribuut is dat je echt nodig hebt tijdens de vakantie. Daarom hier 10 maal inspiratie voor de mooiste wandelvakanties!


Limburgse Heuvels in Nederland

blank

Om maar lekker dicht bij huis te beginnen: het zuiden des lands. Ja, slenteren over het strand in Zeeland is ook fijn en de Waddeneilanden zijn ook prachtig om te voet te verkennen, maar Limburg heeft toch wel iets magisch als het om wandelen gaat. Misschien ligt het aan het glooiende landschap, misschien aan de uitgestrekte bosgebieden of misschien wel aan de goede horecagelegenheden waar je tussendoor een verfrissend drankje kunt nuttigen. Wie het weet mag het zeggen, maar Limburg geldt al jaren als een favoriete regio onder wandelaars. Wat ons betreft dus ook een mooie vakantiebestemming om dit lijstje mee af te trappen.


De Belgische Ardennen

blank

Iets zuidelijker vinden we de Belgische Ardennen. Wederom een geliefd gebied onder liefhebbers van (bos)wandelingen. Uiteraard is er nog veel meer te doen qua sportieve activiteiten hier, maar het gebied is zo uitgestrekt dat je hier makkelijk uren kunt wandelen zonder mountainbikers, rafters en quadrijders tegen te komen. Misschien wel het mooiste van de Ardennen: hoe het gebied verandert gedurende de seizoenen. In de herfst is het hier een waar schouwspel van kleuren en geuren en in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat, besef je weer even dat de natuur altijd zijn ding blijft doen. Ongeacht hoe wij mensen ook met onze leefomgeving omgaan. Een ideale vakantiebestemming dus om tijdens een prachtige wandeltocht tot mooie inzichten te komen.


De Zwitserse, Franse of Oostenrijkse Alpen

Oostenrijk, Zwitserland en een gedeelte van Frankrijk worden ‘s winters overspoeld door wintersportliefhebbers. De machtige Alpen: we trotseren ze maar wat graag vanaf de lange latten of een snowboard. Maar de echte kenners gaan natuurlijk in het voorjaar, de zomer of het vroege najaar naar één van deze landen. Simpelweg omdat het er prachtig is. We kennen allemaal wel de ansichtkaarten met de mooiste plaatjes er op. Een berghutje, omgeven door veel groen en bloeiende bloemen.

blank

Wie deze regio aandoet als wandelvakantie zal de plaatjes direct herkennen. Vrijwel overal in de Alpen zal je zulke betoverende aangezichten tegen komen namelijk. Wie denkt dat hij of zij eerst een flinke berg zal moeten beklimmen voordat de eigenlijke wandeling kan gaan beginnen heeft het mis. Ook buiten het skiseizoen om werken de kabelbanen namelijk gewoon en brengen je naar (letterlijke én figuurlijke) hoogtepunten hier vanwaaruit je de mooiste wandelingen kunt maken die je in Europa zult vinden.


De Sint Jacobsroute (Camino de Santiago)

De crème de la crème voor (gelovige) wandelaars: de Sint Jacobsroute, ook wel de Jacobsweg of de Camino de Santiago. Het is een route die altijd eindigt bij de Kathedraal van Santiago de Compostella in het hoge noorden van Spanje. Waar je de route begint is helemaal aan jou, want vanuit vrijwel elk Europees land kun je de beroemde pelgrimstocht maken. Zo loopt de route zelfs vanuit Nederland (Utrecht), via België en Frankrijk naar Spanje toe.

blank

De beweegredenen om zo’n wandeltocht te maken lopen uiteen: de één doet het vanwege religieuze redenen, de ander om de fysieke uitdaging en weer een ander om nader tot zichzelf te komen in een compleet andere omgeving. Wat je eigen motief ook is: het is één van de mooiste wandelingen die je kunt maken en in vrijwel elk Europees land kun je wel een stuk van de route lopen. Onderweg zal je tal van verwijzingen tegen komen zoals oude kerkjes, gedenkstenen en historische kloosters.

Je kunt de wandeltocht op eigen houtje maken, maar besluit je om de officiële variant te doen, dan kun je een zogenaamde pelgrimspas (Credencial del Peregrino) aanvragen. Op vertoon hiervan kun je onderweg tegen een aangepast tarief overnachten bij de vele sobere herbergen die je langs de route zult vinden en kun je bij aankomst bij de Kathedraal in Santiago een oorkonde ontvangen. Als wandelaar zal je hier wel minimaal 100 kilometer voor afgelegd moeten hebben. Voor de echte wandelaars natuurlijk appeltje-eitje!


Wandelen rond de Italiaanse meren

We schreven al eerder een artikel over de mooiste Italiaanse meren in het noorden van het land. Daarin probeerden we te achterhalen welke nu precies de mooiste is en zoals verwacht kwamen we niet tot een concrete conclusie. Ze zijn allemaal prachtig en daarmee de moeite meer dan waard om te bezoeken. Ervaren wandelaars zullen deze bestemming dan vast ook al wel eens aangedaan hebben.

blank

Het geldt tenslotte als één van de mooiste Europese bestemmingen voor een echte wandelvakantie. Niet alleen omdat de omgeving zo schitterend is, maar vaak ook vanwege de voorzieningen rondom de meren. Elk meer kent diverse (toeristische) dorpjes en/of steden waarbij je tussen het wandelen door kunt genieten van een verfrissend drankje of de lekkerste Italiaanse gerechten. Ben je een liefhebber van (luxe) kamperen? Dan zit je hier ook goed. Er zijn namelijk ontelbaar veel glamping-campings te vinden rondom de Italiaanse meren.


Prachtige wandelroutes in Kroatië

blank

De parel aan de Adriatische Zee. Dat is wat men liefkozend over Kroatië als vakantieland zegt en daar is geen woord Spaans bij. Kroatië is machtigmooi en biedt ieder type vakantieganger wel waar hij of zij naar op zoek is tijdens de vakantie. Zo ook de wandelaars onder ons. Kroatië heeft een schat aan mooie gebieden waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Hoge bergen, beeldschone valleien, betoverende watervallen en dorpjes waar de tijd stil te lijkt hebben gestaan. Als Kroatië je interesse heeft, raden we onze artikelen over de mooiste plekjes van Kroatië en met de auto naar Kroatië van harte aan om te lezen.


Diverse natuur in Ierland

blank

Ierland is in dit lijstje met 10 keer inspiratie voor een leuke wandelvakantie misschien een bestemming waar je zelf niet zo 1-2-3 aan gedacht had, maar daarom niet minder de moeite waard. Ierland is werkelijk prachtig qua natuur en daarom zeer geschikt voor een mooie wandelvakantie. Dublin is een fantastische stad om een dag of 2 door te brengen, maar daarna staat de groene natuur voor je klaar om je te doen verbazen over al het schoons dat je in Ierland zult vinden. Met recht een geweldige bestemming dus om te overwegen als je een wandelvakantie gaat plannen.


De mooiste bossen van Duitsland in het Beierse woud

blank

Eerder in dit artikel noemden we al even het Zwarte Woud (Schwarzwald) in Duitsland. We hadden er voor kunnen kiezen om dit bosgebied te benoemen in dit artikel, maar we geven de voorkeur aan het Beierse Woud. Enerzijds omdat het gebied wat verder van Nederland af ligt (en daardoor minder Nederlandse wandelaars trekt dan het Schwarzwald in het zuid-westen van Duitsland) en anderzijds omdat het woud bijzonder is te noemen. Dit komt mede door de ligging aan de Oostenrijkse- en Tsjechische grens. Hier in de voorlopers van de Alpen is het geweldig wandelen. Het glooiende landschap nodigt uit om verkend te worden en net als in de Ardennen zijn de seizoenswisselingen hier geweldig om te zien. Juist omdat het gebied minder toeristisch is dan andere bekende wandelgebieden in Duitsland kun je hier heerlijk tot rust komen tijdens je vakantie hier en alleen daarom al is het Beierse woud meer dan een benoeming waard in dit lijstje van mooie bestemmingen voor een wandelvakantie.


Ongerepte natuur in Noorwegen

blank

In ons artikel over avontuurlijke reizen in Europa vertelden we je al dat Noorwegen een geweldige vakantiebestemming is voor avontuurlijk ingestelde mensen. Je kunt er tal van sportieve activiteiten beoefenen, maar het fijnst is hier toch gewoon de vertrouwde benenwagen. Het land kent diverse Nationale Parken waar je middenin de natuur de mooiste wandelingen kunt maken. De natuur zelf is hier op veel plekken nog echt ongerept. Hier kun je zonder problemen uren (of zelfs dagen) wandelen zonder een ander mens tegen te komen. Het mooiste: wildkamperen mag vrijwel overal en daarmee is Noorwegen misschien wel hét walhalla van liefhebbers van mooie wandeltochten én kamperen middenin de vrije natuur.


Prachtige rotspartijen op de Canarische eilanden

We sluiten deze top 10 graag af met één van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. De Canarische eilanden zijn voor zowel de luilak die het liefst de hele dag op het strand ligt, als de actieveling die vooral lekker bezig wilt zijn op vakantie een ideale vakantiebestemming. Vanwege het klimaat is het er het gehele jaar door goed toeven, maar ben je van plan om (flink) te gaan wandelen op Tenerife, Gran Canaria, La Palma of Fuerteventura, dan kun je het hoogseizoen beter vermijden. Vaak is het in deze periode simpelweg té warm om de omgeving goed te verkennen en dat is zonde.

blank

De vulkanische eilanden kennen namelijk tal van mooie plekjes waar je in veel gevallen alleen met de benenwagen kunt komen. Welk eiland je voorkeur heeft is aan jou, we hebben geprobeerd een oordeel te vellen in ons artikel over het mooiste Canarische eiland. Lees vooral dat artikel nog even door als jij – net als vele andere vakantiegangers – inziet hoe perfect de Canarische eilanden zijn als bestemming voor je wandelvakantie!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag